Dodaj do ulubionych

Rtg maluszka!!!

IP: *.* 13.01.03, 09:47
Chcialam prosic Was o pomoc w pewnej sprawie. Otoz od 10 miesiescy mieszkam w Holandii (a zostaly jeszcze 3 lata)gdzie istnieje wymog dla osob spoza uni co polrocznego przeswietlania pluc w zwiazku z profilaktyka gruzlicy. Moja mala ma 15 miesiecy i pomysl ciaglego poddawania jej promieniowaniu Rtg przeraza mnie. Jest jednak ono konieczne do wydania karty pobytu odnawianej kazdego roku. Na razie udalo nam sie jej nie przeswietlic (jakies niedopatrzenie policji ktora wydala karte), ale nastepny raz nie przejdzie, jestem pewna. Poki co nic nie daja tlumaczenia ze dziecko bylo szczepione przeciwko gruzlicy i bezsensem jest przeswietlanie go co pol roku (niby dawki minimalne, ale po co?!) Chcialam zapytac czy ktores z mam byly w podobnej sytuacji i udalo im sie w jakis sposob rozwiazac ten problem? A moze moglabym zalatwic w Polsce (tylko nie wiem gdzie, u kogo) jakies "miedzynarodowe" zaswiadczenie ktore uchroniloby moja Niunie przed niepotrzebnym Rtg.Z gory dziekuje za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: matka_polka Re: Rtg maluszka!!! IP: *.* 13.01.03, 14:40
      Witam!Ja co prawda nigdy nie miałam takiego problemu, lecz mam znajomych którzy się z tym borykali. Obawiam się, że szanse są nikłe na wymiganie się od tych rentgenów. Takie twarde i głupie prawo holenderskie. Znajomi dowiadywali się jednak o szkodliwość tego prześwietlenia i jest ono, jak sama piszesz, bardzo minimalne, znacznie mniejsze niż naszych rodzimych aparatów. Chyba z bólem ale trzeba poddać dzieciątko zabiegowi jeśli chce się mieszkać w Holandii będąc Polakami.
    • Gość: guest Re: Rtg maluszka!!! IP: *.* 13.01.03, 14:44
      Hej!Ja wiem ze w Polsce robi sie specjalne badania, zamiast pzreswietlenia u specjalisty chyba pulmonologa. Ale czy Holendrzy ci to uznaja nie wiem. Sprobuj zapytac w Ambasadzie Polskiej. Bo i tak bedziesz musiala takie zaswiadczenie wydane pzrez polskiego lekarza poswiadczyc w placowce konsularnej. Ja mieszkam w USA i tez nie chcialam sobie robic pzreswietlenia ale nie zgodzili sie na to zaswiadczenie i musialam ale to tylko pzred pzryjazdem do wizy. Ale amerykanie maja o wiele bardziej "nakopane" jesli chodzi o pzrepisy i szczepienia zwlaszcza po 11 wrzesnia.Jak nasza ambasada ci nie pomoze skontaktuj sie z Holenderska w warszawie.
    • Gość: matka_polka Re: Rtg maluszka!!! IP: *.* 13.01.03, 14:45
      Witam!Ja co prawda nigdy nie miałam takiego problemu, lecz mam znajomych którzy się z tym borykali. Obawiam się, że szanse są nikłe na wymiganie się od tych rentgenów. Takie twarde i głupie prawo holenderskie. Znajomi dowiadywali się jednak o szkodliwość tego prześwietlenia i jest ono, jak sama piszesz, bardzo minimalne, znacznie mniejsze niż naszych rodzimych aparatów. Chyba z bólem ale trzeba poddać dzieciątko zabiegowi jeśli chce się mieszkać w Holandii będąc Polakami.
    • Gość: pempi13 Re: Rtg maluszka!!! = do Guska !!!! IP: *.* 16.01.03, 19:46
      Drogie mamy za granica, moze ktoras w Was to "przerabiala"? Polski konsulat odmowil wpisania mojej corci do mojego paszportu, a co za tym idzie, stwierdzenia jej polskiego obywatelstwa, dopoki jej angielski akt urodzenia nie zostanie "umiejscowiony" w polskim USC :craz:Problem w tym, ze tasiemcowy wyciag z przepisow, ktory przyslal mi konsulat, jest napisany chyba dla osob o inteligencji co najmniej Ensteina :sol: bo ja pomimo posiadanego tytulu magistra :sarcastic: nie potrafie sie polapac.Pytanka ponizej powinnam wlasciwie zadac pani w konsulacie, ale niestety w konsulacie odbieranie telefonow od maluczkich nie jest ich mocna strona :(1. Czy trzeba zlozyc akt zagraniczny w oryginale i czy sie go dostaje z powrotem?2. Czy moze zlozyc moja mama czy musze osobiscie?3. W przepisach jest cos o tlumaczeniu przysieglym aktu, czy to trzeba zrobic przed zlozeniem, i czy w Polsce?4. W przepisach jest lista oplat w funtach brytyjskich, czy placi sie konsulatowi, czy USC?5. Jedyny USC w Polsce, ktory obsluguje osoby nigdy nie zameldowane w kraju jest na Jezuickiej w Warszawie. Czy tam mozna po prostu przyjsc w godzinach urzedowania i wszystko zalatwic, czy sa kolejki? Z gory serdecznie dziekuje za info :jap:Pozdrowionka :hello:
      • Gość: pempi13 Re: Rtg maluszka!!! = do Guska !!!! IP: *.* 16.01.03, 19:57
        Hej Guska !!!Wiesz jestem zaskoczona tym co piszesz o przepisach co polrocznego przeswietlenia swojego dziecka.Nie piszesz ale ten przepis dotyczy sie rowniez ciebie?!Od 11 lat mieszkam w Holandii. Ja rowniez przez wiele lat musialam sobie przedluzac pobyt staly meldujac sie na policji lecz nigdy nie zadano zadnych badan czy pezeswietlen ode mnie.Znam tez wiele Polek mieszkajacych tutaj lecz nigdy nie zetknelam sie z tym problemem tak wiec zrobilam ""wielkie oczy"" czytajac twoj post !!!Zwroc sie o pomoc do ambasady polskiej w Hadze w koncu oni sa od udzielania pomocy Polakom znajdujacych sie tutaj !!!Bedze sledzic z zaciekawieniem ten watek a tymczasem mam nadzieje ze dostaniesz w koncu dokladnie poinformacje co do dziwnych dla mnie przepisow.Pozdrawiam cie i powodzenia ZANETA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka