Dodaj do ulubionych

Mamy ze Stanow

IP: *.* 14.02.03, 17:10
Kochane mamy!Pisze prace magisterska, tytul pracy: When a Pole marries an American- intermarriage and cultural change.No i potrzebuje pomocy. Musze przeprowadzic wywiady (kwestionariusz) z rodzinamy polsko-amerykanskimi, zamieszkalymi w Polsce lub w Ameryce (a moze i gdzies indziej tez, wazne zeby para byla polsko-amerykanska).Bez Waszej pomocy nie uda mi sie napisac pracy, poniewaz glownie na tych badaniach ona sie opiera. Dlatego jesli jestescie tutaj, i zechcialybyscie mi pomoc, to bardzo, bardzo prosze o kontakt.Moja wdziecznosc bedzie dozgonna!Pelna nadziei (nie przy nadziei ;) )Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: Martula Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 14.02.03, 17:31
      Czesc Sylwia! No to jestem i sluze Ci pomoca. Wszystko zalezy od pytan :DPisz na priva,Marta (mama Ani i ...przy nadziei) ;)
    • Gość: EwaP Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 14.02.03, 23:09
      Hej Sylwia,zglaszamy sie! Moze uda mi sie namowic jeszcze kilka znajomych par. Pisz na priva.Ewa
    • Gość: Yoanna Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 18.02.03, 18:00
      HOP HOP melduje sie mama z Phoenix...:-)))Maz amerykanin, dziecko niemiec hihihi
      • sylwiastep Re: Mamy ze Stanow 10.12.03, 11:25
        Joanna, prosze, odezwij sie. Probowalam wyslac Ci maila, ale nie przeszedl.
        Zmienilas adres? Odezwij sie
      • sylwiastep Re: Mamy ze Stanow 09.03.04, 14:41
        Joanna, odezwij sie, prosze, pisze na Twoj email ale mi odpisuje, ze nie ma
        takiego. Jesli zmienilas email, daj znac, napisz!
    • Gość: sylwiastep Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 20.02.03, 10:12
      Dziekuje bardzo za odzew, jestescie niezastapione, i wiedzialam, ze moge na Was polegac.Ankieta siedzi juz u promotora (czytaj: jest sprawdzana, i krytykowana nieziemsko), ktory znajduje tysiace rzeczy do poprawienia, ale juz wkrotce przesle Wam idealna, nic dodac nic ujac, ankiete!Dzieki jeszcze raz.S.
    • Gość: E.T. Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 20.02.03, 17:38
      Ja tez chce otrzymac ankiete, bardzo ciekawa jestem jakie tam sa pytania.A tak na marginesie slowo "Pole" jest raczej obrazliwe! To tak jak np. Rosjanina oficjalnie nazwac "Ruskim."
      • Gość: AgnieszkaP. Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 20.02.03, 17:54
        edytkus napisała/ł:> > A tak na marginesie slowo "Pole" jest raczej obrazliwe! To tak jak np. Rosjanina oficjalnie nazwac "Ruskim."E.T.naprawde ??? Ja sie z tym nigdy nie spotkalam. Sprawdzilam na szybko swoje dwa slowniki, no i:Longman Dictionary of Contemporary EnglishPole - (noun) - person from Polandten slownik podaje ktore slowa sa uwazane powszechnie za obrazliweDictionary of Canadian EnglishPole - (noun) - native or inhibitant of Poland, or one of his descendantsMoze to jest regionalne, ale w Kanadzie raczej "Pole" jest normalnym slowem oznaczajacym po prostu Polaka. Za to obrazliwym, negatywnym slowem jest "Pollack".Agnieszka :hello:
        • Gość: E.T. Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 20.02.03, 19:02
          Moze to i jest regionalne, no i na pewno "Pollack" jest o wiele gorsze. Ja mieszkam na granicy NJ i NY. Pamietam ze jakis czas temu w ktorejs gazecie byl tekst pt "Poles welcome Pope" czy cos takiego i posypaly sie gromy od czytelnikow.
          • Gość: Ewunia Re: Mamy ze Stanow - Pole or not to Pole IP: *.* 20.02.03, 21:20
            W Anglii Pole nie jest bynajmniej obrazliwe. Wszedzie sie tak mowi i pisze o Polakach: Poles.A tak nie za bardzo a propos, moj maz opowiedzial mi taki dowcip:A man walks around with a big stick, somebody asks him- I bet you"re a pole vaulter?- Yes, but don"t call me WalterCos nie widze, zeby sie ktos tarzal po podlodze ze smiechu :grin: Ale czasami Brianowi wychodza tez "smieszne" dowcipy :lol:
      • Gość: sylwiastep Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 21.02.03, 11:41
        Ja tez tak myslalam, ze Pole jest obrazliwe, gdzies sie z tym spotkalam (moze w Stanach??)Ale moj teacher nie oponuje, poza tym pytalam sie Matta, i on tez nie uwaza tego Pole za obrazliwe, wiec sama nie wiem.A czy w takim badz razie bedzie cos zamiast Pole? Czy tez pozostaje tylko Polish?A tak na marginesie - kiedys robilam tlumaczenie, i jako ze po polsku przymiotniki pisze sie z malej litery, to wszedzie w tlumaczeniu slowo "polski" tlumaczylam jako "polish". Co smieszniejsze "angielski" byl "English". A to dlatego, ze "polish" mi autokorekta nie poprawiala.Oddalam tlumaczenie, a Graham (dla niego bylo tlumaczenie) mowi: Wszystko swietnie, ale co tam tak duzo tego polerowania? :)S.PS. Wysle ankiete na pewno. Dzieki.
        • Gość: EwaP Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 21.02.03, 21:23
          Wedlug mojego meza (ktory jest autorytetem jezykowym nie tylko dla mnie) i Nowego Slownika SLangu i potocznej angielszczyzny "Pole" jest calkiem niewinne, natomiast "polack", "pollack", "pollock" obrazliwe, np. polack jokes, ktore jak wiadomo do pochlebnych nie naleza.
          • Gość: sylwiastep Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 21.02.03, 22:37
            No to zostaje "when a Pole marries an American". Dzieki wszystkim!S.
            • Gość: lawendowa_mamunia Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 04.03.03, 22:43
              Witaj :) Jesli jeszcze potrzebujesz chetnych do ankiet to my ewentualnie jestesmy "chetni" Pisz na priv :) PozdrowieniaEwa
    • Gość: EwaP Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 05.03.03, 17:42
      Sylwia,odezwij sie na priva, please!!!!!Ewa
      • sylwiastep Re: Mamy ze Stanow 10.12.03, 11:21
        Ewo, ja nie wiem, czy sie odezwalam? Czy caly czas sie mam odezwac? Prosze, daj
        mi znac, bo umre z niepewnosci.
        Sylwia

Gość edziecko: EwaP napisał:

> Sylwia,
        >
        > odezwij sie na priva, please!!!!!
        >
        > Ewa
        • ewap_mama_alexa Re: Mamy ze Stanow 10.12.03, 15:32
          Odezwalas sie, odezwalas! Juz nie pamietam co to byla za pilna sprawa...

POzdrowka!

Ewa
    • Gość: dhalladin Re: Mamy ze Stanow IP: *.* 07.03.03, 02:02
      bardzo chetnie Ci pomogesmile)Napisz wiadomosc na adres dhalladin@yahoo.com Pozdrawiam Dominika :))
    • aniuko Re: Mamy ze Stanow 10.12.03, 19:13
      Ale fajny temat pracy!!!! A co studiujesz??? Ja jestem Polka - Ania mam na imie, moj maz Chris z
      tego co wiem (hihi) jest Amerykaninem. Za 3 tygodnie obchodzimy 5 rocznice slubu!! Bardzo
      chetnie w czyms pomoge. Dodam tylko, ze w Stanach nie mieszkamy (w Garmisch-Partenkirchen w
      Niemczech) a ja bylam w Stanach cale 3 tygodnie. Mamy tzryletnia coreczke Kasie i spodziewam
      sie drugiego dziecka w lipcu.

pozdrawiam i jeszcze raz gartuluje pomyslu na prace!!!

PS. niestey nie znam wiecej par Polka + Amerykanin, znam inne dziwne mieszkanki ale takich my,
      niestety nie.
    • aniuko Re: Mamy ze Stanow 10.12.03, 19:22
      Aha! to znowu ja. Prosze pisz na adres: aniuko@gaponline.de
      • elwira27 Re: Mamy ze Stanow 22.01.04, 22:47
        czy moge jeszce o ankiete prosic?
        moj adres elwira27@gazeta.pl
        dziekujesmile
        • sylwiastep Re: Mamy ze Stanow 09.03.04, 14:46
          Dziewczyny, juz Wam wyslalam maila na priv. Dzieki za Wasze oferty pomocy. smile

Dopoki nie oddam pracy caly czas z otwartymi ramionami witam nowe pary - im
          wiecej par, tym bardziej wiarygodne moje badania! smile

Takze wszystkich chetnych zapraszam, piszcie na mail: sylwiastep@poczta.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka