Dodaj do ulubionych

Rosnąca gospodarka RP

31.01.07, 05:30
W artykule GW czytamy;

"Na razie rząd Kaczyńskiego nie ma na swoim koncie ustaw, które sprzyjałyby
wzrostowi. Nie ma reformy podatkowej ani obniżenia kosztów pracy, nie ma
reformy finansów publicznych..."

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3886517.html
Kilka miesięcy temu napisałam, że obecny rząd RP nie ma na swoim koncie
jeszcze żadnych osiągnięć w dziedzinie gospodarki. Gospodarka sama rośnie.
Gdyby chociaż jeden z braci Kaczyńskich był zgrabną blondynką to przynajmniej
można by powiedzieć, że 'reprezentuje'kraj.(oczywiście żart)
Wystraczyłoby gdyby okazali chociaż trochę taktu i wyczucia dyplomatycznego.

Dalej więc nie mam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie; jakiemu celowi służy
rząd, który nie ma wpływu na gospodarkę kraju?
Na zdrowie Polsce; niech gospodarka rośnie dalej. Całe szczęście, że
zainteresowania Kaczyńskich leżą gdzie indziej.
No właśnie gdzie????

Jakieś opinie, teorie czy własne spostrzeżenia?

Kan
Obserwuj wątek
    • piss.doff Re: Rosnąca gospodarka RP 31.01.07, 06:57
      artykul jest rozpaczliwym uprzedzeniem spoleczenstwa, ze pora zaciskac pasa bo
      tforczosc mediow juz sie wyczerpala. Do tej pory juz slyszelismy:
      1. fachowcy IT podbijaja rynki swiata
      2. Fachowcy IT wygrywaja w narodowych konkursach sprawnosci.
      3. Polscy lekarze towarem eksportowym na rynki europejskie i lada minuta nie
      bedzie ani pielegniarek ani lekarzy zeby przybywajacych chorych leczyc.
      4. AGH to najlepsza uczelnia swiata, a jakies szkolki prywatne to omc Harvard.
      5. Polska ma juz szlachte, kapelanow (polecam Nie z artykulem o ich ilosci) i
      wspanialych politykow (to nie moje dziecko, wiem bo sie zbadalem w RFN), jezus
      ma byc honorowym lobywatelem no i jest juz nowa krolowa. Nadchodza wiec czasy
      prosperity jeszcze zeby te cholerne media robily swoja robote i nie patrzaly na
      te sytuacje tak negatywnie. Be positiv, zupelnie jak wsrod gejow.
    • soup.nazi Tak rosnie jak temu chlopu co spal 31.01.07, 16:11
      Tu i owdzie cos sie na dziko ulegnie, a zasadniczo to rosna chwasty.
    • kawalerowicz Re: Rosnąca gospodarka RP 31.01.07, 17:43
      W republice rzad niema sie wtracac do gospodarki wogle, poza dogladaniem
      przestrzegania prawa kostytucyjnego. Ale powinien sie wtracac do niej w
      krajach, ktore sa: demokratyczne, socjalistyczne, komunistyczne, narodowo
      socjalistyczne itd. Takze jak twuj obecny rzad w OZ sie do niej wtraca, jest
      jednym z wymienionych. USA jest republika, pomimo wielu oswiadczen prze nasz
      rzad, ze jest demokracja. Z pewnoscia chcialby aby tak bylo, bo prezydent bylby
      wtedy "krolem" lub inaczej pierwszym sekretazem partji........... To w
      demokracji grupa wilkow glosuje czy ma zjesc samotnego baranka na kolacje. W
      republice nawet samotny baranej jest chroniony przez prawo danego panstwa
      (konstytucje)
      • kan_z_oz Re: Rosnąca gospodarka RP 01.02.07, 01:30
        kawalerowicz napisał:

> W republice rzad niema sie wtracac do gospodarki wogle, poza dogladaniem
        > przestrzegania prawa kostytucyjnego. Ale powinien sie wtracac do niej w
        > krajach, ktore sa: demokratyczne, socjalistyczne, komunistyczne, narodowo
        > socjalistyczne itd. Takze jak twuj obecny rzad w OZ sie do niej wtraca, jest
        > jednym z wymienionych. USA jest republika, pomimo wielu oswiadczen prze nasz
        > rzad, ze jest demokracja. Z pewnoscia chcialby aby tak bylo, bo prezydent
        bylby
        >
        > wtedy "krolem" lub inaczej pierwszym sekretazem partji........... To w
        > demokracji grupa wilkow glosuje czy ma zjesc samotnego baranka na kolacje. W
        > republice nawet samotny baranej jest chroniony przez prawo danego panstwa
        > (konstytucje)

ODP: Nie wiem o jakim 'wtrącaniu' piszesz? Musisz to sprecyzować, bo nic nie
        rozumiem.
        Mowa jest np; o nowej ustawie podatkowej. Czy to uważasz za wtrącanie się rządu
        w gospodarkę?

Kan
        • kawalerowicz Re: Rosnąca gospodarka RP 02.02.07, 00:18
          Rzad ma byc jak najmniejszy, co jest dokladnie okreslone w US Konstytucji.
          Nawiasem, to ona wlasnie jest napisana dla rzadu a nie dla obywateli
          amerykanskich. A ze woglerzad ma istniec, to z koniecznosci ta konstytucja
          pozwala na potracanie podatku do importu i zarobionych pieniedzy na
          inwestycjach. Ale ze nas rzad chce byc jak najwiekrzy, aby wspomagac swoich, to
          zabiera sie nam za potracanie podatku od zarobkow a nie chce potracac podatu za
          import(jest bardzo maly), robiac sie tym samym dobrym dla roznych korporacji,
          co w sumie powoduje, ze niemamy pracy, a maja ja Chinczycy. Nawet wygladaja na
          moadrych dostaja technologie zadarmo. Ludzie nieznaja tutaj konstytucji jak
          pewnie u ciebie w Oz i przy kazdych wyborach ciesza sie jak politycy obiecuja
          im "zlote gory", wtracja sie do edukacji, zdrowia i wogle chca wygladac jak
          nasza mamusia co niemoze zrozumiec, ze my juz dorisli jestesmy. Oczywiscie
          spelniaja nawet troche te dane obietnice, zapewnia sobie ciagla prace rzadowych
          biurokratow, ktorych obecnie w USA jest wiecej jak 50% ludzi pracujacych, co
          mozna porownac swobodnie z starym ZSSR. Oczywiscie kto to krytykuje, jest zaraz
          anty.............. Takze jest dobrze z rzadem polskim jak niema zadnych planow
          na rozwuj kraju. Te plany stworza sobie sami ludzie, jak bedzie im sie chcialo.
    • polonus5 Re: Rosnąca gospodarka RP 01.02.07, 01:36
      Rośnie zadłużenie Polaków
      Polacy najwięcej pożyczają na konsumpcję. W najbliższych latach będziemy
      zadłużać się bardziej, ale wzrośnie udział kredytów mieszkaniowych - czytamy
      w "Rzeczpospolitej".
      Zadłużenie polskich gospodarstw domowych na koniec 2004 roku wyniosło 115,5 mld
      złotych,
      www.egospodarka.pl/8380,Rosnie-zadluzenie-Polakow,1,39,1.html
      Zadłużenie Polaków z tytułu zaciągniętych kredytów mieszkaniowych wynosi 72
      mld zł. Coraz częściej mówią o cenowej bańce na rynku nieruchomości.

Zadłużeni po uszy
      Na koniec 2006 r. zadłużenie Polaków wyniosło 150 mld zł, w 2004 roku wyniosło
      115,5 mld złotych

Zadłużenie Skarbu Państwa: koniec 2005 r. – 467 mld zł, a koniec 2006 r. to
      już 510 mld zł (Ministerstwo Finansów).

www.trybuna-robotnicza.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=728&Itemid=136&PHPSESSID=3efc00d18bb68f82272eb8b
      986317327
    • 6pack "Chleb drożeje w parze z ziemniakami" 01.02.07, 01:55
      Czy na tym polega ten "wzrost gospodarczy",
      kosztem najbiedniejszych, aby tylko statystyka sie zgadzala?
      Ceny za zywnosc porownywalne z cenami w USA, zarobki 5-10 razy mniejsze.

"Znów drożeje żywność. Na początku lutego po raz kolejny w ostatnich tygodniach
      ma zdrożeć chleb, a cena kilograma ziemniaków może dojść w marcu nawet do 2,5 zł.

- W minionym roku pieczywo i zboże zdrożały najbardziej, o 4,9 procent, ale to
      nie koniec podwyżek - potwierdza Dariusz Winek, główny analityk Banku Gospodarki
      Żywnościowej.

- Ceny chleba ustabilizują się dopiero wiosną. Gorzej będzie z ziemniakami,
      które jeszcze długo mogą drożeć.

Zofia Mazan, emerytka z łódzkiej Retkini, niedawno kupowała na osiedlu chleb po
      1,10 zł. - Teraz już płacę 1,40, a bułki podrożały o 5 groszy - narzeka.

Chleb z piekarni Waldemara Gacka w Sieradzu w ostatnich trzech tygodniach
      zdrożał o 10 - 30 gr, w zależności od rodzaju. - I chyba znów będę musiał
      podnieść cenę, bo drożeje mąka i dodatki piekarnicze. Żeby piekarz wyszedł na
      swoje, bochenek powinien kosztować 2 - 2,5 zł - uważa Waldemar Gacek.

Feliks Ponitka, właściciel piekarni w Łodzi, podkreśla, że na podwyżki pieczywa
      wpływa głównie ciągle drożejąca mąka. Kilogram żytniej kosztuje już 1,20 zł, a
      pszennej, tzw. chlebowej, około 1 zł netto. W ubiegłym roku żytnia kosztowała 52
      - 62 gr, a pszenna 54 - 65 gr."
      • marych7 Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 02:26
        na calym swiecie !! ceny nigdzie nie stoja w miejscu ,nie tylko w
        Polsce !! drozeje w ameryce !!drozeje w Japonii ,drozeje w Niemczech ,to
        jest naturalne ,swiat w miejscu nie stoi !! wszystko idzie do
        przodu !!,ceny ,zarobki i wymagania ludzi !!!

Tylko Polacy nauczyli sie plakac i narzekac ze w Polsce jest zle i
        nie dobrze !!
        Jesli by tak naprawde bylo - to skad sie biora tak wspaniale budowane
        rezydencje ,eleganckie domki jednorodzinne ??,no skad ?? ,skad taka ilosc
        nowych samochodow na drogach ?/ ,skad telefony komorkowe dzis juz nawet w
        reku przedszkolaka !!, skad eleganckie ubiory i modne ciuchy na doopach
        polskich eleganetK spacerujacych po ulicy ??
        • piss.doff Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 02:34
          zapytaj tow kapelana o linki do tych maszynek do rodzenia i kasowania kart
          kredytowych. Mam ci tlumaczyc skad te pieniadz znajduja sie u tych elegantek.
          Polacy palcza bo czuja w jakim kierunku idzie ten caly dobrobyt gospodarczy.
          Pompujesz rowno ale chyba za bardzo tendencyjnie.
          • marych7 Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 02:42
            jak mi nie iwerzysz !1 to jest prosty sposob !!, kup bilet lotniczy i lec
            do Polski , ale !!!!!!!!!!,ale !!!!! posiedz sobie tydzien w
            Poznaniu ,Wroclawiu lub Gdansku !!,obserwuj ulice i ludzi poruszajacych sie
            po niej ! idz do wielkich supermakietow i zobacz co ludzie kupuja i do
            jakich samochodow laduja towar na parkingu !!! wtedy zmienisz zdanie
            Jesli jezdzisz do Polski to nie ograniczaj sie do siedzenia w pipidowce
            gdzie sie urodziles albo siedzenia w tzw. Polsce B ,czyli scianie
            wschodniej [ scianie placzu] a wiec !! cale rzeszowskie.
            lubelskie ,bialostockie itd, tam x=zawsze byl syf i wszelkie zmiany
            zachodza z wielkim oporem i trudem a psy dupami do dzis szczekaja !!
            • chardonnay Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 02:47
              Jedz kretynie do Bangalor...a potem wyjedz poza granice miasta...ludzie zra
              trawe ..Tak samo jest z Polska ..to drugie Indie (Japonia nie wyszla).
            • piss.doff Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 06:45
              fantazjujesz, mlody czlowieku, jak Piekarski na mekach. W Polsce to ja bylem
              wiele razy. Piszesz, ze pakuja na parkingach, tak pakuja. Do mnie przypakowal
              sie samochod z cyganami ktorzy chcieli mi sprzedac jakies kurtki ze skayu
              mowiac ze to skora.. ochrona jak im zglosilem nagabywanie udala glupich (z
              gazety wiem ze tam sie nie p..la w tancu jak ktos wezmie gwozdz z paczki to go
              niezle wymietosza, tak ze laduje na pierwszych stronach gazet) a przy tych
              cyganach to jakos cienko mowili ze to nie ich rejon. Watacha pieknych lasek
              przesunela sie po mnie tak ze poczulem kazdy czlonek wymasowany podwojnie- cud
              ze utrzymalem portfel w reku (dla niezorientowanych: laski o niesppotykanej
              pieknosci, out of this world, ida lawa tak ze przyciskaja cie do sciany, za
              nimi idzie grupka zuli ktora obrabia przyuwazonego klienta, to wszystko dzieje
              sie przed kasami, tubylcom oczy wylaza z wrazenia patrzac na to przedstawienie,
              widac wiedza o co chodzi.

Markety to sa moze i wielkie ale dla ciebie. Tys jeszcze nie widzial duzego
              marketu w zyciu. O jakosci tych wspanialych towarow nic nie piszesz a to osobny
              rozdzial. W miescie wojewodzkim rozmowa z IT ekspertem w sklepie przechodzi w
              dyktat jak przy zapisywaniu sie na meble ze Swarzedza.

Samochody to ma kto ma wiec nie p..l jakie tam fury, bo ja wiem o dwoch
              kontrastach: ojca Rydzyka (Maybach) i przedstawiciela klasy tzw sredniej ktory
              jezdzi dogorywajacym Fiatem 125, mam nadzieje ze 'p'. O scianie wschodniej to
              tez nie trafiles bo ja nie wiedzialem co to jest zanim nie wyjechalem i
              prawdopodobnie tam nie bylem bo zadnej sciany nie widzialem. Nie uwazasz, ze to
              jakies lokalne zboczenie zeby uwazac ze tam jest jakas sciana, w 21 wieku?
              Przeanalizuj historie jak to sie dzialo z tymi umowami miedzypanstwowymi przed
              wojna i uwazaj zebys sie znowu na tym nacjonalizmie pseudopatriotycznym nie
              przewiozl jak ci doope znowu skroja i nie bedzie to zaden przypadek tylko wynik
              poprzednich cwiczen znowu zmowionej miedzynarodowki. Czytam o twoim
              pogardliwym podejsciu do wspoobywateli z mniej prominentnych rejonow jak
              rzeszowskie, lubelskie i bialostockie i widze teraz ze jestes rzadkim okazem
              sk..syna ktoremu cos takiego potrafi przejsc przez ryj. Widzialem roznych
              zbokow w zyciu ale takiej mendo-wszy jak ty to jeszcze nie! Jest jak jest bo
              zawsze tak bylo i najprawdopodobniej tak nadal bedzie. A warszawa to co? Wielka
              wies, zasiedlona w wiekszosci wlasnie przedsawicielami prowincji z rejonow
              przez ciebie wymienionych. Piszesz o Wroclawiu wiec uwazasz sie za
              Wroclawianina rodem z Fabrycznej, a ja sie pytam od kiedy? Rodzinka przyjechala
              z kargulami i krowa w jednym wagonie? Najpierw do Glubczyc i dojezdzali do
              pracy pilowac gaski w Pafawagu na trzy zmiany?

Co ja mam zmieniac? Ja czytam codziennie na pierwszej stronie gazety co sie
              wyrabia: k. i zlodziej. A moze ty czytac nie umiesz?
              • jp.hi Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 08:47
                Uwazaj cholera bo wpadniesz w abstynencje smile
                • zorbathegreek Re: "wszystko drozeje wszedzie 01.02.07, 16:12
                  ???
                  • marych7 Re: "wszystko drozeje wszedzie 02.02.07, 01:24
                    jph , !! za czarno widzi wszystko !! a jest zupelnie inaczej , kazde
                    dziecko w Polsce ma telefon komurkowy ,samochodow od groma i to
                    nowe ,cporawda nie wielkie Mercedesy po 50.000 Euro ale sredniej klasy
                    compact car jakich wiekszosc jezdzi po calej Europie !! duzo ludzi ma
                    eleganckie ciuchy na sobie sa poubierani jak z magazynow mody, mlodziez
                    polska juz doskonale wlada jezykiem angielskim ,to jest zupelnie inna
                    Polska ,zmiany sa ogromne i to na dobre.
                    • ratpole Re: "wszystko drozeje wszedzie 02.02.07, 01:39
                      marych7 napisał:

> jph , !! za czarno widzi wszystko !! a jest zupelnie inaczej , kazde
                      > dziecko w Polsce ma telefon komurkowy

Co ty dziecko z tymi telefonami? Obsesje masz jakas?
                      A czy kazde z tych dzieci ma hulajnoge?
                      Albo przynajmniej komputer?
                      A czy kazde z tych dzieci mialo dzisiaj sniadanie?
                      • marych7 Re: "wszystko drozeje wszedzie 02.02.07, 03:07
                        ogladasz TV Polonia ??,to zobacz sobie jak zyja w Polsce !
                        • polonus5 Oj Marych ,Marych 02.02.07, 03:34
                          marych7 napisał:

ogladasz TV Polonia ??,to zobacz sobie jak zyja w Polsce !

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                          Oj Marych ,Marych powiadasz TV Polonia he,he,he

To jak naprawde chcesz zobaczyc jak zyjw wiekszosc Polakow to polecam TEN
                          program !!!!!!!

Anita Werner i Patrycja Redo będą na zmianę - od poniedziałku do piątku o godz.
                          17.10 prowadzić nowy program "Prosto z Polski". Według założeń program będzie
                          pokazywał w ciągu 20 minut różne materiały z polskiej codzienności. Bohaterami
                          będą sami Polacy i ich historie, problemy, radości, troski...
                          TVN24
                        • ratpole Re: "wszystko drozeje wszedzie 02.02.07, 05:43
                          marych7 napisał:

> ogladasz TV Polonia ??,to zobacz sobie jak zyja w Polsce !

Przecie wiem i nie z telewizji ino z zycia. Ty jestes taki skuteczny w tej
                          propagandzie jak Trybuna Robotnicza albo Kraj Rad. Ta sama szkola
                  • jp.hi Re: "wszystko drozeje wszedzie 06.02.07, 23:42
                    zorbathegreek napisał:

> ???

Bo piss znany jest z abstrakcyjnego myslenia i inteligentnego zartu a tu
                    prosze, rzeczowa i to na serio wypowiedz. Zreszta nazi tez sie takie zdarzaja.
                    Lubie ich czytac.
                    • al-kochol Re: "wszystko drozeje wszedzie 07.02.07, 07:58
                      ???
        • filipek.us Cięta riposta canaliana polonucha numer pięć 06.02.07, 23:13
          Autor: marych7
          Data: 01.02.07
          wspaniale budowane rezydencje ,eleganckie domki jednorodzinne ??,no
          skad ?? ,skad taka ilosc
          nowych samochodow na drogach ?/ ,skad telefony komorkowe dzis juz nawet w
          reku przedszkolaka !!, skad eleganckie ubiory i modne ciuchy na doopach
          polskich eleganetK spacerujacych po ulicy ??
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=56462755&a=56522864==============================================================================

Polak najbiedniejszy w Europie

Polska będzie krajem o najniższym średnim dochodzie na mieszkańca w Europie w
          2010 roku wynika z opublikowanego raportu francuskiej instytucji analitycznej
          i bankowej Cetelem Bank.
          fakty.interia.pl/biznes/news/polak-najbiedniejszy-w-europie,867800

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka