Dodaj do ulubionych

Dobra szkola w Mississauga

IP: *.honeywell.com 29.11.01, 23:18
Ciekaw jestem opinii mieszkancow Mississauga na temat lokalnych szkol podstawowych.
Jestem w trakcie szukania szkoly dla dziecka, odwiedzilem juz sporo, rozmawialem z
nauczycielami, zapoznalem sie z programem, ale brakuje mi opinii rodzicow. jezeli znacie
jakies dobre szkoly to chetnie wyslucham Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Re: Dobra szkola w Mississauga IP: *.honeywell.com 30.11.01, 16:40
      Czyzby nikt juz dzieci do szkol nie posylal?
      • Gość: ESL Re: Dobra szkola w Mississauga IP: 209.226.65.* 30.11.01, 17:23
        Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Czyzby nikt juz dzieci do szkol nie posylal?

Posyla, posyla ale nie w Mississauga.
        Moje dzieciaki sa w high school ale chodza do szkoly w Toronto od JK wiec jakis
        tam poglad mam. Z moich obserwacji wynika, ze wiele zalezy od School Principal i
        od indywidualnych nauczycieli, reszta - neighbourhood, wyposazenie i wielkosc
        szkoly, ilosc dzieci w klasie itd. to sprawy uboczne.
        Jezeli nie stac Cie lub nie popierasz idei szkoly prywatnej, polecam French
        Immersion w szkole publicznej. Nawet niekoniecznie ze wzgledu na nauke
        francuskiego ale glownie dlatego, ze dzieci od poczatku maja stawiane nieco
        wyzsze wymagania, rodzice dzieci poslanych do FI program sa bardziej zaangazowani
        w nauke swoich malych, poza tym podejscie jest takie, ze jesli sobie dzieciak nie
        radzi we FI, to przesunie sie go do normalnej klasy "anglo", gdzie juz radza
        sobie wszyscy - sam wiec rozumiesz roznice w traktowaniu tego programu.
        Mysle, ze niezaleznie od szkoly jaka swojemu dziecku wybierzesz, musisz byc
        przygotowany na duzo pracy z dzieckiem w domu i potraktuj to raczej jako
        dobrodziejstwo bycia ze swoim maluchem a nie smutna koniecznosc.
        Rodzice czesto oczekuja, ze szkola ich dziecko nauczy bez ich udzialu - to bardzo
        bledne podejscie i dla wielu msci sie w pozniejszych latach. Zycze Ci powodzenia
        w wyborze szkoly ale nie przejmuj sie tym za bardzo - nawet w kiepskiej szkole
        masz szanse trafic na superowego nauczyciela i odwrotnie.
        Milego weekendu
        • Gość: davro Re: Dobra szkola w Mississauga IP: 216.126.91.* 30.11.01, 17:54
          Swieta prawda ESL. Musisz naprawde poswiecic duzo czasu swoim pociechom.
          Szkola to tylko poczatek, reszta zalezy od rodzicow.
          • Gość: Pawel Re: Dobra szkola w Mississauga IP: *.honeywell.com 30.11.01, 18:54
            Gość portalu: davro napisał(a):

> Swieta prawda ESL. Musisz naprawde poswiecic duzo czasu swoim pociechom.
            > Szkola to tylko poczatek, reszta zalezy od rodzicow.

Zgadzam sie i tak tez czynie. Chodzi mi o szkole prywatna. Dziecko jest juz od 2 lat w programie
            Montessori i w wieku 5 lat calkiem dobrze czyta, i pisze po angielsku oraz troche mowi po
            francusku. Do tego bardzo chetnie sie uczy wiec szukamy szkoly o wymagajacym programie. Nie
            mozemy sie zdecydowac czy zostawic je w programie Montessori czy tez zmienic na bardziej
            tradycyjny.

Pawel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka