Dodaj do ulubionych

Sure Start Maternity Grant

04.07.07, 16:42
Mam pytanie dotyczące tego jednorazowego zasiłku. Jeśli wniosek został odrzucony i podano powód: że sie nie pobiera "Child tax credit a rate higher than the family element". Na wniosku jest napisane że "this means a chtc of rate 548Ł a year or more". A znajoma pobiera chtc o wysokości 180Ł na miesiąc czyli na rok wychodzi o wiele więcej niz te 548Ł a i tak nie przyznano tego zasiłku. jak myslicie dlaczego? Czy po odwołaniu się jest szansa zeby ten zasiłek uzyskać??

Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam bo nie mam pojęcia o co w tym chodzi ale znajoma prosila mnie żeby Was zapytać.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 17:27
      Moze znajoma ma dwujke dzieci?
      Wtedy nie £584 ,ale wiecej trzeba dostawac CTC.
      Powinna sie najpierw dowiedziec czy napewno dostaje wiecej niz ten "element
      rodzinny" -niech sie przejdzie do Job Centre z podsumowaniem CTC i moze tam
      ktos bedzie mogl jej powiedziec czy tak jest czy nie. Jak sie okaze, ze ma ta
      wieksza sume to wtedy sie odwolywac.

Kinga
      • eutyfrona Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 17:42
        To nie ma znaczenia, ile się ma dzieci, bo "family element" jest jeden na każdą rodzinę. Liczba dzieci przekłada się na ilość "child element". Jeżeli jest choć jeden "child element" to jest kwota większa niż 584 na rok.
        Kiedyś pomagałam koleżance załatwiać SSMG, dzwoniłam w jej imieniu do Job Center po złożeniu wniosku, tam powiedziano, że nie popiera zasiłków kwalifikujących do SSMG, a dostawała już CTC z "child element". Zapytałam, czy w takim razie ma przysłać jakieś potwierdzenie, że to otrzymuje, ale powiedziani mi, że Job Center skontaktuje się z HMR&C w tej sprawie. I za kilka dni dostała pieniądze.
        Myślę, że w przypadku Twojej znajomej mogł pojawić się jakiś błąd w komunikacji między urzędami i powinna się odwołać, skoro dostaje CTC większe niż "family element", co jest wyszczególnione w decyzji w sprawie Tax Credit.
        • kingaolsz Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 18:07
          Nie pamietam szczegolow, ale wypelnialam kiedys taki wniosek i pamietam, ze
          byla mowa o innej kwocie przy jednym dziecku i o kwocie ok. £1100 przy dwujce
          dzieci ( ze zeby dostac SSMG trzeba miec wieksza kwote niz to przyznana).
          Kurcze, nie mam tego formularza zeby sprawdzic.

Kinga
          • eutyfrona Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 18:16
            Ta większa kwota jest wtedy, jeżeli w rodzinie jest dziecko poniżej jednego roku, wtedy "family element" jest dwa razy większy, bo powiększony o "baby element". Nie ma znaczenia ilość dzieci, tylko wiek.
            • kingaolsz Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 22:03
              A no wlasnie - ten wniosek z ktorym ja mialam doczynienia byl skladany juz po
              porodzie czyli wliczajac niemowlaka.

Kinga
              • migotka_bober Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 22:31
                no to jesli zloze wniosek po porodzie o child tax credit to czy sie wyrobia a
                tym czasowo w ciazgu 3 miesiecy? bo podobno jesli do 3 mies po urodzeniu nie
                zloze wniosku o SSMP to przepada...
                chyba ze mozna zlozyc wniosek o child tax credit przed urodzeniem a potem akt
                doslac?

jak to sie robi?doradzcie

pozdr
                • eutyfrona Re: Sure Start Maternity Grant 04.07.07, 22:44
                  Na wniosku o SSMG jest możliwość zaznaczenia, że czekasz na decyzję w sprawie zasiłku lub tax creditu. Także trzeba złożyć po urodzeniu dziecka wniosek o CHB, Tax Credit i SSMG z zaznaczeniem tej opcji zanim dzidzuś skończy 3 miesiące.
                  Przed urodzeniem dziecka można złożyć, jeżeli spełniasz warunki na Working Tax Credit, jak się urodzi dziecko, zadzwonić do nich i o tym poinformować, może szybciej będzie decyzja.
                  • migotka_bober Re: Sure Start Maternity Grant 05.07.07, 00:15
                    dzieki eutyfrona smile

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka