Dodaj do ulubionych

pytanie do mam w USA

22.07.07, 13:54
Jak tam jest? Podoba Wam sie?
Jak jest tam w szkolach?
Bardzo jestem ciekawa.
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: pytanie do mam w USA 23.07.07, 04:52
      jestem tu kilka lat i dajemy sobie jeszcze rok i zmiatamy do Polski.
      Mnie w Polsce zylo sie lepiej i mniej stresowo, pomimo ze jestesmy tu rzecz
      jasna legalnie i wydeptalismy wiele sciezek....I nie chodzi tu tylko o
      pieniadze. Ale tez o to ze nie mamy rodziny, malo wolnego czasu, brakuje nam
      polskich tradycji .
      O szkolach niewiele powiem, bo moje dzieci sa jeszcze male. Natomiast znajomi
      nie sa zachwyceni poziomem w roznych szkolach poczatkowych, zarowno
      prywatnych, publicznych, katolickich.
      Mialam okazje zwiedzic kilka przedszkol tutejszych, szukajac czegos dla dzieci
      i mialam okazje poznac jakie moze byc przedszkole w Polsce, bo moj starszy
      synek chodzil przez 2 miesiace. Porownalam program, czystosc, ilosc opiekunek
      na ilosc dzieci, dostepnosc placu zabaw , wyzywienie a raczej jego brak w USA i
      zdecydowanie wole by moje dzieci podjely edukacje w Polsce.

Przeraza mnie tez przestepczosc w tym kraju, ponad 290 osob zamordowanych juz w
      tym roku w moim miescie, latwosc z jaka mozna kupic bron...Sama kiedys uciekalm
      z rodzina przed strzelanina w parku i nie jest to fajne uczucie. Panika ogromna.

Ale nie zamierzam zerwac calkowicie z Ameryka, mam tu wielu przyjaciol, ktorych
      bedziemy odwiedzac, zostalo tez tu ciagle wiele pieknych miejsc , ktorych nie
      widzialam....No i trzeba bedzie zrobic zapasy "ubraniowe" big_grin, bo w Polsce nie
      potrafie sie ubrac, strasznie drogo i sklepow nieznanych sie namnozylo, a ja
      bez kilku tutejszych nie bede zyla.

• ania67 Re: pytanie do mam w USA 24.07.07, 07:03
        No wlasnie a jak cenowo?
        Jedzenie, ubrania, czynsz albo na przyklad kupno domu.
        Latwo da sie wszystko zalatwic?
    • greeneyes27 Re: pytanie do mam w USA 24.07.07, 16:37
      W USA znajdziesz wszystkie warstwy spoleczne, od bezdomnych do miliarderow,
      wiec oczywiscie wszystkim nie wiedzie sie tak samo.
      Mi sie tutaj bardzo podoba, zyjemy wygodnie, maz jest Amerykaninem i planujemy
      jezdzic do Polski tylko na krotkie wakacje.
      Wlasciwie jedyny minus to duza przestepczosc, ale to zalezy od tego, gdzie sie
      mieszka. Poszukalam teraz szybko statystyk, ale dotarlam tylko do 1995 roku: i
      tak na przyklad w moim miescie na 100 tys. mieszkancow bylo 20 morderstw,
      podczas gdy w sasiednim miescie 59. Ale my wiedzielismy z gory, ze jest tam
      niebezpiecznie wiec nie szukalismy tam domu, ja tam nawet nie jezdze w dzien na
      zakupy.
      Generalnie, wsrod znajomych Polakow zauwazylam 3 tendencje, jesli chodzi o ich
      stosunek do Ameryki:
      1. zachwyceni, chca zostac na stale, albo co najmniej jeszcze kilka/kilkanascie
      lat,
      2. podoba sie, ale zachwytu nie ma, jest im obojetne, ile beda tutaj mieszkac,
      nie maja nic przeciwko przeniesieniu sie do Europy, chociaz niekoniecznie do
      Polski,
      3. absolutnie nic im sie tutaj nie podoba, w Polsce jest wszystko "naj", nie
      moga doczekac sie powrotu do Polski, ale chca pobyc tutaj jeszcze kilka lat,
      zeby zarobic $$$ i wpisac sobie doswiadczenie zawodowe w USA do zyciorysu.
    • bea_mama Re: pytanie do mam w USA 24.07.07, 21:53
      Moze bedzie wiekszy odzew jesli zadasz to pytanie tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22057
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11918
      Wg mnie Stany sa tak ogromne, ze kazdy poda ci inna odpowiedz. Zreszta tyle
      jest opinii o US ile ludzi.
      Bardziej sprecyzuj pytanie, zawez to do jakiegos stanu, miasta itd.
      • ania67 Re: pytanie do mam w USA 25.07.07, 07:28
        Dzieki za link, poczytam sobie.
        Ladne zdjecia z wycieczki i sliczna coreczka!
    • greeneyes27 Re: pytanie do mam w USA 30.07.07, 05:12
      A jak ci się podoba tam, gdzie ty mieszkasz?
      • ania67 Re: pytanie do mam w USA 30.07.07, 19:55
        Mieszkam w Holandii, kolo Amsterdamu. W Amsterdamie domy takie drogie, ze
        cholera bierze.
        Ogolnie podoba mi sie: ubezpieczenie owszem kosztuje, ale zwracaja wszystko.
        Zlobek finansowany w 85% przez panstwo (bo pracuje). Dodatek na dzieci jest co
        kwartal.
        Uwielbiam tutejsze drogi rowerowe!
        Tylko pogoda do bani!!!
        • bea_mama Re: pytanie do mam w USA 31.07.07, 06:45
          > Uwielbiam tutejsze drogi rowerowe!
          > Tylko pogoda do bani!!!

No to zapraszam do Boulder, Colorado - rewelacyjne sciezki rowerowe i sloneczna
          pogoda prawie przez caly rok.
          smile
          • edytkus Re: pytanie do mam w USA 31.07.07, 06:54
            bea_mama napisała:

> No to zapraszam do Boulder, Colorado - rewelacyjne sciezki rowerowe i sloneczna
            > pogoda prawie przez caly rok.
            > smile

Bea, zima w sniegu po pas rowerem jezdzicie? wink)))
            • bea_mama Re: pytanie do mam w USA 01.08.07, 00:56
              > Bea, zima w sniegu po pas rowerem jezdzicie? wink)))

Eee tam, od razu w sniegu po passmile) Tu chyba raczej nie o snieg chodzi, ale o
              niskie temperatury. Ale tez ludzie zima jezdza, sciezki rowerowe i chodniki sa
              zazwyczaj odsniezone. No ale w Holandii w deszczu jezdzic to tez zadna
              przyjemnosc.
              Ale za to mamy 3 pory roku z piekna pogodasmile A ze zimą czasem snieg sypnie w
              miescie toz to sama radoscsmile
              A jak jest snieg po pas to... idziesz na sankismile
              • ania67 Re: pytanie do mam w USA 01.08.07, 16:33
                Tez bym chciala zwiedzic Colorado, chyba ze wzgledu na sam klimat. Przynajmniej
                zima normalna i lato tez.
                Gdzie mieszkasz? W Denver? Czy moze gdzies blisko gor? Bylas na nartach w Aspen?
                Uwielbiam gory (a mieszkam w kraju gdzie ich w ogole nie ma ha ha ha).
                • bea_mama Re: pytanie do mam w USA 02.08.07, 03:38
                  > Gdzie mieszkasz? W Denver? Czy moze gdzies blisko gor?
                  > Bylas na nartach w Aspen?

Mieszkam pomiedzy Boulder a Denver (do centrum Denver jakies pol godziny
                  jazdy). Jest to tez blisko gor, bo Rocky Mtn National Park mam w odleglosci
                  godziny. Piekne tatrzanskie gory tylko "troszke" wyzszesmile

A na nartach jezdzic nie umiem, hahasmile Do Aspen jezdzimy czasem... ale latemsmile
                  Mowia, ze jak ktos mieszka w Colorado i nie jezdzi na nartach to tylko miejsce
                  zajmuje... chyba wiec musze sie nauczycsmile
                  • hamerykanka Re: pytanie do mam w USA 31.08.07, 17:58
                    A ja mieszkalam przez rok w Pueblo i nawet nie wiedzialam ze jestes
                    w poblizu!!
                    Co do sniegu to specjalnie dlatego kupilam samochod terenowy bo
                    znajomi mnie straszyli zimami w Kolorado...przyszla zima...snieg
                    przez 3 dnisad
                    • bea_mama Re: pytanie do mam w USA 31.08.07, 22:22
                      > A ja mieszkalam przez rok w Pueblo i nawet nie wiedzialam ze
                      jestes w poblizu!!

Wcale nie tak w poblizusmile To jednak spory kawalek od nas. Sporo
                      Polakow jest w Denver i okolicach.

U nas jak sypnelo kilka razy tej zimy, to doczekac sie w marcu nie
                      moglismy kiedy to wszystko stopnieje. Musisz sie na polnoc troche
                      przeniescsmile
                      A co porabiasz w tym Pueblo? Podoba ci sie tam?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka