Dodaj do ulubionych

Kanada - kraj z marzen + koszmar...

08.12.01, 04:32
Wlasnie obejrzalem na kanale TV "Planete" wstrzasajacy film dokumentalny,
produkcji Quebec, o rabunkowym wyrebie dziewiczych lasow w tajdze kanadyjskiej.
Rok produkcji filmu: 1999, wiec, niestety, sytuacja tam przedstawiona jest
aktualna.
Na filmie pokazano tysiace kilometrow kwadratowych krajobrazu ksiezycowego,
pozostalego po bezwzglednej esploatacji tj. niszczeniu bezcennych ekosystemow
lesnych. Konsekwencje tego to katastrofa ekologiczna, polegajaca na
dramatycznej erozji gleby, zapiaszczeniu jezior, itp. (Specjalisci
potwierdzaja, ze jest tragicznie.)
Proceder trwa nadal, a jego prawdziwy charakter jest zatajany przed
spoleczenstwem. Chodzi o uklad z 1987 roku dajacy pelna swobode i jakikolwiek
brak obowiazkow, czy brak poddania jakiejkolwiek kontroli, korporacjom
wyrebujacym lasy i sprzedajacym drogie dzis drewno najlepszej jakosci. Uklad
ten z rzadem Kanady zawarto bez wlasciwego poinformowania spoleczenstwa i jest
przez wielu prawnikow niezrozumialy i prawdopodobnie nieczysty...

Moja refleksja jest taka: jak to, w takim kraju "na poziomie" takie ochydne
sprawy?! (Zobacz watek "Kanada - kraj moich marzen".) Wiele juz pisano na tym
forum o plastikowych torebkach podczas spacerow z psem, porzadku publicznym, o
innych ladnych rzeczach dowodzacych wyzszosc Kanady nad Polska. Ale to, co na
tym filmie, sklania mnie do sadu, ze to moze tylko jest powierzchowne. Przeciez
w Polsce niszczenie skarbow przyrody na taka skale nie bedzie mozliwe,
zwlaszcza w kontekscie przystapienia Polski do Unii Europejskiej.
I jeszcze, poniewaz film byl produkcji Quebec, moze ten brudny model
sprawowania wladzy jest jednym z glownych powodow dazen francuskojezycznej
prowincji do niepodleglosci?

Stanislaw Wokulski
Obserwuj wątek
    • Gość: Kliken Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.12.01, 05:09
      Tak, to prawdziwy koszmar.Wyjezdzam z Kanady.Co za okropny kraj.Stasiek znowu
      pijany jestes?
      • america Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... 08.12.01, 05:15
        Gość portalu: Kliken napisał(a):

> Tak, to prawdziwy koszmar.Wyjezdzam z Kanady.Co za okropny kraj.Stasiek znowu
        > pijany jestes?

Nie Stasiek zapomnial ze wycinanie wszystkich lasow zajmnie gdzies 1000 lat
        dluzej w Kanadzie niz w Polsce. A ci biedni drwale nie nadazaja z wyrebem bo
        to plewie zielone rosnie szybciej niz wycinka.

• stszkwklski "drwale" sie bogaca, po nich chocby potop... 08.12.01, 07:04
          america napisał(a):
          > Nie Stasiek zapomnial ze wycinanie wszystkich lasow zajmnie gdzies 1000 lat
          > dluzej w Kanadzie niz w Polsce. A ci biedni drwale nie nadazaja z wyrebem bo
          > to plewie zielone rosnie szybciej niz wycinka.

Nie prawda, facet! W rzeczonym filmie wyraznie wykazano, ze wycinka drzew ma
          charakter gospodarki rabunkowej i zniszczenia sa nieodwracalne. Robi sia
          pustynia, ciagnaca sie setkami kilometrow...

Ale kogo to interesuje! Wszyscy sa zagonieni w "wyscigu szczurow", by splacic
          dom, itp., a rzad robi co chce, bo takimi zobojetnialymi ludzmi mozna swobodnie
          manipulowac. Dlatego, m.in. uwazam, ze model panstwa opiekunczego (jak np.
          Francja, Niemcy) ma pewna wyzszosc.

Stanislaw Wokulski
          • Gość: drwal Re: IP: 66.122.21.* 08.12.01, 07:49
            stszkwklski napisał(a):

> america napisał(a):
            > > Nie Stasiek zapomnial ze wycinanie wszystkich lasow zajmnie gdzies 1000 la
            > t
            > > dluzej w Kanadzie niz w Polsce. A ci biedni drwale nie nadazaja z wyrebem
            > bo
            > > to plewie zielone rosnie szybciej niz wycinka.
            >
            > Nie prawda, facet! W rzeczonym filmie wyraznie wykazano, ze wycinka drzew ma
            > charakter gospodarki rabunkowej i zniszczenia sa nieodwracalne. Robi sia
            > pustynia, ciagnaca sie setkami kilometrow...
            >
            > Ale kogo to interesuje! Wszyscy sa zagonieni w "wyscigu szczurow", by splacic
            > dom, itp., a rzad robi co chce, bo takimi zobojetnialymi ludzmi mozna swobodnie
            >
            > manipulowac. Dlatego, m.in. uwazam, ze model panstwa opiekunczego (jak np.
            > Francja, Niemcy) ma pewna wyzszosc.
            >
            > Stanislaw Wokulski

Staszek
            Przestan ogladac telewizje!!!
            Jedz do Kanady i przejedz sie z np. Prince Rupert to Prince George (British
            Columbia). Potem pojedz to Niemiec i przejedz sie z np Hamburga do Essen.
            I napisz nam co zauwazyles.

Pozdrowienia
            • stszkwklski zobaczyc to co skrywane, a nie co do pokazania! 08.12.01, 08:06
              Gość portalu: drwal napisał(a):
              > Jedz do Kanady i przejedz sie z np. Prince Rupert to Prince George (British
              > Columbia).

Wiem, ze w Kanadzie jest BARDZO duzo lasow! Musialbym miec miec wlasny
              odrzutowiec zeby zobaczyc wszystko co trzeba dla zweryfikowania tej konkretnej
              tezy o gospodarce rabunkowej. Jednak fakt ze jest duzo lasow nie upowaznia do ich
              prymitywnego niszczenia! Po Kanadzie rzeczywiscie spodziewalem sie czegos wiecej!

Wazna jest polityka wladz, liczenie sie z ludzmi. Niemcy, z najsilniejsza na
              swiecie partia "Zielonych" maja przewage moralna. Na filmie byly pokazane
              plemiona indianskie, z ktorych protestami nikt sie nie liczyl: "...Chcielismy
              rozmawiac, ale oni chcieli tylko wyciac wszystkie drzewa i pojsc dalej. My
              protestowalismy, pisalismy pozwy, a oni po prostu wycieli wszystkie drzewa i
              poszli dalej...".
    • ttc Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... 08.12.01, 05:13
      O Chryste, znowu sie zaczyna. Ja obiecuje nic o Kanadzie juz nie pisac jak inni zrobia to samo smile
      • Gość: Biala Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... IP: *.qc.sympatico.ca 08.12.01, 19:00
        ttc napisał(a):

> O Chryste, znowu sie zaczyna. Ja obiecuje nic o Kanadzie juz nie pisac jak inni
        > zrobia to samo smile

Ttc, ale mnie rozbawiles, ha, ha, ha. Toz to desperacja.
    • Gość: nyse2000 Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... IP: *.sympatico.ca 08.12.01, 16:22

czy to jest film "erreur boreale" (polnocna pomylka) ???

wiem bo moj kolega pracuje dla rzadu w zarzadzaniu terytorium lesnym w quebecu
      (okoloce montrealu) i mowil ze film jest propaganda anty rzadowa (kanadyjska) ale
      nie separatystyczna bo w innych czesciach kanady jest podobnie

pokazane sa bledy amerykanskich koncernow nie praktykujacych polityki
      kanadyjskiej sadzenia nowych lasow w tych co zniszczyli - za ta sa kary ale nawet
      jak przedsiebiorstwo z usa zaplaci to potem mija kilka lat zanim kanadyjscy
      lesnicy posadza nowy las

film mial ukazac jak kanada niszczeje sprzedajac sie usa - byla to propaganda
      anty rzadowa w ottawie (kanadyjska) ale film pokazany w anglojezycznej kanadzie
      tez byl przyjety jak w quebecu - ludzie chce aby rzad zmusil przedsiebiorstwa o
      dbanie o srodowisko itp

to tyle co wiem

smile
      • Gość: leszek Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.12.01, 17:11
        Stasiek,ales sie chlopie ululal,daj se na luz i nie sciemniaj.
    • Gość: Pucio NIE SADZE!!!! IP: 216.94.245.* 08.12.01, 18:54
      Panie Stanislawie,
      problem oczywiscie jest:
      - las pierwotny to nie las ktory jest po jego scieciu na nowo posadzony
      - Kanada i jej ludnosc tak jak WSZEDZIE na swiecie nieszczy srodowisko do momentu gdy byt jest zagrozony
      ALE:
      - film jaki pan widzal sluzy wywieraniu presji na rzad i firmy by ciecia lasow byly jak najmniejsze takze
      nich pan nie przesadza z tym koszmarem
      - Czy mysli pan ze Quebec to milosnicy przyrody? Ha, Ha! Niech pan troche poczyta o ogromnych kopalniach
      odkrywkowych i elektrowniach wodnych

A tak na marginesie US wlasnie nalozyly taryfy importowe w wysokosci 30% na kanadyjskie drzewo bo twierdza
      ze jest ono subsydiowane przez rzad kanadyjski (czy to prawda czy US-prawda nie mam pojecia)
      Jako rezultat ogromna wiekszosc tartakow wylala ludzi z roboty a co za tym idzie tnie sie o wiele mniej drzew!
      Za to tnie sie te drzewa w US. HA!
    • Gość: Toto Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar... IP: *.proxy.aol.com 08.12.01, 23:20
      Clear cutting to niestety wciaz praktykowany sposob wyrebu drzew w Ameryce
      Pln.Co prawda jest o wiele lepiej niz bylo ale i tak jeszcze duzo do
      poprawienia.Oczywiscie ze w Europie gospodarka lesna jest prowadzona
      przyjemniej dla oka ale dlatego bo juz tych lasow prawie nie ma.Mimo wszystko w
      Ameryce zmienia sie i to,sadzi sie wiecej lasow ,nie wycina drzew wzdluz ciekow
      wodnych no i clear cutting tez zanika.Co do Indian to nie zwracalbym na nich
      zbytniej uwagi ,wiekszosc z nich jest na pasku ekonazich.
      • Gość: emil Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar.. IP: *.public.svc.webtv.net 10.12.01, 02:49
        Kiedys trafila mi sie kanadyjka w lozku. To byl dopiero koszmar. Babsko sie tak nade mna znecalo ze szkoda gadac. W cholere z lasami!!Ja ledwo z zyciem uszedlem!!!
        • Gość: ESL Re: Kanada - kraj z marzen + koszmar.. IP: 209.226.65.* 10.12.01, 18:54
          Gość portalu: emil napisał(a):

> Kiedys trafila mi sie kanadyjka w lozku. To byl dopiero koszmar. Babsko sie tak
          > nade mna znecalo ze szkoda gadac. W cholere z lasami!!Ja ledwo z zyciem uszedl
          > em!!!

Czy to ta z Las Vegas? Cos juz chyba o tym pisales - najwyrazniej zostawila
          niezapomniane wrazenia. Jeszcze troche a bedzie najbardziej znana Kanadyjka wsrod
          Polonii - to dopiero zaszczyt.
          Szczerze wspolczuje, ze tak Ci dala w kosc. Ja mam podobne wspomnienia z Niemiec -
          byla taka jedna Ulrika, co chyba latwiej byloby wyciac wszystkie lasy w British
          Columbia niz jeszcze raz dac Jej buzi...
          A moja babcia mawiala, ze nie ma brzydkich kobiet tylko wina czasem brak.
          Niestety, nie wspomniala, ze przy nadmiarze wina (badz innych trunkow) czlowiek
          jest w stanie wpakowac sie nawet w Ulrike, brrr - jeszcze mnie ciarki przechodza.
          • Gość: davro Re: ESL. IP: 216.126.91.* 10.12.01, 19:16
            Ulrika z Eppingen?????
            • Gość: ESL Re: ESL. IP: 209.226.65.* 10.12.01, 19:26
              Gość portalu: davro napisał(a):

> Ulrika z Eppingen?????

Z Wiesbaden, ale kto wie gdzie jeszcze straszyla...
              • Gość: davro Re: ESL. IP: 216.126.91.* 10.12.01, 19:51
                Eh, bo ta z Eppingen nie byla taka zla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka