Dodaj do ulubionych

STARY odezwij sie !

IP: *.ibc.de.easynet.net 31.08.01, 17:21
i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety i
dzieci) zejsc na lad ?
b.
Obserwuj wątek
    • Gość: Stary Re: STARY odezwij sie ! IP: *.ym1.on.wave.home.com 31.08.01, 17:28
      Z przykroscia zawiadamiam ze Stary umarl ze starosci
      RIP
      • Gość: barabasz Re: STARY odezwij sie ! IP: *.ibc.de.easynet.net 01.09.01, 14:19
        uwazasz pewnie, dupku, ze to zabawne ?
        b.
        • Gość: ++++++++ Re: STARY odezwij sie ! IP: 213.98.114.* 01.09.01, 19:46
          Kto na tym forum nie pozwala biednym zejsc na lad.? Na polski lad? Chetnie
          bym poczytal o tym Barabaszu !
          • Gość: barabasz Re: zaspokajam Twoja ciekawosc IP: *.pppool.de 01.09.01, 21:46
            Stary mieszka Australii i jest jej obywatelem.
            b.
            • Gość: Stary Re: zaspokajam Twoja ciekawosc IP: *.clover.com.au 04.09.01, 15:27
              Gość portalu: barabasz napisał(a):

> Stary mieszka Australii i jest jej obywatelem.
              > b.

I w dodatku Stary uwaza, razem z 77% populacji, ze rzad premiera Howarda postapil
              slusznie. Do tej pory okazalo sie juz, dlaczego, wiec nie bede wyjasnial od nowa.
              W kazdym razie, jako obywatel australijski uwazam, ze Howard przedstawia soba
              lepsza wartosc za moje podatki, niz Buzek za twoje, rodaku z kraju.

PS. Przez caly czas akcji na wyspie bylo 27-29 stopni w dzien, 18-22 w nocy. W
              szpitalu na pokladzie transportowca australijskiej marynarki wojennej HMAS
              Manoora stwierdzono, ze stan zdrowia wszystkich zdjetych z m/s Tampa jest
              zadowalajacy. Indonezyjska zaloga przemytnikow - w pierdlu, grozi im 20 lat.
              I bardzo dobrze.
    • Gość: Stary Nie rezonuj, tylko prasuj stary czerwony krawat ZMS IP: *.clover.com.au 05.09.01, 15:38

> i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety i
      > dzieci) zejsc na lad ?
      > b.

Skarbie, do pouczania Australii o jej moralnych powinnościach możesz przystąpić
      dopiero wtedy, kiedy Polska, idąc za przykładem Australii, wprowadzi całkowicie
      finansowany z budżetu państwa program zorganizowanego przyjmowania na osiedlenie
      w Polsce minimum dwunastu tysięcy egzotycznych uchodźców rocznie, zapewni im na
      koszt podatnika mieszkanie, zasiłki, opiekę zdrowotną, edukację dla dzieci, kursy
      języka i pomoc w szybkiej integracji, a następnie utrzyma te programy w ruchu
      przez ponad 50 lat. Taka jest bowiem praktyka państwa australijskiego od 1947
      roku.

Zaznaczam, że mówimy o programie humanitarnym, programie przyjmowania uchodźców
      na pobyt stały, nie o normalnym programie imigracyjnym. Uchodźcy moga nie umieć
      czytać, i nie mówić po angielsku. Od imigrantow wymaga sie jako warunku
      osiedlenia w Australii znajomości języka oraz posiadania kwalifikacji lub
      kapitału. Normalna imigracja, wymagająca spełnienia rygorystycznych kryteriów,
      jest znacznie większa niż programy uchodźcze - w tym roku Australia przyjmie 88
      000 imigrantów i 12 000 uchodźców. W przeszłości liczba imigrantów dochodziła do
      150 000 osób rocznie. Kiedyś po trzech, a dzisiaj po dwóch latach legalnego
      pobytu stałego w Australii, każdy nowy przybysz, wszystko jedno - uchodźca czy
      imigrant, ma prawo do naturalizacji i nabycia obywatelstwa australijskiego przy
      minimum formalności. Każde dziecko urodzone na ziemi australijskiej z jednego lub
      obojga rodzicow posiadających legalny pobyt stały (niekoniecznie obywatelstwo)
      zostaje automatycznie obywatelem australijskim. Państwo australijskie nie tylko
      się nie rozleciało od tego, że ma ponad 25% obywateli urodzonych za granicą, ale
      jakby nawet wręcz przeciwnie.

Razem z dziećmi pierwszej generacji urodzonymi w Australii, legalni imigranci,
      legalnie osiedleni w Australii uchodźcy, plus pierwsze pokolenie ich potomstwa to
      40% ludności Australii. A ile procent w Polsce, skarbie?

Zresztą 12 000 uchodźców rocznie to jest teraz, dawniej osiedlano ich w
      Australii znacznie więcej. Przypominam ci, złotko, że Australia ma około 19
      milionów ludności. Proporcjonalnie do liczby ludności, Polska powinna przyjmować
      i osiedlać na stałe na swoim terytorium około 25 000 uchodźców rocznie. Nawet
      jeśli poczynić konieczną poprawkę na mniejszy dochód narodowy na głowę, który
      jest w Polsce około pięć razy niższy niż w Australii, to tak czy owak Polska
      powinna przyjmować na stałe osiedlenie około 5000 uchodźców rocznie. Ilu
      przyjąłeś w tym roku, skarbie?

Jak już praktycznie udowodnisz, złotko, ze twój coraz bardziej z tego znany
      słowiański skansen ksenofobii wytrzyma osiedlenie 5000 uchodźców rocznie z
      Rumunii, Albanii, Sri Lanka, Afganistanu, Bangladeszu, Iranu, Iraku i tuzina
      krajów Afryki przez, powiedzmy, 10 lat, zintegruje te 50 000 osób w polskim
      społeczeństwie i zaoferuje im po rozsądnym okresie pobytu obywatelstwo polskie -
      bez pogromów “obcych”, bez policyjnych szykan, bez ataków skinów na ośrodki
      przejściowe, bez rozruchów na ulicach, to wtedy będziemy mogli sobie pogawędzić
      o powinnościach Australii wobec 433 Afganów z m/s Tampa. Ale dopiero wtedy.

Zresztą, skarbie, ty się nie martw się tak strasznie o m/s Tampa, my tu sobie z
      tym kryzysem jakoś pomalutku poradzimy, nie rezygnując przy tym z podstawowej
      zasady suwerenności państwowej: TYLKO RZĄD AUSTRALIJSKI DECYDUJE, KTO MOŻE SIĘ
      OSIEDLIĆ W AUSTRALII. To u ciebie rząd sam się nie może zdecydować, o czym
      właściwie decyduje. My ten problem mamy już opanowany, demokracja parlamentarna
      Australii i jej konstytucja są stabilne od 1901 roku, czyli od formalnego
      uzyskania niepodległości od Wielkiej Brytanii.

Zamiast nam współczuć, ty się może natomiast zajmij zorganizowaniem w Polsce
      porządnego programu repatriacji Polaków ze Wschodu, który jakoś się nie może od
      wielu lat oderwać od ziemi. Możesz wynająć australijskich specjalistów z
      wieloletnim doświadczeniem w organizacji programów imigracyjnych z prawdziwego
      zdarzenia jako konsultantów.

Pomożemy!!!

• Gość: barabasz Re: Stary, zgubiles okulary ? IP: *.pppool.de 05.09.01, 23:54
        mylisz mnie z kims lub majaczysz po prostu. non tertium datur, jak
        mawiali "starozytni rzymianie". a moze zacma Cie ogarnela i nie widzisz, skad
        stukam ? przetrzyj oczy i przestan mnie obarczac rzeczywiatymi lub urojonymi
        przewinami rzadu polskiego, bo nie ja go wybieralem.
        ja, kochany moj Stary, wybieram (moze dluzej juz od Ciebie) rzady w kraju,
        ktory przyjal w ostatnich latach wiecej uchodzcow - chociazby ponad 200 000 z
        bylej jugoslawii, niz cala pozaostala europa razem wzieta.
        stuknij sie wiec, p r o s z e, w Twoja stara lepetyne i przestan mi pierdolic o
        czerwonych krawatach, bo obrazasz mnie bez powodu.
        poprosilem Cie o wyjasnienie sprawy tankowca/uchodzcow, bo interesowaly mnie
        informacje obywatela australii - to wszystko. nie mam zielonego pojecia, skad w
        Tobie tyle agresji - moze doskwiera Ci dziura ozonowa ?

pozdrawiam mimo wszystko i zycze poprawy samopoczucia
        -b.
    • Gość: Magda Re: STARY odezwij sie ! IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.09.01, 04:55

> i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety i
      > dzieci) zejsc na lad ?
      > b.

Czy mozesz mi powiedziec dlaczego czepiasz sie Australii, a nie Afganistanu,
      z ktorewgo ci ludzie uciekli?

Pozdrawiam
      Magda
      • Gość: Stary Re: STARY odezwij sie ! IP: *.clover.com.au 14.09.01, 13:28
        Gość portalu: Magda napisał(a):

> Gość portalu: barabasz napisał(a):
        >
        > > i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety
        > i
        > > dzieci) zejsc na lad ?
        > > b.
        >
        > Czy mozesz mi powiedziec dlaczego czepiasz sie Australii, a nie Afganistanu,
        > z ktorewgo ci ludzie uciekli?
        >
        > Pozdrawiam
        > Magda

A ponadto, poniewaz nie sposob ustalic ich tozsamosci, to ich obecne szanse na
        dotkniecie stopa ziemi australijskiej i tak staly sie rowne zeru. Zamach w NY
        zlikwidowal wszelkie slady publicznej sympatii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka