Gość: barabasz IP: *.ibc.de.easynet.net 31.08.01, 17:21 i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety i dzieci) zejsc na lad ? b. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stary Re: STARY odezwij sie ! IP: *.ym1.on.wave.home.com 31.08.01, 17:28 Z przykroscia zawiadamiam ze Stary umarl ze starosci RIP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: STARY odezwij sie ! IP: *.ibc.de.easynet.net 01.09.01, 14:19 uwazasz pewnie, dupku, ze to zabawne ? b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ++++++++ Re: STARY odezwij sie ! IP: 213.98.114.* 01.09.01, 19:46 Kto na tym forum nie pozwala biednym zejsc na lad.? Na polski lad? Chetnie bym poczytal o tym Barabaszu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: zaspokajam Twoja ciekawosc IP: *.pppool.de 01.09.01, 21:46 Stary mieszka Australii i jest jej obywatelem. b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: zaspokajam Twoja ciekawosc IP: *.clover.com.au 04.09.01, 15:27 Gość portalu: barabasz napisał(a): > Stary mieszka Australii i jest jej obywatelem. > b. I w dodatku Stary uwaza, razem z 77% populacji, ze rzad premiera Howarda postapil slusznie. Do tej pory okazalo sie juz, dlaczego, wiec nie bede wyjasnial od nowa. W kazdym razie, jako obywatel australijski uwazam, ze Howard przedstawia soba lepsza wartosc za moje podatki, niz Buzek za twoje, rodaku z kraju. PS. Przez caly czas akcji na wyspie bylo 27-29 stopni w dzien, 18-22 w nocy. W szpitalu na pokladzie transportowca australijskiej marynarki wojennej HMAS Manoora stwierdzono, ze stan zdrowia wszystkich zdjetych z m/s Tampa jest zadowalajacy. Indonezyjska zaloga przemytnikow - w pierdlu, grozi im 20 lat. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Nie rezonuj, tylko prasuj stary czerwony krawat ZMS IP: *.clover.com.au 05.09.01, 15:38 Gość portalu: barabasz napisał(a): > i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety i > dzieci) zejsc na lad ? > b. Skarbie, do pouczania Australii o jej moralnych powinnościach możesz przystąpić dopiero wtedy, kiedy Polska, idąc za przykładem Australii, wprowadzi całkowicie finansowany z budżetu państwa program zorganizowanego przyjmowania na osiedlenie w Polsce minimum dwunastu tysięcy egzotycznych uchodźców rocznie, zapewni im na koszt podatnika mieszkanie, zasiłki, opiekę zdrowotną, edukację dla dzieci, kursy języka i pomoc w szybkiej integracji, a następnie utrzyma te programy w ruchu przez ponad 50 lat. Taka jest bowiem praktyka państwa australijskiego od 1947 roku. Zaznaczam, że mówimy o programie humanitarnym, programie przyjmowania uchodźców na pobyt stały, nie o normalnym programie imigracyjnym. Uchodźcy moga nie umieć czytać, i nie mówić po angielsku. Od imigrantow wymaga sie jako warunku osiedlenia w Australii znajomości języka oraz posiadania kwalifikacji lub kapitału. Normalna imigracja, wymagająca spełnienia rygorystycznych kryteriów, jest znacznie większa niż programy uchodźcze - w tym roku Australia przyjmie 88 000 imigrantów i 12 000 uchodźców. W przeszłości liczba imigrantów dochodziła do 150 000 osób rocznie. Kiedyś po trzech, a dzisiaj po dwóch latach legalnego pobytu stałego w Australii, każdy nowy przybysz, wszystko jedno - uchodźca czy imigrant, ma prawo do naturalizacji i nabycia obywatelstwa australijskiego przy minimum formalności. Każde dziecko urodzone na ziemi australijskiej z jednego lub obojga rodzicow posiadających legalny pobyt stały (niekoniecznie obywatelstwo) zostaje automatycznie obywatelem australijskim. Państwo australijskie nie tylko się nie rozleciało od tego, że ma ponad 25% obywateli urodzonych za granicą, ale jakby nawet wręcz przeciwnie. Razem z dziećmi pierwszej generacji urodzonymi w Australii, legalni imigranci, legalnie osiedleni w Australii uchodźcy, plus pierwsze pokolenie ich potomstwa to 40% ludności Australii. A ile procent w Polsce, skarbie? Zresztą 12 000 uchodźców rocznie to jest teraz, dawniej osiedlano ich w Australii znacznie więcej. Przypominam ci, złotko, że Australia ma około 19 milionów ludności. Proporcjonalnie do liczby ludności, Polska powinna przyjmować i osiedlać na stałe na swoim terytorium około 25 000 uchodźców rocznie. Nawet jeśli poczynić konieczną poprawkę na mniejszy dochód narodowy na głowę, który jest w Polsce około pięć razy niższy niż w Australii, to tak czy owak Polska powinna przyjmować na stałe osiedlenie około 5000 uchodźców rocznie. Ilu przyjąłeś w tym roku, skarbie? Jak już praktycznie udowodnisz, złotko, ze twój coraz bardziej z tego znany słowiański skansen ksenofobii wytrzyma osiedlenie 5000 uchodźców rocznie z Rumunii, Albanii, Sri Lanka, Afganistanu, Bangladeszu, Iranu, Iraku i tuzina krajów Afryki przez, powiedzmy, 10 lat, zintegruje te 50 000 osób w polskim społeczeństwie i zaoferuje im po rozsądnym okresie pobytu obywatelstwo polskie - bez pogromów “obcych”, bez policyjnych szykan, bez ataków skinów na ośrodki przejściowe, bez rozruchów na ulicach, to wtedy będziemy mogli sobie pogawędzić o powinnościach Australii wobec 433 Afganów z m/s Tampa. Ale dopiero wtedy. Zresztą, skarbie, ty się nie martw się tak strasznie o m/s Tampa, my tu sobie z tym kryzysem jakoś pomalutku poradzimy, nie rezygnując przy tym z podstawowej zasady suwerenności państwowej: TYLKO RZĄD AUSTRALIJSKI DECYDUJE, KTO MOŻE SIĘ OSIEDLIĆ W AUSTRALII. To u ciebie rząd sam się nie może zdecydować, o czym właściwie decyduje. My ten problem mamy już opanowany, demokracja parlamentarna Australii i jej konstytucja są stabilne od 1901 roku, czyli od formalnego uzyskania niepodległości od Wielkiej Brytanii. Zamiast nam współczuć, ty się może natomiast zajmij zorganizowaniem w Polsce porządnego programu repatriacji Polaków ze Wschodu, który jakoś się nie może od wielu lat oderwać od ziemi. Możesz wynająć australijskich specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w organizacji programów imigracyjnych z prawdziwego zdarzenia jako konsultantów. Pomożemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: Stary, zgubiles okulary ? IP: *.pppool.de 05.09.01, 23:54 mylisz mnie z kims lub majaczysz po prostu. non tertium datur, jak mawiali "starozytni rzymianie". a moze zacma Cie ogarnela i nie widzisz, skad stukam ? przetrzyj oczy i przestan mnie obarczac rzeczywiatymi lub urojonymi przewinami rzadu polskiego, bo nie ja go wybieralem. ja, kochany moj Stary, wybieram (moze dluzej juz od Ciebie) rzady w kraju, ktory przyjal w ostatnich latach wiecej uchodzcow - chociazby ponad 200 000 z bylej jugoslawii, niz cala pozaostala europa razem wzieta. stuknij sie wiec, p r o s z e, w Twoja stara lepetyne i przestan mi pierdolic o czerwonych krawatach, bo obrazasz mnie bez powodu. poprosilem Cie o wyjasnienie sprawy tankowca/uchodzcow, bo interesowaly mnie informacje obywatela australii - to wszystko. nie mam zielonego pojecia, skad w Tobie tyle agresji - moze doskwiera Ci dziura ozonowa ? pozdrawiam mimo wszystko i zycze poprawy samopoczucia -b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: STARY odezwij sie ! IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.09.01, 04:55 Gość portalu: barabasz napisał(a): > i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety i > dzieci) zejsc na lad ? > b. Czy mozesz mi powiedziec dlaczego czepiasz sie Australii, a nie Afganistanu, z ktorewgo ci ludzie uciekli? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: STARY odezwij sie ! IP: *.clover.com.au 14.09.01, 13:28 Gość portalu: Magda napisał(a): > Gość portalu: barabasz napisał(a): > > > i wytlumacz mi prosze, dlaczego nie pozwalacie rozbitkom (chorzy, kobiety > i > > dzieci) zejsc na lad ? > > b. > > Czy mozesz mi powiedziec dlaczego czepiasz sie Australii, a nie Afganistanu, > z ktorewgo ci ludzie uciekli? > > Pozdrawiam > Magda A ponadto, poniewaz nie sposob ustalic ich tozsamosci, to ich obecne szanse na dotkniecie stopa ziemi australijskiej i tak staly sie rowne zeru. Zamach w NY zlikwidowal wszelkie slady publicznej sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś