e-justka 16.06.08, 19:49 Czekam z niecierpliwoscia na moje dwie ksiezniczki i zastanawiam sie jakie mleko powinnam kupic bo w szpitalu powiedzieli mi ze to moj wybor i oni nic nie polecaja,jezeli macie jakies sprawdzone mleczka to bardzo prosze o pomoc i opinie.dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 16.06.08, 20:06 Na samym poczatku dawalam synowi SMA, ale mial klopoty z robieniem kupek, wiec przeszlismy na Cow&Gate. Jezeli mialabym wybierac to Cow&Gate lub Aptamil. Odpowiedz Link Zgłoś
paola_k2 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 16.06.08, 23:42 Rowniez polecam Cow&Gate i Aptamil. Odpowiedz Link Zgłoś
agaciha Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 09:52 Polozna nie moze Ci niestety doradzic bo Im nie wolno. Mojej szwagierce tez nie chciala powiedziec ale w koncu napisala na karteczce APTAMIL )) Odpowiedz Link Zgłoś
velvet35 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 10:10 Sluchaj, mi polska polozna pracujaca w angielskim szpitalu polecila Aptamil, bo niby najbardziej naturalny itp. Prawda jest taka, ze wszystkie mleka sa obecnie na takim samym wysokim poziomie. Przez pierwsze miesiace dawalam Aptamil, ale on wykancza finansowo wiec od miesiaca podaje najtansze mleko firmy Hainz i teraz w cenie mleka Aptamil mam te sama ilosc mleka i opakowanie pieluszek. Dziecko wcale nie czuje sie inaczej i nie ma zadnych sensacji brzuszkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 15:59 Moj maly od poczatku na Sma , tez bez zadnych problemow brzuszkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 18:05 sma corce nie smakowalo, polecam cow&gate Odpowiedz Link Zgłoś
e-justka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 22:30 Dziekuje wam bardzo za rady i opinie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka77 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 22:55 Aptamil i Cow&gate.Sma jak powiedziala i zaprzyjazniona health visitor a nawet zaprezentowala wykresy niestety odbiega skladem od poprzednich wymienionych poniewaz jest sponsorowane przez goverment i podawane rodzinom najubozszym za darmo.wierzyc czy nie ja zawsze podawalam moim dziewczynom Aptamil(przez krotki czas C&G)bez zadnych problemow.cenowo niestety sega juz prawie £8,choc pamietam jak startowalo od £5 z kawalkiem.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 18.06.08, 15:18 SMA niestety odbiega skladem od > poprzednich wymienionych poniewaz jest sponsorowane przez goverment > i podawane rodzinom najubozszym za darmo. Tak wiec drogie mamy nie kupujcie Sma bo to taki szkodliwy badziew tylko dla biedakow.Jak daja za darmo to na pewno szkodliwe a juz na bank przeterminowane.... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 18.06.08, 23:54 moim zdaniem w ogole jest mniejszy wybor mlek niz w polsce... a dla roczniakow to juz kompletna klapa, sa tu w ogole mleka typu junior jak np. nestle junior w polsce? do tej pory widzialam w sklepach tylko z mlek aptamil, cow&gate, sma, farleys i hipp... i wszystko mi sie wydaje takie jednorodne... w polsce jest bebilon, bebiko, bebiko junior, hipp bio, hipp probiotyczne, enfamil, nan, nan active, nestle junior, nestle junior bifidus, humana... mozna tu gdzies zamawiac polskie mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
karolkowa1 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 19.06.08, 00:45 yoggi87 napisała: > moim zdaniem w ogole jest mniejszy wybor mlek niz w polsce... > a dla roczniakow to juz kompletna klapa, sa tu w ogole mleka typu junior jak np > . > nestle junior w polsce? > do tej pory widzialam w sklepach tylko z mlek aptamil, cow&gate, sma, farleys i > hipp... i wszystko mi sie wydaje takie jednorodne... > w polsce jest bebilon, bebiko, bebiko junior, hipp bio, hipp probiotyczne, > enfamil, nan, nan active, nestle junior, nestle junior bifidus, humana... mozna > tu gdzies zamawiac polskie mleko? Sa tez mleka dla roczniakow i starszych dzieci ,sa to mleka "follow- on" lub z numerem 3 np.SMA progress. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 19.06.08, 11:04 Zobacz w najblizszym polskim sklepie, Ja wlasnie tak kupuje Babiko 2R (z kleikiem ryzowym, ktorego angielskiego odpowiednika za nic nie znalazlam). To zalezy tez gdzie mieszkasz, moze sklepy internetowe z polskimi produktami: np tutaj maja bardzo nieskie ceny dostawy, ale za to wybor maly www.thetasteofpoland.co.uk/index.asp, w Londynie jest www.bocian.co.uk (ktory tez ostatnio dowozi poza Londyn) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 19.06.08, 12:00 Odpowiednikiem bebiko 2r moze byc np. SMA for hungrier babies. My uzywamy cow&gate. Malemu tez hipp smakowal,ale opakowanie jakies takie beznadzielne i niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: mama 9876 20.06.08, 16:16 mozesz mi powiedziec jaki kolor puszki ma mleko sma dla glodomorkow? do tej pory widzialam tylko white, gold, lf, i jeszcze jakie w czerwonej puszce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: mama 9876 20.06.08, 18:14 ale to jest zwykle mleko czy z kleikiem do picia jak 2r? Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: mama 9876 24.06.08, 11:10 Sma white jest dla glodnych dzieci. Aczkolwiek kiedys sie pytalam lekarza oraz serwisu Gow&gate na temat mleka dla glodomorow i odpowiedzieli mi jednoznacznie: dawac po prostu wieksze porcje normalnego mleka zamiast hungry baby formula, bo lepsze i zdrowsze dla dziecka. Jezeli juz nie mozna sie obejsc bez hungry baby milk to wowczas dawac raz - gora - dwa razy dziennie, np. rani i przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: mama 9876 24.06.08, 12:51 no tak, tylko ono jest od 0 do 12 miesiecy, a corka ma miesiecy 17... Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: mama 9876 25.06.08, 10:17 Nie rozumiem o co ci teraz chodzi. Corka ma 17 miesiecy i chcesz jej jeszcze dawac mleko dla glodnych dzieci ? Daj dziecku dobrze zjesc. Rob jej kaszki czy cos. Poza tym - Nan 3, Hipp Growing-up milk, Cow & Gate growing up milk. W UK jest tendencja, zeby dzieci w wieku od 12 miesiecy przestaly pic mleko z butli kompletnie, a wszystkie posilki jedynie uzupelnialy mlekiem pijac z kubka. Co mi sie z reszta bardzo podoba. Wiec nie dziw ze jest jak to napisalas 'klapa' na rynku mlecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: 25.06.08, 13:29 Nie chce dawac jej kaszek, po co mam ja tuczyc, a kwesti picia mleka z butelki jej moja i jej wygoda, dlaczego mialabym to zmieniac? Po pierwsze nie zgodze sie zeby kanapka z wedlina, w ktorej jest moze 30% faktycznego miesa i pomidorem czy ogorkiem niewiadomego pochodzenia jest zdrowsza kolacja niz 200 ml mleka modyfikowanego. Po drugie owe mleko modyfikowane jest boma witaminowa a krowie oprocz tego, ze obciaza nerki nie daje nic... Skor moge wybrac miedzy lepszym (modyfikowane) a gorszym (krowie) wybieram lepsze, to chyba logiczne... Jak bedzie chciala pic modyfikowane do lat 5 to niech pije... No z ta roznica, ze 4 latkowi naleje juz do szklanki jako picie, nie do butli jako posilek. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: 25.06.08, 13:53 A jak bedzie dziecko starsze to kup mu takie kapsulki dla kosmonautow - tam tez sa wszystkie potrzebne witaminki itp! ;0)) Oprocz poznawania nowych smakow, nawet tej "kanapki z wedlina, w ktorej jest moze 30% faktycznego miesa i pomidorem czy ogorkiem niewiadomego pochodzenia" dziecko musi nabyc umiejetnosc przezuwania i gryzienia. Jak zamierzasz to zrobic? "owe mleko modyfikowane jest boma witaminowa" - sa jeszcze inne zrodla witamin, ale po co sobie glowe zawracac gotowaniem, jak mozna butle podac? Rob jak uwazasz - towje dziecko, ale dziewczyny dobrze radza, ze powinnas pozadnie nakarmic, a nie zapychac kalorycznym mlekiem modyfikowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: pyza_uk 25.06.08, 22:03 Gdzie jest napisane, ze moje dziecko je tylko mleko i nie potrafi przezuwac pokarmow stalych? Umiejetnosc te nabyla w wieku 6 miesiecy. Kanapki je codziennie, owoce i warzywa tez, ale uwazam, ze po calym dniu biegania i zabawy najlepszym posilkiem na dobranoc jest wlasnie "kaloryczne" mleko jak to okreslasz... A swoja droga skoro picie z butelki przez poltoraroczniaczke jest zle, to dlaczego istnieja piersiowe dwulatki i to jest ok? Czyzby ich mamy sciagaly pokarm i podawaly lyzeczka w imie nauki przezuwania? Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: pyza_uk 26.06.08, 09:31 Oj dziewczyno - juz sama nie wiesz o co ci chodzi, najpierw piszesz: "uwazam, ze po calym dniu biegania i zabawy najlepszym posilkiem na dobranoc jest wlasnie "kaloryczne" mleko jak to okreslasz", a pozniej: "skoro ja twierdze, ze ja utucze, to tak bedzie i z kosmosu sobie tego nie wizelam, ja biore calez zycie leki na sterydach, niestety nie moglam z nich zrezygnowac nawet w ciazy i moje dziecko jest po prostu duze, jak na dziewczynke to nie jest fajne". Mleko modyfikowane jest kaloryczne, a ty pytasz wyzej o mmleko dla glodnych dzieci, ktore jest jeszcze bardziej nafaszerowane kaloriami, czyli jednak teoretycznie mozesz, jak to piszesz, utuczyc dziecko bardzo latwo. Nie chce z toba dyskutowac, bo to mija sie z celem, ale polecam pogadanke z HV lub z lekarzem nt. diety corki. A co do karmienia smoczkiem i piersia - jest OGROMNA roznica w tym, jak dzieci ukladaja jezyk i wszystki inne 'instrumenty' do ssania smoczka i piersi. Piers nie powoduje wad zgryzu itp. Poza tym 2-latki raczej nie zasypiaja juz przy piersi, a przy butelkach z mlekiem i owszem (sama dlugo z butla walczylam). Tu rowniez polecam pogadanke z HV lub lektury. A na zakonczenie tej dyskusji pozdrawiam i zycze rozwaznych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: 25.06.08, 14:24 Heh. Wygoda mamy ponad wszystko. Alez nie krepuj sie, nie zmieniaj. Karm butla i do 4 roku zycia. Przeciez to takie wygodne. Aczkolwiek warto by bylo przedstawic dziecku jakies alternatywne rozwiazania. Chociazby niekapek. A pewnie ze mozna isc na latwizne i nie uczyc dziecka niczego Moze w wieku 6 lat sam zainteresuje sie kubkiem ;p No i wlasnie, nauka zucia, gryzienia i poznawania nowych smakow. Czy ktos tu napisal zebys nie dawala do picia mleka modyfikowanego ? Chyba nie, co ? Masz tym mlekiem uzupelniac normalna diete dziecka. Witaminy ? Witaminy masz w warzywach i owocach, ktore twoje dziecko powinno juz jesc bez ograniczen. I naprawde, bez przesady. Jedna kaszka dziennie dziecka nie utuczysz. Rob jak uwazasz, uwazaj jak robisz. Eot. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: d.hassenpflug 25.06.08, 22:09 Heh. Wygoda mamy ponad wszystko. Alez nie krepuj sie, nie zmieniaj. Karm butla > i > do 4 roku zycia. To jest jeden posilek na dobe, nie 5 ! Aczkolwiek warto by bylo przedstawi > c > dziecku jakies alternatywne rozwiazania. Chociazby niekapek. A pewnie ze mozna > isc na latwizne i nie uczyc dziecka niczego Moze w wieku 6 lat sam > zainteresuje sie kubkiem ;p No i wlasnie, nauka zucia, gryzienia i poznawania > nowych smakow. W dzien pije z kubka odkad skonczyla rok, niekapek zostal wprowadzony po 4-tym miesiacu, aczkolwiek nie widze ronicy w ssaniu mleka z dziobka a ssaniu ze smoczka... > I naprawde, bez przesady. Jedna kaszka dziennie dziecka nie utuczysz. Nie znasz sytuacji - sie nie wypowiadaj, skoro ja twierdze, ze ja utucze, to tak bedzie i z kosmosu sobie tego nie wizelam, ja biore calez zycie leki na sterydach, niestety nie moglam z nich zrezygnowac nawet w ciazy i moje dziecko jest po prostu duze, jak na dziewczynke to nie jest fajne, sama przez to przechodzilam, tyle, ze mnie dodatkowo pasiono kasza manna, ja wole tego uniknac. Zalecenia lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: d.hassenpflug 26.06.08, 00:06 No skoro twierdzisz ze ja utuczysz, to pewnie tak bedzie. W dalszym ciagu nie rozumiem po co chcesz dawac mleko dla glodnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 24.06.08, 18:44 APTAMIL. Nie wiem, czy tak jest w calym UK, ale u nas (SS9) mozna bylo kupic wlasnie Aptamil w klinikach dla dzieci (tam gdzie sie chodzi na wizyty z HV - mierzenie itp) za pol ceny, czyli jakies £2.50 za puszke (3 lata temu). Dotyczy to tylko Aptamil 1. Jesli chodzi o wybor mleka dla starszych dzieci - jest mniejszy, bo tu dla dzieci pow. 12 mies. zalecane jest mleko krowie. Jesli dziecko ma problemy alergiczne czy inne (i nie moze krowiego pic) to mozesz sie udac do HV lub GP po recepte na mleko 'specjalne' - dostaniesz je wtedy za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 24.06.08, 23:11 watpie zeby mleko krowie bylo odpowiednie dla roczniaka czy dwulatka... Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 10:19 "As a main drink, cows’ milk is not recommended for babies until they are at least twelve months old, semi-skimmed milk not before two years and skimmed milk not before five years." www.tinytums.co.uk/products/toddler/our_products/farleys_follow_on_milk.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 10:44 Nie ma obowiazku podawania mleka krowiego, a zalecenia sa w tym kraju (i w 90% reszty swiata) takie, a nie inne i nic na to nie poradzisz. Ja sie wychowalam na krowim, moje dziecko od 16 mies. pije krowie i mamy sie dobrze. Podejrzewam, ze wiekszosc osob z mojego pokolenia (35+ i pokolenia starsze) wychowana jest na mleku krowim i zyjemy, a alergie to fenomen ostatnich dekad i, moim zdaneim, czasami wynik (miedzy innymi) przeginania z higiena (mycie raczek co 3 min., czeste kapiele niemowlat z uzyciem roznych babelkow, zeli, stosowanie kremow ochronnych na wszelki wypadek itp) i dieta, ale to moja prywatna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 13:29 Sma white jest dla glodomorkow www.smanutrition.co.uk/Home/products/white.aspx A mleko krowie podobno mozna o 12 miesiaca, dostalam ulotke od lekarza gdzie tak jest napisane. Ale czy jest naprawde najlepsze dla dziecka?? Niesadze ja poczekam przynajmniej do momentu jak maly bedzie mial 2 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 14:33 Mozna juz dawac do picia, ale nie moze byc ono podstawa diety. Z tym powinno sie poczekac do conajmniej 3 lat. Nikt nie mowi o co 4 godzinnym futrowaniu dziecka mlekiem krowim tylko i wylacznie. Czy to naprawde tak trudno zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 15:18 no,ale od kiedy to mleko jest podstawa diety ponad rocznego dziecka, atym bradziej 3 latka? moj synek ma 9 miesiecy i juz traktuje mleko bardziej jako picie niz jedzenie. mleko modyfikowane ma wiecej witamin i jest latwiej przyswajalne, a jakie argumenty stoja za mlekiem krowim mpoza tym, ze jest tansze? Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 19:11 Serwis Hippa - "Dzień dobry, według schematu żywienia mleko krowie nie powinno być podstawą żywienia dziecka do 3 roku życia. Jednakże niewielki dodatek mleka krowiego, pełnego nie stanowi zagrożenia dla dziecka zdrowego, które nie jest w grupie podwyższonego ryzyka alergii." Nie wiem. Moze im zadaj to pytanie. Moj syn ma 8 miesiecy i pije mleko 2 razy dziennie. Ledwo. Mnie sie pytasz o argumenty ? Ja tu nie licytuje, co jest za a co przeciw mleku takiemu a takiemu. Jedyne co mowie to ze w UK mozna dawac mleko krowie juz od 12 mies zycia. Nie mowie ze co godzine. Nie mowie ze tylko i wylacznie krowie. Nie mowie tez zeby nie dawac modyfikowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 19:47 Ja Ciebie nie chce atakowac tylko sie zastanawiam czemu w UK tak sie spiesza z tym mlekiem krowim. Bo w Polsce to tak jak napisalas do 3 roku tylko jako dodatek, a tutaj dostalam od GP ulotke, na ktorej jest napisane ze od 12 miesiaca mleko modyfikowane mozna calkowiecie zastapic krowim. Wiele ksiazek , ktore tu czytalam tez wrecz zacheca do szybkiego przejscia na mleko krowie, no i wlasnie jako jedyny argument podawane jest, to ze jest ono tansze. Nie bardzo rozumiem czemu tu sie tak szybko rezygnuje z mleka modyfikowanego, ktore ma tyle zalet. PS. A twoj synek mleko pije juz z kubeczka tak jak tu zalecaja? Bo moj jeszcze z butli, ale soczki i wode juz z kubeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 21:56 Nie wydaje mi sie zeby sie spieszyli. Po prostu maja inne zasady. Mowia ze mozna rezygnowac ale nie ma przymusu przeciez. Wydaje mi sie nawet ze w wiekszosci przypadkow jakos normalniej podchodza do spraw zywieniowych. Cale jajko od 6 mies zycia, gluten bez ograniczen od 6 mies zycia. Nie oceniam czy to dobrze czy zle. Mozna sie do tych zasad stosowac lub nie. Moja HV juz od 2 miesiecy mi trabi, ze mam ograniczac mleko [jeszcze bardziej ?? ;p] i dawac synowi 'family meals'. Ona sobie a ja sobie. A dziecko i tak swoje. Problem w tym, ze on caly sie rozregulowal przez zeby i nic nie chce jesc. Ani pic. Obiadki ledwo tknie. Chleb z maslem mu jedynie wchodzi bez marudzenia. Staram mu sie dawac kaszke rano i wieczorem, i butelka i lyzeczke mam w pogotowiu. W ciagu dnia mam wode i mleko w kubkach normalnych, w niekapkach i staram sie mu wciskac jak zapomni ze nie chce pic ) Odpowiedz Link Zgłoś
mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 23:49 No tutaj rzeczywiscie wiecej swobody. Jak czytam, ze mamy w Polsce tak wszystko dokladnie wedlug schematow to mnie czasem watpliwosci nachodza. No ale pewnie trzeba ufac swojej intuicji. Moj maly tez tylko dwie butle dziennie,ale za to spore ok. 240 ml. Ogolnie maly je chetnie, ale od kiedy raczkuje i staje to chydnie w oczach, zreszta nic dziwnego nie przestaje sie ruszac . Chyba tez zaczne mu dawac kaszke dwa razy dziennie.Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 14:39 A tu sie z toba zgodze, ze teraz sie w wiekszosci przeczula dzieci. Dawniej jak smoczek upadl na podloge, to mama brala do buzi, oblizywala i dawala dziecku. A teraz to zabronione, trzeba od razu najlepiej wysterilizowac (strasza m.in. Helicobacter). Oczywiscie zaraz padna glosy, ze o, bo dawniej to wszystko bylo mniej zanieczyszczone i bez chemii. Umiar i w umiarze umiar. I tym sie kierowac. Odpowiedz Link Zgłoś