Dodaj do ulubionych

Jakie mleko dla niemowlat w UK?

16.06.08, 19:49
Czekam z niecierpliwoscia na moje dwie ksiezniczki smile i zastanawiam
sie jakie mleko powinnam kupic bo w szpitalu powiedzieli mi ze to
moj wybor i oni nic nie polecaja,jezeli macie jakies sprawdzone
mleczka to bardzo prosze o pomoc i opinie.dziekuje
Obserwuj wątek
    • d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 16.06.08, 20:06
      Na samym poczatku dawalam synowi SMA, ale mial klopoty z robieniem kupek, wiec
      przeszlismy na Cow&Gate. Jezeli mialabym wybierac to Cow&Gate lub Aptamil.
      • paola_k2 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 16.06.08, 23:42
        Rowniez polecam Cow&Gate i Aptamil.
    • agaciha Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 09:52
      Polozna nie moze Ci niestety doradzic bo Im nie wolno. Mojej
      szwagierce tez nie chciala powiedziec ale w koncu napisala na
      karteczce APTAMIL smile))
    • velvet35 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 10:10
      Sluchaj, mi polska polozna pracujaca w angielskim szpitalu polecila
      Aptamil, bo niby najbardziej naturalny itp. Prawda jest taka, ze
      wszystkie mleka sa obecnie na takim samym wysokim poziomie. Przez
      pierwsze miesiace dawalam Aptamil, ale on wykancza finansowo wiec od
      miesiaca podaje najtansze mleko firmy Hainz i teraz w cenie mleka
      Aptamil mam te sama ilosc mleka i opakowanie pieluszek. Dziecko
      wcale nie czuje sie inaczej i nie ma zadnych sensacji brzuszkowych.
    • mamakostka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 15:59
      Moj maly od poczatku na Sma , tez bez zadnych problemow
      brzuszkowych.
      • yoggi87 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 18:05
        sma corce nie smakowalo, polecam cow&gate
    • e-justka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 22:30
      Dziekuje wam bardzo za rady i opinie.pozdrawiam
      • zuzanka77 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 17.06.08, 22:55
        Aptamil i Cow&gate.Sma jak powiedziala i zaprzyjazniona health
        visitor a nawet zaprezentowala wykresy niestety odbiega skladem od
        poprzednich wymienionych poniewaz jest sponsorowane przez goverment
        i podawane rodzinom najubozszym za darmo.wierzyc czy nie ja zawsze
        podawalam moim dziewczynom Aptamil(przez krotki czas C&G)bez zadnych
        problemow.cenowo niestety sega juz prawie £8,choc pamietam jak
        startowalo od £5 z kawalkiem.pozdrawiam
        • mamakostka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 18.06.08, 15:18
          SMA niestety odbiega skladem od
          > poprzednich wymienionych poniewaz jest sponsorowane przez
          goverment
          > i podawane rodzinom najubozszym za darmo.

Tak wiec drogie mamy nie kupujcie Sma bo to taki szkodliwy badziew
          tylko dla biedakow.Jak daja za darmo to na pewno szkodliwe a juz na
          bank przeterminowane.... smile)))
          • yoggi87 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 18.06.08, 23:54
            moim zdaniem w ogole jest mniejszy wybor mlek niz w polsce...
            a dla roczniakow to juz kompletna klapa, sa tu w ogole mleka typu junior jak np.
            nestle junior w polsce?
            do tej pory widzialam w sklepach tylko z mlek aptamil, cow&gate, sma, farleys i
            hipp... i wszystko mi sie wydaje takie jednorodne...
            w polsce jest bebilon, bebiko, bebiko junior, hipp bio, hipp probiotyczne,
            enfamil, nan, nan active, nestle junior, nestle junior bifidus, humana... mozna
            tu gdzies zamawiac polskie mleko?
            • karolkowa1 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 19.06.08, 00:45
              yoggi87 napisała:

> moim zdaniem w ogole jest mniejszy wybor mlek niz w polsce...
              > a dla roczniakow to juz kompletna klapa, sa tu w ogole mleka typu
              junior jak np
              > .
              > nestle junior w polsce?
              > do tej pory widzialam w sklepach tylko z mlek aptamil, cow&gate,
              sma, farleys i
              > hipp... i wszystko mi sie wydaje takie jednorodne...
              > w polsce jest bebilon, bebiko, bebiko junior, hipp bio, hipp
              probiotyczne,
              > enfamil, nan, nan active, nestle junior, nestle junior bifidus,
              humana... mozna
              > tu gdzies zamawiac polskie mleko?

Sa tez mleka dla roczniakow i starszych dzieci ,sa to mleka "follow-
              on" lub z numerem 3 np.SMA progress.
            • mamakostka Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 19.06.08, 11:04
              Zobacz w najblizszym polskim sklepie, Ja wlasnie tak kupuje Babiko
              2R (z kleikiem ryzowym, ktorego angielskiego odpowiednika za nic nie
              znalazlam).
              To zalezy tez gdzie mieszkasz, moze sklepy internetowe z polskimi
              produktami: np tutaj maja bardzo nieskie ceny dostawy, ale za to
              wybor maly www.thetasteofpoland.co.uk/index.asp, w Londynie
              jest www.bocian.co.uk (ktory tez ostatnio dowozi poza Londyn)
              Pozdrawiam
              • mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 19.06.08, 12:00
                Odpowiednikiem bebiko 2r moze byc np. SMA for hungrier babies. My uzywamy
                cow&gate. Malemu tez hipp smakowal,ale opakowanie jakies takie beznadzielne i
                niewygodne.
                • yoggi87 Re: mama 9876 20.06.08, 16:16
                  mozesz mi powiedziec jaki kolor puszki ma mleko sma dla glodomorkow?
                  do tej pory widzialam tylko white, gold, lf, i jeszcze jakie w czerwonej puszce.
                  • mamakostka Re: mama 9876 20.06.08, 18:14
                    ale to jest zwykle mleko czy z kleikiem do picia jak 2r?
                    • d.hassenpflug Re: mama 9876 24.06.08, 11:10
                      to jest zwykle mleko, bez kleiku.
                  • d.hassenpflug Re: mama 9876 24.06.08, 11:10
                    Sma white jest dla glodnych dzieci.
                    Aczkolwiek kiedys sie pytalam lekarza oraz serwisu Gow&gate na temat mleka dla
                    glodomorow i odpowiedzieli mi jednoznacznie: dawac po prostu wieksze porcje
                    normalnego mleka zamiast hungry baby formula, bo lepsze i zdrowsze dla dziecka.
                    Jezeli juz nie mozna sie obejsc bez hungry baby milk to wowczas dawac raz - gora
                    - dwa razy dziennie, np. rani i przed snem.
                    • yoggi87 Re: mama 9876 24.06.08, 12:51
                      no tak, tylko ono jest od 0 do 12 miesiecy, a corka ma miesiecy 17...
                      • d.hassenpflug Re: mama 9876 25.06.08, 10:17
                        Nie rozumiem o co ci teraz chodzi. Corka ma 17 miesiecy i chcesz jej jeszcze
                        dawac mleko dla glodnych dzieci ? Daj dziecku dobrze zjesc. Rob jej kaszki czy
                        cos. Poza tym - Nan 3, Hipp Growing-up milk, Cow & Gate growing up milk.
                        W UK jest tendencja, zeby dzieci w wieku od 12 miesiecy przestaly pic mleko z
                        butli kompletnie, a wszystkie posilki jedynie uzupelnialy mlekiem pijac z kubka.
                        Co mi sie z reszta bardzo podoba. Wiec nie dziw ze jest jak to napisalas 'klapa'
                        na rynku mlecznym.
                        • yoggi87 Re: 25.06.08, 13:29
                          Nie chce dawac jej kaszek, po co mam ja tuczyc, a kwesti picia mleka z butelki
                          jej moja i jej wygoda, dlaczego mialabym to zmieniac?
                          Po pierwsze nie zgodze sie zeby kanapka z wedlina, w ktorej jest moze 30%
                          faktycznego miesa i pomidorem czy ogorkiem niewiadomego pochodzenia jest
                          zdrowsza kolacja niz 200 ml mleka modyfikowanego.
                          Po drugie owe mleko modyfikowane jest boma witaminowa a krowie oprocz tego, ze
                          obciaza nerki nie daje nic...
                          Skor moge wybrac miedzy lepszym (modyfikowane) a gorszym (krowie) wybieram
                          lepsze, to chyba logiczne...
                          Jak bedzie chciala pic modyfikowane do lat 5 to niech pije... No z ta roznica,
                          ze 4 latkowi naleje juz do szklanki jako picie, nie do butli jako posilek.
                          • pyza_uk Re: 25.06.08, 13:53
                            A jak bedzie dziecko starsze to kup mu takie kapsulki dla kosmonautow - tam tez
                            sa wszystkie potrzebne witaminki itp! ;0))

Oprocz poznawania nowych smakow, nawet tej "kanapki z wedlina, w ktorej jest
                            moze 30% faktycznego miesa i pomidorem czy ogorkiem niewiadomego pochodzenia"
                            dziecko musi nabyc umiejetnosc przezuwania i gryzienia. Jak zamierzasz to zrobic?
                            "owe mleko modyfikowane jest boma witaminowa" - sa jeszcze inne zrodla witamin,
                            ale po co sobie glowe zawracac gotowaniem, jak mozna butle podac?

Rob jak uwazasz - towje dziecko, ale dziewczyny dobrze radza, ze powinnas
                            pozadnie nakarmic, a nie zapychac kalorycznym mlekiem modyfikowanym.
                            • yoggi87 Re: pyza_uk 25.06.08, 22:03
                              Gdzie jest napisane, ze moje dziecko je tylko mleko i nie potrafi przezuwac
                              pokarmow stalych? Umiejetnosc te nabyla w wieku 6 miesiecy.
                              Kanapki je codziennie, owoce i warzywa tez, ale uwazam, ze po calym dniu
                              biegania i zabawy najlepszym posilkiem na dobranoc jest wlasnie "kaloryczne"
                              mleko jak to okreslasz... A swoja droga skoro picie z butelki przez
                              poltoraroczniaczke jest zle, to dlaczego istnieja piersiowe dwulatki i to jest
                              ok? Czyzby ich mamy sciagaly pokarm i podawaly lyzeczka w imie nauki przezuwania?
                              • pyza_uk Re: pyza_uk 26.06.08, 09:31
                                Oj dziewczyno - juz sama nie wiesz o co ci chodzi, najpierw piszesz:
                                "uwazam, ze po calym dniu biegania i zabawy najlepszym posilkiem na dobranoc
                                jest wlasnie "kaloryczne" mleko jak to okreslasz", a pozniej: "skoro ja
                                twierdze, ze ja utucze, to tak
                                bedzie i z kosmosu sobie tego nie wizelam, ja biore calez zycie leki na
                                sterydach, niestety nie moglam z nich zrezygnowac nawet w ciazy i moje dziecko
                                jest po prostu duze, jak na dziewczynke to nie jest fajne".

Mleko modyfikowane jest kaloryczne, a ty pytasz wyzej o mmleko dla glodnych
                                dzieci, ktore jest jeszcze bardziej nafaszerowane kaloriami, czyli jednak
                                teoretycznie mozesz, jak to piszesz, utuczyc dziecko bardzo latwo. Nie chce z
                                toba dyskutowac, bo to mija sie z celem, ale polecam pogadanke z HV lub z
                                lekarzem nt. diety corki.

A co do karmienia smoczkiem i piersia - jest OGROMNA roznica w tym, jak dzieci
                                ukladaja jezyk i wszystki inne 'instrumenty' do ssania smoczka i piersi. Piers
                                nie powoduje wad zgryzu itp. Poza tym 2-latki raczej nie zasypiaja juz przy
                                piersi, a przy butelkach z mlekiem i owszem (sama dlugo z butla walczylam). Tu
                                rowniez polecam pogadanke z HV lub lektury.
                                A na zakonczenie tej dyskusji pozdrawiam i zycze rozwaznych decyzji.
                          • d.hassenpflug Re: 25.06.08, 14:24
                            Heh. Wygoda mamy ponad wszystko. Alez nie krepuj sie, nie zmieniaj. Karm butla i
                            do 4 roku zycia. Przeciez to takie wygodne. Aczkolwiek warto by bylo przedstawic
                            dziecku jakies alternatywne rozwiazania. Chociazby niekapek. A pewnie ze mozna
                            isc na latwizne i nie uczyc dziecka niczego wink Moze w wieku 6 lat sam
                            zainteresuje sie kubkiem ;p No i wlasnie, nauka zucia, gryzienia i poznawania
                            nowych smakow.

Czy ktos tu napisal zebys nie dawala do picia mleka modyfikowanego ? Chyba nie,
                            co ? Masz tym mlekiem uzupelniac normalna diete dziecka. Witaminy ? Witaminy
                            masz w warzywach i owocach, ktore twoje dziecko powinno juz jesc bez ograniczen.
                            I naprawde, bez przesady. Jedna kaszka dziennie dziecka nie utuczysz.

Rob jak uwazasz, uwazaj jak robisz.
                            Eot.
                            • yoggi87 Re: d.hassenpflug 25.06.08, 22:09
                              Heh. Wygoda mamy ponad wszystko. Alez nie krepuj sie, nie zmieniaj. Karm butla
                              > i
                              > do 4 roku zycia.

To jest jeden posilek na dobe, nie 5 !

Aczkolwiek warto by bylo przedstawi
                              > c
                              > dziecku jakies alternatywne rozwiazania. Chociazby niekapek. A pewnie ze mozna
                              > isc na latwizne i nie uczyc dziecka niczego wink Moze w wieku 6 lat sam
                              > zainteresuje sie kubkiem ;p No i wlasnie, nauka zucia, gryzienia i poznawania
                              > nowych smakow.

W dzien pije z kubka odkad skonczyla rok, niekapek zostal wprowadzony po 4-tym
                              miesiacu, aczkolwiek nie widze ronicy w ssaniu mleka z dziobka a ssaniu ze
                              smoczka...

> I naprawde, bez przesady. Jedna kaszka dziennie dziecka nie utuczysz.

Nie znasz sytuacji - sie nie wypowiadaj, skoro ja twierdze, ze ja utucze, to tak
                              bedzie i z kosmosu sobie tego nie wizelam, ja biore calez zycie leki na
                              sterydach, niestety nie moglam z nich zrezygnowac nawet w ciazy i moje dziecko
                              jest po prostu duze, jak na dziewczynke to nie jest fajne, sama przez to
                              przechodzilam, tyle, ze mnie dodatkowo pasiono kasza manna, ja wole tego
                              uniknac. Zalecenia lekarza.

• d.hassenpflug Re: d.hassenpflug 26.06.08, 00:06
                                No skoro twierdzisz ze ja utuczysz, to pewnie tak bedzie.

W dalszym ciagu nie rozumiem po co chcesz dawac mleko dla glodnych dzieci.
    • pyza_uk Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 24.06.08, 18:44
      APTAMIL. Nie wiem, czy tak jest w calym UK, ale u nas (SS9) mozna bylo kupic
      wlasnie Aptamil w klinikach dla dzieci (tam gdzie sie chodzi na wizyty z HV -
      mierzenie itp) za pol ceny, czyli jakies £2.50 za puszke (3 lata temu). Dotyczy
      to tylko Aptamil 1.
      Jesli chodzi o wybor mleka dla starszych dzieci - jest mniejszy, bo tu dla
      dzieci pow. 12 mies. zalecane jest mleko krowie. Jesli dziecko ma problemy
      alergiczne czy inne (i nie moze krowiego pic) to mozesz sie udac do HV lub GP po
      recepte na mleko 'specjalne' - dostaniesz je wtedy za darmo.
      • yoggi87 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 24.06.08, 23:11
        watpie zeby mleko krowie bylo odpowiednie dla roczniaka czy dwulatka...
        • d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 10:19
          "As a main drink, cows’ milk is not recommended for babies until they are at
          least twelve months old, semi-skimmed milk not before two years and skimmed milk
          not before five years."
          www.tinytums.co.uk/products/toddler/our_products/farleys_follow_on_milk.aspx
        • pyza_uk Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 10:44
          Nie ma obowiazku podawania mleka krowiego, a zalecenia sa w tym kraju (i w 90%
          reszty swiata) takie, a nie inne i nic na to nie poradzisz. Ja sie wychowalam na
          krowim, moje dziecko od 16 mies. pije krowie i mamy sie dobrze. Podejrzewam, ze
          wiekszosc osob z mojego pokolenia (35+ i pokolenia starsze) wychowana jest na
          mleku krowim i zyjemy, a alergie to fenomen ostatnich dekad i, moim zdaneim,
          czasami wynik (miedzy innymi) przeginania z higiena (mycie raczek co 3 min.,
          czeste kapiele niemowlat z uzyciem roznych babelkow, zeli, stosowanie kremow
          ochronnych na wszelki wypadek itp) i dieta, ale to moja prywatna opinia.
          • mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 13:29
            Sma white jest dla glodomorkowsmile
            www.smanutrition.co.uk/Home/products/white.aspx
            A mleko krowie podobno mozna o 12 miesiaca, dostalam ulotke od lekarza gdzie tak
            jest napisane. Ale czy jest naprawde najlepsze dla dziecka??
            Niesadze ja poczekam przynajmniej do momentu jak maly bedzie mial 2 latka.
            • d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 14:33
              Mozna juz dawac do picia, ale nie moze byc ono podstawa diety. Z tym powinno sie
              poczekac do conajmniej 3 lat. Nikt nie mowi o co 4 godzinnym futrowaniu dziecka
              mlekiem krowim tylko i wylacznie.
              Czy to naprawde tak trudno zrozumiec.
              • mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 15:18
                no,ale od kiedy to mleko jest podstawa diety ponad rocznego dziecka, atym
                bradziej 3 latka? moj synek ma 9 miesiecy i juz traktuje mleko bardziej jako
                picie niz jedzenie.
                mleko modyfikowane ma wiecej witamin i jest latwiej przyswajalne, a jakie
                argumenty stoja za mlekiem krowim mpoza tym, ze jest tansze?
                • d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 19:11
                  Serwis Hippa - "Dzień dobry, według schematu żywienia mleko krowie nie powinno
                  być podstawą żywienia dziecka do 3 roku życia. Jednakże niewielki dodatek mleka
                  krowiego, pełnego nie stanowi zagrożenia dla dziecka zdrowego, które nie jest w
                  grupie podwyższonego ryzyka alergii."
                  Nie wiem. Moze im zadaj to pytanie. Moj syn ma 8 miesiecy i pije mleko 2 razy
                  dziennie. Ledwo.

Mnie sie pytasz o argumenty ? Ja tu nie licytuje, co jest za a co przeciw mleku
                  takiemu a takiemu. Jedyne co mowie to ze w UK mozna dawac mleko krowie juz od 12
                  mies zycia.
                  Nie mowie ze co godzine.
                  Nie mowie ze tylko i wylacznie krowie.
                  Nie mowie tez zeby nie dawac modyfikowanego.
                  • mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 19:47
                    Ja Ciebie nie chce atakowac tylko sie zastanawiam czemu w UK tak sie spiesza z
                    tym mlekiem krowim. Bo w Polsce to tak jak napisalas do 3 roku tylko jako
                    dodatek, a tutaj dostalam od GP ulotke, na ktorej jest napisane ze od 12
                    miesiaca mleko modyfikowane mozna calkowiecie zastapic krowim. Wiele ksiazek ,
                    ktore tu czytalam tez wrecz zacheca do szybkiego przejscia na mleko krowie, no i
                    wlasnie jako jedyny argument podawane jest, to ze jest ono tansze. Nie bardzo
                    rozumiem czemu tu sie tak szybko rezygnuje z mleka modyfikowanego, ktore ma tyle
                    zalet.
                    PS. A twoj synek mleko pije juz z kubeczka tak jak tu zalecaja? Bo moj jeszcze z
                    butli, ale soczki i wode juz z kubeczka.
                    • d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 21:56
                      Nie wydaje mi sie zeby sie spieszyli. Po prostu maja inne zasady. Mowia ze mozna
                      rezygnowac ale nie ma przymusu przeciez.
                      Wydaje mi sie nawet ze w wiekszosci przypadkow jakos normalniej podchodza do
                      spraw zywieniowych. Cale jajko od 6 mies zycia, gluten bez ograniczen od 6 mies
                      zycia. Nie oceniam czy to dobrze czy zle. Mozna sie do tych zasad stosowac lub nie.

Moja HV juz od 2 miesiecy mi trabi, ze mam ograniczac mleko [jeszcze bardziej ??
                      ;p] i dawac synowi 'family meals'. Ona sobie a ja sobie. A dziecko i tak swoje.
                      Problem w tym, ze on caly sie rozregulowal przez zeby i nic nie chce jesc. Ani
                      pic. Obiadki ledwo tknie. Chleb z maslem mu jedynie wchodzi bez marudzenia.
                      Staram mu sie dawac kaszke rano i wieczorem, i butelka i lyzeczke mam w
                      pogotowiu. W ciagu dnia mam wode i mleko w kubkach normalnych, w niekapkach i
                      staram sie mu wciskac jak zapomni ze nie chce pic wink)
                      • mama9876 Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 23:49
                        No tutaj rzeczywiscie wiecej swobody. Jak czytam, ze mamy w Polsce tak wszystko
                        dokladnie wedlug schematow to mnie czasem watpliwosci nachodza. No ale pewnie
                        trzeba ufac swojej intuicji. Moj maly tez tylko dwie butle dziennie,ale za to
                        spore ok. 240 ml. Ogolnie maly je chetnie, ale od kiedy raczkuje i staje to
                        chydnie w oczach, zreszta nic dziwnego nie przestaje sie ruszac smile. Chyba tez
                        zaczne mu dawac kaszke dwa razy dziennie.Pozdrowienia!
          • d.hassenpflug Re: Jakie mleko dla niemowlat w UK? 25.06.08, 14:39
            A tu sie z toba zgodze, ze teraz sie w wiekszosci przeczula dzieci. Dawniej jak
            smoczek upadl na podloge, to mama brala do buzi, oblizywala i dawala dziecku. A
            teraz to zabronione, trzeba od razu najlepiej wysterilizowac (strasza m.in.
            Helicobacter).
            Oczywiscie zaraz padna glosy, ze o, bo dawniej to wszystko bylo mniej
            zanieczyszczone i bez chemii.
            Umiar i w umiarze umiar. I tym sie kierowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka