kalifornian 24.10.03, 18:02 Zajebiscie sie jara. Autostrady pozamykane, domy jeszcze sie nie hajcuja ale blisko. Ewakuuja tysiace ludzie. Jak dla nas to normalka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: VIP-1 Re: Pali sie ze hej IP: *.mt.sfl.net 24.10.03, 18:48 kalifornian napisał: > Jak dla nas to normalka. czyli lgales do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
macacz Kali nie klamal 24.10.03, 19:07 Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > kalifornian napisał: > > > Jak dla nas to normalka. > czyli lgales do tej pory W piknej Kaliforni piknie sia jara ! A jakby sie niby mialo palic? brzydko? W KALIFORNII ???? Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: Pali sie ze hej 24.10.03, 19:55 No to wiesz, co Ci trzeba, Kalifornian - kielbaski, musztardka, piwko i fajny weekend sie zapowiada Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Re: Pali sie ze hej 24.10.03, 19:57 cf.nbc4.tv/la/sh/videoplayer/video.cfm?id=2579228&owner=la Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Re: Pali sie ze hej 26.10.03, 02:53 Na razie okolo 60 domow sie spalilo. Najwiekszy pozar od 25 lat. Tysiace ludzi ewakuowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mailman Re: Pali sie ze hej IP: 154.11.108.* 26.10.03, 06:22 Ale podobno kogos zapalki swedzialy.......... Odpowiedz Link Zgłoś
narval Re: Pali sie ze hej 26.10.03, 15:43 tam wszystko nad wymiar w tej kaliforni, ze juz nie wiadomo czy to fabula czy dokument; terminator u wladzy apokalipsa znaczy sie pozoga kontratakuje cos kolo 40 mld zielonych zatopionych w jakiejs dziurze budzetowej / silikon dolina to wstawki do powiekszenia biustu czy moze jakas kraina poszukiwaczy zlota ? trzesienia ziemi to migawki produkcji holywoodzkich czy realia ? jak tu zmiarkowac ten swiat z tego zadupia evropy no nijak nie idzie ( Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Eee, taki tam pozar 26.10.03, 23:46 U nas tak pali sie co roku, a od trzech lat i zima i latem, z powodu suszy. W styczniu w stolicy (Canberra) poszlo z dymem 500 domow. W tym roku moze zelzeje, bo popaduje co kilka dni. Ale wody ciagle malo, zbiorniki retencyjne pokazuja prawie dno. Sezon pozarowy zaczal sie cztery tygodnie temu. Grudzien/styczen to najgorsze miesiace. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Re: Eee, taki tam pozar 27.10.03, 01:01 Oczywiscie ze w Australii musi byc wiecej i lepiej. Lepiej w tym przypadku? No nie wiem. A moze macie chujowych strazakow po prostu? Oby ten tutaj byl 100 razy mniejszy niz we wspanialej Australii. PS. Przyslijcie strazakow na przeszkolenie to moze nie bedzie tam sie tyle palic. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Eee, taki tam pozar 27.10.03, 01:21 kalifornian napisał: > Oczywiscie ze w Australii musi byc wiecej i lepiej. Lepiej w tym przypadku? Nadinterpretacja, kalifornian. Pozary sa tu czestsze z powodu pogody i latwopalnej roslinnosci, nikt nie mowi ze to lepiej. > No nie wiem. A moze macie chujowych strazakow po prostu? Raczej tak, bo wiekszosc z nich to mezczyzni ;oD > Oby ten tutaj byl 100 razy mniejszy niz we wspanialej Australii. Szczerze Wam tego zycze. > PS. > Przyslijcie strazakow na przeszkolenie to moze nie bedzie tam sie tyle palic. Jak dotad to amerykanscy strazacy przyjezdzaja do Australii na przeszkolenia. Moze sie niczego nie nauczyli? ;oD Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Re: Eee, taki tam pozar 27.10.03, 01:27 Jestes smieszna cipka. Jakby ktos napisal ze w gdzies tam ktos strasznie pierdnal to zaraz bysmy tu mieli odzew od ciebie ze nigdzie sie tak nie pierdzi jak w Australii ehehe Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Eee, taki tam pozar 27.10.03, 01:32 kalifornian napisał: > Jestes smieszna cipka. Jak cipka moze byc smieszna? To przeciez cholernie powazna sprawa! Poza tym piszesz nie na temat. > Jakby ktos napisal ze w gdzies tam ktos strasznie pierdnal to zaraz bysmy tu > mieli odzew od ciebie ze nigdzie sie tak nie pierdzi jak w Australii ehehe To Twoje zdanie. A ja wiem swoje. He, he, he. Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Eee, taki tam pozar IP: *.fastres.net 27.10.03, 01:55 Jednym slowem Luzia to druga Afrodyta......... Ko by z nia nie rozmawial to zawsze opisze jej cipke!........ Co ta kobieta ma czego inne nie maja? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Prosze nie zbaczac z tematu 27.10.03, 02:25 Gość portalu: tato napisał(a): > Jednym slowem Luzia to druga Afrodyta......... Tato, prosze tu mitologii nie budowac. Nie jestesmy we Wloszech! A watek jest o pozarach w USA. > Ko by z nia nie rozmawial to zawsze opisze jej cipke!........ Opisywac moga tylko ci, ktorzy widzieli. Reszta fantazjuje. > Co ta kobieta ma czego inne nie maja? Mysle i mysle i nie widze roznicy miedzy mna a innymi kobietami. Ogolnie rzecz biorac wszystkie mamy to samo ;oD Pozdrawiam - jak tam obrazenia? Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Re: Prosze nie zbaczac z tematu 27.10.03, 02:32 Tato, ona blondynka wiec wszystko jasne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Prosze nie zbaczac z tematu 27.10.03, 02:36 kalifornian napisał: > Tato, ona blondynka wiec wszystko jasne, nie? Afrodyta to faktycznie blondynka. Ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Prosze nie zbaczac z tematu IP: *.fastres.net 27.10.03, 02:51 Oj!.......luska.........boli jak cholera!....... Wlasnie leje % na reke...........musze przemywac pare razy dziennie........ Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Prosze nie zbaczac z tematu 27.10.03, 02:57 Gość portalu: tato napisał(a): > Oj!.......luska.........boli jak cholera!....... > Wlasnie leje % na reke...........musze przemywac pare razy dziennie........ Jak juz przemyles, to wlej troche doustnie i poloz sie spac. Jutro bedzie lepiej ;oD Pa! Ide na lunch Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL Re: Prosze nie zbaczac z tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 08:13 LIZAWKA MYLISZ SIĘ TYLKO TY MASZ W POPRZEK WSZYSTKIE MAJĄ INACZEJ-TO ZNACZY NORMALNIE ,POLECAM HAKOAH CLUB NA BONDI W SYDNEYOWIE JEST SZANSA ŻE TAM SIĘ ODNAJDZIESZ Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Do tej pory: 27.10.03, 02:30 14 osob zginelo 650 domow splonelo 270 tys. akrow spalonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandiegan Re: Do tej pory: IP: *.san.rr.com 27.10.03, 05:21 kalifornian napisał: > 14 osob zginelo > 650 domow splonelo > 270 tys. akrow spalonych To chyba tylko z San Diego? I tylko dzisiaj? Najstarsi gorale czegos takiego nie pamietaja. Pali sie prawie cala wschodnia czesc miasta. Strazacy sa bezradni - silny (do 40 mph), suchy wiatr od pustyni - Santa Ana - przenosi plonace galezie kilkadziesiat metrow, podpalajac kolejne domy. Meteorolodzy przewiduja, ze wiatr moze ucichnac dopiero gdzies kolo srody. Na calym miastem wisi gesta chmura dymu, przez ktore czasem przeswietuje upiorne, purpurowe slonce. Z nieba sypie sie popiol. Major (burmistrz?) wzywa pracodawcow, by dali ludziom jutro wolne, gdyz wiekszosc autostrad jest zamknieta. Szkoly beda zamkniete. Caly dzien spedzilem przed TV z planem miasta w reku. Mimo, ze od najblizszego pozaru mam jakies 5 mil, zaczynam sie powoli pakowac Odpowiedz Link Zgłoś
kalifornian Zdjecie z NASA 28.10.03, 02:28 earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/Archive/Oct2003/California.TMOA2003299_lrg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Zdjecie z NASA 28.10.03, 02:43 Niezle i strasznie. Pamietam ze dym z sydnejskich pozarow przy zachodnim wietrze lecial az na Nowa Zelandie, ladnych pare tysiecy kilometrow. Na tym zdjeciu wyglada podobnie. Pozar, gdziekolwiek jest, jest straszny. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenin To sie tylko bogaci pala, dobrze im tak IP: *.dialsprint.net 28.10.03, 03:04 hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL Re: Pali sie ze hej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 05:49 SIEMA CELOFANIAN JAK TAM DUPA JUŻ UPIECZONA -GDZIE TE twoje POSTY O PIĘKNYCH PORANKACH ? CHYBA TERAZ TO BLIŻEJ JESTES PIEKIEŁKA NIŻ RAJU CO ? ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Zdjecie IP: *.fastres.net 28.10.03, 23:02 Wybacz Bnapakowany...........ale takie kurne chaty sam bym podpalil............ Syf jak nic............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan_z_oz Re: Zdjecie IP: *.mega.tmns.net.au 29.10.03, 11:49 Do Kaliforn; oto historia pozarow w Oz, zebys sie nie klocil z Luiza. The January 1994 fires in Sydney, NSW Almost all of coastal NSW experienced an extended period of extreme fire weather in January 1994. In excess of 800 fires started between 27 December 1993 and 16 January, 1994 burning approximately 800,000 hectares. The areas primarily affected included the coastal plains and nearby ranges. Intrusion of fire into the Sydney and nearby metropolitan area occurred on a scale never before documented. Over two hundred houses mostly in urban areas were destroyed. Many others sustained severe damage. Two fire fighters and two other people were killed. Zdjecie satelitarne pozaru z Sydney z 1994 roku sres.anu.edu.au/associated/fire/IUFRO/CONFLAG/CON_PICS/noaa.GIF Najwiekszy pozar to; The Ash Wednesday fires, February 16, 1983 The Australian Ash Wednesday fires and their consequences are primarily attributable to a particular combination of weather, fuel and ignition factors that developed during the afternoon of one day, February 16, 1983. Seventy five people lost their lives, 2545 buildings were destroyed and over 390, 000 hectares of country were affected by fewer than ten major fires in the states of Victoria and South Australia. Oraz tegoroczny z Canberra; members.datafast.net.au/excess/kambah/index.html widok Canberry z wybrzeza czyli okolo 100km members.datafast.net.au/excess/bbay/index.html i ostatnie opisane przez Luize; www.abc.net.au/news/galleries/nswfires/pic1.htm Pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
canadyjczyk Re: Zdjecie 29.10.03, 16:07 Czy wy wszyscy w tej Australii macie jakis kompleks nizszosci? Ja tam nie zauwazylem zeby Kalifornian sie klocil, natomiast zauwazylem ze glupia Luiza jak zwykle musiala napisac ze w Australli jest cos wieksze, albo gorsze. Teraz nastepna inteligencja sie wypowiada? Podoba mi sie to zdanie o pierdzeniu... Jest tu sporo ludzi z roznych zakatkow swiata ale nikt nie udawadnia jak male dziecko w przedszkolu: "A u nas prose pani to pozar byl wieksy jak u Jasia" Pozar jerst tragedia i zabijcie mnie ale qrwa, nie rozumiem dlaczego ci z australii chca koniecznie udowodnic ze maja palme pierszenstwa nawet w ludzkiej tragedii. Chorzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
backpacker Kompleksy 29.10.03, 17:26 Zobacz tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=8724414&a=8767669 Jak juz wychodzi ze nie TYLKO Australia to chociaz musi byc bardziej kolorowo. haha Oj biedni zakompleksieni Australe... Ale zeby udowoadniac ze to u nich wiekszy pozar to smieszne, a moze nawet niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy Re: Kompleksy 29.10.03, 17:50 Niesmaczne, to sa debilu, te twoje dialogi z samym soba. Tak nisko juz upadles, ze musisz na wlasne posty odpowiadac? Zamiast czas tutaj tracic pilnuj lepiej zeby sie twoja beemka nie spalila. Odpowiedz Link Zgłoś
canadyjczyk Re: Kompleksy 29.10.03, 18:40 A co to za glupek? To jest dopiero beemka: www.carlfulp.com/bmw5/ Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy Re: Kompleksy 29.10.03, 18:45 A ty co, amnezja? Zapomniales juz komu po pijaku swoj wlasny nick sprzedales? Juz chyba naprawde gorzej z toba. Odpowiedz Link Zgłoś
canadyjczyk Re: Kompleksy 29.10.03, 18:48 Ty do mnie? Ja nic po pijaku nie sprzedaje ehehe. Idz sie leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 nick se zmien IP: *.mt.sfl.net 29.10.03, 18:54 bo nikt ci w nic nie uwierzy Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy Re: nick se zmien 29.10.03, 18:56 Te, inteligent, a ciebie kto o zdanie pytal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: nick se zmien IP: *.mt.sfl.net 29.10.03, 19:02 ja VIP jestem i takim ciulom to sie nie tlumacze tylko spierdalaj mowie Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy Re: nick se zmien 29.10.03, 19:05 Nie musisz sie tlumaczyc. Przestan sie po prostu miedzy wode a zagryche wcinac to moze bede cie tolerowal takim jakim jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: nick se zmien IP: *.mt.sfl.net 29.10.03, 19:14 a ty to ta woda czy zagrycha? a swoja tolerancje to ty se w dupcie wsadz Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy Re: nick se zmien 29.10.03, 19:19 No i widzisz cos narobil. !PLONK! (Jak nie wiesz co to znaczy to spytaj kogos, kogo IQ w odroznieniu od twojego, osiagnelo juz wartosc dwucyfrowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: nick se zmien IP: *.mt.sfl.net 29.10.03, 19:36 trudno abym sie ponizal do pytania kogos na twoim poziomie IQ<=20 - dwucyfrowe mojeᢛ - trzycyfrowe tak wiec bardziej sie kwalifikujesz na PLONKa ale to napewno dlatego ze i PLONK pijasz czego tutaj nie uswiadczysz Odpowiedz Link Zgłoś
canadyjczyk Re: nick se zmien 29.10.03, 19:44 Daj sobie spokoj VIP. Przeciez widac ze to jakis przyglup co przylazl tu wylewac swoje smutki. Pewnie siedzi obok brunona w bibliotece. Teraz nawet air condition nie wyciagnie tego smrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy Re: nick se zmien 29.10.03, 20:02 Ty do mnie o "wylewaniu smutkow" prawisz? Zdarzylo ci sie moze kiedys przeczytac co sam produkujesz? Powiedz czym ten smrod mozna wyciagnac. Czekam jeszcze tylko na to kiedy sam siebie zaczniesz gownem obrzucac. To juz chyba niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 nie wiem czy mialem racje IP: *.mt.sfl.net 29.10.03, 18:49 australopitkami ich nazywajac czy to przypadkiem nie obraza dla australopitkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan_z_oz Do Canadyjczyka IP: *.mega.tmns.net.au 30.10.03, 11:48 Canadyjczyk napisal: Czy wy wszyscy w tej Australii macie jakis kompleks nizszosci? Ja tam nie zauwazylem zeby Kalifornian sie klocil, natomiast zauwazylem ze glupia Luiza jak zwykle musiala napisac ze w Australli jest cos wieksze, albo gorsze. Teraz nastepna inteligencja sie wypowiada? Podoba mi sie to zdanie o pierdzeniu... Jest tu sporo ludzi z roznych zakatkow swiata ale nikt nie udawadnia jak male dziecko w przedszkolu: "A u nas prose pani to pozar byl wieksy jak u Jasia" Pozar jest tragedia i zabijcie mnie ale qrwa, nie rozumiem dlaczego ci z australii chca koniecznie udowodnic ze maja palme pierszenstwa nawet w ludzkiej tragedii. Chorzy ludzie. Jak slusznie zauwazyles post byl do kalifornian. Niestety jest to fakt, ze Australia i Sydney pali sie co roku. Mam mocno i gleboko w nosie 'Szanowny Panie' ktory jest wiekszy i lepszy. Nie znosze ich gdyz ogladam je co roku z 'podworka' nie w TV. 'Ash Wednesday' zdarzyl sie dawno i przeszedl dawno do historii. Odnosnie 'wycieczek' do moich kompleksow; mieszkam w Oz z wyboru, USA/Canada czy Europa interesuja mnie tylko i wylacznie jako cele wizyt turystycznych. Dojrzalosc przychodzi z wiekiem z doswiadzeniem zyciowym, nie z powodu wyzszego wyksztalcenia. Twoje uwagi typu 'nastepna inteligencja' sa wiec plytkie. W zwiazku z tym, ze nie spedzam 5-ciu godzin na internecie (jak TY) koncze ten post i pozdrawiam Cie cieplutko 'dziecinko' Daj znac jak podrosniesz, jestes zadziorny, moze jeszcze wyjdziesz na ludzi. Dobranoc z Oz. Odpowiedz Link Zgłoś