18.11.08, 05:32
Klienci Archicomu skarżą się na stan nowych mieszkań przy ul. Strońskiej na osiedlu Zielona Wyspa we Wrocławiu. Większość ludzi w ogóle nie odbiera lokali, czekając na naprawę usterek.

Niektóre mieszkania kupowane były dwa lata temu. Teraz miały być przekazane właścicielom. Jednak stan i jakość niektórych lokali pozostawia wiele do życzenia. Do tego stopnia, że oburzeni mieszkańcy założyli na ten temat swoje własne forum internetowe.
- Praktycznie wszystkie ściany są krzywe, połowa mieszkań zalana, tynki położone przez amatorów, wybrzuszeń mnóstwo, okna wszystkie źle założone i odrapane, drzwi wejściowe porysowane - pisze na forum Wojtas7.
- Dzisiaj zauważyłem na klatce schodowej wykwity wilgoci i początki grzyba na ścianach prawie na każdym piętrze. Gdzieś przecieka dach? U mnie też w jednym miejscu przy drzwiach balkonowych mam spuchnięty tynk. Widzę, że próbowali niezdarnie szpachlować. Mam nadzieję, że coś z tym zrobią i to jeszcze przed zimą - pisze na forum Arielag.

Firma Archicom, która reklamuje się jako wysokiej jakości deweloper, tak komentuje zarzuty klientów:
- Przed odbiorem trzeba uważnie przeczytać załącznik techniczny i pamiętać, że budynki podlegają pewnym elementarnym prawom fizycznym, np. osiadaniu budynku czy odparowywaniu wilgoci. Grzyb na ścianach, którego istnienie zarzucają niektórzy klienci, może być wynikiem braku przewietrzania mieszkań - w początkowym okresie użytkowania mieszkania wywietrzniki w oknach nie są w stanie zapewnić prawidłowej wentylacji - lub błędu instalacji czy montażu okien. Termin przekazywania mieszkań jest między innymi po to tak długi, aby nieprawidłowości zdążyły wystąpić, zanim zaadaptuje się lokal do zamieszkania - wyjaśnia Małgorzata Udała, rzeczniczka Archicomu.
Obserwuj wątek
    • yapo2 Re: Jakość 18.11.08, 06:42
      odbierales kiedys dom od kuntraktora? Regula jest 150 do 300 usterek. Ja mialem
      250 a kumpel 350. Wiecej realiow kulego.
      • ontarian Re: Jakość 18.11.08, 15:34
        ty klapku z kulegom to zescie nie domy
        a lopaty u kuntraktora odbierali
    • japo1 Re: Jakość 18.11.08, 14:38
      flipflap napisał:
      Grzyb na ścianach, którego istnienie zarzucają niektó
      > rzy klienci, może być wynikiem braku przewietrzania mieszkań - w
      początkowym ok resie użytkowania mieszkania wywietrzniki w oknach
      nie są w stanie zapewnić prawidłowej wentylacji

Hehe smile
      Grzyb na scianach jak sie pojawi, to mozna sie go
      pozbyc...wystarczy tylko wyburzyc te sciane i postawic nowa. No i
      wiecej "wietrzyc". A jak ktos nie lubi wietrzyc bo lubi slodki
      smrodek, , to musi grzyba miec smile ?
      Polske mozna kochac- tylko trzeba miec gdzie z niej spie...c po
      jakims czasie.
    • ontarian Re: Jakość 18.11.08, 15:32
      te tlumaczenia to sa super, hehe
      ciekawe dlaczego krzywych scian nie wytlumaczyli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka