krupniok_pl
04.02.09, 15:22
biznes.onet.pl/1,12,11,53179949,142850308,6105309,0,forum2.html
Jestem akurat w ameryce na 3 miesiace.Zwalnia sie wszystkich, kogo sie da, nawet policjantow i nauczycieli.W sklepach pustki.Maz wiecej siedzi w domu jak pracuje .Blady strach pada na wszystkich kto jeszcze pracuje.Biura dla bezrobotnych nie maja juz pieniedzy na placenie zasilkow,bieda i niepewnosc zaglada w oczy.Malo sie otym pisze,ale kryzys jest duzo glebszy niz to pozornie wyglada.Ludzie kupuja najtansza zywnosc i tylko sklepy z najtansza zywnoscia maja najwieksze powodzenie.Reszta sklepow z art.przemyslowymi, budowlanymi swieci pustkami.Towaru jest bardzo duzo i wciaz sie ceny opuszcza, ale kupujacych nie ma.Ten kryzys w USA nie potrwa kilka miesiecy, to bedzie trwalo lata.Samochody sprzedaja nawet za pol ceny albo "kup jeden a drugi masz darmo".Brak pracy i pieniedzy powoduje kompletny zastoj w gospodarce.Ludzie mysla tylko o przetrwaniu.
Ja jestem bezpieczna, bo mam swoja emeryture w USA i to dosc wysoka,ale maz ma jeszcze 1 1/2 roku do emeryury i tak strasznie trudno do tego dobrnac.Wracam do polski w marcu na lato,a dolar stoi wysoko,wiec nie musze sie martwic o utrzymanie.
~amerykanka , 04.02.2009 15:07
biznes.onet.pl/1,12,11,53180152,142850837,6105309,0,forum2.html
W styczniu bylam w West Palm Beach na Florydzie i widzialam na wlasne oczy-ogromyy mall i....tylko Sears i J.Penny czynne.Plaza ogromna sklepy pozamykane,swiatla wygaszone,echo slychac jak pojedynczy ludzie ida-ogarnal mnie lek.Tam zobaczylam kryzys,bo mieszkalam w arei turystycznej i tam nie widac bylo kryzysu.
W Canadzie nie widzialam takiej sytuacjii i mam nadzieje ze nas nie dotknie az tak ten kryzys.
~Angela , 04.02.2009 15:12