Dodaj do ulubionych

Studia poza Polska

24.01.02, 21:10
Moze porozmawiamy o naszych doswiadczeniach zwiazanych ze studiowaniem poza
granicami Polski?
Obserwuj wątek
    • bonk Re: Studia poza Polska 25.01.02, 01:43
      d.eszcz napisał(a):

> Moze porozmawiamy o naszych doswiadczeniach zwiazanych ze studiowaniem poza
      > granicami Polski?

Pozyczki za studia bede chyba splacal przez pol zycia lecz dzieki studiom jest z
      czego. wink)
      • jot-23 Re: Studia poza Polska 25.01.02, 02:21
        bonk napisał(a):

> d.eszcz napisał(a):
        >
        > > Moze porozmawiamy o naszych doswiadczeniach zwiazanych ze studiowaniem poz
        > a
        > > granicami Polski?
        >
        > Pozyczki za studia bede chyba splacal przez pol zycia lecz dzieki studiom jest
        > z
        > czego. wink)

mi wyplacali stype, bo biedny bylem, ale niestety, bylem zbyt skonsternowany
        zeby kontynuowac po incydentach typu: chinski "wykladowca" nie wie o czym mowi,
        i inny chinol na sali musi mu po chinsku tlumaczyc gdzie sie myli....(bo oboje
        po angielsku cieniuuuutko) albo zeby wiekszasc czarnego luda przelazla z klasy
        do klasy za 40% trafnych odpowiedzi bylo B-. Z plusow---> spotkalem pierwszego w
        zyciu (w polsce na takich nie trafilem) profesora ktory autentycznie lubil to co
        robi i chcial kogos czegos nauczyc (zyd od klasycznej grecji).
    • Gość: berberys Re: Studia poza Polska IP: *.blueyonder.co.uk 27.01.02, 23:49
      Ja mam jak najbardziej pozytywne wrazenia. Co udezylo nmie chyba najbardziej to
      powazne podejscie studentow do tego co robia, a co mysle jest wynikiem tego ile
      te studia kosztuja. Ludzie naprawde duzo i pilnie sie ucza, denerwuja sie kiedy
      przepadaja zajecia itp. Kiedy porownam z tym co w Polsce - szkoda gadac....
      Chociaz tu na pewno uogolniam.
    • Gość: student Re: Studia poza Polska IP: *.ipt.aol.com 28.01.02, 00:03
      W Ameryce student to nawet ten w szkole podstawowej, prosze uscislic o jakie szkoly chodzi, bo PRL-owska terminologia bokiem mi juz wychodzi!!
      • d.eszcz Re: Studia poza Polska 28.01.02, 00:31
        Chodzi o studia wyzsze - college & uniwersytety.
        • Gość: aniutek Re: Studia poza Polska IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 28.01.02, 01:41
          d.eszcz napisa?(a):

> Chodzi o studia wyzsze - college & uniwersytety.

mam jak najlepsze zdanie o amerykanskich studiach, zachecaja do nauki,
          jesli wyczuja ,ze chcesz , pracujesz i cos tam pod sufitem masz to szkola
          inwestuje w ciebie, pomaga i nie jest wazne czy masz czerwone wlosy i
          kolczyk w nosie.......wazne jest to co w glowie.
          w Polsce czesto spotykalam sie z opinia- inteligentna ale .......... wstawic
          dowolnie- leniwa, innej frakcji, geba niewyparzona etc
          • Gość: ja Re: Studia poza Polska IP: 212.219.189.* 28.01.02, 10:53
            jestem bardzo mile i pozytywnie zaskoczona moimi studiami w UK. Podejscie
            profesorow zupelnie nieporownywalne z polskimi(slowo!!)Jesli macie szanse, tak
            jak ja, studiujcie za grnica, dla mnie to bylo wspaniale doswiadczenie.
            • Gość: pmd Pytanie do JA ? IP: 212.219.142.* 28.01.02, 11:34
              Gdzie studiowales w UK i jaki kierunek ?
            • Gość: Xiv Re: Studia poza Polska IP: *.blueyonder.co.uk 28.01.02, 16:08

ja studiowalem na UMIST (Man) i glowna roznica to byl sprzet - duuuzo tego
              bylo, a dla mnie (informatyk) to bylo najawzniejsze - reszta to samo:
              dziekanaty, promotorzy...

teraz moja dziewczyna studiuje na SOASie (Uni of London) - mowi, ze nie ma
              porownania - wykladowcy przygotowani o niebo lepiej niz w Polsce, inna
              atmosfera etc. tylko, ze jej studia sa troche elitarne (lingwistyka
              teoretyczna) i rok liczy sobie kilkanascie osob, a i tak podobno jest duzym
              rokiem

Xiv
              • Gość: A27 Re: Studia poza Polska IP: *.proxy.aol.com 28.01.02, 19:22
                Studiowalam i w Polsce i w Anglii. Pod wzgledem merytorycznym wiecej sie
                nauczylam w Polsce. Jesli zas chodzi o wyposazenie uczelni i warunki do
                studiowania to zdecydowanie UK. Finansowo nie umiem porownac, bo w obu krajach
                dostwalam stype.
              • Gość: berberys Re: Studia poza Polska IP: *.blueyonder.co.uk 28.01.02, 23:57
                Zapomnialam dodac, ze studiuje na SOASie smile
    • Gość: angka Re: Studia poza Polska IP: *.g1.pl 29.01.02, 16:02
      Studiowalam przez rok prawo w stanach (LL.M.)- z porownania, to zdecydowanie na
      korzysc USA. Juz nie mowie nawet o takich rzeczach jak biblioteka,internet itp.
      Ale wykladowcy w wiekszosci pasjonaci, ciekawe zajcia, do tego stopnia, ze moim
      ulubionym przedmiotem staly sie regulacje dotyczace handlu miedzynarodowego, co
      wydawalo mi sie nudne jak flaki z olejem w Polsce. Prace mag. pisalam w polsce
      z prawa miedz., tam musialam isc na prawo miedz. raz jeszcze, bo bylo
      obowiazkowe i ze zdziwieniem stwierdzilam, ze po studiach w Polsce mimo wiedzy
      teoretycznej nie mialam o prawie miedz. zielonego pojecia. Nie wspomne juz o
      zyciu towarzyskim itp. Ogolnie- byl to najlepszy rok mojego zycia, mimo, ze
      jadac mialam powazne watpliwosci czy sobie poradze itp. Teraz zastanawiam sie
      tylko, czy slusznie zrobilam, ze wrocilam (na razie odpowiedz brzmi NIE), ale
      jakos szkoda mi bylo rzucac aplikacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka