Dodaj do ulubionych

Jak wy to robicie?

IP: *.transcanada.com 30.01.02, 21:47
Otrzymalem poczta elektroniczna - wiec dziele sie dalej...

Dość ciekawy "Polaków obraz własny..."
(tłumaczenie z francuskiego pisma 'Rohtas')

Polska - oto znajdujemy się w Świecie absurdu.

Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza
granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat.
Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował swoja stolice wg obrazów Canaletta, a stare
miasto odtworzyl jako nowe.
Kraj, ktory ma dwa razy wiecej studentow niz Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik.
Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny trzech (!)
par dobrych
butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy, a obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami.
Kraj, w ktorym koncesjami rzadza monopolisci.
Kraj, ze stolica, w ktorej centrum stoja nowoczesne biurowce, oferujace pomieszczenia po10-35 USD za metr.
Kraj, w
ktorym cena samochodu rowna sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalesc miejsce na parkingu.
Panstwo, w ktorym mozna sobie kupic chodniki, postawic parkomaty i placic panstwu tylko 10% podatku od
zysku. Kraj, w
ktorym rzadza byli socjalisci, w ktorym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy (?!).
Gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowilo problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie
wyjezdza na
wczasy za granice.
Jedyny kraj bylego bloku socjalistycznego, w ktorym obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu ich
kupic ani
sprzedac poza bankami i kantorami.
Cudzoziemiec musi zrezygnowac tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami.
Dziwny kraj, w ktorym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po francusku, a ministrem lub
jakimkolwiek urzednikiem, panstwowym tylko za posrednictwem tlumacza.

Polacy ! Jak wy to robicie ?"
Obserwuj wątek
    • zaza Re: Jak wy to robicie? 30.01.02, 21:58
      POLAK POTRAFI!!!!!!!!!!
    • Gość: ........ Re: Jak wy to robicie? IP: *.cm-upc.chello.se 30.01.02, 21:58
      Polak potrafi...
    • karelia Re: Jak wy to robicie? 30.01.02, 22:19
      Jestesmy mistrzami przetrwania, im ciezsze warunki tym lepiej nam sie zyje.No.
      proste- jestesmy lepsi w surrealizmie niz niejaki Zbawiciel Dali_gowink)
    • Gość: Baloo Re: Jak wy to robicie? IP: *.ne.ch 31.01.02, 11:29
      Who's like us ? Cud nad Wisla i Narod Wybrany !!! Ale rzeczywiscie, drugiego
      takiego nie ma ...
      • Gość: Lexi Re: Jak wy to robicie? IP: 193.133.143.* 31.01.02, 11:31
        Polak potrafi. Full stop.
    • Gość: Weronika Re: Jak wy to robicie? IP: *.telia.com 31.01.02, 11:49
      Zawsze czulam radosc z tego ze jestem Polka! No comments!
    • Gość: Weronika Re: Jak wy to robicie? IP: *.telia.com 31.01.02, 11:53
      Jeszcze jedno! Pomimo 150 lat okupacji przez trzy mocarstwa, zachowalismy nasz jezyk i nasze piekne tradycje
      ludowe, jakich malo ktory kraj posiada!
      • Gość: Baloo Re: Do pani Weroniki IP: *.ne.ch 31.01.02, 12:05
        Szanowna Pani ma oczywiscie racje... Jestesmy jedynym narodem (wybranym,
        oczywiscie...9, ktory zdolal zachowac tradycje, wszyscy inni (cale 6 miliardow
        minus 40 mln Polakow) babrze sie w kosmopolityzmie i rozpuscie.
        Otwieram wiec liste co piekniejszych zachowan tradycyjnych :
        1. Rzut gosciem na brone
        2. Walka na sztachety
        3. Flaszka w bramie
        4. Strzal w Zyda
        5. Rwanie szat nad losem swoim
        6. ...

lista jest oczywiscie otwarta, zapraszam do jej uzupelnienia

Z wyrazami szacunku

Szalom
        • Gość: Lexi Re: Do pani Weroniki IP: 193.133.143.* 31.01.02, 12:49
          Gość portalu: Baloo napisał(a):

> Szanowna Pani ma oczywiscie racje... Jestesmy jedynym narodem (wybranym,
          > oczywiscie...9, ktory zdolal zachowac tradycje, wszyscy inni (cale 6 miliardow
          > minus 40 mln Polakow) babrze sie w kosmopolityzmie i rozpuscie.
          > Otwieram wiec liste co piekniejszych zachowan tradycyjnych :
          > 1. Rzut gosciem na brone
          > 2. Walka na sztachety
          > 3. Flaszka w bramie
          > 4. Strzal w Zyda
          > 5. Rwanie szat nad losem swoim
          > 6. ...
          >
          > lista jest oczywiscie otwarta, zapraszam do jej uzupelnienia
          >
          > Z wyrazami szacunku
          >
          Proponuje:
          6. Zastaw sie a postaw sie
          7. Szarmanctwo polskich panow (mile)(nawet jesli w domu sa szowinistycznymi
          tyranami - to juz sprawa treningu)
          8. Calowanie pan w lapke (b. mile)
          9. Calowanie na powitanie w policzek razy trzy, zamiast razy dwa (tez niezle)
          10. Zabawy w remizie (zwykle bedace preludiem to punktu 2 powyzej)
          11. Zaczynanie rozmowy (przez panow zazwyczaj): no to czym teraz jezdzisz?

To ja tyle na razie

> Szalom i pust vsiegda budiet sonce!

Lexi

Lexi

• Gość: Weronika do baloo i tego drugiego pana IP: *.telia.com 31.01.02, 13:12
            Zal mi was! Sfrustrowani , zgorzkniali i wyalienowani mali mezczyzni! Za grosz humoru nie macie!
            • Gość: Lexi Re: do Weroniki IP: 193.133.143.* 31.01.02, 13:22
              Gość portalu: Weronika napisał(a):

> Zal mi was! Sfrustrowani , zgorzkniali i wyalienowani mali mezczyzni! Za grosz
              > humoru nie macie!

poczucia humoru sa rozne - cos moze smieszyc jedna osobe a obrazac druga. Ale
              zeby tak od razu z wyzwiskami do mnie i mojego kolegi? Powiem ci tyle: nas znac
              = nas kochac, wiec cierpliwie poczekam. I ty nawet nie wiesz jak sie mylisz
              okreslajac mnie 'maly mezczyzna'!

Z przymruzeniem zielonego oka (z b. dlugimi rzesami - hint, hint)
              Lexi

• Gość: Baloo Re: do Lexi IP: *.ne.ch 31.01.02, 14:17
                Lexi, cara mia, zawachluj jeszcze raz rzesami, tak pieknie ci to wychodzi !!!
                Cmok w raczke, po staropolsku
                i z klubowym pozdrowieniem
                Szalom
                Prezes
            • karelia do Weroniki i tej drugiej pani... 31.01.02, 13:26
              Weronika , my uprawiamy humor surrealistyczny, Ty uprawiasz humor realistyczny.
              Sa to 2 bardzo rozne sprawy. Jeden lubi jablka inny gruszki ....a jeszcze jak
              wmieszamy czasami pewna niesmiala doze nadrealizmi to prapalo, tylko Don
              pojmuje i nieliczni mu variantunciewink)) Mysle ze pojelas, bo staralam sie
              pisac w tonacji realizmu wspolczesnego.
              pozdrawiam K.
              • Gość: baloo Re: Do karelii - humor IP: *.ne.ch 31.01.02, 14:20
                Karelia, w ktorym miejscu Ty sie humoru dopatrzylas ? W postach Pani Weroniki
                bylo go tyle, co w wieziennej bramie ...
            • Gość: Baloo Re: Do Pani Weroniki IP: *.ne.ch 31.01.02, 13:30
              Wielce Szanowna Pani,
              Ten drugi pan okazal sie byc Dama (prawdziwa), a poczuciem humoru mogl(a)by
              obdzielic cale radio maryja i jeszcze by starczylo dla innych smutasow...
              Co do mnie, to coz, Bozia nie wszystkich rowno obdziela, musze sie z tym jakos
              pogodzic ... (Carino, Karelia, zgloscie sie i potrzymajcie mnie za raczke, bo
              juz mi podbrodek drzy)
              Na koniec 1 uwaga merytoryczna : Pani post byl nie na temat, inicjator watku
              zacytowal tekst (nota bene : nie pierwszej swiezosci, pierwowzor krazyl we
              Francji juz w latach '70), ktory, z cala zreszta sympatia, wyrazal zdziwienie
              czyms , co nazwano wtedy "Polskim Cudem gospodarczym" ("debrouillardise"
              Polakow jest dobrze znana nad Sekwana, nie zawsze w pozytywnym tego slowa
              znaczeniu).
              I jeszcze jedno : wcale nie wstydze sie tego, ze jestem Polakiem, ale po co
              takie smutki i nieprawdy snuc ???
              tym razem naprawde skonczylem
              Ciagle z wyrazami szacunku
              szalom
              • Gość: Lexi Re: Do Baloo IP: 193.133.143.* 31.01.02, 14:57
                Gość portalu: Baloo napisał(a):

> Wielce Szanowna Pani,
                > Ten drugi pan okazal sie byc Dama (prawdziwa), a poczuciem humoru mogl(a)by
                > obdzielic cale radio maryja i jeszcze by starczylo dla innych smutasow...
                > Co do mnie, to coz, Bozia nie wszystkich rowno obdziela, musze sie z tym jakos
                > pogodzic ... (Carino, Karelia, zgloscie sie i potrzymajcie mnie za raczke, bo
                > juz mi podbrodek drzy)
                >

Popieram i wirtualnie za lape dzierze. A teraz to juz musze zmykac bo BOSS chce
                zeby ja na chleb wreszcie zaczela pracowac...
                Besos
                Z przymruzeniem zielonego oka (musze sobie copyright na to zrobic!)

Cariño

PS ach malo co zapomnialam powachlowac rzesami (especialmente para ti). Tylko
                nie moge za mocno coby ludzie nie mysleli ze to nowy El Niño...
                • Gość: Baloo Re: Do Carino IP: *.ne.ch 31.01.02, 15:04
                  Ja jeszcze troche zaryzukuje, Glowny Boss jest 10 km dalej, a tutaj to ja sam
                  sobie sterem, zeglarzem, okretem
                  Pa
                  Bâloo
          • Gość: Avocado Re: Do pani Weroniki IP: 152.79.93.* 31.01.02, 15:01
            Gość portalu: Lexi napisał(a):

> Gość portalu: Baloo napisał(a):
            >
            > > Szanowna Pani ma oczywiscie racje... Jestesmy jedynym narodem (wybranym,
            > > oczywiscie...9, ktory zdolal zachowac tradycje, wszyscy inni (cale 6 milia
            > rdow
            > > minus 40 mln Polakow) babrze sie w kosmopolityzmie i rozpuscie.
            > > Otwieram wiec liste co piekniejszych zachowan tradycyjnych :
            > > 1. Rzut gosciem na brone
            > > 2. Walka na sztachety
            > > 3. Flaszka w bramie
            > > 4. Strzal w Zyda
            > > 5. Rwanie szat nad losem swoim
            > > 6. ...
            > >
            > > lista jest oczywiscie otwarta, zapraszam do jej uzupelnienia
            > >
            > > Z wyrazami szacunku
            > >
            > Proponuje:
            > 6. Zastaw sie a postaw sie
            > 7. Szarmanctwo polskich panow (mile)(nawet jesli w domu sa szowinistycznymi
            > tyranami - to juz sprawa treningu)
            > 8. Calowanie pan w lapke (b. mile)
            > 9. Calowanie na powitanie w policzek razy trzy, zamiast razy dwa (tez niezle)
            > 10. Zabawy w remizie (zwykle bedace preludiem to punktu 2 powyzej)
            > 11. Zaczynanie rozmowy (przez panow zazwyczaj): no to czym teraz jezdzisz?
            >
            > To ja tyle na razie
            >
            > > Szalom i pust vsiegda budiet sonce!
            >
            > Lexi
            >
            > Lexi
            >

12. Ratowanie Zydow i antysemityzm
            13. Chodzenie do kosciola i glosowanie na komunistow
            • Gość: Baloo Re: Lista sie wydluza IP: *.ne.ch 31.01.02, 15:06
              trzeba bedzie chyba w dwoch kolumnach - winien i ma. Ciekawe, czy sie
              zbilansuje ?
              pozdrowienia
    • karelia Re: Jak wy to robicie? 31.01.02, 13:14
      -obowiazkowy garnitur biznismana : skora+fura+komura+adidasy
      -wesele ponizej 100 osob sie nie liczy jako wesele, nastepuje uniewaznienie
      slubu
      -tradycyjne danie niskokaloryczne schabowy+kapusta+kartoffli-
      -to jest mo wlasne mieszkanie wynajmowane w bloku i moge robic w nim co mi sie
      zywnie podoba, a tobie zlobie mieszkajacy obok nic do tego.
      • Gość: Funnel Re: Jak wy to robicie? IP: *.vf.shawcable.net 31.01.02, 13:32
        Prawie identyczny list pod tyt."Polacy jak wy to robicie? ",krazyl po calej
        Polsce ok. 20 lat temu,tak ,tak.Teraz zmieniono tylko kilka wyrazow w
        podpunktach,przystosowujac do terazniejszosci.Tamten tez byl wyrazem podziwu
        Francuzow (ponoc) do Polakow.Pamietam ,ze ten ostatni punkt "z kelnerem" byl
        chyba identyczny.Ciekawe czy rzeczywiscie wydrukowano to we wspomnianym
        francuskim pismie ?
        Pozdrawiam

• Gość: NYY Masz racje Funnel IP: 170.28.16.* 31.01.02, 14:49
          Jest to przyklad typowego bull shit. To krazylo w odbitkach ksero juz w roku 78
          w Polsce !
          Zwroccie uwage chociazby na - nieudolnie przerobione zdanie o handlu dolarami
          (mozna je kupowac i sprzedawac w bankach i kantorach)-doaly mozesz sobie kupic
          i sprzedac nawet gdzie i od kogo chcesz...
          Ktos pisze banialuki bo ma duzo czasu.
          • Gość: Baloo Re: Masz racje Funnel IP: *.ne.ch 31.01.02, 14:56
            Oczywiscie , ze ma racje. I Ty tez
            Ta wersja z lat '70 mimo wszystko byla przynajmniej bardziej spojna.
            Ale coz, "Swiat idzie ku gorszemu" , jak mawial Ignacy Rzecki (chyba on?)
            • Gość: NYY Re: Masz racje Funnel IP: 170.28.16.* 31.01.02, 14:59
              Ano idzie, idzie....
        • Gość: ALIAS Re: Jak wy to robicie? IP: 216.94.44.* 31.01.02, 22:05
          Gość portalu: Funnel napisał(a):

> Prawie identyczny list pod tyt."Polacy jak wy to robicie? ",krazyl po calej
          > Polsce ok. 20 lat temu,tak ,tak.Teraz zmieniono tylko kilka wyrazow w
          > podpunktach,przystosowujac do terazniejszosci.>

To ten sam stary tekst, vide wyjatek o zakazie posiadania i obrotu obca waluta.
          A nam duzo nie potrzeba i polykamy jak najlepszy eliksir. my chyba jestesmy
          strasznie niedowartosciowanym narodem, zgadzacie sie?
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >

• Gość: Baloo Re: Do karelii : schabowy IP: *.ne.ch 31.01.02, 14:01
        Karelia
        Z kontekstu wywnioskowalem (szare komorki zaczely mi sie juz przepalac), ze nie
        lubisz schabowego z kapusta ? Dlaczego ? Co ci oni zrobili ?
        A jeszcze goloneczka ...mmmmm....
        i kolduny prawdziwe polsko-litewskie ...
        I polewamy wszystko ZASMAZKA !!!!!!!

No i co, moze nadal bedziesz obstawac przy tym waszym Pytt i panna
        (nienajgorsze, ale jakby troche prostawe), albo, nie daj Boze, przy tym
        krwistym swinstwie ? Czy moze zgnile sledziki ??? Brrrrrrrr

Pa
        • karelia zgnile sledzie 31.01.02, 14:55
          Balu takis obtrzaskany a nie wiesz , ze to nie zgnile sledzie tylko kiszone .
          Nie rob mi tu kreciej roboty i nie zniechecaj, bo taki Skansk kalops jak Morsan
          ugotuje z buraczkami w zalewie octowej , to nawet taki koneser jak Don zje ze
          smakiem.
          • Gość: Baloo Re: zgnile sledzie IP: *.ne.ch 31.01.02, 15:01
            wszystko jedno, smierdza , jak zgnile ... O jedzeniu mowy byc nie moglo, a po
            wyniesieniu tego czegos z domu caly dzien trzeba bylo wietrzyc, mimo , ze
            puszeczka byla wielkosci takiej kawiorowej... Ty to jadlas ? nie wierze, skoro
            teraz jestes w stanie cos napisac. chyba, ze to twoj duch.
            Co ty chcesz nam ugotowac ? Slownik mam w domu, zreszta na pewno nic w nim nie
            znajde... To tez cos "kiszonego" ?
            Z klubowym pozdrowieniem
            Szalom

I ponawiam pytanie : czy jak sie zalogujesz w "GW", to dostajesz duzo
            reklamowego smiecia ? Nie krec, bo widzialem, ze masz u nich konto ..
            • karelia Re: zgnile sledzie 31.01.02, 21:34
              jadlam , niedzwiadku , jadlam. sam wiesz , jak wejdziesz miedzy strusie to tez
              musisz chowac glowe w piasek . Jadlam. Moge opowiedziec o swych wrazeniach.
              zaproszono mnie do stugi, do lasu, jakos tak w sierpnniu przypada Swieto
              Kiszonego Sledzia ( surströmming; Don nie bijjjjj ale ja to naprawde jadlam!!!)
              Sam smak jest calkiem znosny, wszak sledzik delikatna ryba, ale zapach, no
              jakby to powiedzec a nie sklamac- no, porazajacy . Komary w locie gina!
              To sie je tak : knäckebröd (chleb chrupki) posmarowany maslem, na to w
              plasterki specjalne ziemniaki(mandel potatis) , surströmming, posypac cebulka .
              I jesc!!! Voila!!!! delikatesssssssss!!! Don, nie bij!!!!!
            • karelia Re: zgnile sledzie 31.01.02, 21:35
              oj, zapomnialam odpowiedziec na temat, nie, nie dostaje smieci wcale, czasami
              przyjemne lisciki od.... eee sama sobie wysylam z innego konta wink)
              • zaza kolduny? 31.01.02, 23:31
                a co to?
              • Gość: Baloo Re: zgnile sledzie IP: *.ne.ch 01.02.02, 07:55
                Dzikei za info.
                Co do sledzi, to kraza plotki, ze te zlowione w lecie jada sie dopiero na
                Swieta Bozego Narodzenia ? Prawda ? Sadzac po zapaszku - co najmniej
                prawdopodobne.
                Pa, ide sie rozprawic z Carino (+tilde)
          • Gość: Don Re: zgnile sledzie IP: *.uc.nombres.ttd.es 01.02.02, 01:36
            karelia napisał(a):

> Balu takis obtrzaskany a nie wiesz , ze to nie zgnile sledzie tylko kiszone .
            > Nie rob mi tu kreciej roboty i nie zniechecaj, bo taki Skansk kalops jak Morsan
            >
            > ugotuje z buraczkami w zalewie octowej , to nawet taki koneser jak Don zje ze
            > smakiem.

Nie zjem ,predzej zdechne z glodu !!Niech zyje golonka z ziemniakami z
            wody,groch puree. Zeberka duszone,gesty sos,ziemniaki,ogorek kiszony.
            • karelia GLOD 01.02.02, 06:34
              Bradzisz Don jak nawiedzony, zjadlbys . Nie znasz uczucia glodu dlatego
              bredzisz jak po zalewajce . To uczucie zmusza czasami do rzeczy ktorych nie
              jestes w stanie przewidziec. o tak na marginale.
              Najedzona C.
    • drapieznik Re: Jak wy to robicie? 01.02.02, 16:12
      Ty chyba nie glodujes?! Powiedz, a jak trzeba to wesprzemy finansowo.

Popros Dona zeby tylko nie po twarzy...
      • karelia Re: Jak wy to robicie? 02.02.02, 00:22
        nie, nie gloduje, ale wiem co to znaczy byc glodna. Ale to inna bajka i nie tu
        mi opowiadac, zreszta i tak bys nie zrozumial. Nie potrzebuje zadnej jalmuzny
        czyli nedznego wsparcia finansowego. Jesli juz to przynajmniej 6 zer i jakas
        przyzwoita cyfra na poczatku.
    • Gość: Debil Re: Jak wy to robicie? IP: *.netcom.ca 02.02.02, 00:08
      Gos´c´ portalu: x ? napisa?(a):

> Otrzymalem poczta elektroniczna - wiec dziele sie dalej...

Musi to byla francuska poczta elektroniczna, bo ten artykul ma ok. 20 lat!
      • Gość: Don Re: do Karelii IP: *.uc.nombres.ttd.es 02.02.02, 00:30

Bylem juz nie raz glodny-ale nie z braku srodkow finansowych i nie mam
        pojecia o czym piszesz.albos zle zrozumiala moj post albo ....
        Faktycznie nie bylem glodny tak jak czlowiek bez miozliwosci zdobycia
        jedzenia. Nie mam sobie tego za zle.Moge zrozumiec ludzi glodnych,bez srodkow
        do zycia.Zdarzalo mi sie pomagac takim nie raz. ale twojego ataku nie rozumie.
        • karelia nie jestem glodna:-) 02.02.02, 00:38
          eee tam Donisko poczciwe, kiedys ci opowiem. nie miejsce tutaj na jakies bbbbb
          priv wywnetrznianie sie.Pojde juz chyba spac, aniutek robi jakas kosher
          kolacje , mozna sie najescwink)))i napicwink))))))))))))))))))))))))))))))
          Karelia alias Rachel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka