Dodaj do ulubionych

na swiatecznym stole...

23.12.03, 18:25
Po raz pierwszy u mnie nie bedzie polskiego jedzonka. No nie mialam czasu,
jeszcze nie doszlam do siebie po wakacjach i pozbierac sie nie moge. Do tego
tlumy w sklepach, na ulicach, malo czasu. Do polskiego sklepu troche za
daleko...Bedzie kaczka, spring rolls, rozne rzeczy typu party snacks, lody z
owocami na deser...troche bede tesknila za rybka, polskim ciastem. No nie
bylo jeszcze tak, zeby swieta przybraly typowo niepolski obrot. I troche
bedzie mi brakowac tego slaskiego ducha podczas Wigilli i Swiat.

A co zagosci u Was na bozonarodzeniowym stole? Po polsku?

Ach...zapomnialam dodac, ze duck bedzie a la Peking Style smile)))))

Pozdrawiam
Sugar
Obserwuj wątek
    • jagienka.harrison Re: na swiatecznym stole... 23.12.03, 18:46
      Co się będziesz męczyć, zamów wszystko z Chinese Take-awaywink
      Ja z pomocą dziewczyn z forum (big dzięki), mamy, babci i "Kuchni Polskiej"
      zrobiłam już barszcz (wyszedł), uszka kupiłam, robię kapustę z grochem,
      kapustę z grzybami (gotują się), rybkę (sola chyba) i ruskie (kupione). Wow.
      Pierwszy raz robię wigilię i to jeszcze w Anglii!
      Z pozdrowieniami
      Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776
    • ewunia_uk Re: na swiatecznym stole... 23.12.03, 22:56
      Sugar, nie przejmuj sie. Najwazniejsze, zeby sie nie stresowac, Swieta w
      koncu sa do odpoczynku!

U mnie tez bez karpia; bedzie zupa grzybowa, filety z lososia, i sernik.
      Bedzie u nas w sumie 10 osob, wiec i tak sie narobie jutro od rana.

Dzisiaj rano mialam traumatyczne przezycie pt. wizyta w Tesco. Slyszalyscie
      pewnie o zjawisku road rage. W supermarketach przed Swietami jest trolley
      rage.

Teraz wreszcie sobie usiadlam z ogromnym kielichem soku zurawinowego (z
      dodatkiem Zubrowki hehe) i regeneruje nadszarpniete nerwy wink
      • ma.pi Re: na swiatecznym stole... 24.12.03, 01:42
        A u mnie prawie po polsku.
        Pierogi z grzybami z Polski, barszcz z torebki "Winiary" (he, he, leniwa
        jestem).
        Pstrag samzony, i ryba po grecku (czy to polskie danie?). Salatka jazynowa i
        ciasto z niemieckiej piekarni.
        I wychodzi, ze chyba jednak nie po polsku, a miedzynarodowo.
        Ale grunt, to sie nie przejmowac.

Pozdr.
        • mrufkaa Re: na swiatecznym stole... 24.12.03, 01:54
          Hej, hej
          Zrobilam uszka, pierogi ruskie i z kapusta i z grzybami, barszcz ( ale nie z
          zakwasemsmile), upieklam murzynka i ciasteczka kruche. Kupilam makowiec. A! I
          zrobilam kutiesmile)) caly gar... Olalam golabki, bo sama nie przepadam, a Alex
          jeszcze nigdy nie jadl, wiec w razie czego to chyba pies sasiadki by to
          jadl...smile
          A jutro zalegam w betach, a Alex robi rybesmile
          • lucasa Re: na swiatecznym stole... 24.12.03, 12:11
            hej,
            a u mnie bardziej po polsku niz po wigilijnemu, bo maz nie lubi ryb,
            wiec zaczynamy z barszczykiem a za uszka robia wloskie fagottini, za to z
            grzybami, potem krokiety z grzybami i zakonczymy bigosem (mowilam, ze malo
            wigilijnie),
            tylko trzy potrawy bo bedziemy we dwojke - mala bedzie spala, a 2 dni swiat
            spedzamy u tesciow, a poza tym moj maz jakos nie lapie koncepcji 12 dan...:o)

a zaraz ide robic rogaliki z marcepanem (malo po polsku, ale za to wiem, ze mi
            wychodza i sa przepyszne!)

aha, mamy tez oplatek od mojej siostry i troche sianka pod obrus...
            a szopka drewniana nie dojechala na czas z Polski...

zazdroszcze Waszego gotowania (a zwlaszcza tej kuti - mniam mniam!, moze w
            przyszlym roku jak bedziemy w Polsce to podpatrze babcie, ktora robi
            najpyszniejsza kutie w zachodniej Polsce :o)!)
            zycze Wam rodzinnej Wigilii
            Agnieszka
    • aga_rn Re: na swiatecznym stole... 24.12.03, 13:46
      U nas w tym roku bedzie wiecej potraw bo mam caly wolny tydzien, czyli dwa dni
      przed Wigilia bylam w domu i moglam ja troche zaplanowac - chociaz nie gotuje
      wszystkiego za duzo bo nas tylko 4, i jak znam swoje dzieci, to wiekszosci
      moich specjalow nie rusza smile
      Tak wiec mam barszcz prawie swojej roboty, bo w roli burakow wystapil produkt
      marki Krakus kupiony w polskim sklepie. W roli uszek od lat wysteuja pierogi z
      kapusta i grzybami - wole taka wersje, poza tym te maciupkie uszka w polskich
      sklepach sa pieronsko drogie. Pierogi tez kupne, niestety.
      Nastepnie losos upieczony w foli, kapusta z pieczarkami, ryba po grecku,
      sledzie, salatka z ziemniakow-brokulow i artichokes w oleju, oraz shrimpsy. W
      pierwszy dzien swiat po kanadyjsku - na stol wjedzie indor. Poza tym upieke
      dzisiaj tez kawalek schabu i wolowiny - jemy na zimno, w plasterkach. z
      dodatkiem chrzanu.
      Jezeli chodzi o deser to cieniutko - ja totalnie nie umiem piec, wiec mam kupno
      babke z jablkami, makowiec, i New York Style Cheesecake z supermarketu - na
      pudelku wyglada calkiem apetycznie smile
      Troche sporo tego jadla wyszlo ale poza indykiem w pierwszy dzien Swiat nie mam
      zamiaru palcem w kuchni ruszyc - bedziemy oprozniac lodowke.
      Wszystkim zycze smacznego i samych rozkoszy kulinarnych przy Waszych stolach.
      AgaRN
    • farpakon Re: na swiatecznym stole... 24.12.03, 15:37
      witam swiatecznie!
      a u nas bedzie bardzo po polsku, przynajmniej raz w roku! no potraw
      swiatecznych wiecej niz rok temu, bo pojawia sie uszka i karpik! rybka zajal
      sie maz, bedzie smazona i w galarecie. a oprocz tego grzybowa, barszczyk
      (niestety, nie zdazylam zakisic burakow, ale moze na nowy rok?), pierogi z
      kapusta i grzybami i ruskie. pierogi robilam wczoraj u kumpeli, fajnie tak
      wspolnie gotowac! bylo wesolo, nawet moj 3 miesieczny jeremus byl grzeczny. w
      tym czasie moj maz sie zawzial, kupil maszynke do mielenia i zajal sie makiem.
      a potem zrobil kutie, a ja makowki, mniam, mniam! godzimy wiec rozne tradycje
      na naszym stole wigilijnym. ponadto pojawia sie kapusta z grzybami i groche,
      kompot z suszu i hm.. jakies slodycze, kupione pierniczki i ciasto z bakaliami
      (przypominajace te polskie slodycze) z lidla, oraz makowiec z polskiego sklepu.
      mialam jeszcze zrobic sernik, ale dam sobie spokoj, nie zdaze. troche tych
      potraw nagotowalismy, ale w wigilie chcemy przywolac tradycje z czasow
      dziecinstwa. w tym roku bedziemy spedzac wigilie w pelnym koplecie, tj z naszem
      syneczkiem, prawdziwym tegorocznym prezentem. co prawda juz rok temu byl z nami
      w postaci 2 tygodniowej fasolki w moim brzuchu, ale nikt nie mial o tym pojecia!
      wesolych swiat, i tych przy typowo polskim stole, i tych mniej tradycyjnych!!
      • sugar_mama_danielcia Re: na swiatecznym stole... 24.12.03, 16:15
        No qurde to mnie wszystkie pocieszylyscie smile) zazdroszcze polskiego jedzonka
        ze ho ho.
        No dobra ide przewracac te moje spring rolls na grillu bo goscie sie powoli
        schodza
        smile))
        Sugar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka