Dodaj do ulubionych

alax a anoreksja

19.02.05, 19:19
mam taki problem, nie z sobą a z 30 letnią sąsiadką,bardzo sympatyczną
zresztą, wiem że przeszła anoreksję, jest "cholernie" chuda,nie je dużo ale
je, ale chcę zapytać o taką rzecz.....otóż ona łyka alax, codziennie po
jednej całej paczce na raz!!!kiedyś połykała po dwie paczki dziennie, robi
tak już od bardzo dawna, znam ją ok. 3 lat to na pewno przez ten czas łyka te
tabletki, jestem przerażona, rozmawiałam z nią na ten temat, nie pożyczam jej
pieniędzy(kiedyś pożyczałam ale nie byłam świadoma na co ona je przeznacza),
wiem że była w jakimś szpitalu-tam została odruta, miała też pomoc
psychologiczną,terapię ale to nic nie pomogło...przez parę dni po wyjściu nie
łykała a potem to samo...czy to normalne, że alax się połyka przy anoreksji?
czym może jej grozić połykanie tych tabletek w tak dużych
ilościach?.....dodam,że jeżeli ona nie połknie alaxu przez jeden dzień to
popada w straszną depresję........to tak w bardzo dużym skrócie na jej temat,
pomóżcie i poradźcie mi coś ,co robić z nią
Obserwuj wątek
    • igepa Re: alax a anoreksja 19.02.05, 19:52
      > ...czy to normalne, że alax się połyka przy anoreksji?

Zayzwanie srodkow przeczyszczajacych dluzej niz 10 dni (chyba, ze lekarz zaleci
      inaczej), czy to przy anoreksji, czy - nie moze byc fatalne w skutkach.
      Powodowuje spadek poziomu potasu w organizamie, co prowadzi do arytmii serca,
      skurczow i drzen konczyn. Wiecej nie wiem, ale mimo tej wiedzy sama od lat
      stosuje srodki przeczyszzcajace. Przez pare lat pilam senes w ilosci 4 torebki
      na kubek i faktycznie pozimo potasu byl zanizony i mialam czeste skurcze nog.
      Zrezygnowalam z silnie dzialajacych herbatek na rzecz tabletek - rowniez na
      bazie senesu. Dzialaja slabiej, ale nie mam juz przykrych dolegliwosci no i
      brzuch mnie nie boli. Poza tym stosowanie sr. przeczyszczajacych rozleniwia
      prace jelit. Odchodzac od tabletek ma sie ogromne problemy z wyproznianiem,
      stad czesto osoby takie (takie jak ja) nie chca i "nie moga" odstawic tabletek.

Nie wiem, czy jakos mozesz pomoc swojej znajomej. Moi znajomi mimo swych
      szczerych checi jakos mi nie pomogli ;-)

pozdrawiam
      • vanillaice Re: alax a anoreksja 19.02.05, 22:04
        Trudno mi cokolwiek poradzić, bo sama robię to samo....Ja faszerowałam sie tez
        furosemidem na odwodnienie żeby szybciej zrzucić wagę,zaliczyłam nawet przez to
        oddzial intensywnej terapii, niestety nie zmadrząłam za bardzo. Sama nie wiem...
        • gaga122 Re: alax a anoreksja 20.02.05, 09:53
          ale czy to można powiedzieć, że ona cały czas jest chora na anoreksję?boję się
          o jej zdrowie...chociaż ona tak długo łyka te tabletki i nie ma poważniejszych
          dolegliwości, wiem że nie ma okresu od bardzo dawna,ma drżenia rąk, silne bóle
          głowy..........może ktoś coś jeszcze poradzi
    • 30stka Re: alax a anoreksja 20.02.05, 10:31
      Jeśli ten alax jest na przeczyszczenie, to raczej to przypomina bulimię, a nie
      anoreksję. Czy ta sąsiadka nie zechciałaby się jednak leczyć (ponownie), bo w
      końcu się wykończy... Niewiele można poradzić komuś, kto sam nie jest
      zainteresowany leczeniem i nie wierzy w jego powodzenie, ale może spróbuj
      jeszcze z nią jakoś łagodnie porozmawiać, niech widzi, że nie obwiniasz jej i
      chcesz jej pomóc.
      • gaga122 Re: alax a anoreksja 20.02.05, 11:36
        nie wiem czy to bulimia czy anoreksja...a można mieć to i to?mówiła mi że
        kiedyś miała anoreksję, ale widzę że łyka ten alax i twierdzę że coś jej
        jeszcze zostało z tej anoreksji......chcę się dowiedzieć czy przy anoreksji czy
        może bulimii jest to normalne że łyka się takie tablrtki i jaki jest powód, co
        to daje takiej osobie......może ktoś też tak robi i wie jak można pomóc takiej
        osobie
        • yesstem Re: alax a anoreksja 20.02.05, 11:45
          Alax - to mi raczej na bulimię wygląda. Może miała anorexię, a teraz zaczęła
          jeść i wpadła w bulimię, jak to się często dzieje. Nie chce tyć, więc się
          przeczyszcza. Ale to tylko przypuszczenia. Tak czy owak to jej zruinuje
          zdrowie, jeśli nie przestanie.

Jak pomóc? Porozmawiaj z nią. Zacznij od tego, że zauważyłaś co robi, że bardzo
          się martwisz o nią i chciałabyś jej pomóc, że może liczyć na Twoją dyskrecję i
          zrozumienie. Anorektyczki i bulimiczki panicznie boją się ujawnić swoją
          tajemnicę właśnie dlatego, że boją się niezrozumienia, wyśmiania, poniżenia.
          Ona musi poczuć się przy Tobie bezpiecznie, aby zechciała z Tobą rozmawiać na
          ten temat. Nie naciskaj na nią. Jeśli nie będzie chciała rozmawiać, poczekaj
          kilka dni i znów spróbuj w podobny sposób. Jak się otworzy, spróbuj ją nakłonić
          do wizyty u psychologa.
      • fugeela Re: alax a anoreksja 28.02.05, 13:04
        czesc:)ja chorujac na anoreksje tez lykalam rozne specyfiki na przeczyszczenie
        i nie tylko...ja mysle ze ona mysli ze musi brac te leki (takie
        uzaleznienie);moze ciagle mysli ze cos co zjadla ciagle w niwj"siedzi"....Ja
        mialam cigle zatwardzenie pewnie dlatego ze nic nie jadlam.....i dlatego
        lykalam ciagle jakies tabletki:(po pewnym czase organizm (a dokladniej jelita
        ktore sie "rozleniwiaja") przyzywczasja sie do tych lekow i nie reaguje na nie
        i pewnie twoja kolezanka bierze ich coraz wiecej:)SA BARDZO WIELKIE KONSEKWENCJ
        zazywania takich lekow.....ja sama juz je odczwam:(MOZE w dyskretny sposob
        porozmawiaj z koleznka np. przeczytaj jej jakis artykol w gazecie o skutkach
        zazywania duzej ilosci takich lekow:) POZDRAWIAM
    • gruba135 Re: alax a anoreksja 28.02.05, 11:27
      Jestem prawie pewna,że anoreksja nadal trwa.Kilka lat temu zachowywałam się tak samo i dobrze znam takie numery.Porozmawiaj z nią koniecznie,bo może być za póżno.
      • ninka25 Re: alax a anoreksja 01.03.05, 10:02
        Specyfik na przeczyszczenie to jedno, narkotyk to drugie. Alax niestety to i
        przeczyszczacz i narkotyk, bardzo łatwo się od niego uzależnić nie tylko
        jelitowo, że się tak wyrażę, ponieważ zawiera całą masę związków
        halucynogennych, które przyjęte w nadmiarze powodują halucynacje, a w dalszym
        rzucie uzależnienie. Gdyby była uzależniona tylko od przeczyszczania, łykała gy
        też co innego, bo jelitas i tak już nie reagują na te dawki.
        Pozdr.
    • gaga122 Re: alax a anoreksja 02.03.05, 21:33

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka