Dodaj do ulubionych

Chce miec okres... ;(

24.05.05, 21:51
Tylko JAK? ;( Tabletki anty nie pomogly- moze dlatego, ze przez caly czas ich
brania mialam zaawansowana bulimie... Tzn. Biorac je mialam okres, zanikl po
odstawieniu tabletek... Pozniej byl Progesteron- pomogl, ale bardzo
nieznacznie, wystapilo cos w rodzaju plamienia (w tym czasie zaprzestalam
bulimicznych 'ciagow'). Czy ponowne łykanie tabletek antykoncepcyjnych pomoze-
oczywiscie, jesli w tym czasie nie bede wymiotowac ani sie odchudzac? Tzn.
czy gdy je za kilka miesiecy odstawie, to bede miala normalne miesiaczki?
Dodam, ze 'swojego', nie wywolanego tabletkami antykoncepcyjnymi okresu nie
mialam od 3,5 roku... ;( Moze ktoras z was miala podobny problem? ;(
Obserwuj wątek
    • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 24.05.05, 21:53
      Zapomnialam napisac, ze moj ginekolog nie dal mi skierowania na badania
      hormonalne, bo, zacytuje- 'na pewno beda w normie'. Jasnowidz jeden. Z checia
      bym go zmienila...
      • stokrotka_88 Re: Chce miec okres... ;( 24.05.05, 22:42
        Ja też chcę.....TAk bardzo bardzo chcę.Dziewczyny,czemu to wszystko jest takie
        skomplikowane?Czemu my się męczymy,gdy inni żyją radośniebez problemów z
        jedzeniem czy innych problemów zdrowotnych.Za co zostałyśmy ukarane?....

Przepraszam za pesymistyczny ton mojego posta,ale czuję się taka zagubiona.Nie
        wiem już nic.
      • d_maron Re: Chce miec okres... ;( 25.05.05, 00:22
        zmień;-) on/a pewnie nie wiem o Twoim bulimicznum problemie? w takiej sytuacji
        moze np próbować innych (silniejszych?) lekow, myslac ,ze nie zadziałały tak,
        jak powinny,a w rzeczywistosci moze to wynikac,ze nie w całości przyjmowałaś
        dawki- spowodowane wymiotami. weź to pod uwage.
        a waga w normie czy ponizej? wiem ,ze przy bulimii dziewczyny z tym,aby nie
        przytyc walcza, ale moze masz niedowage i gdybys wróciła do stanu o kilka kilo
        wyzszego z czasem organizm ustabilizowąłby sam poziom hormonów, ze
        okreswróciłby bez farmakologii;-) zycze Ci tego!
        • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 25.05.05, 00:29
          Ani nie wie... Bąknelam cos tylko pod nosem, ze w przeszlosci mialam problemy z
          odchudzaniem. Ale teraz waga jest w normie- 173cm, 57kg. Nie wiem, co jest
          grane... ;((( Nie wymiotowalam niegdy po wzieciu tabletek, z reguly polykalam
          je wieczorem... To chyba najwiekszy dol mojej bulimii... ;(
          • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 11:01
            Odebralam dzisiaj wyniki badan... Miesiaczka byla baaardzo skapa... I glowe
            sobie lamie nad tym, czy hormony sa w normie, czy nie...
            Pomozecie? ;)
            Badanie bylo wykonywane w 6 dniu cyku:
            estradiol 44 pg/ml
            FSH 6,79 mlU/ml
            LH 3,77 mlU/ml
            Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi...

• theniebiesky Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 13:46
              Jeśli chodzi o tabletki, to muszę Cię zmartwić. Otóż okres wywoływany przez
              pigułki anty, nie jest de facto prawdziwym okresem. To tzw sztuczna miesiaczka.
              W czasie brania tabletek nie pracują Ci jajniki, wlasnie po to zebys nie zaszła
              w ciaze. Organizam otrzymnuje fałszywą informację, że jest w ciąży, ale
              jednoczesnie wystepuja krwawienia. Brałam pigułki ponad rok i oczywiscie mialam
              okres. W listopadzie przestałam. Od tamtej pory miesiaczka pojawila sie 3 razy.
              Jesli chce ja z powrotem musze brac pigułki. Zdecydowalam sie na tabletki
              wywołujace okres. Zobaczmy jak bedzie. Ale jesli chodzi o pigułki anty, to
              nawet jesli w Twoim organizmmie jest cos nie tak - one swietnie maskuja
              problem. Gdybym dalej brała tabletki nie wiedzialabym ze mam bezowulacyjne
              cykle i problemy hormonalne. Pozdrawiam. Porozmawiaj z jakimś zyczliwym
              lekarzem (ginekologiem). Ja oczywiscie mojemu nie powiedzialam o bulimii. Ale o
              tym, ze chcialabym zajść w ciążę w najblizesz przyszłości - tak
              • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 15:56
                Dzieki, Theniebiesky, za zainteresowanie... Niestety zdaje sobie sprawe z tego,
                ze biorac pigulki anty nie ma sie prawdziwego okresu, tylko 'krwawienie z
                odstawienia'... I podobnie jak ty, chce miec PRAWDZIWY okres... Za kilka lat
                bede chciala zostac mama...i co wtedy? ;( Bardzo cie prosze, napisz mi, jak
                nazywaja sie tabletki, ktore bierzesz, by wywolac okres (jak rozumiem nie sa to
                tabletki antykoncepcyjne)
                Totalnie nie rozumiem, co sie dzieje... Waze normalnie, czuje sie zdrowo-
                zarowno fizycznie, jak i psychicznie... Aaaaa, ja chce okres!!!!!!!!!!!!!!
                • theniebiesky Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 16:16
                  Niestety nie pamietam, a nie mam ich przy sobie. Jak wrócę z pracy to sprawdzę
                  i jutro dam Ci znać (niestety, nie mam w domu internetu). No ale i tak musi Ci
                  je lekarz przepisać - bo one oczywiście są na receptę. Nie wiem czy są dobre,
                  za 3-do 7 dni po zaprzestaniu 7 dniowej kuracji okaże sie czy działaja. Przede
                  wszystkim są tanie. Ok 6 zł chyba. Pozdrawiam
                  • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 16:25
                    Wielki dzieki, naprawde! ;) Bede czekac ;)
                • miska125 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 16:35
                  Cześć Fiona!
                  Podobnie jak ty rok temu nie miałam okresu przez około 3miesięcy,przez to że
                  wcześniej się trochę odchudzałam.Jak poszłam do ginekologa,to wprost na mnie
                  nakrzyczał.Ze jak to niby mogłam doprowadzić się do takiego stanu,że mogę już
                  go nigdy nie mieć,bo i takie sytuacje sie zdarzają.Wtedy strasznie się tym
                  przejęłam(chyba dobrze,że tak zareagował).
                  A ty nie krwawisz normalnie od kilku lat...Piszesz,że chcesz mieć kiedyś
                  dzieci...a zdajesz sobie sprawę z tego,że twoje dzieci mogą być przez ciebie
                  chore?,albo możesz ich wogóle nie mieć,bo twój cykl się rozregulował i może to
                  wpłynąć bardzo niekorzystnie na rozwój dziecka,które chciałabyś kiedyś urodzić.
                  Nie wiem czy uświadamiał ci to twój ginek.,ale sprawa jest poważna.
                  Czytałam na forum twoje niektóre wypowiedzi co do bulimi.Bulimia zawładnęła
                  twoim życiem tak zresztą jak i moim...,ale musisz coś z tym zrobić.Idz do
                  dobrego lekarza,niech ci przepisze mocniejsze tab.,jeśli te nie pomagają.Ja
                  brałam HARMONET(ok.30zł.)i zawsze pomagały a cykl chodził jak zegarek.
                  Chyba gdzieś czytałam,że starasz się wyleczyć z b.i nie wymiotujesz od kilku
                  dni,nie wiem czy nadal się tego trzymasz.Im dłużej trwa ta zaraza tym
                  gorzej.Napisz jak sobie z tym wszystkim radzisz.
                  Trzymam kciuki,pa!
                  P.S.Sorki za rozległą wypowiedż,ale miałam w sobie tyle emocji jak przeczytałam
                  o twojej sytuacji,że musiałam wylać co mi do głowy przyszło:)
                  • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 17:51
                    Bardzo ci dziekuje za wypowiedz ;) Z bulimia jakos sobie radze, czuje sie o
                    nieeeebo lepiej... I najgorsze jest to, ze jestem w pelni swiadoma skutkow... ;(
                    Ja tez bralam Harmonet i po nim pojawialo sie krwawienie, ale ale ja chce
                    normalny, swoj okres... bez tabletek...
                    Jesli moge spytac- odstawilas juz Harmonet i okres pojawia sie normalnie? Jka
                    czesto wymiotujesz? Pozdrawiam cie cieplo...
                    • miska125 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 18:30
                      Brałam Harmonet przez ok.3miesiące(od chyba sierpnia do paźdz.),poczym
                      odstawiłam,a teraz normanlie miesiączkuję co 28dni.Jak pisałam wcześniej nie
                      wymiotuję od 9miesięcy,ale nadal mam problemy z normalnym odżywianiem się,jem
                      nie regularnie,padjadam itp.Choć nie twierdze,że to koniec z panią B,bo nadal
                      walcze.
                      Dzisiaj np.zjadłam mase ciastek czekoladowych,ale nawet przez myśl mi nie
                      przeszło żeby wymiotować.Wole utyć,ale przez następne pare dni postaram się
                      jeść sałatki i owoce,przez to oczyszcze organizm.
                      Musi ci sie udać!!!
                      Trzymaj się:)
                    • aisha-medea Re: Chce miec okres... ;( 05.06.05, 15:35
                      nie wiem, czy tabletki antykoncepcyjne to dobry sposob na wywolanie okresu. Ja
                      na przyklad po Harmonecie wlasnie nie mialam okresu i dostalam cos na
                      wywolanie. Bralam orgametril i estrofem, oba na recepte, oczywiscie!!!
                      Najlepiej znajdz jakiegos zyczliwego ginekologa i wszystko mu powiedz jak na
                      przyslowiowej spowiedzi - w koncu to lekarz!!!! Jesli nie mowisz mu
                      NAJWAZNIEJSZEJ rzeczy, nie bedzie mogl Ci pomoc!
                      • ollesia mam estrofem i trisequens tanio 24.07.05, 13:43
                        hej, hej,
                        dziewczyny, mam do sprzedania 1 pudełko Trisequens i 1 pudełko Estrofemu -
                        zostały mi po leczeniu hormonalnym wtórnego braku okresu.
                        Poniewaz okres już wrócił i leki mi niepotrzebne, chętnie odsprzedam je jakoś
                        tanio komuś, komu mogą się przydać :)
                        jestem z Warszawy.
                        moje namiary: 0 661 882 395
                        olesia1@wp.pl

Pozdrawiam serdecznie!

• ansheila Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 22:17
      Fiona - powinnaś napisać inaczej: chcę mieć prawidłową owulację. Istotą cyklu
      miesiączkowego jest właśnie owulacja, a sama miesiączka to tylko efekt uboczny,
      gdy nie dochodzi do zapłodnienia.
      W Twojej sytuacji podawanie tabletek anty będzie powodowało dalsze blokowanie
      naturalnego cyklu, pracy jajników oraz funkcjonowania pracy podwzórza i
      przysadki. (Czasem po tabl anty cykle się normalizują, ale tylko w wybranych
      schorzeniach) Nie daj się oszukać, że pomogą Ci kolejne środki na wywołanie
      miesiączki. Będziesz "miesiączkować", ale co z tego ? Nie o to chodzi...
      Zajrzyj jeszcze do poprzedniego wątku o miesiączkowaniu...
      Napiszę Ci pokrótce, jak się leczy pacjentki z anoreksją i bulimią pod kątem
      ginekologicznym ( na podstawie podręcznika endokrynologii ginekologicznej).
      1.psychoterapia
      2.cykliczne wywołanie krwawienia z odstawienia przez KILKA MIESIĘCY
      3.dieta bogatobiałkowa, uzupełnianie witamin i niezbędnych minerałów
      4.stymulowanie owulacji - PRÓBA PULSACYJNEGO PODAWANIA MAŁYCH DAWEK Gn-RH
      poprzedzona uzyskaniem prawidłowej masy ciała.
      Musisz być albo cierpliwa i czekać, aż może ta "maszyna" hormonalna sama jakoś
      ruszy (wraz z wychodzeniem z bulimii), albo znaleźć dobrego ginekologa, który
      zna się dobrze na tych problemach.
      Z tego co pamiętam, także podawanie niedużych dawek estrogenów na początku
      cyklu pomaga stymulować owulację.
      Problem z płodnością u dziewczyn z zaburzeniami jedzenia (jeśli mają już
      prawidłową wagę) może się wiązać też z "blokadą psychiczną", albo z tym, że
      prawidłowego cyklu nie było zbyt długo i organizm "zapomniał" o tym
      skomplikowanym mechanizmie.
      Uwierz, że będzie dobrze :) Myśl o dzieciach, o swoim własnym przyszłym
      dziecku, zaopiekuj się jakimś uroczym zwierzęciem. Wiem, ktoś może powiedzieć,
      że to głupota, ale od mózgu wszystko się zaczyna.

Poziomy Twoich hormonów wyglądają na prawidłowe ! :)
      • fiona84 Re: Chce miec okres... ;( 31.05.05, 22:52
        Ansheila, dzieki wielkie, naprawde mnie pocieszylas!!! ;) Tylko oczywiscie (jak
        zwykle mam kilka pytan... ;)
        >4.stymulowanie owulacji - PRÓBA PULSACYJNEGO PODAWANIA MAŁYCH DAWEK Gn-RH
        Co to w zasadzie jest? Jakas gonadotropina?
        > Z tego co pamiętam, także podawanie niedużych dawek estrogenów na początku
        > cyklu pomaga stymulować owulację.
        Wiesz moze, o jakie preparaty chodzi? Cyklomenorette czy cos podobnego?
        > Problem z płodnością u dziewczyn z zaburzeniami jedzenia (jeśli mają już
        > prawidłową wagę) może się wiązać też z "blokadą psychiczną"
        Moze to moj przypadek? Bo wage prawidlowa juz daaawno mam...
        A co do dzieci- co tu duzo mowic, siostra (mieszka niedaleko) ma dwojke
        swoich... ;) A ciocia robi za nianie... :) Ostatnio siostrzeniec sie
        przejezyczyl i zamiast 'Magda' (no bo 'ciocia' to mu przez gardlo nie
        przejdzie ;) powiedzial do mnie 'mamo'... Boze, ale mna szarpnelo... Tak bym
        chciala uslyszec cos takiego od wlasnych dzieci... ;(
        Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, naprawde podtrzymujecie mnie na
        duchu... ;) Pozdrawiam cieplutko!
        • achula Re: Chce miec okres... ;( 01.06.05, 10:09
          Zgadzam się ogólnie ze wszystkimi wypowiedziami:że atykoncepcja nie daje
          prawdziwego okresu , że blokada psychiczna , że waga zła , że zabużenia pracy
          jajników itp.Pisałam już w jakimś wątku , że problem tkwi głębiej.To nie tylko
          waga,masa ciała i stopień odżywienia organizmu ,nie tylko blokada i bynajmniej
          nie jajniki.
          Wiele z nas problem wagi ma już za sobą,moja blokada samonieakceptacji i
          przepraszam za wyrażenie"wtórnego dziewictwa",blokada bezwartowości mnie jako
          kobiety bez okres minęła-wygrałam!Jajniki są tylko "odbiornikiem"impusów z
          mózgu.Tam jest centrum dowodzenia-niesety jeśli szlaki zostały zerwane ,mózg
          nie przekaż informacji"na dół"Jeżeli do any lub bulimi doszło we wczesnym
          okresi mogły się dobrze nie wykształcić.
          W moim przypadku tak byłó i efekt:brak szans na normalną miesiączkę , a
          owulacja będzie mogla być stymulowana tylko sztucznie"od dołu'Niestety i ciąża
          w takim przypadku będzie baaardzooo zagrożona.
          Hormony typu H.T.Z. lub antykoncepcja są niezbędne abyśmy się nie
          poypały:osteoporoza , niewydolność nerek i niestety "przekwitnięcie przed
          zakwitnięciem"
          Przykro to mówić ale mniej lub bardziej świadomie-same zgotowałyśmy sobie ten
          los.Nie wolno jednak przesać walczyć!!!
    • mavika7 Re: Chce miec okres... ;( 01.06.05, 07:13
      zapytaj gina o Cyclo Progynova!!!!!!
      • theniebiesky nazwa leku 01.06.05, 10:54
        cześć fiona! Nazwa tego leku to GestoMikron, a jego głownym składnikiem jest
        octan medroksyprogesteronu
    • nescafe39 Re: Chce miec okres... ;( 25.07.05, 22:31
      Witaj.Ja nie mialam okresu przez dwa lata i też sie najadłam strachu.Brałąm tabetki typu luteina, potem jakieś hormony i tez tabletki antykoncepcyjne i to mi dopiero pomogło.Potem odstawiłam i znów nie mialam okresu przez osiem miesięcy.Dopiero jak całkiem wyszłam z anoreksji to mój organizm wrócil do normy.Niestety nie trwalo to długo, bo po jakichś 5 miesiącach wpakowalam sie w bulimię.Okres mam normalnie, ale charakteru juz raczej nie...:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka