Dodaj do ulubionych

dlaczego sie chudnie

20.10.05, 20:24
Dlaczego gdy zaczyna się normalnie odżywiać chudnie sie zamiast przybierać na
wadze???
Obserwuj wątek
    • ola1003 Re: dlaczego sie chudnie 20.10.05, 20:57
      martyna2525 napisała:

> Dlaczego gdy zaczyna się normalnie odżywiać chudnie sie zamiast przybierać na
      > wadze???

Jeśli jadasz za małe porcje(pod względem zawartości niezbędnych składników
      odzywczych) lub jadasz w zbyt dużych odstępach czasu, to Twój organizm
      przechodzi na tzw. "tryb osczędny" spowalniając metabolizm i broniąc się tym
      samym przed pogłębiającym się stanem KATABOLIZMU. A każdy posiłek zjadany po
      dłuższej przerwie, jest w minimalnym stopniu przeznaczany na podstawowe funcke
      życiowe, a CAŁA JEGO RESZTA JEST ODKŁADANA JAKO MATERIAŁ ZAPASOWY W POSTACI
      TKANKI TŁUSZCZOWEJ.
      Dlaczego? Bo organizm broni się w ten sposób, gdyż nie może Ci "ufać"-nie wie
      zwyczajnie kiedy znów dasz mu jeść.
      • martyna2525 Re: dlaczego sie chudnie 20.10.05, 21:13
        Jeśli dobrze zrozumiałam to powinnam przytyć , a ja chudne :(.Dlaczego?
        • ola1003 Re: dlaczego sie chudnie 21.10.05, 08:45
          martyna2525 napisała:

> Jeśli dobrze zrozumiałam to powinnam przytyć , a ja chudne :(.Dlaczego?

Żle zrozumiałaś:))
          W tym co napisałam chodzi o to ,że głodząc się czy jedząc w długich odstępach
          czasu spowalniasz metabolizm.Jest to normalna reakcja organizmu,który broni się
          przed brakiem pożywienia, magazynuje je w tedy w postaci tuszczu "na gorsze
          czasy" Zawodnicy sumo np.jedzą RAZ dziennie ogromne ilości pożywienia i sama
          wiesz jak wyglądają:))
          Natomias aby "podkręcić" metabolizm należy zjadać 5 posiłków dziennie,aby
          organizm cały czas trawił i miał w ten sposób dostarczone składniki odżywcze na
          bieżąco ,nie ma wtedy potrzeby magazynowania -no bo i po co skoro ma wszystko
          czego potrzebuje.
          Pisząc 5 posiłków nie mam na myśli 5 obfitych obiadów:))
          Musisz znać swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne(link poniżej)

serwisy.gazeta.pl/zdrowie/0,51205,1833734.html
          dzielisz je na ilość posiłków i wtedy wiesz ile w przybliżeniu kcl.powinnien
          mieć jeden posiłek.Przy czym na śniadanie możesz spożyć większą ilość
          kcl.ujmująć je z ostatnich posiłków.Zasada jest taka że ostatni posiłek
          najlepiej gdy jest białkowy (wtedy nie odłoży się nam w postaci tłuszczu)
          Natomiast rano spożywamy większą ilość węglowodanów (płatki ,pieczywo,makaron
          np na obiadek )redukując ich ilość w trakcie dalszych posiłków (im póżniejsza
          pora dnia tym niej węglowodanów)

Sama wcześniej myślalam że niejedząc schudne.Na początku oczywiście schudłam ze
          wszystkiego, nawet z mięśni z których organizm broniąc się przed głodem
          pobierał sobie składniki odżywcze.Potem efekt jojo i wyglądałam gorzej niż
          przed odchudzaniem ponieważ wcześniej miałam mięśnie a teraz na ich miejscu
          znajdował się tłuszcz(oj rozlazło się ciałko ,rozlazło:))

A mając większą masę mięśniową możesz pozwolić sobie na więcej,ponieważ 1
          kg.mięśni spali w ciągu godziny 2x więcej kalori do podtrzymania swoich funkcji
          życiowych niż 1 kg. tłuszczu.

Nie wiem czy to co Ci napisałam jest wystarczające:)
          Jednym słowem aby wyglądać SUPER wystarczy normalnie jeść ,trochę poćwiczyć-nie
          codziennie organizm musi mieć czas na regenerację 3x w tygodniu wystarczy(aby
          mieć troszkę mięśni)i możemy zapomnieć o atakach wilczego głodu.

Pozdrawiam Ola
          • martyna2525 Re: dlaczego sie chudnie 21.10.05, 09:03
            Dziękuję za odpowiedz.Teraz musze przeanalizowac swoja dietę by było ok.
            Pozdrawiam
            Martyna
          • bianka1982 Re: dlaczego sie chudnie 21.10.05, 11:01
            ola1003 racja! :) żeby wyglądać fajnie warto żywić sie dokładnie tak jak napisałaś. Polecam forum sportowe sfd. Tam jest wiele ciekawych tematów i mądrych wskazówek odnośnie zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka