martyna2525 20.10.05, 20:24 Dlaczego gdy zaczyna się normalnie odżywiać chudnie sie zamiast przybierać na wadze??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola1003 Re: dlaczego sie chudnie 20.10.05, 20:57 martyna2525 napisała: > Dlaczego gdy zaczyna się normalnie odżywiać chudnie sie zamiast przybierać na > wadze??? Jeśli jadasz za małe porcje(pod względem zawartości niezbędnych składników odzywczych) lub jadasz w zbyt dużych odstępach czasu, to Twój organizm przechodzi na tzw. "tryb osczędny" spowalniając metabolizm i broniąc się tym samym przed pogłębiającym się stanem KATABOLIZMU. A każdy posiłek zjadany po dłuższej przerwie, jest w minimalnym stopniu przeznaczany na podstawowe funcke życiowe, a CAŁA JEGO RESZTA JEST ODKŁADANA JAKO MATERIAŁ ZAPASOWY W POSTACI TKANKI TŁUSZCZOWEJ. Dlaczego? Bo organizm broni się w ten sposób, gdyż nie może Ci "ufać"-nie wie zwyczajnie kiedy znów dasz mu jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: dlaczego sie chudnie 20.10.05, 21:13 Jeśli dobrze zrozumiałam to powinnam przytyć , a ja chudne :(.Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ola1003 Re: dlaczego sie chudnie 21.10.05, 08:45 martyna2525 napisała: > Jeśli dobrze zrozumiałam to powinnam przytyć , a ja chudne :(.Dlaczego? Żle zrozumiałaś:)) W tym co napisałam chodzi o to ,że głodząc się czy jedząc w długich odstępach czasu spowalniasz metabolizm.Jest to normalna reakcja organizmu,który broni się przed brakiem pożywienia, magazynuje je w tedy w postaci tuszczu "na gorsze czasy" Zawodnicy sumo np.jedzą RAZ dziennie ogromne ilości pożywienia i sama wiesz jak wyglądają:)) Natomias aby "podkręcić" metabolizm należy zjadać 5 posiłków dziennie,aby organizm cały czas trawił i miał w ten sposób dostarczone składniki odżywcze na bieżąco ,nie ma wtedy potrzeby magazynowania -no bo i po co skoro ma wszystko czego potrzebuje. Pisząc 5 posiłków nie mam na myśli 5 obfitych obiadów:)) Musisz znać swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne(link poniżej) serwisy.gazeta.pl/zdrowie/0,51205,1833734.html dzielisz je na ilość posiłków i wtedy wiesz ile w przybliżeniu kcl.powinnien mieć jeden posiłek.Przy czym na śniadanie możesz spożyć większą ilość kcl.ujmująć je z ostatnich posiłków.Zasada jest taka że ostatni posiłek najlepiej gdy jest białkowy (wtedy nie odłoży się nam w postaci tłuszczu) Natomiast rano spożywamy większą ilość węglowodanów (płatki ,pieczywo,makaron np na obiadek )redukując ich ilość w trakcie dalszych posiłków (im póżniejsza pora dnia tym niej węglowodanów) Sama wcześniej myślalam że niejedząc schudne.Na początku oczywiście schudłam ze wszystkiego, nawet z mięśni z których organizm broniąc się przed głodem pobierał sobie składniki odżywcze.Potem efekt jojo i wyglądałam gorzej niż przed odchudzaniem ponieważ wcześniej miałam mięśnie a teraz na ich miejscu znajdował się tłuszcz(oj rozlazło się ciałko ,rozlazło:)) A mając większą masę mięśniową możesz pozwolić sobie na więcej,ponieważ 1 kg.mięśni spali w ciągu godziny 2x więcej kalori do podtrzymania swoich funkcji życiowych niż 1 kg. tłuszczu. Nie wiem czy to co Ci napisałam jest wystarczające:) Jednym słowem aby wyglądać SUPER wystarczy normalnie jeść ,trochę poćwiczyć-nie codziennie organizm musi mieć czas na regenerację 3x w tygodniu wystarczy(aby mieć troszkę mięśni)i możemy zapomnieć o atakach wilczego głodu. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: dlaczego sie chudnie 21.10.05, 09:03 Dziękuję za odpowiedz.Teraz musze przeanalizowac swoja dietę by było ok. Pozdrawiam Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
bianka1982 Re: dlaczego sie chudnie 21.10.05, 11:01 ola1003 racja! :) żeby wyglądać fajnie warto żywić sie dokładnie tak jak napisałaś. Polecam forum sportowe sfd. Tam jest wiele ciekawych tematów i mądrych wskazówek odnośnie zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia Odpowiedz Link Zgłoś