Dodaj do ulubionych

Chcę już mieć dziecko

24.04.06, 12:42
Cześć! Proszę o listy na temat ciąży w czasie bulimii. Ja chcę już mieć
dziecko, ale boję się jak to będzie. Moja choroba polega na tym, że nie
rzygam, codziennie wypijam jedną herbatkę na poprawę przemiany materii, nie
mam zaparć ani biegunek, po prostu codziennie rano się załatwiam i wszystko
ok. Mój problem polega na tym, że nie chcę zbytnio przytyć, nie chcę też się
głodzić i zaszkodzić mojemu maleństwu. Jeśli któraś z was była w ciąży to
proszę o posty na temat odżywiania, docodzenia do siebie już po porodzie,
przybieraniu na wadze i.t.p. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • yeah16 Re: Chcę już mieć dziecko 24.04.06, 17:13
      Słuchaj ja mam 16 lat i przyznam, że do planowania dziecka to mi jeszcze bardzo
      daleko. Na dodatek nigdy nie chorowałam i mam nadzieję, że nigdy nie zachoruję
      na bulimie. Wystarczy mi anoreksja. Chcę Ci tylko powiedzieć, że gdzieś
      przeczytałam, że kobiety w ciąży powinny przytyć 9kg, podczas całej ciąży czyli
      mniej więcej kg miesięcznie... Wybacz, że to nie to o co ci zapewne chodziło.
    • mini45 Re: Chcę już mieć dziecko 27.04.06, 15:40
      Witaj
      Ja w sumie też piję codziennie jedną herbatkę i normalnie się załatwiam. Wydaje
      mi sie że w ciąży będziemy musiały to odstawić i pewnie najgorze będa pierwsze
      dni ale potem wszystko powinno sie wyregulowac takie maleństwo potrzebuje
      powiedzmy 100kcal- czyli jeść musisz normalnie z tym że zdrowe produkty. Ja
      sama jeszcze nie ma dzieci ale moje kolezanki (te które uważały żyby za bardzo
      nie przytyć no i nie zaszkodzić dziecku)ważyły tuż przed porodem ok 10 kg
      więcej więc niewiele- bo przecież odejmij wagę dziecka, wód płodowych itd. ale
      nie możesz myśleć o tym czy przytyjesz gdy myślisz o powiększeniu rodziny :)
      No pewnie zbyt dużo nie pomogłam ale sama mam 24 lata i nie byłam jeszce w
      ciązy.
      Pozdrawiam
      • anna811 Re: Chcę już mieć dziecko 12.05.06, 23:29
        Chorowałam na bulimię przez 8 lat. Zaczęłam od środków przeczyszczających, kiedy
        przestały pomagać zaczęłam wymiotować potem miałam napady anoreksji, jeśli juz
        coś zjadłam to musiałam to spalić ćwicząc. Mówię wam koszmar i jedyny cel w
        życiu bycie szczupła. Nabawiłam się przez to olbrzymiego torbiela jajnika(
        operacja była koszmarem i została po niej 13 cm blizna)i łuszczycy. To wszystko
        nie przemówiło mi do rozumu i nadal chorowałam. Nikt do dzisiaj nie wie o mojej
        chorobie, nie byłam u żadnego psychologa i nie mam silnej woli(nawet nie
        potrafię żucić palenia) a jednak sama sie wyleczyłam:) Dziewczyny uwierzcie w
        siebie i nie marnujcie życia. Wystarczy tylko znaleźć sobie jakis inny cel w
        zyciu. Dla mnie stalo sie nim dziecko. Od momentu kiedy dowiedzialam sie ze
        jestem w ciazy do dzisiaj nie zwymiotowalam ani raz. Odżywiam sie tez normalnie,
        jem slodycze lody itd. wogóle nie ćwicze, jedynie jestem aktywna matka. Jestem
        szczupla i piekna a przede wszystkim zdrowa. Mialam wielkie szczescie o ktore
        modlilam sie codziennie. Moja coreczka urodzila sie zdrowa i duza. Teraz ma 13
        miesiecy i jest cudowna. Jestem zdrowa od 2 lat i nikt mi nie pomagał w leczeniu
        po prostu trzeba chcieć żyć. Ja wiem że muszę żyć dla niej i szkoda czasu na
        myślenie o jedzeniu. Życzę wam zdrowia:)
        • anpal1 Re: Chcę już mieć dziecko 24.05.06, 07:48
          Ja podobnie jak anna811. Chorowałam ok. 8 lat na bulimię. W tym czsie
          odwiedziłam mnóstwo psychologów. U jednych zagrzałam na dłużej , u innych
          krótko. Mam własne zdanie na temat psychologów. Jedno jest pewne nie poślę tam
          nigdy swojego dziecka. Wyleczyłam się sama. Recepta nie jest trudna - wystarczy
          zaakceptować swój wygląd (ha,ha). Ja pracowałam na to kilka lat. Od kiedy
          zaszłam w ciążę nie zwymiotowałam ani razu ( synek teraz ma 13 m-cy). Nawet na
          początku ciąży, kiedy kobiety przeważnie wymiotują, ja nawet nie miałam
          mdłości.W ciąży przytyłam bardzo dużo. Wreszcie mogłam sobie pozwolić na
          ulubione jedzenie. Myślę że fakt iż w ciąży nie mogłam pozbyć się bolesnych
          zapaleń dróg moczowych, które nawracały jak bumerang. Codzienna kontrola moczu,
          sterta antybiotyków - wszystko to powodowało, że bardzo martwiłam się o
          prawidłowy rozwój maluszka. Zapomniałam (dosłownie) co to bulimia. Myślałam
          tylko o dzidziusiu. A on urodził się ślicznutki, i co najważniejsze zdrowy...
          Dziś pozostała mi dość dużą nadwaga. Przeszkadza mi to, ale jak mam na coś
          dobrego ochotę, to jem. Od czasu do czasu robię sobie tygodniową dietę. Nie mam
          ochoty wymiotować, myślę że na tyle mnie to już wymęczyło, że odechciewa mi się
          nawet o tym myśleć. Bardzo żałuję, że nie poszłam na psychologię i
          specjalizować się w zaburzeniach łaknienia. Uważam, że tylko tacy lekarze "po
          przejściach" mogą być dobrymi lekarzami. A poza tym zauważyłam pewną
          prawidłowość : bulimia przechodzi sama do 30 roku życia. Czyżbym miała rację?...
          • anna811 Re: Chcę już mieć dziecko 11.09.06, 23:46
            hmm a może każy ma swoją granicę?. Może trzeba się na prawdę zacząć bać o własne
            życie??. Ja nigdy w życiu nie byłam u psychologa i wiem że nie potrafiłabym się
            rzed nim otworzyć. Byłam sama w walce i udało mi się. No niestety straciłam
            jajnik. Ale przynajmniej teraz kocham życie i siebie przede wszystkim. Kochajcie
            swoje ciała dziewczyny i walczcie ile sił to na prawdę nie jest aż takie trudne:)
          • idamarcowa Re: Chcę już mieć dziecko 12.09.06, 08:56
            tylko, żeby do tego czasu nie kopnąć w kalendarz...
      • ally25 Re: Chcę już mieć dziecko 14.05.06, 14:37
        Hmm mówicie ze pijeie jedna herbatek fajnie macie:(,ja zeby sie załatwic musze
        przynajmneij jedno opakowanie tableyek zarzyc;(...tez chce miec kiedys dziecko
        ale jak nie odstwie tego swinstwa to grozi poronienie.Uzaleznienie jest
        okropne...;(...
    • cindyy Re: Chcę już mieć dziecko 19.05.06, 22:04
      Bulimia co prawda mnie nie dotyczy,ale od trzech lat choruję na
      anoreksję,jednocześnie od pół roku jestem mamą.Ciąża nie była planowana i
      dowiedziałam się o niej w 6 miesiącu.Teraz dziękuję Bogu,ze Emilka jeste
      zdrowa.podczas całej ciąży przytyłam 8kg.Bobas ważył 3.300kg+wody
      płodowe+łożysko+pokarm w piersiach+.. itd.Nie obawiaj się tycia,bo wystaczy
      jeść tylko wtedy gdy czujesz głód i tylko zdrowe produkty(bez fast-
      foodów,białego chleba,czerwonego mięska,słodyczy,chipsów,drożdzówekitd.) Poza
      tym karmiąc piersią po porodzie każdorazowo spalasz -UWAGA!-500kalorii.Potem
      maluch podrasta i biegasz wokół niego,nosić całe dnie 10kg na rękach.Jednym
      słowem dzięki Emilce ważę 2kg mniej niż przed zajściem w ciążę.
    • cindyy Re: Chcę już mieć dziecko 19.05.06, 22:06
      PS.Dziecko nie jest antidotum na chorobę.Nadal walczę? z anoreksją... ;(
      • tigerina Re: Chcę już mieć dziecko 19.05.06, 23:00
        a ile masz lat jezeli moge zapytac??

walcz z choroba!!!!!!nie poddawaj sie!!!!!!
        masz teraz swoja kruszynke!!!1ona cie potrzebuje!!!11
        • cindyy Re: Chcę już mieć dziecko 21.05.06, 12:14
          21 ;)
          • kongo81 Re: Chcę już mieć dziecko 20.09.06, 10:03
            Ja właśnie dla mojego dziecka podjęłam dzisiaj walkę...chcę zajść w ciążę i być
            szcześliwą mamą to jest teraz najważniejsze
            • km1411op.pl Re: Chcę już mieć dziecko 04.12.06, 22:36
              Ja już mam roczne kochane psotnikowe maleństwo.Zaszłam w ciążę w trakcie
              leczenia, do porodu szłam z prawie 90 kg(1,70).Chorowałam prawie 9 lat.Teraz
              uważam się za wyleczoną.Dziewczyny, moim zdaniem najlepsza terapia na wyjscie z
              tego jest macierzyństwo.Chciałam się pilnować z jedzeniem, ale jadłam
              normalnie-po prostu olałam diety i patrzenie na to co jem.Warto było, pomimo że
              przytyłam prawie 30kg!!!Nie umartwiałam się z tego powodu, bo NAJWAżNIEJSZA była
              moja fasolka w brzuszku.Myślenie o bulimii, wymiotach i nienormalnym jedzeniu
              wyparowało!!!a najlepsza dieta cud na pozbycie się zbędnych kg to po prostu
              karmienie piersią.Teraz ważę 60kg, jestem szczęśliwa jem to na co mam ochotę,
              nie ograniczam się, bo też moje nastawienie się zmieniło-jedzenie to nie moja
              mania.Im więcej myślimy o dietach, ograniczeniach tym bardziej w to
              wpadamy.Także nie ma co panikować, że przytyjemy.To jest normalne trzeba się z
              tym pogodzić, bo to nie my wówczas jesteśmy przecież najważniejsze???No chyba że
              jest któraś egoistką i nie myśli o zdrowiu maleństwa, a pomyślcie o
              konsekwencjach naszych zachcianek bulimicznych dla naszych pociech.No i dalej
              jeszcze karmię piersią.Pozdrawiam!!!
      • amelka201 Re: Chcę już mieć dziecko 27.09.06, 17:49
        hej,ja tez mam 21 lat,jestem w ciazy,4 miesiac,jest super.Mdlosci mialam ale na
        poczatku,teraz czasem jak mnie cos zmuli to wymiotuje ale bardzo rzadko.jestem
        szczesliwa,mam wspaniałego męża.Jem wtedy kiedy jestem głodna,zdrowe rzeczy.Jak
        ognia omijam słodycze,słodkie napoje,fast foody itp.To prawda ze postawienie
        sobie celu i zmiana wartosci dodaje sił i uwalnia z bulimii.Nie zastanawiajcie
        sie dlugo nad ciążą.Kobiecie zmieniaja sie priorytety,mysli inaczej.Wszystko
        jest lepsze,piekniejsze.Swiat nabiera barw i sensu.I bulimia tez przestaje byc
        koszmarem.strach ma wielkie oczy.Aha,ja przytylam 5 kg jak na razie.Pozdrawiam
        wszystkie terazniejszen i przyszle mamusie
        • malutkabb Re: Chcę już mieć dziecko 04.12.06, 22:44
          mam nadzieje, ze w przyszlosci bede szczesliwa jak wy wszystkie. bardzo tego
          pragne. wierze ze mi sie uda. bulimia zabiera cale szczescie. najbardziej
          zmobilizowalo mnie to, ze chce miec dzidziusia. jest coraz lepiej.pozdrawiam

www.bulmiinie.blox.pl
    • hekate_mw Re: Chcę już mieć dziecko 06.12.06, 11:27
      Dziś mam 4 miesięczną córeczkę - choć planowana było dopiero za 3
      lata.Chorowałam na zab.odżw. conajmniej 10 lat (anoreksja->bulimia +
      uzależnienie krzyżowe: narkotyki,leki,alko)). W zasadzie w ciąży - jak ręką
      wszystko odjął - jeść mi się nie chciało, wymiotować też nie O DZIWO! Jak tylko
      odzyskałam humor po I trym. zapisałam się na aerobik dla brzuchatek, zaczęłam
      regularnie chodzić na basen i czasem na siłownię z ćwiczeniami dostosowanymi do
      mojego stanu. Urodziłam zdrową Zuzię i nadal kontynuuję sport - tym razem Klub
      Aktywnej Mamy - aerobik z maluchami. Po anoreksji i bulimii śladu nie ma, choć
      pod koniec ciąży świadomie parę razy sprowokowałam wymioty. I na tym się
      skończyło. Wróciłam do wagi sprzed ciąży w 3 tyg.po porodzie: 58.5kg/176cm. I
      tak jest do dziś - ćwicząc wyładowuję swoje frustracje :)) Jak większość
      dziewczyn powtórzę - macierzyństwo potrafi uczyńić cuda :))
    • aga.espoir Re: Chcę już mieć dziecko 08.12.06, 21:22
      dziewczyny, wiecie co, ja tez tak bardzo chce miec dziecko....
      ale najpierw chce znalezdz tego jedynego, co narazie bardzo mi nie wychodzi:(
      trzymajcie sie mamuski:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka