15.10.06, 00:30
Czy któraś z was ma jakiś skuteczny sposób na pozbycie się zaparć. Odkąd
przestałąm wymiotować, towarzyszą mi niezmiennie. Szalenie utrudniają życie :(
Obserwuj wątek
    • tancerka181 Re: Zaparcia 15.10.06, 16:12
      Jesli chodzi o skuteczne sposoby, ale uzalezniajace to herbatki
      przeczyszczajace, najbardziej polecam herbatki Red Slim kolo 3 zl w aptece. Pij
      wieczorem po 2 do szklanki, kupka rana gwarantowana. Jesli chodzi o naturalne
      sposoby to polecam otreby przenne, dodaj 2 lyzeczki do jogurtu, pozdrawiam
      • manuelle Re: Zaparcia 15.10.06, 19:50
        herbatki też pijam,niestety w nadmiarze:( teraz bez nich już nie mogę się
        załatwiać;( nie polecam,bo uzależniają. (piję Xenne,lub łymak Senelax po dwie
        tabletki na noc - rano wypróżnienie gwarantowane,ale to jako sposób na awaryjną
        sytuację stosuj,a nie regularnie!!!!!!)

a na codzień jedź to,co ma błonnik:otręby,suszone śliwi (ja zalewam 2,3wodą na
        noc i piję i zjadam rano). Dobre są też morele suszone, jedzenie jabłek ze
        skórką, śliwek, kapusty. No i alkohol pomaga wtrawieniu,ale w umiarze! jeden
        kileiszek wytrawnego czerwonego wina po obiedzie na przykład. I jeszcze polecam
        inne herbatki,już nie t przeczyszczające,ale takie ziołowe,które regulują pracę
        żołądka i wytwarzanie kwasów i żółci - do kupienia w aptece, do picia po 3,4
        razy dziennie po jedzeniu.

A tak poza tym,to jeszcze ruch pomaga na zaparcia. Naprawdę! godzina wysiłku
        fizycznego (długi spacer,jazda na rowerze,fitness,basen) i od razu reguluje się
        przeiana materii!

Dasz radę:) ja też ma z tym problemy. Im więcej piję herbatek
        przeczyszczajacych,tym mam większe wzdęcia. A jak ich nie piję,to mam
        zaparcia,więc też nabrzmiały brzych,zatem to błędne koło! ale wierzę,ze da się
        z tego wyjść. trzeba tylko przetrwać cieżki okres (ja już trzeci dzień mam mega-
        gigant-big wzdęcia!), a potem to już tylko z górki:)

trzymaj się!
        • zyc.nie.umierac Re: Zaparcia 18.10.06, 00:38
          Ach.... rzeczywiście zaparcia i wzdęcia to koszmar. Czasem wręcz się wstydzę
          wyjść do ludzi:(
          Wiem, że podczas zdrowienia, że tak powiem fizycznego (czyli zero objadania
          się, rzygania i brania proszków na przeczyszczenie)te dolegliwości żołądkowe
          utrzymują się ok 14- 20 dni, potem rzeczywiście ustępują. To jedna z cen
          choroby, które trzeba zapłacić... :/ Jest wyjątkowo przykra, gdyż znacznie
          utrudnia codzienne funkcjonowanie (uczelnia, praca). Ale cuż... Może mi się
          kiedyś uda przetrwać te dni :/
          Życzę powodzenia :)))
      • leilaa6 Re: Zaparcia 06.02.07, 10:38
        Ja polecam mięte i bratek w tabletkach, niedrogie, poza tym dużo wody, ciepła z
        cytryną na noc, jogurty activia, termofor na brzuch, duzo zielonej i czerwonej
        herbaty i wytrwałość bo potrzeba dobrych kilku dni by nasz organizm przypomniał
        sobie jak się normalnie funkcjonuje...no i nie wymiotujmy...!!!!trzymajcie
        kciuki , wczoraj przyszłam tu pierwszy raz, strasznie się boję ale tak strasznie
        nienawidzę bulimii i siebie opętanej nią, wiem już, że sama nie dam rady, ale
        może Wy mi pomożecie, najgorzej zacząć...
    • libra72 zaparcia czy biegunki 18.10.06, 09:05
      czy prowokowanie wymiotow moze spowodowac biegunke, odkod wymiotyje razcej mam
      zwolnienie pracy jelit-jak to jest prosze wytlomaczcie mam straszne bole przy
      biegunce gdyz od dawna choroje na jelito, wiec dla mnie biegunka jest
      koszmarem,a jak zwymiotowalam ostatnio dostalam bolo brzocha i biegunka....?
    • libra72 Re: Zaparcia 20.10.06, 14:38
    • ave00 Re: Zaparcia 26.10.06, 20:44
      jedz siemię lniane, mozesz posypać kanapkę, sałatkę, kotlet. Jest smaczne. A na
      wdęcia jest bardzo dobry lek w aptece (malutkie kaspsułeczki), nie pamiętam
      nazwy, niedawno był reklamowany w tv, eu.... coś tam
      • manuelle Re: Zaparcia 26.10.06, 21:06
        espumisan - to ten lek na wzdęcia:)
    • authentica Re: Zaparcia 29.10.06, 10:53
      Mialam straszne zaparcia. Na forum "Zdrowie" znalazlam "przepis", ktory bardzo
      skutecznie mi pomogl, w dodatku jest naturalny i zdrowy i tak naprawde wszyscy
      go znamy.

Wystarczy kupic otreby (sa w kazdym wiekszym sklepie spozywczym), najlepiej
      pszenne i owsiane. Wymieszac je ze soba i zamknac w hermetycznym pojemniku.
      Jesli sa grube mozna je troch zemlec np. blenderem, ale to nie jest konieczne.
      Codziennie zjesc minimum dwie czubate lyzki. Najprosciej to zalac je mlekiem,
      mozna dodac czegos do smaku. Jesli nie zawsze wymiotujecie mozna je dodac do
      twarogu, jogurtu, salatki. na poczatku nie sa najsmaczniejsze, ale szybko sie
      przyzwyczailam. Jesli naprade wam nie smakuja, kupcie tylko owsiane, sa
      najsmaczniejsze.

Ja na poczatku jadlam po cztery czubate lyzki mieszanki. Po tygodniu sprawa sie
      calkowicie unormowala. Teraz wystarczaja dwie. Na dodatek otreby wypelniaja
      zoladek, praktycznie nie maja kalorii, bo sa calkowicie wydalane. Uwazajcie
      tylko, zeby nie przesadzac, bo po zbyt duzej ilosci otrebow "pedzi" strasznie,
      choc nie jest to biegunka. Niestety, kiedy organizm bedzie wracal do normalnego
      funkcjonowania, wyproznienia moga byc bolesne (stwardnialy kal), ale to tylko
      na samym poczatku.

W kazdym razie dzieki tej prostej zasadzie mam plaski brzuch i regularnie
      korzystam z toalety.
      • paciak16 Re: Zaparcia 05.02.07, 21:58
        mieszkam w malej miejscowosci gdzie nie ma duzych sklepow i nigdzie nie ma
        otrebow ...niektorzy sklepikarze nawet nie slyszeli o takim wynalazku.
        probowalam siemienia lnianego ale tez nie pomaga :/ przeczyszczacze zaczelam
        brac w dawkach czterokrotnie wiekszych niz sa wskazane a bez mieszania na raz 3
        herbatek odchudzajacych nie wyrabiam. Juz naprawde nie wiem co mam robic...
        nienawidze siebie za to wszystko. Dlaczego to sie samo nie umie rozwiazac :/
        prosze napiszcie mi co mam zrobic???
        • olenka_szczecin Re: Zaparcia 05.02.07, 22:34
          kochana kup sobie colon C,jest calkowicie naturalny i bezpieczny.Reguluje prace
          jeslit i nie jest wchaniany przez organizm wiec Ci nie zaszkodzi i nie
          uzaezni.Ae ilosc ma byc taka jak na opakowaniu!!Zrozumiano??:P
          • paciak16 Re: Zaparcia 07.02.07, 21:55
            Dzisiaj kupilam colon C tak jak mi radzilas. Postanowilam wziac sie za siebie i
            od jutra ostro ruszam z pozytywnym mysleniem. A co do tego leku to slyszalam ze
            przez pierwszych kilka dni moga wystapic mocne wzdecia czy to prawda?
            • olenka_szczecin Re: Zaparcia 07.02.07, 23:38
              olej to!!ja wygladalam przez tydzien jak w ciazy ale co z tego?!to minie i
              poczujesz jakie to mile uczucie jak w koncu dziala natura a nie chemia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka