Dodaj do ulubionych

Chorwacja z maluchem??????

12.06.04, 19:04
Cześć dziewczyny

Mam pytanie do dziewczyn, które spędziły wakacje w Chorwacji z dzieckiem.
Mam 14 miesieczną córkę, mąż namawia mnie na wyjazd na 2 tygodnie w sierpiu
do Chorwacji.Maja będzie wtedy miała skończone 16 miesięcy.
Mam kilka wątpliwości, przede wszytskim martwi mnie podróż, czy młoda nie
bedzie marudzic i czy nie bedzie za dużego upału w samochodzie.
Po drugie - jeśli podróżowałyście z maluszkami to czy zatrzymaywałyście się
gdzie np w środku drogi na nocleg?
Po trzecie - czy nie orientujecie sie czy na północy wybrzeża Chorwacji jest
jakaś piaszczysta plaża? - wiem, że w Crikvenicy jest taka ale ponoć ta
strocte piaszczysta jest niestety płatna...
po czwarte w końcu - czy macie może jakieś dobre miejsca do wypoczynku z
dziećmi?

pozdrawiam

Kasia
Obserwuj wątek
    • martinka26 Re: Chorwacja z maluchem?????? 12.06.04, 19:33
      Witam! Postaram się jak najlepiej odpowiedzieć na Twoje pytania. Jeżeli
      jedziecie autem, radziłabym zatrzybać się gdzieś na noc po drodze, bo taka
      podróż może być mecząca dla dziecka. Ja mam sprawdzone miejsce, ale w Dalmacji,
      czyli na południu Chorwacji, a to prawdopodobnie odpada, ze względu na czas
      podróży, mam rację? Jeżeli miałabyś jakieś inne pytania, dotyczące Chorwacji,
      cen w tym kraju lub jakiekolwiek inne, postaram się na nie odpowiedzieć.
      Pozdrawiam, martyna
    • ursgmo Re: Chorwacja z maluchem?????? 14.06.04, 11:07
      W zeszłym roku w sierpniu byliśmy w Chorwacji, Maciuś miał wtedy niecałe 18
      miesięcy .Takie maluchy naprawdę dobrze znoszą podróż (a mój jazdę samochodem
      lubił średnio),sporo tez przesypiają, najlepiej będzie jak usiądziesz z tyłu
      razem z nim. Dobrze jest przygotować sobie różne nowe rzeczy ,których dziecko
      jeszcze nie widziało i wyciągać je po trochu .My nie mamy w samochodzie
      klimtyzacji ,ale upał nam nie dokuczał,lekko uchylone okno wystarczy.
      Przede wszystkim wyjedźcie ok. 3-4 w nocy, ujedziecie spory kawałek a dziecko
      będzie spać. Koniecznie zatrzymajcie się na nocleg po drodze, najlepszym
      miejscem do tego sa male miateczka tuż pod Austryjacką granicą . W Austrii
      noclegi są drogie , więc nie polecam (ok. 100 euro za pokój) a na Słowacji w
      przeliczeniu - 100 zł za 4-osobowy. Wyjedźcie znów o 3-4 w nocy , i spokojnie
      dojedziecie późnym popołudniem do Chorwacji i będziecie jeszcze mieli mnóstwo
      czasu na rozejrzenie się za kwaterą (jeśli jedziecie w ciemno). My jechalismy w
      ciemno i nie ma ŻADNEGO problemu ze znalezieniem apartamentu.
      Piaszczyste plaże są, rzadko ale są , my jeżdzilismy do Omisu ( ok.40 km od
      Splitu),tak wygląda tam plaża:
      www.omis-croatia.com/foto_omis_plaza.htm
      i to miejsce bardzo polecam. Wcale nie jest bardzo zatłoczone ,i jest
      oczyszczone z jeżowców.
      Na południe prowadzi bardzo dobra droga , świetnie się jedzie,i nie jest duzo
      dalej niż na północ, warto troche nadłożyć .
      A woda jak kompot , palmy , i jakie widoki smile) i GWARANTOWANA ŁADNA POGODA
      Dla dzieci Chorwacja to raj ,jak nam się nie uda pojechać w tym roku to
      będziemy baaardzo nieszczęśliwi. Zakochaliśmy się w tym miejscu i zamierzamy
      wracać co rok.
      Z rad praktycznych ,zabierzcie koniecznie :
      - jak najwięcej picia dla siebie i dziecka ( drogie, a soki dla dzieci w bardzo
      małych butelkach),pieluchy- też drogie, jedzonko dla dziecka, niby jest ale
      wybór mały i trzeba jeżdzic do marketów , lepiej wziąść wypróbowane
      - buciki plastikowe do wody
      jakbym coś jeszcze mogła pomóc to pisz chętnie odpowiem smile

pozdrawiam
      Urszula

Mama 7 letniej Zuzi
      i Maciusia 2 latka smile

a to moje dzieciaki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11409227
      • dorcia161 Re: Chorwacja z maluchem?????? 24.06.04, 00:04
        ja mam 18-mies. córkę i właśnie mam propozycję wyjazdu na Istrię i tak jak moja
        poprzedniczka mam pełno obaw przede wszystkim co do drogi Twoje rady są bardzo
        praktyczne, mam tylko jeszcze jedno pytanie jak dłudo jechaliście po ile godzin
        bez przerw i czy mały faktycznie nie był marudny?
        • ursgmo Re: Chorwacja z maluchem?????? 25.06.04, 11:29
          My jechaliśmy nieśpiesznie , zatrzymywalismy się po drodze kilka razy ( na 30 -
          40 minut), tak więc zajeło nam to po jakieś 10 godzin (po
          odjeciu "przystanków") jednego i drugiego dnia . Wyjeżdżalismy z Warszawy 3-4 w
          nocy i koło 16 byliśmy w Mikulov ,i wyjeżdżając o tej samej porze dnia
          nastepnego, w Chorwacji w okolicach Splitu byliśmy k. 15-16.00 . Spokojnie da
          sie wytrzymać smile) ,nie ma co jechać na wariata ,w końcu to wakacje a nie
          maraton ,prawda??
    • zarra Re: Chorwacja z maluchem?????? 19.06.04, 01:56
      Kliknij tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=595&w=13532941&a=13557711 i przeczytaj (moje podpowedzi na podobny temat).
      W Chorwacji praktycznie nie ma plaz piaszczystych - jedyna na jaka trafilismy
      znajdowala sie na wyspie Rab. I w zadnym stopniu nie przypominala polskich,
      baltyckich plaz. A kamieniste i skaliste maja swoj urok smile
    • zarra Re: Chorwacja z maluchem?????? 19.06.04, 02:00
      sorki, zle mi sie link wklikal smile Oto wlasciwy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=595&w=13380497&a=13558086
      • zarra Re: Chorwacja z maluchem?????? 19.06.04, 02:03
        wrrrrrrrrr, moze teraz sie uda?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=595&w=13532941&a=13557711
        • mysiam Re: Chorwacja z maluchem?????? 24.06.04, 23:27
          Właśnie wróciłam w niedzielę z Chorwacji z 16 miesięczniakiem -też szukaliśmy
          piaszczystych plaż ze względu na niego -znależliśmy super miejsce dla małych
          bąbli-miejscowość Nin (17 km na północ od Zadaru)piaszczyste plaże ,laguny-
          kilkadzesiąt metrów w głab morza wody było po kostki-Miś szalał w wodzie i był
          bezpieczny.Podróż z niósł super .Wyjeżdzaliśmy o 4.00 z Katowic i z przerwami
          na jedzono i zmiany pampersów moża dojechać w 12-13 godzin
          • agata309 DO MYSIAM _ Chorwacja z maluchem?????? 30.06.04, 09:25
            Witaj, czy mogłabyś mi napisac coś więcej w Waszych wakacjach w Chorwacji? Planujemy wyjazd z naszą 3-letnią córeczką w II połowie sierpnia, ale zupełnie nie wiemy gdzie się dokładnie wybrać, bo będzie to nasza pierwsza podróż w tamte strony. Czy korzystaliście z usług biura podróży? Jakie są przybliżone koszty takiego urlopu? itp mój gg 6192623
            Będe wdzięczna za wskazówki i informacje
            Pozdrawiam Agata
            • mysiam Re: DO MYSIAM _ Chorwacja z maluchem?????? 30.06.04, 22:46
              Hejka,odpiszę jutro ,dziś mój syn nie daje mi chwili spokoju,mysiam
    • apja Re: Chorwacja z maluchem?????? 26.06.04, 14:07
      ja byłam na wyspie Pag w mieście Pag, tam jest plaża piaszczysto żwirowa ( bo
      tylko!!!! takie nazywane są piaszczystymi w Chorwacji) jest tam chyba najtaniej
      i najfajniej dla takich maluchów. Musisz mieć tylko filtr najmniej 35 dla
      dziecka i dla siebie na początek też. Nie zatrzymywaliśmy sie nigdzie bo
      mieszkamy w Bieszczadach więc szybko poszło. A takie maluchy lepiej znoszą
      drogę niż starsze. Dopóki nie otwieraliśmy okien, nie było tak gorąco, jak już
      otworzyliśmynaleciało gorącego powietrza, było gorzej i pamiętaj aby Budapeszt
      przejeżdzać w nocy. Są straszne korki i można się zagotować w dzień.
      • apja Re: Chorwacja z maluchem?????? 26.06.04, 14:08
        Pag jest niedaleko Zadaru.
    • brzoze Re: Chorwacja z maluchem?????? 26.06.04, 17:42
      "Piaszczyste" plaże znajdziecie w Crikvenicy, Pagu, okolicach Zadaru (Privlaka,
      Sabunike), Sv Filip i Jakov. Jeśli jedziecie z małymi dziećmi odradzam Istrę -
      jest co prawda najbliżej, ale wybrzeże jest skaliste i stosunkowo drogie. Im
      bardziej na południe, tym piękniejsze krajobrazy - coraz bardziej
      śródziemnomorskie. Ja bym polecała odcinek między południowym Pagiem a Splitem.
      Gdyby ktoś miał konkretne pytania - proszę pisać na brzoze@inetia.pl. Jestem
      pracownikiem biura podróży, więc może będę umiała coś polecić. Poza tym parę
      dni temu wróciłam z delegacji w Chorwacji (sama mam 2 maluchy, więc wszystko
      oglądałam pod własnym kątem smile.
      Magda
    • dusia7 Re: Chorwacja z maluchem?????? 29.06.04, 15:35
      Cześć,
      Właśnie wróciliśmy z naszą 14,5 mies córeczką z Chorwacji i było super. Byliśmy
      na Istrii w miejscowości Medulin koło Puli na kempingu. Wcale nie prawda że
      Istria nie jest fajna -wręcz odwrotnie ze względu na dziecko nawet jest lepsza
      niz południe (może minusem jest tylko brak piaszczystych plaż ale naszej małej
      kamieniste bardziej się podobałY). Po pierwsze Istria jest bliżej Polski i
      jeżeli zamierzacie jechać samochodem to jest ważny czynnik - przesądził o
      naszym wyborze. W Chorwacji przejechanie 300 km na południe to cały dzien
      drogi !!! My prowadziliśmy na zmianę i jechaliśmy nocą (w sumie ok 16 h) co
      pozwoliło na bezstresową podróż bo mała spała prawie całą drogę, no i jeszcze
      ważna rzecz warto jest mieć samochód z klimatyzacją bo upał og granicy
      chorwackiej staje się nieznośny. W rezultacie mieliśmy ponad 14 dni pobytu na
      miejscu. Po drugie Istria jest faktycznie nieco droższa niż południe ponieważ
      przyjeżdża tam mnóstwo Niemców i Austriaków ale za to jest czysto i warunki
      sanitarne są dużo lepsze niż na południu co w przypadku pobytu z dzieckiem jest
      dość istotne. Na przykład na naszym kempingu był specjalny pokój kąpielowy dla
      dzieci, ogrzewany , z ceramicznymi wanienkami z odłanczanym prysznicem - zawsze
      było tam bardzo czysto.
      Na naszym kempingu mieszkało mnóstwo rodzin niemieckich, austriackich z
      dziećmi, właściwie w każdym namiocoe, przyczepie czy karawanie było min jedno
      dziecko. Najmłodsze jakie widziałam miało chyba ok 3 mies. W ogóle miejsce dla
      dziecka super, kemping położony na półwyspie otoczonym przejrzystą wodą, w
      jednym miejscu zrobiona wąska plaża piaszczysta, liczne place zabaw, przy
      wjeździe mini wesołe miasteczko dla dzieciaków, co godzinę jeździł wokół
      kempingu pociąg dla dzieci - największa atrakcja mojej córeczki. Teren lekko
      zadrzewiony także mała nie prażyła sie cały dzień na słońcu tylko bawiła w
      półcieniu.
      Na kempingu oczywiście knajpkiz widokiem na morze, minimarket świetnie
      zaopatrzony, i nawet pralnia gdzie po 2 h odbierasz pranie czyściutkie suche
      (co przy dziecku jest istotnym udogodnieniem).
      Było tak rewelacyjnie że chociaż rzadko powtarzamy podróz do tego samego
      miejsca to zastanawiamy sie intensywnie nad powtórką tego miejsca za rok.
      Naprawdę gorąco polecam. Jeśli byłabyś zainteresowana to mogę udzielić więcej
      informacji i dac namiary poda adresem diablo@xl.wp.pl.
      A i jeszcze jedno ja na Twoim miejscu przemyślałabym termin wyjazdu. W sierpniu
      w krajach śródziemnomorskich jest strasznie gorąco - trudno wytrzymać jest
      dorosłym a dla dziecka taki upał mógłby być niekorzystny - lepiej pojechac na
      przełomie sierpnia i września - są o wiele przyjemniejsze temperatury a woda w
      morzu wtedy jest najcieplejsza. Jest jeszcze jeden plus takiego terminu - ludzi
      jest mniej i mozna lepiej odpocząć.
      Więc namów męża na lekką zmianę terminu, wykup ubezpieczenie (koszty leczenia)
      przede wszystkim dla maluszka, zabierz sporą apteczkę i jedź śmiało.
      pozdrawiam
      Justyna
      A na naszym wątku w Zobaczcie już dziś lub jutro powinny ukazać się nasze fotki
      z Chorwacji:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11260064&a=11260064
      • kssia Re: Chorwacja z maluchem?????? 29.06.04, 18:31
        Cześć
        Dzięki za posty
        Byłam juz na północy Chorwacji dwa lata temu, w Rovini , nie byłam zachwycona
        plazami. Wąskie i same głazysmile)))
        Zdecydowanie wolałabym zobaczyc południe.
        Teraz zastanawiam się czy zamiast jechac do Chorwacji nie wybrać sie nad Balaton
        pozdrawiam
        • apja Re: Chorwacja z maluchem?????? 29.06.04, 20:00
          Zdecydowanie ci odradzam. Smród , błoto, i straszne komary. Jeśli nie podoba ci
          się Chorwacja, ja byłam z malutką Alą w Bibione we Włoszech. Było super. Woda
          gdzieś ok. 50m w głąb morza po kostki, łydki. Super piaseczek, czyściusieńka
          plaża, na plaży leżaki, ubikacje, prysznice. I bardzo tanio. Taniej niż w
          chorwacji. Pisałam ci cchyba że jeżeli chcesz piaszczystą plaże w chorwacji
          trzeba jechać koło Zadaru, do NIN lub jeszcze lepiej do PAG na wyspie PAG. Jest
          tam plaża piaszczysta ( drobne kamyczki i piaseczek), woda ciepła i przy brzegu
          płytka i jest to chyba najtańsza miejscowość w CHorwacji. Miłego wypoczynku,
          ale jeśli nie chcesz aby ci dziecko zachorowało nie jedź na Węgry. Ja byłam tam
          z Alusią jak miała rok i wróciłam z chorą na jakąś chorobę zakaźną, lekarze nie
          bardzo wiedzieli co to za wysypka. A jak Ala miała 3 latka zjadłyśmy na plazy
          lasagne i Ale tak zaczęło czyścić że aż się zaczęła odwadniać. Więcej tam nie
          pojadę, a już napewno nie z niemowlakiem.
        • apja Re: Chorwacja z maluchem?????? 29.06.04, 20:05
          jeszcze jedno - my jechaliśmy ok 14 godz. głównie nocą, na granicy chorwackiej
          trochę się przespaliśmy i na 15 byliśmy na miejscu. W Pagu jest superowo, i
          było tam mnóstwo takich dzieciaczków. Dzieci mają radochę bo mają piaseczek i
          mogą też rzucać kamyki do wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka