Dodaj do ulubionych

Kalabria, Capo Vaticano

09.01.07, 20:58
Kto był? Mam rezerwację w hotel-villaggio Stromboli w Capo Vaticano. Będę
wdzięczna za opisy osobom , które odwiedziły ten region. Zależy mi głównie na
opisach stanu dróg, możliwości parkowania, czasie jaki trzeba poświęcić by
dojechać do miejsc ciekawych turystycznie, cenach wycieczek na wyspy
Liparyjskie, cenach promu na Sycylię i ew. jakichś atrakcji dla dzieci.
Obserwuj wątek
    • kasper68 Re: Kalabria, Capo Vaticano 14.01.07, 21:41
      Naprawdę nikt nie był?
      • mysiam Re: Kalabria, Capo Vaticano 14.01.07, 21:45
        byłam w tym roku w Kalabrii...hm.....POLECAM!!!!!
        Konkretnie w Campo.. nie byłam a,le gdybys chciała cos wiecej wiedziec ...moze
        bedę pomocna
        • kasper68 Re: Kalabria, Capo Vaticano 14.01.07, 21:58
          Gdybyś mogła to zachęcam do długiegoooo opisu
        • kasper68 Re: Kalabria, Capo Vaticano 21.01.07, 15:07
          up
    • mag1974 Re: Kalabria, Capo Vaticano 23.01.07, 17:21
      Byliśmy w tym hotelu ok. 5 lat temu. Odpowiedzi na Twoje pytania:
      Opisach stanu dróg - na południu Włoch autostrady gorsze niż na północy, pod
      koniec tylko jednopasmowe, ale za to bezpłatne. POmimo jednego pasa
      bezpieczniej niż w Polsce, bo mniejszy ruch niż np. pod Radomiem wink Mniejsze
      drogi wąskie i z gorszą nawierzchnią, ale i tak lepsze od polskich
      Możliwości parkowania - w hotelu parking, w okolicach bez problemu i opłat
      czasie jaki trzeba poświęcić by dojechać do miejsc ciekawych turystycznie -
      bylismy tylko na Sycylii, do promu jechaliśmy chyba z półtorej godziny
      cenach wycieczek na wyspy Liparyjskie - nie bylismy
      cenach promu na Sycylię - niestety nie pamiętam. Jeździlismy 3 tygodnie po
      całych Włoszech, więc trudno pamiętać wszystkie ceny. Chyba nie było
      porażąjąco, jeśli nie pamiętam. Ale pewnie można to znaleźć w necie.
      jakichś atrakcji dla dzieci - byliśmy bez dziecka. Ale na miejsce przyjeżdża
      sporo włoskich rodzin (dzieci + mamma, czyli babcia, więc pewnie coś się
      znajdzie).
      Generalnie Kalabria to jednak syf, przy drogach śmieci prawie jak w Egipcie,
      duuża różnica w stosunku do północy kraju. Chcieliśmy znaleźć kemping, ale
      oferta w okolicy była tragiczna, rozwalające się lepianki, więc Stromboli było
      jedynym miejscem do wypoczynku w tamtych okolicach sad Na pewno nie polecam
      jako miejsce docelowe. Lepiej jechać na Sycylię i tam zwiedzać, nie mówiąc o
      północnych, środkowych Włoszech lub choćby Zatoce Neapolitańskiej - dla nas
      najładniejszej i najsmaczniejszej okolicy Włoch (z nadbrzeżną drogą w Amalfi -
      podobno najpiękniejszą w Europie wink
      M.
      • kasper68 Re: do mag1974 23.01.07, 23:53
        Dzięki za informacje. Dlaczego nie polecasz hotelu i apartamentów Stromboli? -
        myślałam, że jak ma go w ofercie Tui to warunki będą dobre. My mamy
        zarezerwowane apartamenty 4 osobowe - coś nie tak jest z ich wyposażeniem albo
        wysprzątaniem? A może problemem jest brudny basen albo plaża, albo fatalne
        zejście na plażę, co z barem na plaży - są lody lub inne przekąski? Wybacz, że
        tak nachalnie pytam ale jadę z dwójką dzieci i chcę aby były zadowolone.
        Przyznaję, że wybrałam Stromboli ze względu na niską cenę przed sezonem -
        ostatni tydzień czerwca i pierwszy lipca. Byłam już w takim terminie w Kalabrii
        ale nad morzem Jońskim w Montepaone i było idealnie. Zresztą jak mi się wydaje
        Capo Vaticano ma ładniejsze wybrzeże niż miejscowości nad morzem Jońskim gdzie
        jest raczej płasko i żwirowe plaże. Północne i środkowe Włochy zwiedziliśmy w
        poprzednich latach smile.
        • mag1974 Re: do mag1974 26.01.07, 16:25
          Nie poleceam tego regionu, chociaż jeżeli już tam, to faktycznie Stromboli jest
          najlepsze. Czystość w porządku, basenik (niewielki), plaża też jest (również
          malutka wink, o barze zapomnij, to nie region na takie fanaberie wink Dla dzieci
          trochę piasku będzie, ale morze być chłodno, my pod koniec września mieliśmy 20
          stopni, więc kapiel udała się tylko raz.
          Morze Jońskie to podobno inny świat. Dla mnie Kalabria to jak Polska na
          początku lat dziewięćdziesiątych. Mało infrastruktury, bród straszliwy (na
          ulicy, bo Stromboli czyste).
          Nie wiem, jakie jest wybrzeże Jońśkiego, ale plaża w Stromboli ma wymiary może
          10 * 70 m, dalej ograniczają ją wysokie skałki. Ponurkować z ABC można, ale
          wejść daleko w wodę ciężko bez obuwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka