Dodaj do ulubionych

W góry z 2-latką

09.07.07, 12:34
Cześć dziewczyny.
Byłyście w Zakopanem z takim dzieckiem? Że jedziemy to pewne ale gdzie oprócz
trasy nad Morskie Oko można wybrać się z wózkiem. Ach i taki mały dylemat:
mała nie nosi już pieluszki i co jeśli zachce jej się siku gdzieś w trasie
przecież nie wytłumaczę że musi wytrzymać...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • soemi Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 14:10
      Dolina Kościeliską i Chochołoską wózkiem przejedziesz całą. Dawno nie byłam ale
      w Lejowej też chyba nie będzie trudno. Z Kuźnic dojdziecie kocimi łbami na
      Kalatówki, piękny widok, a po drodze na polanę w lewo jest kierunkowskaz na
      muzeum świętego. Piekny zakątek, gdzie warto zajrzeć. Możecie wjechać na
      Gubałówkę, przejść w stronę Butorowego Wierchu i stamtąd wyciągiem krzesełkowym
      na dół-ale będzie problem z wózkiem.
    • de.nicol Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 14:14
      Witaj, jak najbardziej z dwulatką w góry. W trasie nad M.O. masz kilka toitoi,
      więc o siku się nie martw. Poza M.O. polecam Dolinę Kościeliską - jeżdżą
      wózkami i toitoie są (zresztą są już wszędzie gdzie się nie ruszycie). Można
      wózkiem podjechać pod Kalatówki, zostawić go babince sprzedającej oscypki pod
      opiekę (np. za 4zł, albo zakup u niej większej ilości oscypków) i podejść na
      Halę do schroniska, a jak młoda da radę to nawet dalej. Oczywiście spacery po
      Gubałówce i tak macie 4 dni obstawione. W razie niepogody: basen w Zakopcu +
      snobistyczne przemieszczanie sie po Krupówkach.
    • dobraemi Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 14:35
      Dzięki za podpowiedzi oby tylko pogoda dopisała Pozdrawiam
      • clementine_kruczynski Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 14:41
        A czemu ograniczać się tylko do dolin i Morskiego Oka? Jeśli naprawdę ciągnie
        Cię w góry i niestraszne Ci pewne niewygody to polecam zakup czy wypożyczenie
        nosidła. Byliśmy z półtoraroczną córką w Karkonoszach i było super. Spore
        odcinki mała przesypiała.

Moglibyście "zaliczyć" Tatry Zachodnie, Grzesia na przykład wink
        aak.pl/mambo/content/view/71/86/lang,pl/
        Polecam ten sklep i to nosidło
        • de.nicol Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 15:01
          oj z nosidełkiem - radziłabym pożyczyć czy sprawdzić jakoś inaczej - bo wydate
          (dorego) nosidełka może być niebagatelny, a dziecko nie koniecznie będzie
          chciało w nim przebywać
          • wieczna-gosia Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 15:21
            w aak wlasnie wypozyczyc mozna. Ja tez mam od nich deutera kangoo i kocham je
            strasznie smile
    • oxygen100 Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 14:55
      nierozsadne jest narazac male dziecko na spadki cisnienia i hipoksje jakie
      wystepuja w gorach. 2-latek jest jeszcze fizjologicznie niezbyt stabilny. Jesli
      jednak sie na taki wypad decydujesz badz przygotowana ze moga pojawic sie
      klopoty
      na, tutaj sobei poczytaj

medeverest.webpark.pl/medycyna_wysokosciowa/MEDYCYNA_WYSOKOSCIOWA.html#stan%20zdrowia
      • wieczna-gosia Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 15:07
        Oxy- zwroc uwage ze strona przez ciebie polecana traktuje o wysokosciach powyzej
        2500 mnpm. W tatrach Rysy maja 2880 czy jakos tak, pare szczytow Tatr Wysokich
        spelnia warunki a poza tym doliny sa jak najbardziej powyzej tej wysokosci.

Dzieci w gorach radza sobie fajnie, ja osobiscie wybieram nizsze gory, bo ja
        lubie po szczytach a nei w dolinach smile) ale z dzieckiem lazilam spokojnie i
        normalnie, po 10 godzin dziennie, biorac po prostu wiekszy zapas czasowy na
        trase. moj 3 letni syn w tym roku robil spokojnie ok 10 km na nogach, z
        przewyzszeniami ok 1 km. W tatry bym sie z nim nie wybrala bo bym sie bala ze mi
        zleci- Bieszczady za to przeszlismy bez ograniczen.
        • wieczna-gosia Doliny sa ponizej ntxt 09.07.07, 15:07
        • oxygen100 Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 15:13
          wiem, teraz sie spiesze wiec na szybko, ale gdzies ostatanio czytalam i o
          dzieciach. Tylko nie pamietam gdzie wydawalo mi sie ze tam albo na stronie
          Instytut Medycyny Lotniczej nie pamietam. Dzisiaj chyba nawet w TVN24 mowili ze
          owszem ludzie jezdza w gory ale to nie koniecznie dobry pomysl.
          • wieczna-gosia Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 15:17
            wiesz oxy- ja juz slyszalam ze na baseny to niezbyt dobry pomysl (bo grzybice) i
            na zagle to tez niekoniecznie (bo wypasc mozna i sie utopic) i na plazenie za
            dobrze (bo na plazy czlek sie opala i rak skory jak ta lala).

Mysle ze ogolnie zasada brzmi tak: jesli ty i twoje dziecko dobrze czujecie sie
            w klimacie wysokogorskim, to znaczy ze mozecie tam jezdzic smile)
    • iwonag25 Re: W góry z 2-latką 09.07.07, 22:38
      Byłam z dwulatką w zakopcu w marcu tego roku. Byla kupa sniegu, ale 10 dni
      spedzilismy nie nudzac sie wogole. Wjezdzalismy na gubalowke wagonem - z
      wozkiem nie ma problemu. Chodzilismy po szczycie az na butorowy. Z wozkiem
      mozna zjechac z Szymoszkowej (miedzy gubalowka a butorowym). Poza tym
      chodzilismy pod szczytami gór (niestety z wózkiem było ciężko przez śnieg, ale
      dawaliśmy radę. Teraz będzie na pewno lepiej). Oczywiście doliny, które
      wymieniły dziewczyny wyżej.
      Jest naprawde co robic.
      Życzę wam udanego pobytu i oczywiście zazdroszcze, bo ja zakochalam sie w
      zakopanem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka