18.05.09, 10:31
niebawem bede podrozowala z rocznym dzieckiem pociagiem (po raz
pierwszy) i kiedy kupowalam bilet pani w okienku powiedziala mi,ze
nie ma juz przedzialow dla matki z dzieckiemuncertain naprawde zostaly
zlikwidowane? a moze ktos jechal na trasie w-wa-krakow?
Obserwuj wątek
    • ania-bell Re: pociag 18.05.09, 10:54
      Z tego co mi wiadomo nie ma już takich przedziałów a na tej trasie
      to najlepiej jechać Intercity 3 godziny jazdy bez przystanków.
      • zonasmoka Re: pociag 18.05.09, 14:22
        W zwykłym pociągu pośpiesznym(nie tlk , intercity itp.) są przedziały dla opiekuna z dzieckiem do lat 4 i należy iś do kierownika pociągu aby taki przedział otworzył. Dzwoniłam na informację i pytałam w kasie i takie przedziały są. Jade 10godzin z Katowic do Kołobrzegu , kuszetki są zarezerwowane i niewyobrażam sobie jechać w zapchanym pociągu. Nawet jeżeli taki przedział jest już zajęty przez matki, konduktor musi otworzyć następny nawet jak jest zajęty przez inne osoby.Pozdrawiam
        • mag00sia pociag - A czy ktoś to sprawdził w praktyce?? 19.05.09, 20:30
          Tak przedział jest ale jak na pociag szturmuje banda podróżnych to życze powodzenia w przedzieraniu się przez przedziały do konduktora z dzieckiem pod pachą/na ramieniu i bagażami... uncertain Fakt, ze można poczekac spokojnie i jak już wszyscy wsiądą czatowac na konduktora - powinien być w 1 lub 2 wagonie "na poczatku składu" ale to wymaga żelaznych nerwów i szczerze mówiąc mam wątpliwości - czy faktycznie dysponuje wystarczającą ilością "przedziałów" ??? bo widziałam juz rżnych lokatorów w "przedziale dla matki z dzieckiem" i osobiście jako matka z dzieckiem wolałam być od tego przedziału jak najdalej....
          Ja wybieram się z 7-latkiem nad morze i po ostatniej jeździe, gdy w ciagu nocy podczas gdy mały spał zajmując 2 miejsca siedzace w środku drogi jedna panienka się uparła, ze ona na jednym z tych miejsc usiądzie "bo jej się należy" mam dość. Zamierzam wykupić kuszetkę ale szczerze mówiąc też sie zastanawiam " jak to będzie" bo mam wyobrażenie, jak być powinno, tylko pytanie jak NAPRAWDĘ jest w naszym PKP suspicious
          Bedę wdzięczna za opinie tych co takiej podrózy doświadczyli... smile
          • ania-bell Re: pociag - A czy ktoś to sprawdził w praktyce?? 20.05.09, 10:14
            Witam. Na długie trasy z dzieckiem faktycznie lepsza jest kuszetka,
            całą noc dziecko śpi spokojnie ale jeśli Pani chce mieć w miarę
            spokojny przejazd to nie polecam kuszetek ponieważ nigdy nie wiadomo
            na kogo się trafi w przedziale a kuszetek w przedziale jest 6. Ja
            podróżowałam z mężem i 1,5 rocznym dzieckiem do Kołobrzegu i
            wykupilismy sobie cały przedział sypialny co jest trochę droższe ale
            za to spokój, jestesmy sami, dziecko nikomu nie przeszkadza i nikt
            nie przeszkadza dziecku. Po za tym sypialny to jak mały pokoik a
            kuszetka to tylko miejsce do spania, bez pościeli, tylko można sobie
            kupić coś co wygląda jak prześcieradło. Na krótkiej trasie natomiast
            to najlepszy jest Intercity z numerowanymi miejscami, szybko jedzie
            i jest bardzo wygodny.
            • dominissima Re: pociag - A czy ktoś to sprawdził w praktyce?? 20.05.09, 11:07
              no my oczywiscie jedziemy intercity i mam nadzieje,ze bedziemy same
              w przedziale (jedziemy w srodku tygodnia o dosc niepopularnej
              godzinie),a jak nie to moze konduktor pomoze znalezc nam pusty
              przedzial...
              • jolcia590 rezerwacja przedzialu 20.05.09, 16:31
                W tamtym roku jechaliśmy nad morze pociągiem w sześc osób (w tym 2 dzieci)i
                zarezerwowaliśmy sobie cały przedział (koszt 45 zł za całośc).
                W tym roku chcemy też tak zrobic, pozostaje pytanie, czy jadąc w 3 osoby i
                rezerwując cały przedział mogą nam kogoś dorzucic?Wiecie coś n/t temat?
              • ania-bell Re: pociag - A czy ktoś to sprawdził w praktyce?? 21.05.09, 10:03
                Życzę bezpiecznej i spokojnej podróży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka