mufcia 05.10.06, 14:04 Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i wyjaśnił mi jakie są Oddziały na Porodówce w Matce Polce i czym się od siebie różnią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smellson Re: Oddziały w CZMP 05.10.06, 21:04 są 3 porodówki, z tego co wiem (po szkole rodzenia i porodzie dokłądnie rok temu), I i II są bardzo podobne z tą różnicą, że na I jest wanna do porodów w wodzie a na II nie ma; zarówno na I i II o porodzie leżysz z Maluszkiem w pokoju ( a co za tym idzie sama się nim opiekujesz z niewielką pomocą położnych- kąpiel i pierwsze przewinięcia); inaczej jest na III czyli Perinatologii- tam na jednym oddziale leżą pacjentki po porodzie i te jeszcze w ciązy i w związku z tym dzieci nie są z mamusiami w pokojach tylko osobno na jakimś oddziale noworodków, z tego co wiem dosyć daleko od mam (daleko zwłaszcza jak po porodzie chcesz się dowlec na karmienie). Ja rodziłam na II czyli w Klinice Medycyny Matczyno Płodowej, bo tam miałam swojego lekarza i na tym oddziale leżałam podczas ciąży. Byłam bardzo zadowolona, nie chciałabym urodzić na III i być rozdzielona z córeczką po porodzie (choć oczywiście ma to tę zalatę, że możesz sobie odpocząć, co nie jest możliwe, gdy dziecko jest z Tobą) Odpowiedz Link Zgłoś
mufcia Re: Oddziały w CZMP 06.10.06, 09:39 Dziękuję za info, trochę mi się rozjaśniło. A wiesz może od czego zależy na który oddział trafisz i na którym oddziale wykonują planowane cesarskie cięcia, czy na każdym? I jak to jest z tą cesarką czy tatuś może być obecny przy operacji? Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 06.10.06, 22:45 Ja nie mialam lekarza z Matki Polki, ale ginekolozka polecila mi konkretny oddzial i wypisala skierowanie. Co rozumiesz przez planowane ciecia? Chodzi Ci o zalecenia do cesarki? Moja kolezanka z sali miala zalecenia od okulisty, zeby rodzic przez cc, ale szpitalny okulista zbadal ja i zdecydowal inaczej (i tak urodzila przez cesarke, ale nie z powodu wady wzroku). Co do obecnosci ojca przy operacji to slyszalam, ze w niektorych przypadkach wpuszczali. Mojego meza akurat nie wpuscili, ale byc moze bylo to spowodowane tym, ze maly owinal sie pepowina i mogl byc niedotleniony (moze nie chciano wywolac u ojca szoku i na pewno potrzebna byla szybka interwencja po porodzie, wiec moglby tylko przeszkadzac). Odpowiedz Link Zgłoś
mufcia Re: Oddziały w CZMP 09.10.06, 01:10 Oj teraz to mnie przeraziłaś Tzn. jeśli mój lekarz twierdzi, ze powinnam mieć cesarkę ze względu na oczy to lekarz szpitalny może tę decyzję zmienić?? Jak to?! Przecież wszyscy wiemy jak ważne jest psychiczne nastawienie... Poza tym planowane cesarki wykonuje się tydzień lub dwa przed planowanym terminem porodu naturalnego i jak to wtedy wygląda - idę na cesarkę, lekarz stwierdza, że jednak naturalny i czekam dwa tyg. aż rozpocznie się akcja porodowa?? To jakiś absurd... Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 09.10.06, 23:04 Ojej, nie chcialam przerazic. Ale rzeczywiscie sama bylam swiadkiem tego, jak dziewczyna z mojej sali poszla na badanie okulistyczne i wrocila zaskoczona decyzja. Jej maz poszedl porozmawiac z lekarzem, ktory sie nami opiekowal i ten potwierdzil, ze nie ma powodu, by byla cesarka. Dodam jeszcze, ze dziewczyna miala nadcisnienie i caly czas dostawala leki na obnizenie. Pamietam, jak rozmawialysmy w sali i zastanawiala sie, czy gdyby poszla do ordynatora z odpowiednim pismem i prosba o poswiadczenie, ze gdyby cos sie wydarzylo podczas porodu naturalnego, to oni wezma odpowiedzialnosc itd. Ale z gory wiadomo bylo, ze nikt jej tego nie podpisze, bo nikt nie podjalby sie takiej odpowiedzialnosci. Urodzila kilka dni po terminie i jak juz napisalam, i tak przez cesarke. Ale nie martw sie, byc moze rzeczywiscie okazalo sie, ze w jej przypadku nie ma koniecznosci cc i mogla probowac rodzic naturalnie (zdarza sie, ze jeden lekarz podwaza opinie innego, a co do specjalistow z Matki Polki zastrzezen nie mialam), a poza tym w czasie mojego dwutygodniowego pobytu w szpitalu rozmawialam z masa ciezarnych i wiele z nich mialo zalecenie do cc i bez problemu je wykonano. Takze mysle, ze cesarka traktowana jest po prostu jako ostatecznosc (gdy istnieje jakies zagrozenie), by dac szanse kobietom rodzic naturalnie. Glowa do gory. Odpowiedz Link Zgłoś
mufcia Re: Oddziały w CZMP 09.10.06, 23:36 hmmm, mimo wszystko dziwi mnie takie podejście do sprawy - jeden lekarz zaleca, drugi to zmienia... Współczuję tej dziewczynie i dzidziusiowi, że tak musiał się nacierpieć, zwłaszcza, że gdyby decyzji nie zmieniono pewnie wszystko byłoby ok. A jakie Ty miałaś znieczulenie i jak długo dochodziłaś potem do siebie, tzn. po jakim czasie zaczęłaś w miarę normalnie wstawać, jeść i karmić maluszka? Ile dni przebywa się w szpitalu po cc? Przepraszam za te męczące pytania, ale jestem nowicjuszką Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 11.10.06, 16:25 Mialam zzo, po ktorym przez pare godzin bylo mi strasznie zimno i porzadnie mna telepalo. 12 godzin nie mozesz podnosic glowy. Urodzilam Szymka o 6.10 w poniedzialek, a we wtorek rano kazali mi juz wstac i isc pod prysznic. Ale powiem Ci szczerze, ze nawet gdybym nie musiala, i tak bym wstala - w nocy moje malenstwo plakalo wnieboglosy, a zadna z tych p... na dyzurze nie przychodzila mimo, iz dzwonilam na dyzurke bez przerwy. Na szczescie malego podala mi kolezanka z sali, ktora sama ledwo chodzila. Wtedy powiedzialam sobie - jutro wstaje chocby nie wiem co. I samozaparcie dalo mi tyle sily, ze nie tylko wstalam, ale po dwoch dniach dniach smigalam juz w pelni wyprostowana. Wyszlam 3 dni po cieciu - na szczescie z maluszkiem i ze mna wszystko bylo w porzadku. Acha, pierwszy "posilek" (kleik) dostalam mniej wiecej po 36 godzinach (w tym czasie podawali mi glukoze w kroplowce), a malego zaczelam karmic jak tylko moglam juz podnosic glowe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mufcia Re: Oddziały w CZMP 11.10.06, 22:18 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Czy to prawda, że za cc w Matce Polce się płaci? A może wpadła Ci w oko jakaś miła i usłużna położna czy pielęgnarka? Myślę o tym, żeby kogoś poprosić o pomoc (płatną), aby nie było podobnych sytuacji jak u Ciebie (że nie ma kto podać Ci płaczącego dzidziusia)? Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 12.10.06, 15:13 Mufciu, owszem, mialam super polozna przy porodzie i moge podac Ci jej nazwisko na maila. Zaznaczam jednak, ze ona pracuje na porodowce, a nie na oddziale poporodowym - tam niestety nie spotkalam osoby naprawde zyczliwej i pomocnej. Za cesarke nic nie placilam - byc moze jest platna, gdy nie jest konieczna, a chcesz ja wykonac na zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 14.10.06, 22:46 Juz wysylam. Przepraszam za te "przestoje", ale taki los mamy malucha. Gdybys miala jeszcze jakies pytania, chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: Oddziały w CZMP 07.10.06, 20:25 Na Izbie przyjęć sama decydujesz gdzie chcesz rodzić. Na każdym oddziale robią cięcia. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
osiab dr Sobantka 05.10.06, 21:55 Na którym odziale pracuje? Jakie macie o nim zdanie jako o lekarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: dr Sobantka 07.10.06, 20:24 Pracuje na I oddziale w Kolinice Położnictwa, słyszałąm dobre opinie. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: Oddziały w CZMP 06.10.06, 18:47 Ja rodziłam na Perinatologii, bo z tamtąd miałam lekarza. Ale oprócz z takich przypadków jak ja, to trafiają tam kobiety z powikłanymi, zagrożonymi ciążąmi. Dziecko, po porodzie jest na oddziale obok, chodzi sie na karmienia. Ja sobie akurat ten fakt chwaliłam, mogłam dojść do siebie w miarę możliwości po porodzie, dość trudnym, bo kleszczowym. opieka całkiem niezła, jak na szpital, zarówno w stosunku do mnie jak i do maleństwa.Mąż był obecny przy porodzie i mógł bez problemu, odwiedzać mnie i małego. Odpowiedz Link Zgłoś