Dodaj do ulubionych

Oddziały w CZMP

05.10.06, 14:04
Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i wyjaśnił mi jakie są Oddziały na
Porodówce w Matce Polce i czym się od siebie różnią?
Obserwuj wątek
    • smellson Re: Oddziały w CZMP 05.10.06, 21:04
      są 3 porodówki, z tego co wiem (po szkole rodzenia i porodzie dokłądnie rok
      temu), I i II są bardzo podobne z tą różnicą, że na I jest wanna do porodów w
      wodzie a na II nie ma; zarówno na I i II o porodzie leżysz z Maluszkiem w pokoju
      ( a co za tym idzie sama się nim opiekujesz z niewielką pomocą położnych- kąpiel
      i pierwsze przewinięcia); inaczej jest na III czyli Perinatologii- tam na jednym
      oddziale leżą pacjentki po porodzie i te jeszcze w ciązy i w związku z tym
      dzieci nie są z mamusiami w pokojach tylko osobno na jakimś oddziale noworodków,
      z tego co wiem dosyć daleko od mam (daleko zwłaszcza jak po porodzie chcesz się
      dowlec na karmienie). Ja rodziłam na II czyli w Klinice Medycyny Matczyno
      Płodowej, bo tam miałam swojego lekarza i na tym oddziale leżałam podczas ciąży.
      Byłam bardzo zadowolona, nie chciałabym urodzić na III i być rozdzielona z
      córeczką po porodzie (choć oczywiście ma to tę zalatę, że możesz sobie odpocząć,
      co nie jest możliwe, gdy dziecko jest z Tobą)
      • mufcia Re: Oddziały w CZMP 06.10.06, 09:39
        Dziękuję za info, trochę mi się rozjaśniło. A wiesz może od czego zależy na
        który oddział trafisz i na którym oddziale wykonują planowane cesarskie cięcia,
        czy na każdym? I jak to jest z tą cesarką czy tatuś może być obecny przy
        operacji?
        • magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 06.10.06, 22:45
          Ja nie mialam lekarza z Matki Polki, ale ginekolozka polecila mi konkretny
          oddzial i wypisala skierowanie. Co rozumiesz przez planowane ciecia? Chodzi Ci o
          zalecenia do cesarki? Moja kolezanka z sali miala zalecenia od okulisty, zeby
          rodzic przez cc, ale szpitalny okulista zbadal ja i zdecydowal inaczej (i tak
          urodzila przez cesarke, ale nie z powodu wady wzroku). Co do obecnosci ojca przy
          operacji to slyszalam, ze w niektorych przypadkach wpuszczali. Mojego meza
          akurat nie wpuscili, ale byc moze bylo to spowodowane tym, ze maly owinal sie
          pepowina i mogl byc niedotleniony (moze nie chciano wywolac u ojca szoku i na
          pewno potrzebna byla szybka interwencja po porodzie, wiec moglby tylko
          przeszkadzac).
          • mufcia Re: Oddziały w CZMP 09.10.06, 01:10
            Oj teraz to mnie przeraziłaś sad Tzn. jeśli mój lekarz twierdzi, ze powinnam
            mieć cesarkę ze względu na oczy to lekarz szpitalny może tę decyzję zmienić??
            Jak to?! Przecież wszyscy wiemy jak ważne jest psychiczne nastawienie... Poza
            tym planowane cesarki wykonuje się tydzień lub dwa przed planowanym terminem
            porodu naturalnego i jak to wtedy wygląda - idę na cesarkę, lekarz stwierdza,
            że jednak naturalny i czekam dwa tyg. aż rozpocznie się akcja porodowa?? To
            jakiś absurd...
            • magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 09.10.06, 23:04
              Ojej, nie chcialam przerazic. sad Ale rzeczywiscie sama bylam swiadkiem tego, jak
              dziewczyna z mojej sali poszla na badanie okulistyczne i wrocila zaskoczona
              decyzja. Jej maz poszedl porozmawiac z lekarzem, ktory sie nami opiekowal i ten
              potwierdzil, ze nie ma powodu, by byla cesarka. Dodam jeszcze, ze dziewczyna
              miala nadcisnienie i caly czas dostawala leki na obnizenie. Pamietam, jak
              rozmawialysmy w sali i zastanawiala sie, czy gdyby poszla do ordynatora z
              odpowiednim pismem i prosba o poswiadczenie, ze gdyby cos sie wydarzylo podczas
              porodu naturalnego, to oni wezma odpowiedzialnosc itd. Ale z gory wiadomo bylo,
              ze nikt jej tego nie podpisze, bo nikt nie podjalby sie takiej
              odpowiedzialnosci. Urodzila kilka dni po terminie i jak juz napisalam, i tak
              przez cesarke. Ale nie martw sie, byc moze rzeczywiscie okazalo sie, ze w jej
              przypadku nie ma koniecznosci cc i mogla probowac rodzic naturalnie (zdarza sie,
              ze jeden lekarz podwaza opinie innego, a co do specjalistow z Matki Polki
              zastrzezen nie mialam), a poza tym w czasie mojego dwutygodniowego pobytu w
              szpitalu rozmawialam z masa ciezarnych i wiele z nich mialo zalecenie do cc i
              bez problemu je wykonano. Takze mysle, ze cesarka traktowana jest po prostu jako
              ostatecznosc (gdy istnieje jakies zagrozenie), by dac szanse kobietom rodzic
              naturalnie. Glowa do gory.
              • mufcia Re: Oddziały w CZMP 09.10.06, 23:36
                hmmm, mimo wszystko dziwi mnie takie podejście do sprawy - jeden lekarz zaleca,
                drugi to zmienia... Współczuję tej dziewczynie i dzidziusiowi, że tak musiał
                się nacierpieć, zwłaszcza, że gdyby decyzji nie zmieniono pewnie wszystko
                byłoby ok.
                A jakie Ty miałaś znieczulenie i jak długo dochodziłaś potem do siebie, tzn. po
                jakim czasie zaczęłaś w miarę normalnie wstawać, jeść i karmić maluszka? Ile
                dni przebywa się w szpitalu po cc? Przepraszam za te męczące pytania, ale
                jestem nowicjuszką wink
                Pozdrawiam serdecznie
                • magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 11.10.06, 16:25
                  Mialam zzo, po ktorym przez pare godzin bylo mi strasznie zimno i porzadnie mna
                  telepalo. 12 godzin nie mozesz podnosic glowy. Urodzilam Szymka o 6.10 w
                  poniedzialek, a we wtorek rano kazali mi juz wstac i isc pod prysznic. Ale
                  powiem Ci szczerze, ze nawet gdybym nie musiala, i tak bym wstala - w nocy moje
                  malenstwo plakalo wnieboglosy, a zadna z tych p... na dyzurze nie przychodzila
                  mimo, iz dzwonilam na dyzurke bez przerwy. Na szczescie malego podala mi
                  kolezanka z sali, ktora sama ledwo chodzila. Wtedy powiedzialam sobie - jutro
                  wstaje chocby nie wiem co. I samozaparcie dalo mi tyle sily, ze nie tylko
                  wstalam, ale po dwoch dniach dniach smigalam juz w pelni wyprostowana. Wyszlam 3
                  dni po cieciu - na szczescie z maluszkiem i ze mna wszystko bylo w porzadku.
                  Acha, pierwszy "posilek" (kleik) dostalam mniej wiecej po 36 godzinach (w tym
                  czasie podawali mi glukoze w kroplowce), a malego zaczelam karmic jak tylko
                  moglam juz podnosic glowe. Pozdrawiam.
                  • mufcia Re: Oddziały w CZMP 11.10.06, 22:18
                    Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź smile
                    Czy to prawda, że za cc w Matce Polce się płaci?
                    A może wpadła Ci w oko jakaś miła i usłużna położna czy pielęgnarka? Myślę o
                    tym, żeby kogoś poprosić o pomoc (płatną), aby nie było podobnych sytuacji jak
                    u Ciebie (że nie ma kto podać Ci płaczącego dzidziusia)?
                    • magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 12.10.06, 15:13
                      Mufciu, owszem, mialam super polozna przy porodzie i moge podac Ci jej nazwisko
                      na maila. Zaznaczam jednak, ze ona pracuje na porodowce, a nie na oddziale
                      poporodowym - tam niestety nie spotkalam osoby naprawde zyczliwej i pomocnej. Za
                      cesarke nic nie placilam - byc moze jest platna, gdy nie jest konieczna, a
                      chcesz ja wykonac na zyczenie.
                      • mufcia Re: Oddziały w CZMP 12.10.06, 22:52
                        Oj , bardzo chętnie! Poproszę smile
                        • magda_wojciechowska Re: Oddziały w CZMP 14.10.06, 22:46
                          Juz wysylam. Przepraszam za te "przestoje", ale taki los mamy malucha. wink Gdybys
                          miala jeszcze jakies pytania, chetnie odpowiem.
        • 71gosik Re: Oddziały w CZMP 07.10.06, 20:25
          Na Izbie przyjęć sama decydujesz gdzie chcesz rodzić. Na każdym oddziale robią
          cięcia.
          Małgorzata
    • osiab dr Sobantka 05.10.06, 21:55
      Na którym odziale pracuje? Jakie macie o nim zdanie jako o lekarzu?
      • 71gosik Re: dr Sobantka 07.10.06, 20:24
        Pracuje na I oddziale w Kolinice Położnictwa, słyszałąm dobre opinie.
        Małgorzata
    • asia_mod Re: Oddziały w CZMP 06.10.06, 18:47
      Ja rodziłam na Perinatologii, bo z tamtąd miałam lekarza. Ale oprócz z takich
      przypadków jak ja, to trafiają tam kobiety z powikłanymi, zagrożonymi ciążąmi.
      Dziecko, po porodzie jest na oddziale obok, chodzi sie na karmienia. Ja sobie
      akurat ten fakt chwaliłam, mogłam dojść do siebie w miarę możliwości po
      porodzie, dość trudnym, bo kleszczowym. opieka całkiem niezła, jak na szpital,
      zarówno w stosunku do mnie jak i do maleństwa.Mąż był obecny przy porodzie i
      mógł bez problemu, odwiedzać mnie i małego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka