Dodaj do ulubionych

taksówka z fotelikiem

09.10.04, 13:16
Może któraś z Was się orientuje, czy jest w Warszawie korporacja taksówkowa w
której mozna zamówić taksówkę z fotelikiem dla dziecka (od 9kg)?
Ukradli nam samochód i nie bardzo wyobrażam sobie wyjazd gdziekolwiek z
dzieckiem, wózkiem i dodatkowo naszym fotelikiem (bo co potem z nim zrobić???).
Obdzwoniłam już kilka korporacji, ale te które znam akurat nie mają..

pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • mamaolenka Re: taksówka z fotelikiem 09.10.04, 21:50
      Ostatnio na allegro kupiliśmy dmuchany fotelik samochodowy, właśnie do zadań
      specjalnych (taxi, samolot), bardzo polecam, a widziałam, że jeszcze można kupić
      te foteliki. Firma luftikid (www.luftikid.pl) pozdrawiam - Alex
      • ewamonika1 Re: taksówka z fotelikiem 09.10.04, 22:47
        tu jest zdjęcie:

www.mdr.de/einfach-genial/erfindungen/3428.html
        e.
        • edytkus Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 02:11
          O naiwnosci, chyba nie myslisz ze taki pseudofotelik jest bezpieczny?!
          • mharrison Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 08:20
            Fotelik całkiem gustowny ... do piaskownicy.
    • aluc Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 09:25
      korporacje nie mają, bo "nie mają takiego obowiązku"
      była już taka akcja ze dwa lata temu, po fatalnym wypadku w Szczecinie, ale
      jakoś nic nie dała
      jedyna szansa to pytać wśród taksówkarzy, niektórzy mają swoje prywatne
      foteliki, jeno wtedy trzeba dzwonić bezpośrednio do taksiarza, o ile przyjmuje
      zlecenia na prywatny telefon, a nie przez call center
      • pretty01 Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 12:02
        W moim, wojewódzkim o ironio mieście, zadna korporacja nie ma fotelików!! Też
        byłam w potrzebie wyjazdu, a musiałam wszystko odwołać. W dyskusji, która się
        wywiązała, gdy podjęłam temat na moim regionalnym forum, też padały argumenty
        o "braku obowiązku". Ludzie!!! A czym, do jasnego gwinta, różni się wypadek z
        udziałem taksówki a z udziałem innego samochodu???!! Nad małymi pasażerami
        taksówek czuwają tabuny aniołów stróży?? Śmiać mi się chciało, gdy czytałam
        gdzieś artykuł, który ukazał się przy okazji nagłośnienia wojenki korporacji o
        tzw. "startowe", jak to mają one na sercu komfort i bezpieczeństwo pasażerów...
        Litości!
        • ewamonika1 Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 12:36
          przypomniała mi się sytuacja, gdy z 4-miesięcznym synkiem jechałam taksówką
          dość daleko do lekarza.
          postawiłam swój fotelik na tylnym siedzeniu i zaczęłam się mocować z pasem - na
          codzień, w naszym samochodzie ten fotelik był umieszczany w tzw. bazie, która
          grzecznie sobie jeździła z moim mężem do pracy (trudno zresztą, żebym z bazą i
          fotelikiem instalowała się w taksówce - już widzę minę kierowcy smile
          Wracając do tematu: kierowca, oczywiście bez wysiadania stwierdził: pani się
          nie męczy, bo tego pasa nie starczy. Pytam go jak to, przecież pasy powinny być
          długie, a ten fotelik nie jest jakiś olbrzymi. Pan: pas jest zepsuty, jest za
          krótki. I tu padło najlepsze zdanie: "przyciśniemy przednim fotelem, zobaczy
          pani, że nic się nie stanie".
          Podziękowałam temu panu - był zły, ale co mi tam.
          Zamówiłam drugą taksówkę, z której kierowca wysiadł, pomógł mi zapiąć pas
          (który oczywiście był na tyle długi, że starczył) i jechaliśmy komfortowo.

Jak mówi pewna Ania - są ludzie i taborety.
          Ale czemu tak małą wagę przywiązuje się do bezpieczeństwa dzieci w taksówkach -
          tego nie mogę pojąć.

e.
    • jaque Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 18:49
      No niestety... Zadzwoniłam jeszcze do kilku korporacji i w żadnej nie ma
      taksówek z fotelikami. Cóż, pozostaje nam jeżdżenie z naszym "tronem" i noszenie
      go ze sobą (te dmuchane foteliki zdecydowanie mnie nie przekonują). Żebyśmy
      tylko szybko dostali odszkodowanie za skradzione auto i szybko kupili następne...
      • mama007 Re: taksówka z fotelikiem 10.10.04, 21:00
        w Krakowie nie ma, niestety, też swego czasu stoczyłam o to batalie, która nic
        nie dała sad
        efekt - dopóki mieliśmy kołyskę to jeździliśmy taksówkami, jak mamy ten większy
        fotelik jeździmy z wózkiem autobusami, trudno... może niedługo zamienimy motor
        na samochód i będziemy jeździc we trójkę normalnie... smile)
        pozdrawiam
        • 26magda3 Re: taksówka z fotelikiem 11.10.04, 12:22
          wszystko pięknie, ale czy ktoś z was zastanawial się za co taksówkarz ma kupić
          fotelik (i to nie jeden a przynajmniej 3 - różne rozmiary)- watpię, żeby jakaś
          korporacja taksówkarska za to chciała płacić!!!! No a zakładając że ma 3
          foteliki - to gdzie je wozić - nie każdy samochód ma taki bagażnik, żeby
          zmiescić 3 foteliki. No a jeśli nawet zmieści - to gdzie wtedy włoży inny
          ewentualny bagaż np. wózek, albo jak akurat pojedzie po kogoś bez dziecka a za
          to z dużą ilością bagaży!!!!
          nie jestem przeciwnikiem wożenia dzieci w fotelikach - tylko trzeba to jakoś
          zorganizować, a ja nie bardzo sobie wyobrażam jak!!!

może oddzielne taksówki dla dzieci - tylko który taksówkarz zrezygnuje z
          normalnych, częściej jeżdzących klientów

• 26magda3 Re: taksówka z fotelikiem 11.10.04, 12:31
      i jeszcze coś - zakładając że taksówkarze jeżdżą z fotelikami - to czy nagle
      nie zaczniemy narzekać, że to są najtansze foteliki i też wcale nie są
      bezpieczne - a mogę się założyć, że nawet jeśli ktoś zmusi taksówkarzy do
      kupowania fotelików i znajdą się na to pieniądze to i tak będzie to minimum.
      Starczy akurat na foteliki z supermarketów - których jezeli mamy mozliwości
      finansowe to i tak nie kupujemy
      • mama007 Re: taksówka z fotelikiem 11.10.04, 14:36
        minely juz czasy taksowek prywatnych, jak zamawiasz telefonicznie taksowke to
        jezdzi ona pod szyldem wielkiej korporacji. dla takiej korporacji wydanie
        1000zl (bo tyle w zupelnosci wystarczy na 3 foteliki) to chyba nie tragedia??
        poza tym nikt nie musi tych fotelikow wozic ze soba. taksowki maja swoja baze,
        do ktorej sie zglaszaja, moga jezdzic do niej rowniez po fotelik jesli ktos
        taka taksowke zamowi.
        to nie musi byc 100 taksowek na miasto. wystarczy jedna albo dwie - jesli ktos
        bedzie mial wybor poczekac czy jechac bez fotelika to na pewno poczeka.
        logiczne, nie?
        i chyba niezbyt skomplikowane, wystarczy troszeczke checi.... mamy XXI wiek,
        ludzie lataja w kosmos, a w taksowce nie moze byc fotelika...?
        pozdrawiam
        • kangur4 Re: taksówka z fotelikiem 12.10.04, 10:48
          Zgadzam się w całej rozciągłości. Wystarczy, żeby w korporacji dwie, trzy
          taksówki miały fotelik. Zamawiasz, zaznaczasz, że potrzebujesz fotelik, czekasz
          może trochę dłuzej (trudno) i masz!. Da sie to załatwić. Niestety trzeba do
          tego odrobinę dobrej woli.
    • anek.anek Re: taksówka z fotelikiem 12.10.04, 10:55
      zgodnie z prawem w taksówce możesz weźć dziecko bez fotelika. Mi zdarzyło się
      to ze dwa razy w sytuacji awaryjnej - ale przeżyłam niezły strach. Taksówkarz -
      sam ojciec- jechał co prawda baardzo ostrożnie (aż do przesadysmile, ale miałam
      paranoję, że coś się stanie. Na szczęście nie stało się nic. Musisz zadzwonić
      do korporacji i poprosić panienkę żeby rozpuściła wici wśród taksówkarzy - może
      ktoś akurat ma przy sobie w bagazniku fotelik. ale wątpie. Najlepiej mieć
      telefon do taksówkarza, który ma dziecko i umawiać się z nim konkretnie,
      przynajmniej kilka godzin wcześniej - żeby miał czas zabrać własny fotelik z
      domu.
      • magiszon Re: taksówka z fotelikiem 12.10.04, 11:46
        Zgadzam się z Agnieszką w 100%. Przecież to jest proste, tylko trzeba trochę
        pomyśleć i mieć odrobinę dobrych chęci i wyobraźni, a to niestety dla wielu
        ludzi jest bolesne smile
        Pozdrawiam
        Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka