Dodaj do ulubionych

Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc

25.05.10, 00:10
Witam Was!
U mojego męża w Furmanach zalało wszystkie domy, tam mieszkają jego rodzice.
Chcę zorganizować zbiórkę odzieży dla nich i sąsiadów. Jak się dowiaduję w tej
chwili to najbardziej są potrzebne ubrania i rzeczy dla dzieci. Dzieci sa w
przekroju wieku tam 3- 14lat. Są to 3 rodziny które znam i które naprawdę
takiej pomocy potrzebują. Jeśli ktoś chciałby się ze mną skontaktować podam nr
tel. 888513888. O kontakt proszę po godz. 12.
Pomyslałam że jest to dobry sposób dać ogloszenie na forum, mam nadzieję ze
nikogo moim postem nie uraże. Ja juz swoje rzeczy przekopałam ale nie mam za
wiele ,bo przy przeprowadzce pooddawałam.
Skąd mogłam wiedzieć że taka tragedia będzie.sad
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 25.05.10, 08:32
      Chyba powinnaś uściślić, które to Furmany, miejscowości o tej nazwie
      jest kilka.
      • bj32 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 25.05.10, 09:15
        Kilka? Ja znalazłam jedne, koło Sandomierza...
        Niemniej w rzeczy samej dobrze byłoby poznać jakieś szczegóły.
        • nioma Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 25.05.10, 09:24
          moze wystarczy tylko oswiadczenie + podpis/pieczatka z gminy?
          • ata-07 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 25.05.10, 18:42
            Pisz,jak stoi sytuacja.
    • milkas1 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 25.05.10, 22:16
      www.fakt.pl/Wies-Furmany-i-okolice-Sandomierza-pod-woda-FOTO,galeria,1405,5.html
      chyba potwierdzenia z gminy ze zalana nie potrzebne....
      • oola_1979 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 25.05.10, 23:14
        Sytuacja jest taka teraz - woda w domu po kolana , na szczescie spada ale
        ubrania, meble , agd i wiele innych waznych rzeczy jest utracona.
        Ludzie na nowo po powodzi w 2001 jakoś zaczeli zyć normalnie a tu znowu
        tragedia. Takie rzeczy jak ubrania ,łóżka, pościel pływała w wodzie w której
        było szambo i inne świństwa więc nawet po wypraniu i wysuszeniu się nie będzie
        nadawała do użytku.sad
        Rozmawiając dziś z rodziną Pomocy dużej tam nie ma. Dziś dowiedziałam się od
        siostry mężą że były nawet trudnośći żeby odebrać jakie kolwiek środki
        czystości.sad

• ata-07 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 09:16
          Dostałam dla córki ubrania od payuty,niestety za małe,bo jej córka
          jest młodsza od mojej i na bardzo szczuplutką dziewczynkę,na 8-10 l.
          To prosiłabym Cię,żebyś się zorientowała,czy jest gdzieś taka
          dziewczynka,może z biedniejszej rodziny i podaj mi adres na
          priv,proszę. Payuta zaoferowała się pomóc w wysyłce,myślę,że
          potwierdzi.
          • oola_1979 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 13:34
            Odpisałam na gazetowego.
            • payuta Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 19:57
              Potwierdzam co pisze Ata.
              Za male ubranka moze podac dalej.Oplace tez przesylke,tak jak Acie
              obiecalam.Ale ja po numerze telefonu i pomocy gogla to znalazlam
              jeszcze cos takiego :
              zobacz pełny profil
              baby1977
              nick: baby1977
              iDesk: baby1977
              No i jakos mam przeczucie ze nick zalozony tylko na potrzebe
              chwilowa.Moge sie mylic,ale wole sie pomylic niz sie dac w butelke.
              No,wiecie o co mi chodzi.Dzien po przejsciach mam i brak mi slowa
              pisanego.Normalnie jak Rydzyk gadam tongue_out
              Ata,w czwartek pieniazki na paczke wysle,masz jakies konto bankowe?
              P.P.
              • malgoska182 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 20:21
                U nas (chodzi o moje miejsce zamieszkania )zbieraczy na powodzian
                narobilo sie co niemiara.Dzisiaj weszlam do sklepu kupic jakas
                zabawke dla dziewczynki, ktora zamieszkuje chyba u Monki i Pani w
                sklepie akurat opowiadala o kilku osobach,ktore byly w sklepie
                zbieraly (usilowaly )pieniazki.Jedna z nich prosila o tansze zabwki
                dla dzieci powodzian( w formie darow zeby byly).Wlascielka sklepu
                poprosila o jakis identyfikator, to otrzymala odpowiedz,ze one tak
                prywatnie zbieraja , dobroczynnie. Pamietam jak kilkanascie lat temu
                wysylalysmy paczki (pisalo sie tylko na paczce "dla
                powodzian"Polonijne agencje nie braly pieniedzy za wyslanie takich
                paczek .Pozniej czytalam ,ze roznie to bylo z rozdzielaniem tych
                rzeczy.Ludzi zerujacych na tragedii innych nie brakuje.Na WTC w Nowym
                Jorku po wybuchu tez szabrowano .Zadne to pocieszenie dla nas,ale
                nigdzie hien nie brakuje.
                • malgoska182 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 20:34
                  Tych slow nie kieruje bezposrednio do zalozycielki (zalozyciela)tego
                  postu.Wierze gleboko,ze prosba o pomoc jest uzasadniona i jesli taka
                  pomoc wplynie w postaci ubran,srodkow czystosci ,to zostanie uczciwie
                  rozdzielona pomiedzy osoby naprawde potrzebujace.
                  • mari40 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 20:57
                    ja ,rzeczy wyprane,wyprasowane,z których wyrosły moje dzieci i moja wnusia,zaniosłam do oddziału naszej telewizj i wierze że trafią do ludzi którzy tego potrzebują
                    • ata-07 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 21:58
                      Payuta,nie wiem,jak to sprawdziłaś,nie moge dojść,ale wiem,że lepiej
                      poczekać i dać naprawdę potrzebującemu,ale komu ? Konto jakieś
                      mam,dzięki. No,jak dotąd nie dostałam nazwiska tej osoby,tylko sam
                      adres.
                      • payuta Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 22:23
                        forum.interia.pl/post/re-brawo-caritas,104,1082439,30700307,c,1,,0,0
                        • oola_1979 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 26.05.10, 22:40
                          Owszem dawałam tam ogłoszenie ale nie jako facet... hmmm ,nie wiem czemu sie tak
                          zaznaczyło a że jest 1977 to tylko dlatego ze 1979 było zajęte a jakoś do takich
                          małostek nie przykładam wagi. Na paru forach otworzyłam posty ale to chyba nie
                          zbrodnia. Po drugie nie jedna osoba ze mna rozmawiała i wie że jestem kobietą a
                          także podaję tel i adres bezspośrednio do poszkodowanych i tam też osoby dzwonią
                          . Zeby uwiarygodnić to że mówię prawdę jeszcze w tym tygodniu podeśle
                          administratorce status powodziana i zdjęcia z domu zalanego. Wiem że osoby mogą
                          nie ufać i rozumię to i do nikogo nie mam pretensji. W tym tygodniu będziecie
                          mogły dostać potwierdzenie u administatorki jak wyśle do dziewzyn maila.
                          • milkas1 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 27.05.10, 09:53
                            Owszem, ja rozmawialam z oola1979 przez telefon, potwierdzam to
                            kobieta, ale prosilam bezposredni adres do wysylki do Furman i nie
                            dostalam, dostalam adres Tarnobrzeski, blisko to ok 17 km od Furman,
                            ale nie Furmany...
                            poza tym pisanie postow o pomoc ze świerzo założonych nickow nie
                            jest dobrze widziane
              • bj32 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 27.05.10, 09:47
                No, jest w profilu, ze mężczyzna... Ale jest też, ze mąż ma rodzinę w
                Furmanach. I pisze o sobie w formie żeńskiej.

Natomiast i faktem pozostaje, że tylko te dwa ogłoszenia w necie, i
                tylko te dwa posty na naszym forum z tego nicku.

Sugeruję poczekać na jakąś bliższą wiedzę. Ewentualnie gdyby któraś z
                koleżanek byłaby skłonna spotkać się z Oolą i może zawieźć te rzeczy
                w odpowiednie miejsce?
                • payuta Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 27.05.10, 12:05
                  Jak do tej pory oola milczy.P.P.
                • arwena_11 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 27.05.10, 12:07
                  Blanka na maglu robiona jest zbiórka do Migotki, bo ją i jej sąsiadów też
                  zalało. Może tam to posłac jak się wszystko zbierze?
                • oola_1979 Re: Zbiorka ubrań dla powodzin -proszę o pomoc 27.05.10, 12:20
                  Adres podałam tu dziewczynie do Mokszeszowa gdzie obecnie oni kątem mieszkaja u
                  rodziców zięcia. Podaję tu albo do siebie , tam dom stał zalany jak ogłoszenie
                  dawałam i teraz też szybko się nie sprowadzą. Trochę czasu potrwa zanim
                  doprowadzą dom do takiego stanu żeby tam zamieszkać, wiec wyobrażcie sobie jak
                  tam miały pojsc paczki z ubraniami ?
                  • oola_1979 Karta powodzianina i zdjęcia dostarczyłam 27.05.10, 22:57
                    Karta powodzianina i zdjęcia dostarczyłam do pani administratorki.
                    • oola_1979 link do zdjęć oraz karta powodzianina 29.05.10, 23:43
                      fotoforum.gazeta.pl/5,2,oola_1979,1.html link do zdjęć oraz karta
                      powodzianina
                      • bj32 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 30.05.10, 09:37
                        Faktycznie dostałam. Wszystko wygląda prawidłowo.

Przy okazji bardzo proszę te dziewczyny, które piszą go mnie z poczty
                        innej, niż gazetowa, żeby podawały nick z forum, bo jeśli ktoś ma
                        pocztę na hermenegilda.kociubinska@wp.pl, a na forum pisze jako
                        zosia67429806, a na imię ma Marianna, to ja kompletnie nie wiem, z
                        kim gadamindifferent
                        • bj32 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 30.05.10, 09:45
                          W linku do zdjęć Ooli i u mnie, na zdjęciu karty powodzian jest
                          telefon i adres tamtejszego OPSu, to sądzę, ze jak któraś z Was ma
                          wątpliwości i chce się upewnić, to można zwyczajnie zadzwonić i z
                          bani. Okolica się zgadza. Jak dla mnie wszystko pasuje.
                      • ewik1976 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 30.05.10, 13:40
                        Mam troszkę ciuszków na 4-5 lat. Jeśli się przydadzą, to proszę o namiar na gazetową. Pozdrawiam,
                        Ewka
                        • kristii Chętnie pomogę 30.05.10, 20:53
                          Dzwoniłam kilka razy do autorki postu,ale nikt nie odbiera telefonu.Szkoda sad
                          Chciałabym pomóc mam do oddania sporo ubrań dla dorosłych,dla dzieci w wieku 2-3
                          lat,kołdrę,śpiwór ,pościel,buty itp.
                        • ewik1976 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 31.05.10, 10:22
                          Dostałam maila, ale spod innego adresu. Oola, to od Ciebie? I na adres warszawski?
                          • ewik1976 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 31.05.10, 10:26
                            Bo jestem trochę zdezorientowana...
                            • ewik1976 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 31.05.10, 18:27
                              Piszący się nie podpisał (dziwne, ja się zawsze podpisuję, a szczególnie jak czegoś potrzebuję), dostałam tylko adres pod jaki mam wysłać paczkę, bez nazwiska, imienia adresata. No i ten e-mail, już sama nie wiem, dziwnie to wygląda. Oola, jeśli to Ty jesteś autorką, to daj znać tutaj, bo serio jestem zaniepokojona.
                              • oola_1979 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 01.06.10, 15:15
                                ewik1976 odpisałam na maila
                                • ewik1976 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 01.06.10, 15:41
                                  Dzięki smile
                                  • malgoska182 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 13.06.10, 09:25
                                    Czy niejasnosci zwiazane z adresm warszawskim i brakiem nazwiska sie
                                    wyjasnily?
                                    Dziekuje.
                                    • ewik1976 Re: link do zdjęć oraz karta powodzianina 14.06.10, 23:51
                                      Wyjaśniły się. Przepraszam, że tak późno piszę, ale byłam w rozjazdach i dopiero
                                      dotarłam do domu i do netu.
                                      Paczkę wyślę niestety dopiero jutro, mam nadzieję że się przyda i szybko dojdzie.
    • bj32 Ola 13.06.10, 11:00
      Może wyjaśnij dziewczynom, co jest grane. I nie rób żadnych czarów,
      bo tracisz wiarygodność. Nie, żebym się czepiała, ale na logikę: jak
      ja dostaję maile z rozmaitych adresów i nie wiem, z kim gadam, to
      przestaję gadać. Dziewczyny teraz są jakby zdezorientowane i wcale
      się nie zdziwię, jak przestaną robić cokolwiek.
      • mari40 Re: Ola 15.06.10, 07:32
        bj32 napisała:

> Może wyjaśnij dziewczynom, co jest grane. I nie rób żadnych czarów,
        > bo tracisz wiarygodność. Nie, żebym się czepiała, ale na logikę: jak
        > ja dostaję maile z rozmaitych adresów i nie wiem, z kim gadam, to
        > przestaję gadać. Dziewczyny teraz są jakby zdezorientowane i wcale
        > się nie zdziwię, jak przestaną robić cokolwiek.

chyba ta Pani nie ma ochoty niczego prostować,bo pomimo że bywa na ,,Oddam-Przyjme'' ,to Pomocne omija szerokim łukiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka