Dodaj do ulubionych

Renta wypadkowa dla mojej córki - pomóżcie!

11.06.11, 15:29
Proszę mamy pomóżcie mi, co powinnam zrobić i do jakiej instytucji się udać, żeby uzyskać dla dziecka rentę wypadkową po tragicznie zmarłym ojcu. 09.06 odbyła się rozprawa o ustalenie ojcostwa, wyrok uprawomocni się za 3tyg. Co dalej? Oprócz usc oczywiście... Sędzina podsumowała rozprawę, będę wnioskowała o "jakąś rentę" po ojcu - BEZ KOMENTARZA. Dziecko ma już 6 miesięcy, jej ojciec zginął jak byłam w 4. miesiącu ciąży. Nie mam świadczeń sad mam pomoc materialną od dziewczyn z BB ale prawnej brak. Mój narzeczony miał ponad 10letni staż pracy, mam świadectwa, oprócz tego zakłądu w którym zginął, nie mam protokołu sekcyjnego ani wypadkowego. Kto ma te dokumenty skompletować? Ja czy pracodawca ostatni?
Obserwuj wątek
    • makarona1 Re: Renta wypadkowa dla mojej córki - pomóżcie! 11.06.11, 15:47
      Tak to jest właśnie jak ludzie żyją na "kartę rowerową"...
      Trzeba było wcześniej zalegalizować związek, a nie teraz się po głowie bezradnie drapać.
      • anna.k777 Re: makarona1 11.06.11, 17:34
        Masz problem,to nie wyżywaj się na dziewczynie,która prosi o informację,a tak na marginesie,jak by wiedziała co ją spotka,to dawno by się położyła.
        • malabum Re: makarona1 11.06.11, 17:49
          Napisz z jakiej miejscowości jesteś? Może znajduje się tam lub gdzieś bliżej biuro porad obywatelskich gdzie mogłabyś znaleźć poradę prawnika za free, może popytaj w ZUSie i gdzie się tylko da. Może narzeczony był objęty w zakładzie pracy ubezpieczeniem grupowym i w takim wypadku uposażył Ciebie? Zasiłek rodzinny na pewno Ci przysługuje i dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka 170 zł.
          Są też różne fundacje np.
          pomocsierotom.org/fundacja/statut.html
          www.pomocblizniemu.org.pl/
          www.fundacjanadzieja.com.pl/
          • malabum Re: makarona1 11.06.11, 17:59
            W ostateczności po śmierci ojca dziecka można wystąpić z wnioskiem do sądu o alimenty od dziadka lub babci.
            • aqua696 Re: makarona1 11.06.11, 21:39
              Po uprawomocnieniu wyroku, z nim do Zus ktory wypaca rente rodzinna, w tym wypadku dziecko jest osoba ktrej ona przysluguje.
              Wdomu jesli mieszkaliscie powinnas miec dokumenty o pracy.
              Co do protokolow, skecji, itp. To albo porozumiesz sie z jego rodzina, albo bedzie ciezko.
              Moze oni juz pobrali odszkodowania.
              tu warto by bylo wiedziec gdzie ojciec byl ubezpieczony.
              A z wyrokiem, jako ustawiciel prawny mozesz udac sie do pracodawcy, i zlozyc pismo o wydanie dokumentow.
              Tu prawnik powinnien odpowiedzec bo od momentu uzyskania wyroku iz twoja coreczka jest jego corak, ty jestes jej przedstawicielem prawnym wiec instytucje ktore powinny wydac rodzinie dokumenty tez chyba powinny wydac je tobie...dla mnie to logiczne.
      • czytelniczka1488 Re: Renta wypadkowa dla mojej córki - pomóżcie! 12.06.11, 21:57
    • lorek08 Re: Renta wypadkowa dla mojej córki - pomóżcie! 12.06.11, 11:21
      Mój narzeczony zmarł jak córka miała 5 miesięcy.Na szczęście miała jego nazwisko. Miał 20 lat w czasie śmierci więc do renty liczyły się także zaświadczenia o praktykach.Z firmy,w której pracował otrzymałam odprawę pośmiertną,pieniądze za niewykorzystany urlop.
      Drugie co przysługuje dziecku to pieniądze z II filaru . Ja ich jeszcze nie dostałam bo tam jest 200-300 zł tylko (pracował około roku) a trzeba założyć sprawę w sądzie (miałam) i jeszcze kolejną żeby kuratora określić (nie jestem pewna ale gdzieś to wyczytałam i zrezygnowałam).
      Jeżeli chodzi o rentę to dopiero 3 miesiące po śmierci składałam papiery.Dostałam wyrównanie od dnia śmierci.
      Jeżeli miał mieszkanie,samochód,garaż -cokolwiek swojego to należy do dziecka. Jeżeli coś dostaniesz musisz zgłosić to do urzędu skarbowego.Ja nic nie zgłaszałam i dostałam wezwanie. Ale,że nic mój nie miał to nic nie musiałam zgłaszać.
      • kasik2222 Re: Renta wypadkowa dla mojej córki - pomóżcie! 13.06.11, 08:38
        papiery do renty musiałam kompletować sama ( ale ja byłam żoną ) i złożyć w zus. Rentę córcia dostała bez problemu. Jak dziecko już uzanane w sądzie, to spadek po ojcu sie należy i właśnie pieniążki z II filaru. Zainteresuj sie bo ktoś już te pieniądze mógł pobrać, ( rodzice, rodzeństwo ) skoro innych spadkobierców nie było. Pewnie sprawę spadkową musisz przeprowadzić. Więcej informacji możesz uzyskać na forum mama-wdowa, zaraz link ci wkleję.
    • kasik2222 Re: Renta wypadkowa dla mojej córki - pomóżcie! 13.06.11, 08:39
      forum.gazeta.pl/forum/f,36576,mama_wdowa.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka