Dodaj do ulubionych

Szlachetna Paczka

17.11.11, 17:12
Witam w związku z tym że Blanka zgodziła sie być wstawiła tu swoje ogłoszenie wykorzystuje taką okazję i do Was piszę smile
Jak już wspominałam w innych wątkach jestem w tym roku wolontariuszem Szlachetnej Paczki. Wiele ludzi mi pomaga gdy mi się wali ja niestety sama materialnie nie mogę wspomóc żądnej rodziny ale zaoferowałam swój czas i pracę, w związku z tym mam do Was wielką prośbę...
W sobotę otwieramy bazę danych potrzebujących rodzin a ja już dziś chciała bym zapytać może tu udało by się zorganizować jakąś paczuszkę nawet nie wielką gdyż oprócz tych rodzin w bazie jest jeszcze wiele na listach rezerwowych i jeśli znajdzie się więcej osób pomagających one też dostaną pomoc. Na listach rezerwowych są osoby równie potrzebujące jak w bazie danych z tym że za późno zgłoszonych i nie było już wolontariuszy którzy mogli się podjąć i wziąć w opiekę ową rodzinę...W jednej z rodzin którą mam pod sobą jest samotna mama z 5 dzieci (nieletnich dzieci) w tym 2 bardzo chorych opisy będą w bazie i może chociaż tu uda się nas zrobić jakieś paczki z ciuchów? butów? zabawek? słodyczy?, środków czystości czy żywności o przedłużonym terminie?
W poniedziałek mam rejs po Sanockich urzędach, firmach i sklepach zobaczę co się da tam wskórać.
Pomyślcie może macie coś co wam jest nie potrzebne a innym by się przydało. Wiem że są rodziny proszące o pościel, garnki, sztućce, szklanki, obrusy czyli podstawowe rzeczy. Były też rodziny bardzo roszczeniowe też wspominałam ale takie odpadły na starcie.
Pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 17.11.11, 17:33
      Magda ja rozumiem sporo ale moze opisz czy kobieta jest samotna..bo wdowa..i czy ma alimenty..
      Moze jestem cieta ale niedawno bylam u rodziny gdzie 4 dzieci 5 w drodze..ona samotna twierdzi ze zostawil sa na wiesc o kolejnej ciazy..ale ta historia to tak od 3 sie powtarza ze on odchodzi..potem chce wrocic macha kolejne i znow odchodzi..
      W tym 2 dzieci z astma..a ja wchodziac o malo nie udusilam sie od smogu fajek...wiec nie widzi mnie astma maluchow i pewnie kolejne tez bedzie astmatykiem..
      Stac ja na fajki ale na nic dla dzieci..alimenty wnosila smieszne kwoty lacznie na 4 ma alimentow 600zl...mi rece nad jej glupota opadly.....i do pracy nie pojdzie bo raz w ciazy dwa kto zajmie sie dziecmi..a przeciez dzieci nie sa niczemu winne...
      i tak zyje z alimentow, swiadczen, zasilkow w mops, to co da caritas...itp...i dobrzy ludzie...
      Dla mnie to patologia...
      • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 17.11.11, 19:10
        aqua nie rozpisywałam się żeby nie robić litanii którą trudno odczytać smile pomyślałam ze skoro w sobote wszytkie te dane beda na stronie paczkowej nie jest to potrzebne no ale nie ma problemu.
        Wiesz co ta kobiete zostawił mąż 2 lata temu mają rozwód on ma nową żone już dużo młodszą co prawda płaci alimenty w sumie 1500zł ale to cały wkład w wychowanie dzieci. Pani K ma jeszcze rodzinne na 5 dzieci i zasiłki na 2 bardzo chorych dzieci. Nie ma z nikąd fizycznie pomocy bo nie ma rodziny rodzice już nie żyją a rodzeństwa nie ma one z dziećmi mieszka w maluteńkim mieszkanku 2 małe pokoiki (klitki) i czeka na przydział mieszkania jest na liscie.
        Najmlodsze dzieci to bliźniaki 5 letnie jeden bardzo duży myślałam ze ma z 8 lat ale on jest bardzo chory i tak wygląda po lekach jedno ze starszych dzieci syn 17 lat tez jest z porazeniem i z zaawansowaną cukrzycą ledwo chodzi. Matka nie pracuje bo musi zajmować sie dziećmi rano zaprowadza starszego syna do szkoły weraca z maluchami na 3 godziny do domu potem zaprowadza małych bliźniaków do zerówki intergracyjnej za 2 godz idzie po starszego a za kolejne 2 idzie po maluchów. Jedyna pomoc jaka ma to 13 letnią curke która zajmuje sie młodszym rodzeńtwem zeby mama mogla zakupy zrobić...

To co pisałaś o tej rodzinie w ktorej mama pali przy dziecikach jeszczechorych to pikuś z tym co ja miałam na wywiadzie...mama z 3 dzieci z astmą w 1 pokoju mieszkają bieda aż piszczy a mamusia w 6 miesiacu gruba bardzo nie wiem czy nie bliźniacza ciąża i mamusia tez nie wie bo nie była w ogole u lekarza a w domu siweo okien nie wolno otworzyc bo sie dzieci rozchorują a ona cygar za cygarem i to nie byle jakie papieroski...(marki nie podam co by reklamy nie robić) ale dokladnie wiem o czym pisałaś.
        • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 18.11.11, 13:38
          Kurcze 1500 alimentow na 5 dzieci w tym dwoje chorych to horror ...
          I to ze swiadczenie jest na jedno dziecko a nie choc troche wyzsze kiedy jest ich dwoje.
          Pogon kobiete o wyzsze aliemnty nie przygotuje calos plus alimenty na nia...no ale cos czuje ze jest bez orzekania o winie rozwod..
          POdpytaj sie jak mozesz czemu blizniaki sa tylko na 2 godziny...
          Tu potrzebna by byla np.l pomoc typu specjalistyczne uslugi opiekuncze..lub po prostu asystent osoby niepelnosprawnej.
          Czy szkola starszego syna jest blisko -jesli powyzej 3 km to gmina powinna zapewnic transport..i nie na zasadzie ze darmowe dojazdy opiekuna z dzieckiem srodkami komunikacji miejskiej ale z pod domu odbierac chlopca i tak go odwozic..
          • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 18.11.11, 20:11
            aqua696 napisała:

> Kurcze 1500 alimentow na 5 dzieci w tym dwoje chorych to horror ...

> Pogon kobiete o wyzsze aliemnty nie przygotuje calos plus alimenty na nia...

Moze sie starać o podwyzszenie alimentow jak je dostałam dopiero 5 miesiecy temu? ja sie nie orientuje i jak mi radzisz jej wszystko przekaze smile nawet nie wiedzialam ze ona sie tez moze starac o alimenty... ale tylko wtedy jak jest z jego winy orzeczony rozwód?

> ale cos czuje ze jest bez orzekania o winie rozwod..

wlasnie nie wiem czy jest orzeczona wina sad ale sie dowiem

> POdpytaj sie jak mozesz czemu blizniaki sa tylko na 2 godziny...

nie nie na 2 źle przeczytałaś na około 5 godzin
            "zaprowadza małych bliźniaków do zerówki intergracyjnej za 2 godz idzie po starszego a za kolejne 2 idzie po maluchów." plus 30min droga (mniej wiecej 5 godzin sa te za ktore nie musi nic płacić)
            > Tu potrzebna by byla np.l pomoc typu specjalistyczne uslugi opiekuncze..lub po
            > prostu asystent osoby niepelnosprawnej.

gzdie moze sie o to starac?

> Czy szkola starszego syna jest blisko -jesli powyzej 3 km

szkoła jest niedaleko jakieś 25min od domu

Niestety nie bardzo jest cheć pomocy byłam dzis w kilku miejscach ale widze ze ludzie nie chca pomagac a firmy nagle wiekszość plajtuje....jak sie dowiaduja ze tego nie moga odliczyć od podatku bo to pierwsze pytaniesad
            • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 18.11.11, 21:00
              Pokolej ok zle zrozumialam z szkola faktycznie.
              Uslugi zalatwia sie z MOPS nalezy pobrac wniosek przejsc sie do specjalisty wypelnic ...i o asytenta tez.
              Z tym ze o asystenta chyba nie na wniosku tylko pisze sie podanie.
              Moze wolontariusze z waszego miasta??
              Moze starac sie o p[odwyzszenie, nie musiala sie wogole zgadzac na tak niskie bo to raptem jest 300zl na glowe..a w tym 2 niepelnosprawnych dzieci...
              Tak o alimenty jesli bylo orzeczenie o winie co czytajac historie samo sie nasuwa..ale wiekszosc tego nie robi mie myslac kobiet o zabezpeiczeniu...
              Napisz mi cos wiecej na priv...opisz mi co jest dzieciakom..moz etu cos podpowiem...
              • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 10:15
                aqua napisałam na priv smile
      • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 18.11.11, 09:45
        aqua696 napisała:

> Dla mnie to patologia...

chciałam jeszcze dopisać, że masz racje to co opisałaś to patologia i niestety co raz więcej takich rodzin ale ta którą zakwalifikowałam mieszka w bloku rotacyjnym typowo patologiczne środowisko ale na szęście rodzina sama w sobie nie jest patologiczna poprostu za dużo na nich spadło w jednym czasie...
    • justyna198515 Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 18:10
      Wkurzyłam się. Powiedziałabym więcej, nieparlamentarnych słów, ale nie. Ankietowałam sąsiadkę, która znam.Wiedziałam, że mieszkam z facetem, z którym ma dwoje dzieci, ale uwierzyłam, że sie rozstali. Samotna matka, która mieszka z ojcem swoich dzieci, bo jest tam zameldowany, nie żyją razem, alkoholik, boże czego się ja nasłuchałam. Jade przed chwila do sklepu, widze tą samotną matkę z konkubentem jak sie caluja i za raczke ida. Nie uwierze juz chyba żadnej, bo to druga aktoreczka w przeciągu tygodnia. Jak one śmią wyciągać ręke po pomoc zabierajać innym możliwość.
      • bellagnos Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 18:28
        ja poszukuje wielodzietnej rodziny której zrobi paczkę przedszkole i nie jest prosto znaleźć rodzinę z małymi dziećmi z niezawiniona bieda...samo słowo konkubent odstrasza..
        • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 19:31
          bellagnos napisała:

nie jest
          > prosto znaleźć rodzinę z małymi dziećmi z niezawiniona bieda...samo słowo konk
          > ubent odstrasza..

Nie jest to tak dokońca ta rodzina która mam pod sobą co o niej pisałam tu to tu jest bieda zupełnie nie zawiniona kobiete z 5 dzieci zostawił mąż i to jest 2 dzeici chorych i czym ta kobieta zawiniła ze ma taką sytuacje? ze ją mąż zostawil dla innej, młodszej i bez chorych dzieci? niczym a ona radzi sobie jak może bardzo fajna rodzina i naprawde potrzebująca i wszytskie dokumenty widziałaysmy wszedzie mialysmy wgląd i do papierow i w całym mieszkaniu wszedzie i wiem ze takich rodzin jest wiecej ale takie wlansie rodziny sie wstydza i nie chca wyciagać reki.
          • bellagnos Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 19:47
            Ja nie pisałam o konkretnej rodzinie a tym bardziej tej, tylko tak ogólnie, potrzebuje taką rodzinę by wszystko było jasne,robią co mogą ale..
            w tamtym roku niestety niektórzy rodzice w przedszkolu kręcili nosem na wybrana rodzinę i po odwiedzeniu jej wiem, że ojciec tej rodziny był winny ponieważ, było widać, że ta kobieta matka nie chciała by on by gdy przychodzą wolontariusze, 4 dzieci i jedno w drodze a mieszkanie dwu pokojowe i bieda szczególnie brak jedzenia.
          • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 21:10
            Magda przeraszam ale kto zdrowo myslacy majacy chore dziecko ma 5 dzieci???
            Maz jesli zarabial 5000 - bo od dawna jeden z chlopcow wymagal opieki 24 godzinnej matki -to nie mailby teraz alimentow na poziomie 1500zl.
            I nawet przy takiej kwocie dochodow mysle-bo nie mam sama utrzymanie 5 dzieci w tym chorych to bieganie w labiryncie pilnych wydatkow...a ktore moga poczekac...
            • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 20.11.11, 11:51
              aqua696 napisała:

> Magda przeraszam ale kto zdrowo myslacy majacy chore dziecko ma 5 dzieci???
              > Maz jesli zarabial 5000 - bo od dawna jeden z chlopcow wymagal opieki 24 godzi
              > nnej matki -to nie mailby teraz alimentow na poziomie 1500zl.
              > I nawet przy takiej kwocie dochodow mysle-bo nie mam sama utrzymanie 5 dzieci w
              > tym chorych to bieganie w labiryncie pilnych wydatkow...a ktore moga poczekac
              > ...
              >

no nie zarabial ojciec 5tyś myśle bo u nas (na naszym terenie to kwota z kosmosu) ale masz racje ja bym sie nie zdecydowalam ona tez mowi (tak wyszło) wszytsko rozmumie bo też tak pomyślała ze kto tak postepuje ale z 2 strony staram sie ich zrozumiec tzn szkoda mi dzieci dlatego skupiliśmy się na pomocy szczególenie im w ankiecie Wiosny jest głownie wpisana żywnośc i odzież dla dzieci glownie dla chłopców 5 letnich którzy nie wybierali takiego losu. Jeśli chodzi o córkę najstarszą to... sama teraz wybiera droge buntowniczka zamiast mamie pomóc to ją jeszcze pogrąża i psychicznie i finansowo.

Aqua a dostałas maila o ktorego prosilaś? tam napisałam jak to od środka wygląda ale nie chce zostawiac ich bez pomocy zaliczyłam ich do akcji ze wzgledu na maluchy
        • piotr_57 Re: Szlachetna Paczka 19.11.11, 21:32
          bellagnos napisała:

..z niezawiniona bieda..

Zdefiniuj proszę pojęcie.
          • bellagnos Re: Szlachetna Paczka 20.11.11, 12:56
            Nezawiniona bieda czyli taka która wiąże się z jakimś nieszczęściem -chorobą, niemożnością podjęcia pracy, wypadkiem, śmiercią itp Przy czym zaznaczam, że to co napisałam nie dotyczy dzieci bo one zawsze są niewinne.
            • piotr_57 Re: Szlachetna Paczka 21.11.11, 22:14
              bellagnos napisała:

> Nezawiniona bieda czyli taka która wiąże się z jakimś nieszczęściem -chorobą, n
              > iemożnością podjęcia pracy, wypadkiem, śmiercią itp Przy czym zaznaczam, że to
              > co napisałam nie dotyczy dzieci bo one zawsze są niewinne.

Wiesz, myślę, że to nie jest takie proste. Każda bieda jest, jakoś tam, zawiniona. Znalezienie "zawinienia" jest tylko kwestia tego, jak "głęboko" zechcemy tej "winy" szukać.
              • bj32 Re: Szlachetna Paczka 25.11.11, 11:23
                Piotr, ale przy założeniu, że jest normalna rodzina z dwójką pracujących rodziców i dwójką zdrowych dzieci i nagle na trasie z Wałbrzycha do Kutna ktoś im zrobi z bagażnika garaż, dzięki czemu jedno z rodziców wyląduje na wózku, a jedno z dzieci wpadnie w katatonię, to może z tego wyniknąć bieda "zawiniona" przez tego, kto im wjechał.
                Ja się zgadzam, ze w większości przypadków ludzie klepią biedę na własne życzenie, głównie z lenistwa i bezmyślności. Ale Ty świetnie wiesz, o co chodzi z tą "niezawinioną biedą"tongue_out
                • piotr_57 Re: Szlachetna Paczka 25.11.11, 12:30
                  bj32 napisała:

> Piotr, ale przy założeniu, że jest normalna rodzina z dwójką pracujących rodzic
                  > ów i dwójką zdrowych dzieci i nagle na trasie z Wałbrzycha do Kutna ktoś im zro
                  > bi z bagażnika garaż, dzięki czemu jedno z rodziców wyląduje na wózku, a jedno
                  > z dzieci wpadnie w katatonię,

Bj, człowiek rozsądny nie wsiada z dwójką dzieci w starego grata kupionego za 1000zł.

Jeśli natomiast założymy, że był to człowiek rozsądny, pracował już kilka lat, odłożył na porządny samochód, ma mieszkanie, ubezpieczył się od nieszczęśliwych wypadków. Dlaczego miałby wpaść w biedę ? ? Otrzymuje odszkodowania za samochód, za katatonie dziecka, z polisy indywidualnej. Do tego otrzymuje rentę na siebie i dziecko. O wyrównanie różnicy w dochodzie, między rentą a dotychczasowym dochodem pozywa sprawce wypadku. Być może stopa życiowa obniży się nieco, ale na pewno nie można będzie mówić o biedzie.

to może z tego wyniknąć bieda "zawiniona" przez t
                  > ego, kto im wjechał.

Ten kto im wjechał popełnia przestępstwo drogowe.
                  Im można przypisać zawinienie w rozumieniu etycznym, zawinili lekkomyślnością, zaniechaniem, zbyt pospiesznym konsumpcjonizmem etc.

> Ja się zgadzam, ze w większości przypadków ludzie klepią biedę na własne życzen
                  > ie, głównie z lenistwa i bezmyślności. Ale Ty świetnie wiesz, o co chodzi z tą
                  > "niezawinioną biedą"tongue_out

Jeśli piszesz w cudzysłowie o niezawinionej biedzie, to ok.
                  Natomiast jeśli "zdejmiesz" cudzysłów to powiem Ci, że (w swoim 57 letnim życiu) nie widziałem niezawinionej nędzy. I nie cofnę tych słów bez względu na to jakie gromy na mnie spadną!! Wiem, że są to słowa brutalne, ale taka jest prawda. Dwa razy w życiu zasmakowałem biedy, z tego raz wręcz nędzy! Nigdy do nikogo nie miałem o to pretensji.
                  Zapierałem się "sercem o gó..." (jak radził mi mój profesor z technikum) i ciągnąłem równo!!
                  Nigdy od nikogo niczego nie dostałem. Nawet jak ktoś chciał mi coś dać, to nie przyjąłem.
                  Nawet od rodziców.
    • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 21.11.11, 17:07
      Piszę tu żeby było jasne jestem wolontariuszem w Sanoku bo pisało do mnie kilka osób z Karkowa i Katowic że maja rzeczy które chca oddać do Szlachetnej i że moge sobie po nie podskoczyć... jak coś to piszcie smile
      • gazeta_mi_placi Re: Szlachetna Paczka 21.11.11, 19:08
        A gdzie znajduje się miasto Karków lub Karkowo jeśli można spytać?
        • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 21.11.11, 19:13
          gazeta_mi_placi napisała:

> A gdzie znajduje się miasto Karków lub Karkowo jeśli można spytać?

Gazeta widzę że spostrzegawczością nie grzeszysz i literówki nie wychwycisz ale (Jak już nie mogłaś się powstrzymać to ci odpowiem) "KRAKOWA"
          • piotr_57 Re: Szlachetna Paczka 21.11.11, 20:53
            magdag28 napisała:
            >
            > Gazeta widzę że spostrzegawczością nie grzeszysz i literówki nie wychwycisz ale
            > (Jak już nie mogłaś się powstrzymać to ci odpowiem) "KRAKOWA"

Nie przejmuj się. On/ona/ono zapewne jest z Karkowa, bo tylko tam mieszkają takie, upierdliwe Karkusy big_grin
            >
            • bj32 Re: Szlachetna Paczka 25.11.11, 11:24
              Karkusy to tacy troskliwi ludzie, koło których jak przechodzisz, to zawsze pytają, czy masz jakiś problem?big_grin
          • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 24.11.11, 01:34
            Witam dostalam ale dopiero dzis jestem w sieci..dwa poczta gazetowa ma fiola..i mam niebieski ekran...
            moze ktos cos podpowie??
    • justyna198515 Re: Szlachetna Paczka 24.11.11, 14:21
      Cieszę się ogromnie bo mam już wszystkich darczyńców. kamień mi z serca spadłsmile
      • bellagnos Re: Szlachetna Paczka 24.11.11, 14:37
        I zabił lwa big_grin
      • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 24.11.11, 14:47
        justyna198515 napisała:

> Cieszę się ogromnie bo mam już wszystkich darczyńców. kamień mi z serca spadłsmile

wow gratuluje ja nie mam jeszcze ani jednego sad szukam cały zcas dziś byłam jeszcze w kilku firmach ale wszyscy sie wykrecają że już wspomagają inne akcje sad na arzie nic sad
        • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 24.11.11, 15:48
          Magda moze na [priv popros o male szkolenie justyne..
          • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 25.11.11, 10:50
            aqua696 napisała:

> Magda moze na [priv popros o male szkolenie justyne..

hehe aqua to chyna nie problem szkolenia czy nie doszkolenia ale... mamy ubogi region sad i paczka po raz pierwszy więc w tym bym się dopatrywała problemu
    • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 29.11.11, 15:18
      nadal
      • justyna198515 Re: Szlachetna Paczka 29.11.11, 15:33
        A nam z 38 brakuje 11 darczyńców i zaczynam sie martwićsad
        • miedzymorze Re: Szlachetna Paczka 30.11.11, 19:51
          pewnie zrobia tak jak w zeszłym roku - przerzucą 'niezagospodarowanych' do Warszawy albo innych większych miast.

pozdr,
          mi

• magdag28 Re: Szlachetna Paczka 30.11.11, 22:48
            miedzymorze napisała:

> pewnie zrobia tak jak w zeszłym roku - przerzucą 'niezagospodarowanych' do Wars
            > zawy albo innych większych miast.

nie rozumiem? w jaki sposób? paczki z wysyłką? nie sądze
            • bellagnos Re: Szlachetna Paczka 01.12.11, 11:37
              do lubuskiego chyba z wawy jechał tir
              • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 01.12.11, 11:58
                bellagnos napisała:

> do lubuskiego chyba z wawy jechał tir

Pierwsze słysze nie wiedziałam że tak bywa smile i to w szlachetnej było? ja nadal walcze z kupnem odtwarzacza sad
                • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 01.12.11, 14:14
                  Ja ma Creative i szczerze wole inne..
                  samsung, philips sa trwale..dwa creative ma wbudowana baterie i to jest po czesci minus..a inne moza dostac na paluszki i je ladowac.
                • kroliczyca80 Re: Szlachetna Paczka 03.12.11, 16:55
                  W Krakowie jest jeden magazyn "pomoc dla świętokrzyskiego", czyli krakowscy darczyńcy składają tam paczki dla rodzin z innego województwa, a 8/9 grudnia tir wszystko na raz tam zawiezie. Tak przynajmniej ja to rozumiem, bo szczerze mówiąc nie wnikałam.
                  Ja mam pod opieką tylko jedną rodzinę (dwie odrzuciłam, w tym jedną z ciężkim sercem). I już mam świetnego darczyńcę, który sam się zgłosił, stara się i jestem z niego bardzo dumnasmile A moja współ-wolontariuszka ma z kolei trzy rodziny i dla nich tez już ktoś się znalazł, wszyscy podobno odpowiedni. W dużych miastach rodziny są rozchwytywane, znikają z bazy w błyskawicznym tempie. W biednych regionach jest o wiele gorzej. Dlatego "cudowna" rada aqua dla Magdy, żeby brała gdzieś korepetycje jest krzywdząca, niestosowna i szczerze mówiąc - po prostu głupia.
    • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 30.11.11, 23:12
      Jak by to nie było to i tak stwierdziłysmy ze na mikołajki chcemy drobne upominki zrobić dzieciakom poskładały sie po ile mogły nasze wolontarki i zamowilam już dla jednej dziewczynki buciki takie jakie sobie wymarzyła (czerwone kozaczki) teraz na allegro szukam taniego wymarzonego odtwarzacza dla dziewczynki ktora jest cudowna bardzo zdolna i jedyne marzenie to odtwarzacz "Creative" niestety nie spodziewałyśmy się że jest taki drogi około 100zł z przesyłką sad nie wystarczy nam już na żadne (gry czy puzzle) dla bliźniaków sad nie znam sie na odtwarzaczach wiecie jakie sa jeszcze dobre nie chcemy chińskich kupować chciałyśmy żeby to był prezent taki wymarzony raz w życiu poradzcie jakis znacie sie? dajcie linka...prosze bo mam mało czasu mikołaj już niedaleko
      • puchatka29 Re: Szlachetna Paczka 01.12.11, 16:22
        Wiem że nie chcesz chińskich ,tylko co teraz jest "nie chińskie"? zobacz tutaj ,ten różowy fajny smile o ile chodzi o mp3 .

allegro.pl/odtwarzacz-mp3-lcd-czytnik-kart-micro-sd-do8gb-m16-i1941400184.html
        dla dziewczynki fajne jest też wg mnie to :

allegro.pl/mp3-4gb-odtwarzacz-naprezent-hello-kitty-sluchawki-i1952595076.html
        Na porządny sprzęt ,nie jednorazówkę musiałabyś jednak wydać minimum 250 sad
        • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 01.12.11, 17:07
          puchatka dziekuje za linki ten amlutki na szyje odpada bo ona bardzo prosila o taki z wyświetlaczem a ten pierwszy to napisałam maila ale niestety nie zdazy paczka dojść. Musze jeszcze poszukać u nas ale niestety u nas najtańszy 140zł 1gb a my mamy 93zł sad i z tego jeszcze chciałyśmy puzzle dla bliźniakow sad znalałam osobe która kupi dla chłopaków czapki szliki rekawiczki, majtki, skarpetki i dresy to już jakiś sukces smile
          • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 01.12.11, 22:20
            Magda z calym sercem..ale wierz moja latorosc chce ipadu..i nic..

szczerze sprawdzilam creative tez w azji skladaja....tam to juz wszystko.
            Powoli koszt mp4=bo o tym mowa bedzie rowny telefonowi.
            Ktory ma tez wyswietlacz mp3 i inne bajery.
            • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 02.12.11, 09:01
              aqua696 napisała:

> Magda z calym sercem..ale wierz moja latorosc chce ipadu..i nic..
              >
              >
              > szczerze sprawdzilam creative tez w azji skladaja....tam to juz wszystko.
              > Powoli koszt mp4=bo o tym mowa bedzie rowny telefonowi.
              > Ktory ma tez wyswietlacz mp3 i inne bajery.

Masz racje i stwierdziłysmy że kupimy zwykłą najzwyklejszą mp3 na tyle ile nam fundusz pozwala. Staramy sie poskładać paczke jak nie ma darczyńców na calą to po znajomych staramy sie i mamy już ciuchy dla chlopakow ale niestety nie mamy zywności i srodków czystości zaspamowałam do znajomych z nk ale tylko 2 sie zglosilo wlansie z czego 1 ciuszki kupi dla bliźniakow a 2 się dołoży bo rzeczy sa drogie. ja po swoich młodych też dalam maskotki bartek dzielnie się dzielił sam ma nie wiele ale dzielił równo na 2 smile i ciuchy czy buty z młodych też oddam to juz mamy cos smile
              • dorotamed Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 22:18
                Kupiłyście już ten odtwarzacz ? Dużo Wam brakuje do tego Creative?Mogłbym się dorzucić , jeśli jeszcze aktualne.
                • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 05.12.11, 08:13
                  dorotamed napisała:

> Kupiłyście już ten odtwarzacz ? Dużo Wam brakuje do tego Creative?Mogłbym się d
                  > orzucić , jeśli jeszcze aktualne.
                  Nie nie kupiliśmy żadnego jeszcze sad brakuje nam sporo bo az 40zł i chyba już nam sie nie uda sad
                  • dorotamed Re: Szlachetna Paczka 05.12.11, 11:13
                    Podaj mi na priv numer konta , gdzie mogłabym przelać te pieniądze .
                    Pozdrawiam
    • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 03.12.11, 16:11
      www.szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/action,step4,ids,9,idw,493,idf,12762.html#position
      to jest link do strony gdzie jest opis i wszystko o tej rodzinie której jestem opiekunem w akcji
      • miedzymorze Re: Szlachetna Paczka 03.12.11, 20:26
        17-to - 18-to latki są nie są żadne 'dzieci' tylko młodzież/dorośli. I owszem, mogą pracować - w czasie wolnym od zajęć szkolnych.
        pozdr,
        mi
        • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 03.12.11, 21:00
          miedzymorze napisała:

> 17-to - 18-to latki są nie są żadne 'dzieci' tylko młodzież/dorośli. I owszem,
          > mogą pracować - w czasie wolnym od zajęć szkolnych.
          > pozdr,
          > mi

Międzymorze w tym przypadku nie...nie moga pracować są to osoby chore (wczesniej pisałam) dziewczyna uczy się w zakladzie a chłopak ma cukrzyce I stopnia i od razu pisze ze z powikłaniami z resztą chyba dokładnie jest opis rodziny zrobiony chyba ze nie to moge odpowiadać na ile bedzie potrafiła. Jeden z bliźniaków też jest poważnie chory i tam też jest opisane
          • miedzymorze Re: Szlachetna Paczka 03.12.11, 22:18
            Magda, Ty tam byłaś, rozmawiałaś i oceniałaś. Ja moge polegać tylko na informacjach z tego wątku i opisu zgłoszenia w paczce.
            O chorobie Eweliny nic nie ma, jest krótka wzmiana, że 'przysparza mamie trosk'. No więc tu podtrzymuję swoje zdanie - dorosła panna do pracy, szkołę można też skończyć zaocznie.
            Artur - jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, czyli b. cieżki przypadek cukrzycy, to może lepiej, żeby mieszkał z ojcem ? (do sprawdzenia - dziecko powyżej 13 roku zycia może wybrac z którym rodzicem po rozwodzie chce mieszkać, albo przynajmniej jego zdanie jest brane pod uwagę).Wtedy u pani Kasi by się rozgęściło, i miałaby tylko bliźniaki do zaprowadzania do zerówki, może mogłaby podjąć pracę przynajmniej dorywczo.

Sprawdziłam, mam na półce puzzle 48 i 100 elementów., moim dzieciom jakoś faza puzzlowa odeszła. Jak chcesz mogę Ci podesłać.

pozdr,
            mi
            • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 11:39
              miedzymorze napisała:

> O chorobie Eweliny nic nie ma, jest krótka wzmiana, że 'przysparza mamie trosk'
              > . No więc tu podtrzymuję swoje zdanie - dorosła panna do pracy, szkołę można te
              > ż skończyć zaocznie.

Jet w zakładzie nakazem sądu nie moze pracować tylko w piątek wieczorem matka ją zabiera e do domu i w niedziele wieczorem matka ją zawozi (jakie by nie było ale to dziecko i matka zrobi dla niej wszystko tak jak dla innych dzieci)

> Artur - jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, czyli b. cieżki przypadek cukrzyc
              > y, to może lepiej, żeby mieszkał z ojcem ?.

To nie wchodzi w gre...ojciec nie chce by dzieci z nim mieszkaly nawet nie ma z nimi kontaktu jedynie płaci na nie alimenty i na tym sie jego rola kończy ma nową rodzine i się nią zajume...

u pani Kasi by się rozgęściło,
              > i miałaby tylko bliźniaki do zaprowadzania do zerówki, może mogłaby podjąć pra
              > cę przynajmniej dorywczo.
              >

no i jeszcze miała by 13 letnią córkę bo jest jeszcze 13 letnia dziewczynka tkóra jej bardzo pomaga jej zachowanie to na moje oko jak na 17 lat opiekuje sie chłopcami jak mama

> Sprawdziłam, mam na półce puzzle 48 i 100 elementów., moim dzieciom jakoś faza
              > puzzlowa odeszła. Jak chcesz mogę Ci podesłać.

Jęli dasz rade w poniedzialek to bedzie super bo zdąze dołozyc do paczki w piątek zanosze wszytsko do magazynu a w sobote z samego rana roznoszenie smile najprzyjemniejsza część całości mam tylko nadzieje ze uda mi sie zrobić chociaż czesć tej paczki
              na priv wyśle ci adres mój i prosze zebyś dopisała gdzis w rogu na paczce SZ.P.
              • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 19:42
                Magda ..wierz opis z szlachetnej paczki i tu sa dla mnie osobiscie zastanawiajace..
                Corka 18 letnia nakazem sadu -o czym piszesz na forum..czyli niezle zamieszla..i szczerze to nie miaszka z matka tylko matka ma zezwolenie na odwiedziny dziecka w weekend.
                I np. akcja na forum juz by panny nie objela -bo pelnoletnia.
                W czescie zakaldow dziewczyny oprocz nauki moga tez pracowac..co uwaza sie za resocjalizacie..i daje efekty na przyszlosc
                Syn rozumiem ciezko chory za rok bedzie mogl dostac rente..co podereperuje fundusz.
                No i na corke chyba nie ma alementow-bo musislaby juz samam wystapic o nie, co za rok bedzie musial uczynic syn.
                Rodzina plus ojciec tez mieszkala w tym 2pokojowym mieszkaniu??
                I nie bylo lozek??
                Dlaczego matka nie ma dodatku mieszkaniowego?? bo wtedy oplaty za malutkie mieszkanie nie wynosilyby 1000zl!!
                Na te corke tez raczej nie ma rodzinnego.
                Czyli chodod mozna podzielic na 5 osob..bo corki nie ma 5 dni w tygodniu w domu.
                Dodatek mieszkaniowy bardzo zmiejszylby oplaty za mieszkanie.
                I mam pytanie w opisie na szlachetniej nie ma nic o przebywaniu corki..czy to myk czy przeoczenie??
                Mi to troche zalatuje sprawa zukowskich...im wiecej pytan tym wiecej kwiatkow.
                Czy dzieci maja stypendia, dozywianie itp??
                Czy dostaja np. kwartalnie zwrot na zakup lekow??
                Przepraszam rozumiem dzieciaki itp..ale cos gdzies jeszcze nie gra....

Kroliczyca nie zrozumialas a bluzgasz....
                Nieraz zmiana kilku slow w mailu, inny dobor slow..wplywa na pozytywne rozpatrzenie prosby o pomoc w akcji.

I jak napisalas w duzym miescie prosciej, dwa moze bo nie wnikam w sysytem robienia paczek...mozna szukac sponsora spoza rejony -wojewodztwa, i tu zmiana formy prosby moze duzo odniesc...
                • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 20:16
                  aqua696 napisała:

> Corka 18 letnia nakazem sadu -o czym piszesz na forum..czyli niezle zamieszla..

no zamieszała zamieszła matka sobie z nią nie radziła zupełnie

> i szczerze to nie miaszka z matka tylko matka ma zezwolenie na odwiedziny dzie
                  > cka w weekend.

tak mieszka w domu resocjalizacyjnym czy jak sie to tam nazywa ale wiesz matka ją musi ubrać tego zakład nie zrobi

> W czescie zakaldow dziewczyny oprocz nauki moga tez pracowac..co uwaza sie za r
                  > esocjalizacie..i daje efekty na przyszlosc

nie wiem ale matka mowila ze nie ma wyjsc poza zakład w tygodniu nauke mają na miejscu i z tego co matka opisywała to nie moze pracować musi skończyć tam szkołe jeszcze 2 lata

> Syn rozumiem ciezko chory za rok bedzie mogl dostac rente..co podereperuje fund
                  > usz.

No pewnie taka le to za rok na razie nie ma on jest z grudnia teraz w grudniu konczy 17 lat

> No i na corke chyba nie ma alementow-bo musislaby juz samam wystapic o nie, co
                  > za rok bedzie musial uczynic syn.

ma jeszcze alimenty widziałam papiey

> Rodzina plus ojciec tez mieszkala w tym 2pokojowym mieszkaniu??

nie nie nie ojciec ich zostawił ma nową rodzine a tą sie nie interesuje wogóle nie odwiedza ani nic tylko tyle że płaci w terminie alimenty

> I nie bylo lozek??

nie oni maja 2 łóżka na jednym (dwu osobowym) śpi matka z jednym z pięcioletnich bliźniaków na drugim (fotel rozkładany taki jedno osobowy)17 letni syn z drugim 5 letnim bliźniakiem trzynastoletnia córka co wieczór dmucha materac.

> Dlaczego matka nie ma dodatku mieszkaniowego?? bo wtedy oplaty za malutkie mies
                  > zkanie nie wynosilyby 1000zl!!

ma dodatek mieszkaniowy a tyle wynoszą oplaty po odjęciu dodatku widziałyśmy wszytskie rachunki sam czynsz miesięczny(z ogrzewaniem) bez wody to 590zł

> Na te corke tez raczej nie ma rodzinnego.

ma bo sie uczy więc jej przysługuje do 21 roku życia nie ważne że uczy się z przymusu

> Czyli chodod mozna podzielic na 5 osob..bo corki nie ma 5 dni w tygodniu w domu

ale jak sie stara o cokolwiek dodatki czy jakieś zapomogi wszedzie wliczają córkę dlatego kierownictwo SZlachetnej kazało nam ją wliczyć

> I mam pytanie w opisie na szlachetniej nie ma nic o przebywaniu corki..czy to
                  > myk czy przeoczenie??

jest napisane że sprawia matce problemy... ja opisałam ale 3razy do mnie wróciło i miałam to poprawić opis nie zależał tylko ode mnie a "myk"? po co? nie znalam tej rodziny nie zależalo by mi jak by nie potrzebowali zeby dostali pomoc ja sobie rodziny nie wybierałam dostałam dane i miałam iść na wywiad i to nie sama tylko w 2 osoby sie robi wywiady żeby nie było nadużyć.

> Mi to troche zalatuje sprawa zukowskich...im wiecej pytan tym wiecej kwiatkow.
                  > Czy dzieci maja stypendia, dozywianie itp??
                  > Czy dostaja np. kwartalnie zwrot na zakup lekow??
                  > Przepraszam rozumiem dzieciaki itp..ale cos gdzies jeszcze nie gra....

nie mają stypendium bo u nas są stypendia dla dzieci mieszkajacych poza miastem czyli w gminie a oni podlegaja pod miasto.

> Nieraz zmiana kilku slow w mailu, inny dobor slow..wplywa na pozytywne rozpatrz
                  > enie prosby o pomoc w akcji.

tych slów nie rozumie tzn nie rozumie co chcialaś tu przekazac...
                  >
                  > I jak napisalas w duzym miescie prosciej, dwa moze bo nie wnikam w sysytem robi
                  > enia paczek...mozna szukac sponsora spoza rejony -wojewodztwa, i tu zmiana form
                  > y prosby moze duzo odniesc...

mamy szukać sponsorów najlepiej u siebie ale prywatni moga nam pomagać
                  • aqua696 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 21:33
                    Magda nieraz w prosbie o pomoc =zrobienie paczki napisanie kilku slow inaczej potrafi trafic do darczyncy..ale te slowa bylb do kroliczycy.

Co do rodzinnnego zaciagnelam informacji iz w momencie kiedy dziewczyna przebywa 5 dni po za domem nie ma podstawy do wyplacania..mimo pobierania nauk, poniewaz jest to nakazem sadu..anie szkola artystyczna, lub studia.
                    miss ok pomoc jako szlachetna paczka ..ale oni maja swoi portal tu mozna podpowiedziec co dalej na przyszlosc sprobowac zalatwic.
                    Stypendium nie jest zalezne od miejsca zamieszkania.
                    Z dochodem jaki wymienilas powinni bez problemu dostac pomoc w dozywnianiu ...lub z caritas.
                    Dodatek mieszkaniowy warto skladac w miesiacach zimowych bo kiedy w letnich jest nizsza odplatnosc to nieraz sa to okresy kiedy doplaca sie naprawde malo...

Czy udalo ci sie porozmawiac o uslugach opiekunczych lub asystencie....to warto ruszyc bo bedzie odciazeniem.
                    • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 05.12.11, 08:15
                      aqua696 napisała:

>
                      > Czy udalo ci sie porozmawiac o uslugach opiekunczych lub asystencie....to wart
                      > o ruszyc bo bedzie odciazeniem.
                      >
                      >
                      tak rozmawiałam i była Pani Kasia w MOPS i ma przyjść po nowym roku
                • missmiriam1 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 20:20
                  Aqua, ale to Szlachetna Paczka, jednorazowa akcja oparta na innych zasadach a nie długofalowa organizacja pomocy na forum. Dochodu nie podzieli na mniej osób, bo czymś córkę chyba przez dwa dni w tygodniu karmi, ubrania też jej kupuje.
                  • kroliczyca80 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 21:19
                    Ale to przecież aqua, wiechwiedząca na każdy temat, a do tego mistrzyni doboru słów i szyku zdań (chacha). Po co tłumaczysz, ona wie lepiej.
                • kroliczyca80 do aqua 04.12.11, 21:16
                  Kto bluzga? Ja? No to wklejam raz jeszcze:
                  Dlatego "cudowna" rada aqua dla Magdy, żeby brała gdzieś korepetycje jest krzywdząca, niestosowna i szczerze mówiąc - po prostu głupia.
                  Gdzie Ty tu widzisz bluzgnięcie?
            • magdag28 Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 14:16
              międzumorze wysłałam ci wiadomość prywatna ale nie wiem czy doszła bo miałam problemy jak bedziesz to daj znać smile
              • miedzymorze Re: Szlachetna Paczka 04.12.11, 21:52
                Doszła, postaram się jutro wysłać paczkę priorytetem, jeśli poczta się jeszcze nie zakorkowała to dojdzie.
                pozdr,
                mi
    • bellagnos Do Magdy 04.12.11, 23:18
      Rozumiem, że staracie się zrobić paczkę rodzinie, której narazie nikt nie wybrał..czy próbowałaś nawiązać jakiś kontakt ze sklepem spożywczym?? W takich osiedlowych można powiesić opis rodziny i ludzie bardzo chętnie wrzucają zakupy pomysł sprawdził się jak ja robiłam z tymże trzeba mieć kogoś znajomego, zaufanego by mieć pewność, że jest uczciwy .
      • magdag28 Re: Do Magdy 05.12.11, 08:18
        bellagnos napisała:

> Rozumiem, że staracie się zrobić paczkę rodzinie, której narazie nikt nie wybra
        > ł..czy próbowałaś nawiązać jakiś kontakt ze sklepem spożywczym?? W takich osied
        > lowych można powiesić opis rodziny i ludzie bardzo chętnie wrzucają zakupy pomy
        > sł sprawdził się jak ja robiłam z tymże trzeba mieć kogoś znajomego, zaufanego
        > by mieć pewność, że jest uczciwy .

tak byłam w sklepach było oki ale stowarzyszenie wiosna ktore prowadzi tą akcje nie zezala z zbiorki w sklepach taki mają regulamin sad a sklepy nie zrobią zbiórki bez zezwolenia ze stowarzyszenia i kółko sie zamyka a ty człowieku sie męcz...
        • bellagnos Re: Do Magdy 05.12.11, 13:50
          ha nawet nie wiedziałam, że łamiemy zasady big_grin rozumiem idee paczki, że to ma być prezent ale czym innym jest zbiórka w marketach gdzie ludzie wrzucają ale nie wiedzą dokładnie dla kogo a czym innym zachęcenie klientów malutkiego sklepu do włączenia się w paczkę dla konkretnej rodziny, przecież ludzie jak wiedzą dla kogo, to przynoszą różne rzeczy też z domu, możesz na siebie zostawić jakiś kontakt z informacją że szukasz chętnych do paczki, wiem że to balansowanie na granicy ale ja na Twoim miejscu bym tak zrobiła, no bo gdzie biedni studenci mają znaleźć chętnych do paczki?? Ja bym się dołożyła ale już włączyłam się w inną pomoc dość kosztowną finansowo..
          • aqua696 Re: Do Magdy 06.12.11, 07:11
            Dziewczyny lamiecie zasade forum...o kontach prosze pisac na priv...
            Magda napisz do sprzedajacych sprzet na jaki cel ma byc mp4 czy mp3 moze cos sie da ugrac.
            przekieruj na info o rodzinie...
            • magdag28 Re: Do Magdy 06.12.11, 09:52
              aqua696 napisała:

> Magda napisz do sprzedajacych sprzet na jaki cel ma byc mp4 czy mp3 moze cos si
              > e da ugrac.
              > przekieruj na info o rodzinie...
              >
              >
              Próbowałam ale ...kicha ale mniejsza z tym bedzie mp3 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka