marzenam32
01.05.12, 18:47
Mam na imię Marzena .Zwracam się o pomoc dla mnie i moich dzieci : 5 lat syn ,11 lat córka i 16 lat mój brat ,nad którym od 8 roku życia sprawuję rodzinę zastępczą.
Mieszkamy w mieszkaniu socjalnym na 34,04 m2 w Bytomiu .Jestem samotną matką wychowującą dzieci , bezrobotną bez prawa do zasiłku .Niestety życie mi się tak poukładało , że wraz dziećmi zostałam sama , po wyprowadzeniu się konkubenta . Nie radziłam sobie z opłatami , sam czynsz 800 zł + opłaty, a nie pracowałam , utrzymywałam się jedynie z otrzymywanych pieniędzy na dzieci .Od tego momentu minęło już prawie długie dwa lata , było ciężko czasami nawet bardzo ciężko .Mieszkamy już na mieszkaniu socjalnym(czynsz w tym mieszkaniu to 419 zł ) po eksmisji ,opłaty są mniejsze , ale niestety nie zawsze płaciłam cały czynsz za mieszkanie i powstało zadłużenie w kwocie 1686,27 zł , które powinnam spłacić do 1 lipca , bo niestety nie przedłużą mi umowy na kolejny rok .Opiszę swoją sytuację opierając się wątek "jeśli oczekujesz pomocy przeczytaj ".
Dodatek mieszkaniowy miałam od 1.09.2011 do 29.02.2012 r., ale niestety z powodu niedopłaty za czynsz został wstrzymany od 1.01.2012 r. Z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie korzystam z przerwami , jestem umówiona na wizytę pracownika socjalnego na 7.05.2012 .Jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku .Nie mamy dożywiania w szkole z powodu że od 10.02.2012 r. byłam zatrudniona na umowę zlecenie w Urzędzie Skarbowym na okres zeznań , przekraczaliśmy dochód , będziemy na nowo starać się o dożywianie w szkole .Z pomocy Caritas nie korzystałam jeszcze, ale już znalazłam gdzie mogę się udać w mojej mieście o pomoc , wybieram się po tym długim majowym weekendzie.Dzieci są w wieku: syn 5 lat - rozm. 110-116 cm.; córka 11 lat - rozm. 158- 164 cm. ; brat 16 lat rozm. L .Dzieci szkolne nie mają stypendium szkolnego , przekroczyliśmy dochód .Szukam pracy jako pracownik biurowy , sprzedawca , sprzątaczka , takiej pracy z której miałabym dodatkowe pieniądze , raczej na terytorium Bytomia lub w bliskich okolicach .Dodatkową pomoc korzystam z strony internetowej gdzie można oddać lub przyjąć ubrania lub inne potrzebne rzeczy . .Aby wyjść z dołka finansowego szukam pracy , starałam się o staż z Urzędu Pracy byłam już na jednym w Urzędzie Skarbowym , mam przyjść po 11 maja zapytać czy są jakieś nowe oferty na staż jako pracownik biurowy .Utrzymujemy się z zasiłku rodzinny na dwoje dzieci 159 zł , alimenty na dzieci 700 zł , oraz 658,80 zł z tytułu rodzinny zastępczej , razem 1517,80 zł.
Prosiłabym Pomoce emamy o pomoc w zakupie żywności, środków czystości oraz o ubranka dla dzieci , abym mogła spłacić to zadłużenie z otrzymywany pieniążków .Dokumenty są już przygotowane do wysyłki potwierdzające moją sytuację , wyślę na adres domowy Pani moderator bj32 , od której już otrzymałam adres do wysyłki .