Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny

01.05.12, 18:47
Mam na imię Marzena .Zwracam się o pomoc dla mnie i moich dzieci : 5 lat syn ,11 lat córka i 16 lat mój brat ,nad którym od 8 roku życia sprawuję rodzinę zastępczą.
Mieszkamy w mieszkaniu socjalnym na 34,04 m2 w Bytomiu .Jestem samotną matką wychowującą dzieci , bezrobotną bez prawa do zasiłku .Niestety życie mi się tak poukładało , że wraz dziećmi zostałam sama , po wyprowadzeniu się konkubenta . Nie radziłam sobie z opłatami , sam czynsz 800 zł + opłaty, a nie pracowałam , utrzymywałam się jedynie z otrzymywanych pieniędzy na dzieci .Od tego momentu minęło już prawie długie dwa lata , było ciężko czasami nawet bardzo ciężko .Mieszkamy już na mieszkaniu socjalnym(czynsz w tym mieszkaniu to 419 zł ) po eksmisji ,opłaty są mniejsze , ale niestety nie zawsze płaciłam cały czynsz za mieszkanie i powstało zadłużenie w kwocie 1686,27 zł , które powinnam spłacić do 1 lipca , bo niestety nie przedłużą mi umowy na kolejny rok .Opiszę swoją sytuację opierając się wątek "jeśli oczekujesz pomocy przeczytaj ".
Dodatek mieszkaniowy miałam od 1.09.2011 do 29.02.2012 r., ale niestety z powodu niedopłaty za czynsz został wstrzymany od 1.01.2012 r. Z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie korzystam z przerwami , jestem umówiona na wizytę pracownika socjalnego na 7.05.2012 .Jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku .Nie mamy dożywiania w szkole z powodu że od 10.02.2012 r. byłam zatrudniona na umowę zlecenie w Urzędzie Skarbowym na okres zeznań , przekraczaliśmy dochód , będziemy na nowo starać się o dożywianie w szkole .Z pomocy Caritas nie korzystałam jeszcze, ale już znalazłam gdzie mogę się udać w mojej mieście o pomoc , wybieram się po tym długim majowym weekendzie.Dzieci są w wieku: syn 5 lat - rozm. 110-116 cm.; córka 11 lat - rozm. 158- 164 cm. ; brat 16 lat rozm. L .Dzieci szkolne nie mają stypendium szkolnego , przekroczyliśmy dochód .Szukam pracy jako pracownik biurowy , sprzedawca , sprzątaczka , takiej pracy z której miałabym dodatkowe pieniądze , raczej na terytorium Bytomia lub w bliskich okolicach .Dodatkową pomoc korzystam z strony internetowej gdzie można oddać lub przyjąć ubrania lub inne potrzebne rzeczy . .Aby wyjść z dołka finansowego szukam pracy , starałam się o staż z Urzędu Pracy byłam już na jednym w Urzędzie Skarbowym , mam przyjść po 11 maja zapytać czy są jakieś nowe oferty na staż jako pracownik biurowy .Utrzymujemy się z zasiłku rodzinny na dwoje dzieci 159 zł , alimenty na dzieci 700 zł , oraz 658,80 zł z tytułu rodzinny zastępczej , razem 1517,80 zł.
Prosiłabym Pomoce emamy o pomoc w zakupie żywności, środków czystości oraz o ubranka dla dzieci , abym mogła spłacić to zadłużenie z otrzymywany pieniążków .Dokumenty są już przygotowane do wysyłki potwierdzające moją sytuację , wyślę na adres domowy Pani moderator bj32 , od której już otrzymałam adres do wysyłki .
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 19:13
      Ile u Was wynoszą stawki czynszu?
      Za wieksze mieszkanie w Warszawie, z winda itp. (socjalne) wyliczyli mi 331 zł.
      • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 19:21
        sam czynsz 45, 29 zł , woda 222,91 zł , odbiór nieczystości 21,60 zł , opłata za główny wodomierz 0,53 zł , ogrzewanie 126,90
        • madziulec Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 19:43
          A jak wyliczyli Ci te 45 zł?
          Pytam z ciekawości. Bo w Warszawie stawka bazowa czynszu dla mieszkania socjalnego od kwietnia to 1,32 zł za metr. Stąd moja ciekawość.
          • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 20:41
            u mnie 1,33 za metr a ja mam 34,05 m
      • anna.k777 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 19:42
        madziulec napisała:

> Ile u Was wynoszą stawki czynszu?
        > Za wieksze mieszkanie w Warszawie, z winda itp. (socjalne) wyliczyli mi 331 zł.
        Magda,a ty skąd wytrzasnęłaś taki czynsz?Ja mam socjalne bez windy i czynsz wynosi 690zł,jedynie za wodę mamy odliczane dzięki wodomierzom/
        • madziulec Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 19:45
          www.zgn.waw.pl/klienci/zgn/upload/file/2012_04_11_Zarz2294_2012%20Prezyd_06_%2004_%202012.pdf a proszę Cie bardzo.
          Tu masz aktualne stawki samego czynszu w Warszawie.
          Oczywiscie, doliczaja do tego inne rzeczy (wina, woda, wyzoz nieczystosci w zaleznosci od ilosci "pogłowia" zamieszkałego w lokalu itp)

Tu www.zbm.bytom.pl/dokument/87/aktualne_stawki_czynszu_i_wody.html masz porównawczo własnie Bytom. Z ciekawości sprawdzilam.
          • nioma Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 01.05.12, 21:07
            za 36 metrow 610zl, Warszawa
            Madziulec> czynsze sa zalezne od dzielnicy, im lepsza tym czynsz wyzszy
            • madziulec Nioma 02.05.12, 15:20
              To jakas kompletna nowosc.
              Stawke bazowa dla lokali mieszkalnych (komunalnych) i lokali socjalnych ustala Prezydent Warszawy, niezaleznie od tego jaka to jest dzielnica.

Link do obecnego zarzadzenia wrzucilam.

PS
              Moze Tobie chodzi o tzw. lokale uzytkowe? Wtedy rzeczywiscie czynsz jest zalezny od polozenia lokalu, ale trudno by najemca sklepu na Nowym Swiecie placil tyle samo co na Szmulkach
              • bj32 Re: Nioma 03.05.12, 13:15
                Madziulec, ale we Wrocławiu też inne są stawki za centrum, inne za Krzyki, a inne za Jerzmanów czy Świniary. Tych przepisów nie opracowują kompletni debile, dla których nie ma różnicy między chałupą w Rynku czy przy Dworcu Głównym [to tak, jak u Was Centralny], a na peryferiach, skąd dojazd dokądkolwiek zajmuje półtorej godziny.
                W dodatku stawka bazowa to nie jest coś absolutnie stałego i są do tego czynniki obniżające i podwyższające. Tu masz przykład dla Chorzowa, ale chodzi mi o zasadę:
                www.pgm.chorzow.net.pl/czynsze/baza_czynsz.html
                Dodaj do tego paradoksy w rodzaju "trzecia kondygnacja, ale drugie piętro" i wtedy nie musisz mieszkać w sklepie, żeby płacić różny czynsz w różnych miejscach.
    • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 08:06
      a możesz podać dokładniejsze wymiary brata? tzn rękaw, pas, długość nogawki? a i rozmiar buta. Mam trochę męskich rzeczy, ale nie wiem, czy nie będą za duże.
      • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 08:07
        Rozmiar buta - podaj może długość stopy.
      • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 13:49
        Wymiary brata to ubrania na wzrost 182 cm , pas spodni 86 cm , długość nogawki spodni 105 cm , a rozm. buta 46 długość stopy 29 cm
    • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 09:57
      Masz strasznie wysoką opłatę za wodę - czy macie liczniki?. Jeśli nie, to może warto założyć. Poczytaj wątek autorki 7maryna - u niej też koszty wody były ogromne, licznik rozwiązał ten problem i pozwolił na obniżenie czynszu. Z tego co pamiętam koszt licznika nie był duży.
      • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 13:50
        Mam licznik , mam wyliczone na osobę 4 kubiki wody to razem płacę 16 kubików .
        • atena12345 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 14:31
          marzenam32 napisała:

> Mam licznik , mam wyliczone na osobę 4 kubiki wody to razem płacę 16 kubików .

to masz licznik, czy plcisz ryczałt? Bo to różnica jest
          • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 14:40
            mam licznik i wyliczony ryczałt płacę co miesiąc za 16 kubików wody , dwa razy do roku są odczytywany stan licznika i wtedy mamy rozliczenie za wodę
            • atena12345 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 14:45
              Rozumiem, że masz zwroty?
              • atena12345 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 14:45
                atena12345 napisała:

> Rozumiem, że masz zwroty?

nadpłatę znaczy wink
                • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 02.05.12, 16:53
                  Mam nadzieję że będzie zwrot w grudniu poprzedniego roku miałam odczyt liczników do dnia dzisiejszego nie mamy jeszcze rozliczenia
                  sad
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 03.05.12, 10:37
      Dokumenty już wysłane na adres moderatora.
    • bj32 Mam dokumenty. 05.05.12, 13:28
      Marzena, wysyłam Ci maila.
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 07.05.12, 15:25
      Dziś była u mnie socjalna , ale niestety w tym miesiącu nie uzyskam pomocy z powodu że przekraczam dochód , bo muszą doliczyć moje dochody z marca z tytułu pracy do pomocy w maju , nie znam się na tym, kazała mi przyjść w czerwcu sadsadsad
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 23.05.12, 13:43
      Kochane epomocne mamy zwracam się z prośbą o pomoc w napisaniu prośby do mojej spółdzielni o rozłożenie mojego zadłużenia wobec spółdzielni na raty , bo nie jestem w stanie spłacić .Jak się wali to wszystko naraz , zepsuła nam się pralka związku z tym jeżeli , któraś emama ze śląska ma na zbyciu pralkę bardzo chętnie bym przyjęła .Mój najmłodszy syn choruje, ma anginę , lekarka chce nas wysłać do wycięcia migdała już miał raz przycinany , było to dla niego ogromne przeżycie .
      A w piątek idę na rozmowę o pracę , a dokładnie o staż , może to mi się uda .
      • bj32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 23.05.12, 21:53
        W kwestii tego pisma: daj mi na priv dane, adres spółdzielni i napisz przyczyny, to jutro Ci to napiszę.
        • piotr_57 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 07:08
          bj32 napisała:

> W kwestii tego pisma: daj mi na priv dane, adres spółdzielni i napisz przyczyny
          > , to jutro Ci to napiszę.

Blanka podpowiedz mi bo ja czegoś nie rozumiem. Miszka w mieszkaniu socjalnym a zadłużenie ma w spółdzielni. Czy mam rozumieć, że teraz spółdzielnie dają lokale socjalne?
          Wydawało mi się, że to domena gminy.

• marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 10:48
            źle się wyraziłam mieszkanie jest zasobem Bytomskiego Przedsiębiorstwa Mieszkaniowego Sp.z o.o nie spółdzielni przepraszam za błąd
            • piotr_57 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 11:00
              marzenam32 napisała:

> źle się wyraziłam mieszkanie jest zasobem Bytomskiego Przedsiębiorstwa Mieszkan
              > iowego Sp.z o.o nie spółdzielni przepraszam za błąd

Ok, sprawdziłem sobie. Jest to firma komunalna miasta i gminy Bytom.
              Jest to o tyle ważne, że inne prawa ma lokator mieszkania gminnego, a inne lokator w lokalu spółdzielczym. Bez takiego uściślenia, napisanie "mundrego" pisma, w jakiejkolwiek sprawie, byłoby niezmiernie trudne.
              • bj32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 12:25
                "Standardowa" prośba o rozłożenie na raty to chyba nie jest coś, co wymaga gruntownej wiedzy?
                Poza tym ludzkość używa skrótów myślowych i mieszkanie socjalne, komunalne czy jakiekolwiek niewykupione określa jako socjalne. Ten sam mechanizm działa przy świadczeniach: cokolwiek to jest-jest to zasiłek, a jeśli jakikolwiek z UP to z pewnością "kuroniówka". Szczegóły wychodzą przy pomocniczych pytaniachwink
                Do klasyki należy nierozróżnianie zasiłku pielęgnacyjnego od świadczenia pielęgnacyjnego. A i urzędnicy mają problem z wyjaśnieniem czegokolwiek, bo oni rozróżniają instynktowniewink Dzisiaj sama podpowiadałam urzędniczce, co ma podpowiedzieć petentowibig_grin
      • aggi_de Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 09:25
        Witam serdecznie.

Napisz mi prosze na poczte wasz adres ( aggi_de@interia.pl), jestem z Tarnowskich Gor. Tesciowa bedzie miala na zbyciu pralke , jeszcze nic nie obiecuje za dwa dni bede u niej to dam ci znac.
        Pozdrawiam.
        • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 10:53
          napisałam na priv , dziękuję
        • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 11:02
          Napisałam e-maila z adresem ale niestety nie wiem czy dotarły .
          • aggi_de Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 12:59
            Niestety nic nie dostalam, podaje jeszcze raz adres: aggi_de@interia.pl
            • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 24.05.12, 19:58
              Poproszę o adres do wysyłki na prv. Będę miała trochę ubrań dla Pani brata. Paczkę wyślę dopiero w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam smile
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 25.05.12, 07:04
      Wniosek już napisany dziękuję ślicznie bj32 , dziś po rozmowie o staż na którą dziś idę na 9.00 zaniosę .Kochane emamy trzymajcie kciuki, abym dostała ten staż .
      • szach1212 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 28.05.12, 09:00
        Witaj! Kciukaski za staż zaciśnięte! Proszę o adresik na priv to prześlę troche ubrań dla Twojego syna po moim szkrabie. Proszę jeszcze o podanie rozmiaru obuwia. Pozdrawiam Kasia
        • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 28.05.12, 09:10
          Niestety tym razem się nie dostałam na staż , ale się nie podaję chodzę i pytam o inne jak i szukam pracy , napisałam na priv
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 29.05.12, 13:40
      Chciałam się z Wami kochane emamy podzielić dobrą nowiną zostałam przyjęta na staż do Urzędu Skarbowego , coś się jednak udało
      • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 30.05.12, 22:47
        Super. Oby tak dalej i tylko do przodu wink
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 31.05.12, 17:15
      Chciałam serdecznie podziękować Pani aggi_de , która podarowała mi pralkę , jestem ogromnie wdzięczna , bo już nie miałam sił , aby prać ręcznie .
      • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 31.05.12, 17:56
        Pani Marzeno, strasznie przepraszam, że jeszcze nie wysłałam paczki z ubraniami. Postaram się w sobotę, a najpóźniej w poniedziałek.
        pozdrawiam
        • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 31.05.12, 18:38
          nic nie szkodzi poczekamy pozdrawiam
          • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 04.06.12, 15:56
            Pani Marzeno, dzisiaj wieczorem idę z paczką na pocztę. A jaki Pani nosi rozmiar? Może Pani też przydadzą się jakieś ubrania?
            • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 04.06.12, 16:26
              Mój rozmiar to 42/44 , dziękuję ślicznie
              • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 04.06.12, 17:44
                No niestety sad ubrania damskie (podkoszulki i sweterek) to bardziej rozmiar 38.
                W takim razie wysyłam tylko ubrania dla brata. pozdrawiam smile
      • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 31.05.12, 22:32
        to ja mogę do tej pralki dołożyć proszek lub płyn do prania, może jeszcze jakiś płyn do porządków ogólnych smile - jeśli jesteś zainteresowana napisz na maila.
        • malinowe_lody Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 06.06.12, 12:21
          Dzisiaj powinnaś otrzymać przesyłkę. Wysłałam kurierem
    • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 07.06.12, 07:45
      ślicznie dziękuję za paczkę z ubraniami dla brata od Pani anka7961 oraz również serdecznie dziękuję za proszek i inną chemią od Pani malinowe_lody , pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
      A z pracy jestem zadowolona , wracam do domu padnięta tyle jest pracy , ale się cieszę że ją mam .
      • anka7961 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 07.06.12, 11:01
        mam nadzieję ze chociaż niektóre ubrania będą parowały bratu smile wiadomo jak to z nastolatkami smile
        i jeszcze raz przepraszam ze tak długo to trwało.
        • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 07.06.12, 17:42
          pasują jeszcze raz dziękuję
          • dabrowicz90 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 11.06.12, 12:59
            Hej
            Mam pare ciuszków na dziewczynke, proszę o adres z chęcią wyślę - może coś będzie odpowiadało smile
            Jaki masz rozmiar ? może jakbyś potrzebowała ciuchów to bym wyszperała również dla Ciebie?
            Niestety w inny sposób na dzien dzisiejszy nie uda mi się pomóc. Pozdrawiam
            • dabrowicz90 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 11.06.12, 13:02
              prosiłabym o kontakt na maila ( dabrowicz.ewa@interia.pl ) jestem tu nowa i nie wiem zabardzo jak korzystać z maila gazetowego.
              • marzenam32 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 11.06.12, 17:40
                adres wysłałam na e-maila , dziękuję
                • dabrowicz90 Re: Bardzo proszę o pomoc dla mojej rodziny 11.06.12, 18:21
                  dzisiaj zrobię paczkę a jutro postaram się wysłać . pozdrawiam i życzę by wszystko się ułożyło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka