Dodaj do ulubionych

pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna!

06.07.12, 14:52
mowa o Olszynie Lubanskiej woj Dolnoslaskie.Nawalnica sprawila ze ludzie stracili zyciowy dorobek.
W gwoli scislosci- mieszkam za granica, mam malutkie-7mio miesieczne dziecko i ograniczone mozliwosci finansowe, jednak nie moge stac obojetnie wobec takiej tragedii!!.
Pochodze z Olszyny.Moi rodzice jak i siostry (25 i 7lat) tam mieszkaja.Stracili wszystko.Od sprzetow kuchennych po meble, a nawet ubrania.Nie maja nic.Gmina powiedziala ze moga przez kilka dni przenocowac w osrodku pomocy spolecznej..a co dalej?????
Takich rodzin jak moja jest tam pelno.Zostali zostawieni sami sobie.

Czy wiecie gdzie moge szukac dla nich pomocy???i nie chodzi tylko o moich rodzicow a takze reszte mieszkancow tejze miejscowosci??
Obserwuj wątek
    • olszynianka Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 06.07.12, 14:53
      dodam ze usilowalam skontaktowac sie z caritasem, bez odzewu jak narazie.
      • maria388 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 06.07.12, 15:18
        współczuje bardzo wszystkim rodzinom, może spróbuj skontaktować się z wójtem gminy Wilków (woj. lubelskie, powódź w maju 2010roku zalała wtedy 95 % gminy) on na pewno powie gdzie szukać pomocy.
        www.bip.lublin.pl/wilkow/index.php?id=26&p0=szczegoly&p1=7

• olszynianka Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 06.07.12, 15:40
        dziekuje.oczywiscie skontaktuje sie znim.

Sluchajcie to co sie dzieje w tej miejscowosci, przekracza ludzkie pojecie..Jeden wielki syf.
        !
        nie jestem w stanie policzyc ile rodzin stracilo dach nad glowa i caly dorobek.

Taka powodz miala miejsce w 2010 (choc na mniejsza skale) i wtedy Ci, ktorzy stracili dom dostali od panstwa pomoc w wysokosci 1000zl.Kwota smieszna bo czlowiek ktory nie ma zupelnie nic nie bedzie wiedzial w co ten 1000 zainwestowac..

Wkazdym razie moja mama jes zalamana i to w najgorszym znaczeniu tego slowa.Zobojetniala na wszystko, obawiam sie depresjii.Mowi ze nie ma juz po co zyc..sad Przerazajace ze takich ludzi jest duzo wiecej.

to straszne!

sluchajcie, potrzebne jest wszystko od niepotrzebnych mebli po ubrania.U mnie w rodzinie nie maja nawet bielizny na zmiane.A nie jest to jedyna poszkodowana rodzina...

• agus-ka Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 06.07.12, 15:40
        jak najszybciej zgłosić sprawę do ubezpieczyciela. 2 lata temu podczas powodzi zalało nasze osiedla, wszystkie piwnice i garaże + część mieszkań.Wypłaty odszkodowań nie były wcale takie małe. Mnie co prawda załało tylko garaż + piwnicę, ale praktycznie za kazdą zniszczoną rzecz dostałam odszkodowanie, nawet za pranie ubrań, które tam przechowywałam.
        • olszynianka Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 06.07.12, 15:49
          Kochana, moi rodzice mieszkali w wynajetym mieszkaniu, bez ubezpieczenia sad wszystkie rzeczy jakie mieli- meble, sprzety, komp, ubrania zostaly zniszczone wiec teraz nie maja juz zupelnie nic.Zostali z niczym.SMutna sprawa, mam 7 letnia siostre i panicznie boi sie wody.zaczela plakac przez sen, moczyc lozko.Bez psychologa chyba sie nie obedzie.
          • saramolenda Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 07.07.12, 09:18
            mieszkanie wynajete tez mozna ubezpieczyc-placi się na rok 100zl
            w pzu, przykra sytuacjasad
          • easyblue Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 07.07.12, 12:08
            Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzają się media - Polsat czy TVN często zamieszczają reportaże z podobnych tragedii. Spróbuj ich zainteresować.
          • agus-ka Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 07.07.12, 14:48
            właściciel też nie ubezpieczał mieszkania?
            Jesli nie to na miejscu Twojej rodziny szukałabym mieszkania do wynajęcia już wyposażonego, gdzie są łóżka, kuchnia, sprzęty agd, może nawet jakies talerze, garnki itd
            Najgorzej ze rzeczami osobistymi, ubraniami.

BTW co roku jest jakaś powódź, wichura a ludzie nadal wierzą, ze ich to nie spotka i się nie ubezpieczają. Nie rozumiem tego.
            • bj32 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 08.07.12, 13:14
              "BTW co roku jest jakaś powódź, wichura a ludzie nadal wierzą, ze ich to nie spotka i się nie ubezpieczają. Nie rozumiem tego."
              Części z nich nie stać na ubezpieczenie. To nie jest 30,-.
              Dla mnie znacznie większym idiotyzmem jest brak wniosków wyciągniętych z powodzi w '97. Wrocławski Kozanów wybudowano na terenach zalewowych, ale jakiś imbecyl uznał, że jest mądrzejszy od Niemców i wykoncypował tam osiedle z wielkiej płyty. Bardzo ładnie podmyło. I co? Ano debilom to na rozsądek nie wpłynęło: zarówno bloki jak i domki dalej tam sobie stają, a właściciele nadziwić się nie mogą, ze ich przy każdym podniesieniu poziomu wód zamacza. Natomiast 2/3 forsy przeznaczonej wówczas na zabezpieczenie, czyli wały, zbiorniki retencyjne i co tam jeszcze - leży sobie i czeka, aż będzie warte tyle, żeby sobie można było za to kupić paczkę chrupek...

Natomiast nawet jeśli właściciel ubezpieczał mieszkanie, to... właściciel dostanie kasę i cześć. Nie oczekujesz chyba, że odda ją najemcom?
              Co zaś do wynajęcia, to jak ludzie zostali z niczym i w dodatku przemoczonym na wylot niczym, to wątpię, żeby ktoś się rozpędził do wynajmowania im...
              • agus-ka Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 08.07.12, 17:53
                ubezpieczenie mienia kosztuje więcej niż 30 zł rocznie, ale znowu nie więcej niż 300 zł. To nie są kosmiczne pieniądze, można przecież płacić miesięcznie.
                Jesli właściciel się ubezpieczył to jest szansa, ze odremontuje mieszkanie i dalej będzie wynajmował. Nie bardzo rozumiem dlaczego mieliby nie wynająć gdzieś indziej mieszkania? Przecież jakiś tam stały dochód mają więc czy płaca panu x czy panu y to juz bez znaczenia przeciez, prawda?

Zgodzę się z Tobą co do braku zabezpieczeń. Niestety nie tylko Wrocław tak postepuję. W Wawie Wilanów wybudowano na błocie i mieszkania ludzie kupując nie zastanawiając się czepu tam wcześniej nic nie budowano...
                • julka-4 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 08.07.12, 20:38
                  Dokładnie ja placę 29 zł miesięcznie,a za zalanie przez deszcz kawalka ściany dokladnie metr na metr dostałam prawie 500 zł.Więc naprawdę czasem warto wydac te parę groszy miesięcznie.
                • piotr_57 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 09.07.12, 09:28
                  agus-ka napisała:
                  W Wawie Wilanów wybudowano na błocie i mieszkania ludzie kupując nie zas
                  > tanawiając się czepu tam wcześniej nic nie budowano...

Jeżeli nic nie wiesz na jakiś temat, to po prostu nic nie pisz!!
                  To co napisałaś na temat Wilanowa nie ma najmniejszego pokrycia w rzeczywistości.
                  Tu nie jest forum do dyskusji ale zawsze znajdziesz mnie tu :
                  forum.gazeta.pl/forum/f,11207,S_lon_Odrzuconych_O_.html.
                  Znam Wilanów od 1957 roku, łącznie z większością jego mieszkańców, chętnie z Tobą o tym podyskutuję.
                  • justyna198515 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 11.07.12, 07:56
                    W swoim mieście od wczoraj pod szyldem stowarzyszenia Wiosna organizuję zbiórkę darów właśnie dla Olszyny. Prawdopodobnie w czwartek będę tam jechać. Potrzebujemy najpilniej: jedzenia- makarony, ryże ,kasze, mleko, dżemy itp, oraz środków czystości plus gumowych rękawic.

www.swidniczka.com/news,single,init,article,11008
                    swidnica24.pl/wydarzenia/paczka-dla-powodzian/
                    nts24.pl/8982/szlachetna-paczka-dla-powodzian
                    Gdyby ktoś chciał nam pomóc i wysłać cokoliwek proszę o kontakt na priv.
                    • mycha_marycha Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 11.07.12, 16:04
                      Justyna próbowałam napisać na priv ale mam informację, że nie doszło. Dysponuję rękawiczkami gumowymi chirurgicznymi rozmiar 6,5 oraz środkiem do odkażania rąk, gaziki + maseczkami chirurgicznymi. Mogę wysłać jak są potrzebne. Napisz adres na gazetowego.
                      Pozdrawiam
                      • justyna198515 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 12.07.12, 09:15
                        mycha masz nieaktywny profil. to mój mail, wyslij mi pustego a ja wyślę ci adressmile Dziękuję serdecznie.

Mam obiecaną pomoc, ale dopóki nie mam jej w domu to nie jestem pewna.

Dziewczyny- pomoc pójdzie do rodzin kwalifikowanych a nie do "masy" nie wiadomo gdzie. Bardzo prosze o pomoc. dodatkowo ci ludzie stracili pracę bo nieopodal w Lubaniu spłonęła fabryka zaraz po powodzi.
                        • justyna198515 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 12.07.12, 09:15
                          mail: junka15@wp.pl
                • bj32 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 09.07.12, 13:50
                  Nie znam się na ubezpieczeniach, ale tyle wiem, że od '97 ceny od powodzi, szczególnie na tych tam Kozanowach itp. wzrosły.
                  W dodatku trudno sądzić, ze ktoś, komu właśnie cały majątek popłynął gdzieś do Bałtyku - będzie się zastanawiał nad ubezpieczeniem.
                  Póki co potrzebna jest pomoc doraźna, jak mniemam, dobre pomysły na później - później.

A wiesz... Nie sądziłam, ze Wilanów jest powojenny i z wielkiej płyty cały.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wilan%C3%B3w
                  To zaskakujące. Bo Kozanów z założenia był budowany na terenach zalewowych...
                  • jehanne Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 09.07.12, 19:55
                    Wilanów to nie tylko Pałac Branickich. Obecnie Wilanów dla wielu osób to także przeolbrzymie osiedla na Kępie Zawadowskiej (bardzo zalewowo zagrożone), a także Miasteczko Wilanów, które można określić miastem.
                    Nie wiem jak poszły w górę ubezpieczenia we Wrocławiu, który był już zalany dwukrotnie. Ale jeśli by mnie zalało dwukrotnie to chyba byłabym kompletną idiotką, gdybym choć podstawowego ubezpieczenia p-powodziowego nie wykupiła.

• bj32 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 01.08.12, 18:53
                      Wiesz - we Wrocławiu jak w rządzie: idiotów nie brakuje.
                      Samo nieubezpieczenie się to jeszcze, ze tak powiem, pół biedy. Powiedz mi, co trzeba mieć w głowie, żeby po tych dwóch powodziach budować kolejne zarówno wieżowce, jak i domki? I jeszcze świadomie te domki sobie kupować?
    • justyna198515 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 15.07.12, 12:50
      https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/563894_417296988315988_1364087832_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/552384_417301428315544_1132696317_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/293718_417296104982743_1505846419_n.jpg
    • justyna198515 Podziękowanie 16.07.12, 17:04
      Chciałabym podziękować forumce o nicku MychaMarycha za przesłanie paczki dla powodzian. Dziękuję serdeczniesmile
    • paszczakowna1 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 17.07.12, 13:08
      Jaka odzież byłaby potrzebna i na jakie wymiary?
      • purple.pain Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 01.08.12, 15:07
        wyslalabym pake ubran dla 25-latki jesli ktos pokryje koszty wysylki, ubran jest sporo, nowe i uzywane.
        • bj32 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 01.08.12, 15:51
          "ubran dla 25-latki"
          A otyłej czy smukłej? wink
          • purple.pain Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 01.08.12, 18:36
            I tu cie zaskocze - od rozmiaru 36 do 44, na pewno wybralaby cos dla siebie. A tymi w nietrafionych rozmiarach zawsze mozna sie podzielic z innymi potrzebującymi nieprawdaz?
            • bj32 Re: pomoc powodzianom. sytuacja jest tragiczna! 01.08.12, 18:48
              Mam nadzieję, ze zauważyłaś emotę. I owszem - zaskoczyłaś mnie. Zazwyczaj ludzie stosują podział "dziewczynka/nastolatka/kobieta" + rozmiar. Nie wiedziałam, ze są jakieś szczególne standardy w kwestii wieku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka