Dodaj do ulubionych

Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp.

15.07.04, 10:04
Witajcie dziewczyny!!!
W końcu się zabrałam za ten temat. Co się dzieje na forum kazda z nas wie.
Groszki, strączki i inne pseudo podobne naciagaja i wyłudzają. Niestety
uważam, ze takiego zjawiska nie da się całkowicie wyeliminować bo jak sie
jedno wypleni to wyrośnie drugie. Każda z nas pomagajaca musi być czujna. Ja
pomagałam kilka razy konkretnej rodzinie i jedyne co mnie spotkało to
wdzięcznosc, radość i zadowolenie. Ale teraz gdybym chciała oddać cos na
forum to na pewno po konsultacji z moderatorem. Jestem pewna, ze moderatorki
są w stanie sprawdzic i pomoc w ustaleniu faktycznych potrzeb osób na prawdę
potrzebujących. To oczywiście w przypadku, kiedy mamy zamiar wysłac sporą
paczkę lub pieniądze a nie jedne skarpetusie.
Wczoraj wrzuciłam w wyszukiwarkę Onetu hasło Domy Samotnej Matki. Odpowiedzi
multum. Znalazłam jeden blisko mojego domu. Zadzwoniłam. Płakałam. Tam zawsze
jest wszystko potrzebne. Jak to sa jeden spodenki albo para skarpetek to tez.
Jedna butelka, albo jedna pielucha, ktora została - też. Siostra (bo to od
sw. brata Alberta)bedzie wdzieczna za wszystko. Zanosi sie te wszystkie dary
osobiscie, mozna wysłac. Ale osobiscie to duza radość. Człowiek ma poczucie
spełnienia dobrego uczynku. To bardzo ważne czasami, zeby poczuć sie
potrzebnym.

Zmierzam do tego, ze jeżeli mamy cos niepotrzebnego i sa jakiekolwiek
watpliwosci komu to dac, albo niepewnosc czy to dobrze trafi wystarczy albo
intuicja i ryzyko, albo wykrecenie jednego numeru do np. Domu Samotnej Matki.
Taka sama sytuacja jest z Domami Małego Dziecka. Jest ich pełni i wszędzie. I
tak łatwo przy odrobinie chęci tam trafić.
Szkoda naszego zdrowia i dobrych intencji na użeranie sie z ciężko-strawnymi
groszkami.
Pozdrawiam moderatorki i dziewczyny forumowiczki
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • 197575a Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 15.07.04, 15:07
      Nie znalazłam Domu Samotnej Matki w Gliwicach, ale za to odszukałam Dom Małego
      Dziecka prowadzony przez siostry zakonne i dzięki za dobry pomysł. Chociaż na
      forum pomogłam dwóm mamom i nie czuję się na razie oszukana. Postanowiłam pomóc
      maluszkom.
      • anieze1 Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 15.07.04, 15:20
        Ja jestem na forum od jakis dwóch lat. Uwielbiam to. Wszyskie znajomości z
        mamami, które zawiązałam dzieki transakcjom były super. Nie mogę powiedzieć ani
        jednego złego słowa o żadnym kontakcie. Ale strasznie szkoda mi tych mam, ktore
        niestety miałe przykre przygody. Ktoś chce dobrze, angażuje swój czas i dobre
        chęci a czasmi spotyka go przykra niespodzianka. Niestety takie jest zycie. I
        własnie tym mamom, ktore maja nadszarpniete zaufanie proponuje własnie takie
        rozwiazanie jak Domy Małego Dziecka czy Domy Samotnej Matki. Myśle także, ze
        nigdy nie należy zapominać o FORUM oddam/przyjmę bo uczciwych mam jest
        duuuuuuuuuzo wiecej niz tych, ktore są inne od nas. Moze kiedys sie zmienia
        albo znikną.
        Agnieszka
      • dana1977 Re: Oddawanie do ........ do 19757 15.07.04, 19:37
        Cześć! Ja jestem z Zabrza czy pogłabyś mi podać adres Domu Małego Dziecka. Ja
        też już po tej lekturze chyba wolę odać naprawdę potrzebującym. Mój email:
        Dana1977@wp.pl
        Pozdrawiam Danka
        • ewula_p Re: Oddawanie do ........ 15.07.04, 23:03
          Wiecie co,a ja myślę, że i oddawanie na forum i przekazywanie do instytucji ma
          sens. Tez niedawno z jedną emamą wpadłyśmy na to, żeby oddać do domu samotnej
          matki, a nie do MOPS-u, bo tam tez rodziny oszukują. Na dodatek wiecie co mnie
          wnerwia? Wczoraj w radio słyszałam, że gdzieś mamy okupują jakiś urząd, bo
          czegoś im tam nie wypłaca, a jedna z osób powiedziała, że nie ma co dac jeść
          dzieciom, a ma ich ...jedenaścioro. Sorry, ale teraz jest tak, że jak nie masz
          gromady dzieci, tylko jedno, bo nie stać Cię na więcej, to nik Ci nie pomoże,
          nawet zasiłku rodzinnego nie dostaniesz. Dlaczego dzieci w Polsce nie są
          traktowane równo? Dlaczego MOPS ma pomagać takiej rodzinie, gdzi ojcu nie chce
          się pracować? Wiem, że nie wszyscy są tacy, ale tak tez jest. Praca sama nie
          przyjdzie, nie wystarczy siedzieć w domu i czekać na dzień wypłaty zasiłku.
          Pozdrawiam, Ewa
    • kachwi1 Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 16.07.04, 09:53
      anieze1 - to dobry pomysł. ja od pięciu lat (mój mały właśnie kończy pięć
      lat!!!!!!!!!!!) oddaje ciuchy, zabawki itd. do domu małego dziecka w warszawie
      na ul. nowogrodzkiej 75. kiedy maleństwo wyrosło mi z pierwszych śpioszków, a
      akurat żadna z moich koleżanek nie była w ciąży, zadzwoniłam tam i spytałam
      się, czy nie potrzebują używanych ubrań. okazało się, że tam potrzebują
      wszystkiego - ubrań, mebli, zabawek. i tak to już trwa pięć lat. zawieźć można
      codziennie, o każdej porze dnia i nocy, bo przy samym wejściu jest pan dozorca -
      w dni powszednie i w święta również. teraz muszę poszukać chyba innego domu
      dziecka, bo rzeczy po moim synku już są takie duże... pozdrawiam serdecznie.
    • rokitka75 Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 16.07.04, 13:11
      Ja też popieram oddawanie ciuszków do domów samotnej matki. Kiedyś zawiozłam
      trochę rzeczy - oni tam naprawdę z wszystkiego bardzo się cieszą. Warto jednak
      wcześniej zadzwonić i zapytać w jakim wieku są dzieci. Ja zawoziłam do Domu
      Samotnej Matki w Gdańsku - Matemblewie, ale adresy w innych miejscowościach
      łatwo znaleźć w książce telefonicznej (ja tak znalazłam).
      Oddając w takie miejsce ma się pewność, że rzeczy trafiają do potrzebujących -
      zwłaszcza, że mieszkają tam mamy, które oprócz swoich dzieci często nie mają
      nikogo. Myślę jednak, że tu na forum też są mamy, które naprawdę potrzebują
      pomocy.
      Rokitka
      • groszek19 Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 16.07.04, 17:04
        Ale Wy piszecie z pewnością o oddawaniu małych ciuszków. Ja mam wolne ubranka
        po młodszym synku (7 lat). Do domu małego dziecka się nie nadają.
        • kachwi1 Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 19.07.04, 09:44
          groszek19 napisała:

> Ale Wy piszecie z pewnością o oddawaniu małych ciuszków. Ja mam wolne ubranka
          > po młodszym synku (7 lat). Do domu małego dziecka się nie nadają.

groszku19: jeśli 7 lat, to nie do domu małego dziecka, tylko do domu dziecka.
          przecież tam są dzieci dużo starsze również. albo do skończenia 18 lat albo do
          momentu ukończenia nauki. adresy w żółtej książce lub na www.pkt.pl
          pozdrawiam serdecznie,
          kasia
    • lideczka_27 Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 16.07.04, 23:48
      www.yellowpages.pl/YP/-0-----85.31.25/Domy-samotnej-matki.html
      może link się przyda wink
      można filtrować wg województw
    • 197575a Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 19.07.04, 08:59
      Nie wiem czy to mnie Dano 77 prosiłaś o adres DMDz. w Gliwicach, ale jeśli tak
      to podaję adres: ul. Jagiellońska 25 , trzeba dzwonić na domofon do sióstr
      zakonnych, oni potrzebują wszystkiego. Pozdr. Ada
    • gugutek Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 21.07.04, 14:30
      Właśnie wysłałam post o Domu Samotnej Matki, którego sytuacje znam bardzo
      dobrze.
      Dopiero potem znalazłam post anize1. POPIERAM!!! Wiem, jak ciężko jest tam
      przyszłym mamom... Rok temu (po aferach) prosiłam redakcję o umieszczenie na
      stronie linku do adresów tego typu domow. I nic. Wierzcie mi,łatwiej jest
      załatwić darmowe produkty żywnościowe od supermarketu niż ubranka czy zabawki.
      I pomyśleć, że niektóre redakcje rozdają wózki, ubranka, rowerki, zabawki w
      ramach "testów"... Pozdrawiam bardzo serdecznie. Beata
    • edytkus Re: Oddawanie do Domu Samotnej Matki itp. 23.07.04, 04:56
      Podajcie link gdzie mozna znalezc domy malego dziecka, w tym wyzej brak rezultatow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka