Dodaj do ulubionych

pytanie odnośnie świadczenia pielęgnacyjnego

22.01.13, 16:25
Dziewczyny mam do was pytanie u mnie w gminie twierdzą ze nic nie wiedzą by miało być podniesione świadczenie pielęgnacyjne. I tak chciałam się was dopytać bo do grudnia osoby dzieci niepełnosprawnych dodatkowo otrzymywały te tzw tuskowe 100zł i to było pewne że jest tylko do grudnia czyli teraz od stycznia nie ma nic tak i będziemy dostawać normalnie jak do tej pory tylko 520zl? Wolę się dopytać was by mnie w gminie w błąd nie wprowadzali. za wszelkie odpowiedzi dziękuję serdecznie smile
Obserwuj wątek
    • bj32 Mam dokładne informacje: 22.01.13, 18:16
      Rozporządzenie Rady Ministrów odnośnie dodatkowych 100,- na dzieci od stycznia do lipca właśnie jest rozsyłane i dotarło już do części OPSów. Zima, śnieg, niektórzy listonosze zamarzli po drodze, wiec dotrze trochę później. W związku z tym aktualnie OPSy rozsyłają informację do petentów - opiekunów dzieci z orzeczeniami - że ich sprawa jest "w toku", że tak powiem i do czerwca będzie jak do tej pory dodatkowe 100,- przysyłane oddzielnie, z innych list.
      Wcześniej, zgodnie z tym , OPSy będą wysyłać informacje, ze wcześniejsze, te na 520,- - decyzje wygasają i trzeba złożyć nowy wniosek. Będzie to na tyle wcześnie, żeby nie zakorkować OPSów i żeby od lipca świadczenie na dzieci było już wypłacane w całości w kwocie 620,-
      Zrozumiale to napisałam...?
      • aniaj21 Re: Mam dokładne informacje: 22.01.13, 18:29
        Blanka dobrze zrozumiałam czyli od stycznia br. dostaniemy te dodatkowe 100zl tylko nie wiadomo kiedy? a i bedzie trzeba wypisywać jakiś wniosek na te dodatkowe 100zł? Jeszcze jedno czyli jak mam orzeczenie na syna i decyzje od ops ze mam świadczenie do końca sierpnia 2014 to tez muszę złożyć nowy wniosek? Tylko nie bij za te pytania bo ja dziś jakaś mało kumata jestem big_grin
        • bj32 Re: Mam dokładne informacje: 22.01.13, 18:41
          Od stycznia do czerwca dostaniemy nie wiadomo kiedy. Od lipca już normalnie z resztą świadczeń, ale niezależnie od tego, do kiedy masz decyzję - będzie "zamykana" z dniem 30 czerwca 2013 i *przed* tym terminem przyjdzie pismo z OPS, że masz złożyć nowy wniosek.
          Czyli: do czerwca przyjdą nie wiadomo kiedy pieniądze i pismo o złożenie wniosku na od lipca. Jeśli nie złożysz - od lipca nie dostaniesz.

Ja też jakaś doniczegowata, temu pytam, czy zrozumiale piszę big_grin
          • ella_nl Re: Mam dokładne informacje: 23.01.13, 17:39
            Ja wczoraj dostałam pismo z Mops-u, że "przysługuje" to dodatkowe 100 zł od stycznia do czerwca.
            Dziś przyszedł przelewsmile
            Mieszkam w małej gminie. Dzwoniłam do Mopsu i dowiedziałam się że te nowe przepisy (od lipca) bardziej dotyczą nowych osób starających się o świadczenia. Że osoby, które już długo pobierają takie świadczenia na dzieci nie będą jakoś szczególnie weryfikowane.
            • bj32 Re: Mam dokładne informacje: 23.01.13, 18:00
              Nie no, nikt nie będzie nam zaglądał do środka, po prostu będzie trzeba nowe wnioski wypełnićsmile
              • ella_nl Re: Mam dokładne informacje: 23.01.13, 18:03
                Pewnie masz rację. Tak jak pisałam jestem z małej gminy, wszyscy się znają i może dlatego tak powiedzieli. Z tym, że u mnie w Mopsie pracują naprawdę życzliwi ludziesmile
                • bj32 Re: Mam dokładne informacje: 23.01.13, 18:28
                  We Wrocławiu też pracownicy socjalni część petentów znają. Nowe wnioski to formalność ustalona odgórnie, bo żaden zdrowy psychicznie urzędnik nie dowalałby nam ani sobie roboty. Ale jak mus, to mus big_grin
                  • mad-i25 Re: Mam dokładne informacje: 11.02.13, 21:25
                    ja nie do konca wszystko rozumiem. Mieszkalam kolo plocka i do konca 2012r dostawalam ten dodatek. teraz mieszkam w plocku co wiazalo sie z przeniesieniem wszystkich swiadczen. dzis dostalam decyzje ze do czerwca tego dodatku nie bedzie natomiast od lipca bede otrzymywac 620zl. Decyzja uchylajaca otrzymywanie swiadczen z poprzedniej gminy jest od dnia 1 lutego b.r. i w lutym z tej wczesniejszj gminy wyplaca mi dodatek za styczen, jednak w tej gminie juz nie. Nie do konca rozumiem od czego jest to zalezne. i nie do konca wiem czy nawet jesli do czerwca nie bedzie tego dodatku to czy zostanie on wyrownany czy poprostu przepada? Ostatni mam coraz wiecej takich niejasnych sytuacji wiec powiedzcie o co chodzi bo ja sie w tym gubie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka