Dodaj do ulubionych

Dobre informację , proszę o rady i wsparcie

16.06.13, 19:23
Witam Was Kochane e-mamy , pragnę się z wami podzielić dobrymi informacjami , które mnie i moją rodzinę spotkało w ostatnim czasie oraz poprosić o rady , jak również o pomoc w formie zakupów , wstyd mi Was prosić .Już opisuję co u nas .Moja sytuacja była opisywana już wątkach na pomocnych e-mamach , ale w skrócie opiszę .Jestem samotną mamą z dwójką dzieci wieku 6 lat syn i 12 lat córka , opiekuję się również bratem jako rodzina zastępcza , który ma 17 lat .Po wielu perypetiach z mieszkaniem , bo w ciągu 7 latach jakie mieszkam na Śląsku przeprowadzałam się 6 razy , ale mam nadzieję że ostatni , mam już umowę najmu na stałe .Mam kłopot z znalezieniem stałej pracy , choć mam dobrą wiadomość zostałam zatrudniona na umowę zlecenie na okres 7 miesięcy w Urzędzie Skarbowym w Sosnowcu .Bardzo się cieszę że mam pracę , pomimo tego że na dojazd do pracy muszę poświęcić 1 godzinę jazdy autobusami , ale dla mnie to nie problem wstać o 5 rano i dojechać .Pracę rozpoczęłam o 3 czerwca .Jest również szansa , na dłuższe zatrudnienie , ale tego nie chce zapeszać . W wcześniejszych wątkach opisywałam , że mam kłopot z łóżkami do spania po ostatniej przeprowadzce uległo zniszczeniu łóżko piętrowe dzieci i tu też mam dobrą wiadomość udało mi się zorganizować nowe spanie dla brata , fotel 1 -os. rozkładany jak również odkupiłam od znajomej , która wyraziła zgodę na spłacanie tego łóżko na raty , bo na jednorazową wpłatę 150 zł nie było mnie stać .Pewnie , nie które z was czytając moje poprzednie wątki wiedzą , że mam jeden duży pokój , którego starałam się podzielić , aby stworzyć dzieciom swoje kąciki do nauki .I tu również mam dobrą wiadomość udało mi się zdobyć , bo dostałam za darmo super meblościankę , którą podzieliłam pokój na dwa mniejsze , jedynie opłaciłam transport .W tym momencie prosiłabym was o radę , meblościankę postawiłam na środku pokoju , z jednej strony prezentuje się super , ale z drugiej już nie . Proszę o rady , czym byście 3 metry szarej dykty okleiły i co by było najtańsze , już myślałam , aby dzieci okleiły plakatami , ale z racji że nie kupujemy tego typu czasopisma , po prostu nie mamy aż tylu . Jakby któreś z Waszych dzieci miała takie plakaty i było chętne podzielić się z Nami to przygarniemy . Proszę również o inne propozycję rozwiązania .
Pragnę również się was poradzić w sprawie mojego wykształcenia , w chwili obecnej mam średnie ekonomiczne .Czy nie uważacie , że mając 35 lat nie jestem za stara na studiowanie , chciałbym rozpocząć studia zaoczne o kierunku administracja na Wyższej Szkole Ekonomii i Administracji w Bytomiu .Jest to moje takie małe marzenie , aby zdobyć lepsze wykształcenie , aby również zdobyć w późniejszym czasie lepszą pracę . Jestem świadoma , że za studia trzeba płacić , ale można też postarać się o stypendium socjalne jak również będzie mi trudno pogodzić naukę z pracą i obowiązkami w domu oraz że po tak długiej przerwie w nauce , będzie trudno .Teraz już mam problemy z pogodzeniem obowiązków , ale dzieci a szczególnie moja 12 letnia córka mi pomaga .Z czego jestem dumna , jak również z jej świadectwa będzie mieć z czerwonym paskiem , starała się przez cały rok .

Prośbę , która bym miała do was Kochane e-mamy to pomoc w zakupie żywności dla mnie i dla moich dzieci tych podstawowych produktów jak cukier , mąkę , ryż , mleko itp. Po opłaceniu czynszu i rachunków typu prąd , gaz , internet , biletu miesięcznego dla mnie i córki na autobus + raty zadłużenia za mieszkanie poprzednie w którym mieszkałam spłaciłam już 600 zł wpłacam po 50 zł na m-c , teraz będę pisała prośbę na kolejną spłatę pozostałej kwoty 1675,27 zł , kwota ta została odroczona na rok czasu wraz z odsetkami .
Aby nie zadłużać się i robić kolejnych długów zawsze na pierwszym miejscu stawiam opłaty za mieszkanie + wszystkie rachunki i umówione raty , w poprzednim miesiącu wpłaciłam ostatnią ratę za prąd z poprzedniego mieszkania .Po opłaceniu wszystkiego za resztę kupuję zakupy żywnościowe .Gdy jeszcze nie miałam pracy brałam każdą pracę dorywczą jaką znalazłam typu sprzątanie , pilnowanie , roznoszenie ulotek z tych prac miałam pieniążki od razu po wykonaniu pracy , co pozwalało mi na utrzymanie się do kolejnej wypłaty świadczeń na dzieci . Z uwagi że teraz mam pracę , za którą otrzymam wynagrodzenie po przepracowanym całym miesiącu , z stąd moja prośba do was Kochane e-mamy , ponieważ po 8 godzinach pracy i dwóch godzinach straconych na dojazdy , nie jestem wstanie fizycznie pójść do pracy sprzątając , a pracę tą miałam w godzinach rannych , ale w tym czasie jestem w innej pracy .Pomóżcie mi przetrwać ten jeden miesiąc , później dam radę bo do otrzymywanych pieniążków na dzieci dojdzie wypłata , która po odliczeniu biletu miesięcznego będzie wynosić około 800 zł , nie dużo ale zawsze coś , jestem tego zdania , na pewno nam pomoże . Czerwiec to ostatni miesiąc kiedy mam dodatek mieszkaniowym , staram się o nowym , jestem w trakcie kompletowania dokumentów .

Dokumenty typu rodzinne , alimenty i dodatek mieszkaniowy wysyłałam już wcześniej do Pani moderator Bj32 , jeśli będzie trzeba wyślę dokument potwierdzający , że podjęłam od 3 czerwca pracę .
Staram się łatać dziury , ale niestety nie udaje mi się , ale nie podaję się .
Mam pomoc z Banku Żywności , ale następny odbiór mam się zgłosić w sierpniu .W marcu przed świętami dostałam pomoc w postaci chemii i żywności z Fundacji z Chorzowa "Człowiek dla Człowieka" , z pomocy mogą korzystać osoby ze woj. śląskiego zarejestrowane w Urzędzie Pracy i korzystające z opieki , ja już niestety nie mogę , ale może są osoby ze śląska , które mogą skorzystać , chętnie odpowiem na pytania , jakie dokumenty są potrzebne aby otrzymać pomoc .
Bardzo proszę Was o pomoc .Na pewno się odwdzięczę dzieląc się ubraniami po swoich dzieciach z innymi potrzebującymi osobami .
Obserwuj wątek
    • aga.drobna Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 16.06.13, 20:43
      marzenam32 napisała:

W tym momencie prosiła
      > bym was o radę , meblościankę postawiłam na środku pokoju , z jednej strony p
      > rezentuje się super , ale z drugiej już nie . Proszę o rady , czym byście
      > 3 metry szarej dykty okleiły i co by było najtańsze , już myślałam , aby
      > dzieci okleiły plakatami , ale z racji że nie kupujemy tego typu czasopisma
      > , po prostu nie mamy aż tylu

Polecam tapetę, w marketach budowlanych są wyprzedaże i można tanio kupić niebrzydki wzór, widywałam u nas rolki po 9,99 zł
    • prochottka1 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 16.06.13, 21:20
      z tego co wiem to stypendium socjalne jest na studiach dziennych
      chyba ze cos sie zmieniło
      a co z alimentami na dzieci
      • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 16.06.13, 21:33
        O tym nie wiedziałam , że tylko na studiach dziennych , ale najpewniej zapytam u źródła , jedynie czytałam na stronie internetowej .Alimenty oczywiście mam , Bj32 ma również potwierdzenia .
        • isabelka20 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 16.06.13, 21:41
          stypendium socjalne jest również na studiach zaocznych. Pamiętam, że sama miałam je przez chwilę gdy byłam na wychowawczym.
        • atena12345 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 16.06.13, 21:44
          Nie ma stypendium socjalnego na studiach zaocznych. Kiedyś były zniżki w opłatach za dobre wyniki, ale teraz też już nie ma. Studia nie są tanie i szczerze powiem, że w sytuacji, gdy ledwie wiąże się konic z końcem to wybieranie się z motyką na słońce. Ne chodzi tu w żadnej mierze o wiek. Taki brutalny lajf
          • atena12345 Poprawiam się 16.06.13, 21:48
            Są jakieś stypendia socjalne na zaocznych studach. Przepraszam byłam pena że nie ma
            • isabelka20 Re: Poprawiam się 16.06.13, 22:41
              Są na pewno są. Dziewczyny u mnie w zeszłym roku jeszcze pobierały, ja miałam naukowe więc takowe też jest.
          • pola731 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 16.06.13, 23:16
            są stypendia socjalne na studiach zaocznych - i to wcale nie takie małe
            • penelopa40 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 09:31
              cieszę się z dobrych informacji...
              mam spakowaną paczkę z ubraniami do wysłania, cały czas czeka, dla pewności podaj mi raz jeszcze adres! żebym na jakiś stary nie wysłała bo paka ciężka i gdyby wróciła to bym sie zapłakała...
              co do studiów to absolutnie nie odradzam, natomiast radziłabym, ja jako ja, popracować kilka miesięcy, zobaczyć jak idzie ze stałą pracą, skupić sie na pracy i dostaniu stałego angażu,
              można też rozejrzeć się za szkołą pomaturalną, policealną, czymś może bezpłatnym czy dofinansowywanym przez urząd, unię czy co tam jeszcze...
              a ile ta wymarzona szkoła kosztuje?
              • atena12345 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 09:36
                podzielam zdanie penelopy
                • nioma Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 10:40
                  ja tez kiedys mialam przedzielony pokoj regałem, tył zakleiłam najtansza tapetą, taka zwykłą białą. klej nie jest drogi, wszystko zrobisz sama w godzinę.
              • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 17:38
                Adres wysłałam na e-maila , a co do studiów koszt za semestr to 1650 zł , jest możliwość rat .
                Też myślałam o tym rozwiązaniu studiów policealnych , rozejrzę się co i gdzie można w Bytomiu .Dziękuję ślicznie za rady i oczywiście za paczkę z ubraniami .Pozdrawiam
            • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 17:45
              Jak dziś zadzwoniłam zapytałam o stypendium , pomoc dla studentów może być 1566 zł na miesiąc przez okres 10 miesięcy w każdym roku studiowania .
          • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 17:42
            Dziś zadzwoniłam i dopytałam się o zapisy i oto czy są stypendia socjalne na studiach zaocznych i są jak najbardziej .
    • agpagp Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 13:04
      Gdybyś chciała jakieś plakaty z gazetek dla małolatów to napisz do mnie maila. Moja córka ma ich wiele ale znacznie mniej ściany do tego smile
      A może byłaby możliwość przyczepienia do tego tyłu meblościanki takich wiszących kieszonek np uszytych w które dzieci mogłyby powkładać rożne swoje rzeczy?
      • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 23.07.13, 21:28
        Witam
        Chciałabym serdecznie podziękować Pani penelopa40 za dużą paczkę z ubraniami , przydadzą się nam na pewno oraz również Pani agpagp za obiecane plakaty , przepraszam że nie napisałam od razu , ale nie byłam w stanie praca dom i brak czasu
    • zielonakratka Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 21:48
      Czy do Twojej okolicy dostarczają spożywcze sklepy internetowe typu Alma czy Tesco?
      • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 21:50
        niestety nie wiem , nigdy nie korzystałam
        • zielonakratka Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 21:58
          To może zróbmy tak- napisz mi na zielonakratka@gazeta.pl swój adres i ja sprawdzę czy jakis sklep dostarcza - pomogę Ci z niewielkimi zakupami, a opcja zakupów internetowych jest dla mnie najbardziej wygodna. Napisz mi też co najbardziej potrzebujesz ze spożywki/ chemii.
        • zielonakratka Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 23:49
          Zrobiłam zakupy- mąka 2kg, cukier 2kg, makaron x2, mleko 2l, płatki dla dzieci, ser żółty, pasztet, parówki, dżem, margaryna, masło, olej, sosy do makaronu x2, ogórki konserwowe, szampon, pasta do zębów, trochę słodyczy dla dzieci. Jeżeli nie będzie jakiegoś produktu, to wyślą bez niego.
    • malinowe_lody Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 22:28
      mam naklejki na ścianę z Kubusiem Puchatkiem - jeśli nie za dziecinne, to mogę wysłać. Mogłabyś kupić najtańszą tapetę jednokolorową i nakleić te naklejki.
      Co do wykształcenia - nigdy nie jest za późno, a przy wydłużonym wieku emerytalnym - zobacz ile jeszcze lat pracy przed Tobą.
      Jeśli tylko jesteś w stanie wszystko ogarnąć - dom praca studia - nie ma nad czym się zastanawiać.
      • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 17.06.13, 22:32
        Mój najmłodszy syn uwielbia Kubusia Puchatka i bardzo chętnie przyjmiemy i na pewno się bardzo ucieszy , dziękuję ślicznie pozdrawiam.
        • malinowe_lody Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 18.06.13, 22:33
          poproszę adres na maila - wyślę te naklejki
    • marzenam32 Podziękowanie dla Pani zielonakratka 18.06.13, 17:48
      Serdeczne podziękowanie dla Pani zielonakratka za paczkę z żywnością , bardzo dziękujmy za okazano pomoc .
      • sokzburakow Re: Podziękowanie dla Pani zielonakratka 23.06.13, 08:45
        Ja mam regał w spiżarni, taką ściankę przedzieloną, obiłam ją materiałem, bardzo to fajnie wygląda i można zdjąć do prania lub zawiesić nowe.
    • malinowe_lody Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 03.07.13, 07:45
      chciałabym się dowiedzieć , czy te naklejki na ścianę dotarły
      • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 03.07.13, 17:40
        nie jeszcze nic nie dotarło , miałam pytać bo tu u mnie listonosz ani awiza nie zostawi , a Ja jak w pracy to nie wiem czy był
        • malinowe_lody Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 04.07.13, 08:02
          w inormacji o przesylce na stronie poczty jest napisane, że nieodebrane, dlatego chciałam się dowiedzieć, co z tą przesyłką. Czeka więc na poczcie. U mnie też często awizo nie ma w skrzynce sad
          • marzenam32 dziękuję za naklejki Pani malinowe_lody 04.07.13, 17:24
            Poszłam na pocztę i zapytałam o przesyłkę była , ale awiza nie było .Muszę się wybrać na skargę na główną pocztę , bo to nie pierwszy raz .Franuś zadowolony z naklejek w weekend zrobimy z nich użytek i ozdobimy brzydką część meblościanki .Dziękujemy smile
            • penelopa40 Re: dziękuję za naklejki Pani malinowe_lody 09.07.13, 09:52
              w piątek wieczorem wysłałam dużą paczkę z ubraniami dla wszystkich z wyjątkiem najmłodszego - dla niego drobiazgi zabawkowe....
              pozdrowienia serdeczne penelopa
    • marzenam32 Prośba o głos i pomoc w zdobyciu stypendium 23.07.13, 21:41
      Napiszę co u nas , po długich rozmyślaniach na temat studiów , zdecydowałam się i zapisałam się na zaoczne studia Wyższej Szkole Bankowej w Chorzowie .Będę się starać o stypendium socjalne , jak również wzięłam udział w konkursie w zdobyciu stypendium na studia I stopnia , jest to na zasadzie głosowania , mają prośba do was o oddanie głosu klikając jedynie w link .Mam nadzieję , że moja prośba jest zgodna z regulaminem .Głosować można raz dziennie , a głosowanie będzie trwało do 10 sierpnia 2013 do godz. 16 .
      Pozdrawiam i liczę na was .
      • atena12345 Re: Prośba o głos i pomoc w zdobyciu stypendium 24.07.13, 07:33
        link nie działa, ale skopiowałam i kliknęłam
        • hugo43 Re: Prośba o głos i pomoc w zdobyciu stypendium 24.07.13, 09:26
          Daj aktywny link,bo na tablecie szalu dostaje z kopiowaniemsmile
          • atena12345 aktywny link 24.07.13, 09:28
            stypendium dla Marzeny
            • malinowe_lody Re: aktywny link 24.07.13, 12:48
              Wiecie, ja jakaś nie kumata jestem, nie wiem jak tu klikać. Wchodzę w ranking Chorzów, klikam na Marzenę i nic się nie robi ;-(. Jak już Wam się udało, to proszę napiszcie co i jak.
            • marzenam32 Re: aktywny link 24.07.13, 16:38
              www.przyszlosczwsb.pl/marzenam32
              • aniulka81 Re: aktywny link 24.07.13, 22:45
                Ciemna jestem, wchodzę na tą stronę, ale niech mi ktoś napisze w co kliknąć, żeby był głos zaliczony. Przez facebooka nie oddam głosu bo nie mam swojej strony.
                • julka-4 Re: aktywny link 24.07.13, 22:52
                  W jaki sposób zagłosować na Marzenę?Wchodzę w ten link i niewiem co dalej.
                  • ewa9717 Re: aktywny link 24.07.13, 22:56
                    Też tak mam.
                    Marzena, na Edukacji też dałaś niektywny link, i to 2 razy.
    • marzenam32 link 25.07.13, 05:07
      Witam

W link tylko należy kliknąć i 1punk zaliczony , nie wiem czemu ten link nie działa .Klikać można codziennie co 24 h , głosowanie trwa do 10 sierpnia 2013 do godz. 16 .
      Bardzo zależy mi na tym stypendium .

Marzena
      • marzenam32 Re: link 25.07.13, 05:15
        I znów nie działa , kto poda pocztę wyślę linka .
        • atena12345 Re: link 25.07.13, 05:48
          Już wkleiłam w wątku aktywny link
        • malinowe_lody Re: link 25.07.13, 08:11
          a ranking 8 to Twój nr porządkowy, czy miejsce, które zajmujesz dzięki klikaniu?
          • marzenam32 Re: link 25.07.13, 16:31

To moje miejsce mam już 7 smile
    • atena12345 proszę o niewysyłanie mi już przypomnień na maila 27.07.13, 06:38
      jedno chyba wystarczy.
      poza tym wkleiłam w Twoim wątku aktywny link więc nie potrzebuję otrzymywać go mailem.
      • marzenam32 Re: proszę o niewysyłanie mi już przypomnień na m 27.07.13, 07:08
        Ok, przepraszam nie ma problemu , napisałam w wiadomości , jeżeli ktoś nie życzy proszę o wiadomość na e-maila . Jeszcze raz przepraszam
        • atena12345 spoko ;-) nt 27.07.13, 21:25
          marzenam32 napisała:

> Ok, przepraszam nie ma problemu , napisałam w wiadomości , jeżeli ktoś nie życz
          > y proszę o wiadomość na e-maila . Jeszcze raz przepraszam
    • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 28.07.13, 08:43

Mam już 6 miejsce ,nie dużo mi brakuje do 5 smile

• atena12345 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 28.07.13, 13:51
        punkty można też zdobywać przez zapraszanie znajomych na fejsie
    • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 28.07.13, 14:29

Mam już 5 miejsce , zapraszam znajomych codziennie na facebook mogę 3 os. na dzień - przyznają mi wtedy 30 punktów.Dziękuję wszystkim za kliki i proszę o więcej smile
      • atena12345 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 28.07.13, 21:48
        Wyślę Ci na priv moje dane. Zaproš mnie też
      • pysia_35 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 30.07.13, 16:10
        klikam, skoro Ci na tym zależy ale moim skromnym zdaniem studia to nie jest najlepszy pomysł...nawet przy założeniu że uda się to ogarnąć finansowo jakimś stypendium , pozostaje kwestia czasu i możliwości nauki. Po studiach tak różowo z pracą wcale nie jest - może się okazać, że te wyrzeczenia nie poprawią wcale sytuacji zawodowej i finansowej a latka lecą. NIe lepiej pomysleć o jakiejś szkole policealnej/kursie w kierunku jakiegoś zawodu typu: fryzjerka, manikiurzystka, masażystka, kwiaciarka, opiekunka czy coś w tym rodzaju. Zawsze usługi będą potrzebne i można załapać się do kogoś do pracy lub samemu jeździć do klientów...z tego co słyszałam takie kursy są często finansowane przez fundusze z unii, urzędy pracy itp. trwają krócej niż studia i uczą praktycznego zawodu. Ja sama skończyłam studia i nie znalazłam pracy w wyuczonym 5 lat zawodzie. Gdybym jeszcze raz decydowała o przyszłości poszłabym nauczyć się czegoś bardziej praktycznego...
        • atena12345 Pysia 30.07.13, 19:08
          Normalnie zgadzam się z Tobą smile
          • ale_to_ja Re: Pysia 30.07.13, 19:50
            atena12345 napisała:

> Normalnie zgadzam się z Tobą smile

Ja też się zgadzam smile
            Sama się zastanawiam a jestem w podobnym wieku co autorka czy pomimo iż mam studia wyższe nie iść teraz od września do jakiejś policealnej i mieć konkretny zawód w rok lub w dwa lata.
    • marzenam32 Dziewczyny pysia_35 , atena12345 ,ale_to_ja 30.07.13, 20:45
      Przed zapisaniem się na studia bardzo długo się zastanawiałam , wieloma osobami rozmawiałam na ten temat , z współpracownikami z pracy również , każdy jeden doradzał mi , aby podjęła studia. Myślałam , aby zrobić kurs po , którym zdobyłabym konkretny zawód , ale nie czuję się jako fryzjerka , czy kosmetyczka , manikiurzystka, kwiaciarka .Moim zdaniem , aby wykonywać tego typu zawody trzeba posiadać zdolności manualne , których niestety nie można się nauczyć i których Ja niestety nie posiadam .Myślałam o kursie na opiekunkę , ale Ja od liceum opiekowałam się dziećmi , dorabiając , jak i również do dnia dzisiejszego zajmuje się dziećmi na godziny , jak znajomi lub ich znajomi potrzebują wyjść , do tego nie trzeba mieć zdolności , tylko serce.Kończąc liceum , chciałam iść dalej na studia , wyjechałam zagranicę aby dorobić ,ale niestety wydarzyły się sytuacje , które uniemożliwiły mi kontynuowanie nauki.Pracując już 5 raz w Urzędach Skarbowych w tym dwa staże i teraz 3 umowa na zlecenie , uświadomiły mi , że warto postarać się o pracę w Państwowej Instytucji , może wysoko mierzę , rozmowa z kierowniczką działu pchnęła mnie do podjęcia tej decyzji.Wiele osób mi mówiło w pracy ,jeżeli się sprawdzi , to jest szansa pozostania na etacie .Również myślałam czy pogodzę obowiązki , praca , nauka i wychowanie dzieci .Wyzwanie duże , ale jak ktoś , bardzo pragnie coś , stanie na wysokość zadania pokonując , różnego rodzaju przeszkody.
      • atena12345 Re: Dziewczyny pysia_35 , atena12345 ,ale_to_ja 31.07.13, 07:35
        Mnie się nie musisz tłumaczyć, klikam.
        Otrzymanie pracy w urzędzie graniczy z cudem. Takie są realia niestety.
        Ale trzymam kciuki, w końcu jak się czegoś bardzo chce...
        • julka-4 Re: Dziewczyny pysia_35 , atena12345 ,ale_to_ja 05.08.13, 21:43
          Widzę że jesteś już druga ,oby tak dalejsmile
    • marzenam32 Dziś ostatni dzień głosowania . 10.08.13, 07:53
      Kochane e-mamy, dziś jest ostatni dzień głosowania do godz. 16 i pomoc dla mnie w zdobyciu rocznego stypendium na studia .W chwili obecnej mam 2 miejsce , ale osoba na 1 miejscu ma znaczną przewagę głosów . Komisja konkursowa , będzie sprawdzać czy zgodnie z regulaminem były uzyskiwane punkty , ostateczne wyniki będą 12.08.2013 .

Dziękuję za dotychczasowe głosy i proszę was o ostatni dzisiejszy głos .Pozdrawiam
      • zielonakratka Re: Dziś ostatni dzień głosowania . 10.08.13, 08:57
        Zagłosowałam. Powodzenia smile. A tylko jedna osoba wygrywa?
    • marzenam32 Wynik głosowania -klikania 03.09.13, 20:06
      Witam Was Kochani długo mnie nie było , przepraszam za brak informacji .Wszystkim e-mamą , które klikały w link i głosowały , bardzo dziękuję za głosy .Niestety nie udało mi się zdobyć tego rocznego stypendium na studia , niewielką ilość głosów osoba na pierwszym miejscu wygrała .W chwili obecnej ,jestem w trakcie kompletowania dokumentów , aby otrzymać stypendium socjalne .

Kochane e-mamy , czy na forum jest osoba , która zna się na prawie rodzinnym , chodzi mi głównie pomoc w napisaniu pozwu o podwyższenie alimentów i pomoc w rozpisaniu listy potrzeb i wydatków 6 latka , mojego najmłodszego syna .
    • marzenam32 Co u nas 29.12.13, 20:20
      Święta i po świętach , były bardzo skromne .
      Jak wiecie rozpoczęłam studia i muszę się już pochwalić oceną 4 z ćwiczeń z politologii smile
      Otrzymałam stypendium socjalne w kwocie 590 zł , co pozwala mi na opłacenie czesnego.
      Kolejne kolokwia już się zbliżają następne już 5 stycznia , uczę się i mam nadzieję i dobrze mi pójdzie .
      Mam pytanie są tu jakieś e-mamy co studiowały lub studiują i miały lub mają zajęcia z filozofii, mam napisać pracę ,prosiłabym o pomoc w napisaniu .

Nie pracuję już , szukam nowego zajęcia nowej umowy zlecenia lub umowy na zastępstwo wzięłam już udział w 2 konkursach na zastępstwo i 2 przetargach na umowy zlecenie, ale bez powodzenia .Nie tracę nadziei i uparcie szukam .
      Mam nadzieję , że nadchodzący Nowy Rok przyniesie coś dobrego i będzie lepszy od poprzedniego .Choć nie był najgorszy , ale końcówka nie była łaskawa bo 28 października ( dzień urodzin mojego synka Franka ) zostałam okradziona w autobusie , straciłam portfel i jego zawartość dla mnie utrata 350 zł i 2 bilety na nowy miesiąc (125 zł ) , borykam się z konsekwencjami kradzieży do dziś ,ale trzeba żyć dalej .

Chciałabym was poprosić o ubrania dla synka rozm. 116-122 cm , dla córki 164 cm , rozm. S i dla mnie rozm. 42-44 , udało mi się rzucić trochę , schudłam.Bardzo chętnie przyjęłabym również żywność .
      Aktualne dokumenty wysłałam do Bj .
      • mamatin Re: Co u nas 04.01.14, 22:22
        " i dla mnie rozm. 42-44 , udało mi się rzucić trochę , schudłam."

ooo gratuluję schudnięcia!

poszukam ciuchów, ale coś kojarzę,że ty jesteś dużo krótsza ode mnie wink
        adres ten sam?
        napisz mi na maila.
        • marzenam32 mój rozmair 06.01.14, 08:39
          Udało mi się schudnąć choć nie stosowałam żadnych diet , jedynie pewnie stres podziałał , napisałam na e-maila .
    • 0iza113 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 30.12.13, 00:19
      Wybacz ale stawiasz studia nad swoje dzieci ,uczysz żebrać od małego, przecież to tylko ciuszki i żywność .Ja zrezygnowałam ze studiów zeby iść do pracy ,ale moje dzieci nie musiały się wstydzić za mnie .Takie moje zadanie
      • bergamotka77 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 30.12.13, 02:54
        Popieram kobieto ogarnij sie nie masz na podstawowe rzeczy dla dzieci a na studia zbierasz? Moze teraz jeszcze jakas forumka napisze ci prace zaliczeniowe? Filozofie na studiach mialam ale wybacz to bylo 15 lat temu i jakos nie pamietam szczegolow wink Jak nie umiesz napisac samodzielnie pracy to po co sie porywalas z motyka na slonce? I kto nosi tyle kasy przy sobie to inna sprawa - nie masz konta i karty do bankomatu?
        • marzenam32 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 30.12.13, 08:00
          Ja na studia nie zbieram ,wcześniejszych wątkach prosiłam o głosy , bo był konkurs można było zdobyć całoroczne stypendium od uczelni , nie udało się , ale otrzymałam stypendium socjalne , które pokrywa mi czesne .Czy Ja napisałam w swojej prośba ,żeby któraś formułka napisała prace na zaliczenie , nie .Miałam na myśli jedynie pomoc np. przy sprawdzeniu .Masz rację nie powinnam takich pieniążków ze sobą nosić , ale wybrałam je z bankomatu , aby zapłacić węgiel na składzie gdzie nie było możliwości płacenia kartą i zakupów biletów miesięcznych na następny miesiąc .Gdyby Ja wiedziała , że następny dzień mnie okradną , to na pewno nie wybierałabym i nie nosiła je ze sobą

bergamotka77 napisała:

> Popieram kobieto ogarnij sie nie masz na podstawowe rzeczy dla dzieci a na stud
          > ia zbierasz? Moze teraz jeszcze jakas forumka napisze ci prace zaliczeniowe? Fi
          > lozofie na studiach mialam ale wybacz to bylo 15 lat temu i jakos nie pamietam
          > szczegolow wink Jak nie umiesz napisac samodzielnie pracy to po co sie porywalas
          > z motyka na slonce? I kto nosi tyle kasy przy sobie to inna sprawa - nie masz k
          > onta i karty do bankomatu?

• penelopa40 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 30.12.13, 22:25
          miłe panie,
          marzenam studiuje bezpłatnie - pisała o tym! bo stypendium pokrywa koszt studiów, studiuje zaocznie czyli w weekendy czy tam wieczorami, nie wnikam, ale nie dziennie, moim zdaniem dobrze że chce sie uczyc i podnosic kwalifikacje, może łatwiej prace znajdzie...
          pracowała, pracę straciłla, szuka nowej, nic to nie ma do studiów, przed październikiem miała też prace dorywcze jak znalazła, wtedy nie studiowała, studia nie maja wpływu na prace, szukanie pracy i utrate tejże,
          piszac o pomocy w studiowaniu nie koniecznie musi sie miec na mysli napisanie pracy za kogos,można pomóc sformułować, sprawdzić, polecić źródła, mnie np nie przyszło do głowy ze ona chce aby jej ktos pisał pracę za nią, .. ja filozofię miałam ponad 25 lat temu ale chętnie pomogę...
          co do kradzieży współczuje, akurat tak sie zdazyło że miała gotówke na węgiel, i bilety miesieczne... może ja ktos obserwował jak wybierała z bankomatu... moja znajoma która jest w fatalnej kondycji finansowej miała sporą kwotę na spłatę długu u znajomej, wzięla z bankomatu, szła przez bazarek, kupiła tylko warzywa, i też ją zdążyli okraść, ... w domu sie zorientowała ze nie ma saszetki, w której była gotówka... każdemu sie może zdarzyć...

• isabelka20 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 30.12.13, 22:48
            Dziewczyny chyba trochę przesadzacie, po za tym kłania się czytanie ze zrozumieniem. Bardzo dobrze, że Marzena studiuje. Co do kasy to nie przesadzajmy 350 zł to nie 3 tys. żeby nie móc tego mieć w portfelu. Chamskie jest też mówienie, że ktoś stawia studia ponad dzieci, bo po ukończeniu studiów może zdobyć lepszą pracę i właśnie dzieciom zapewnić godziwy byt.
            Marzeno ja zarówno na licencjacie, magisterce, a teraz na doktoracie mam filozofię. Pracy pisać nikomu nie będę, ale jeśli masz z czymś problem to pisz na priv może spróbuję pomóc (mam trochę materiałów ze studiów).
            Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
      • marzenam32 co u nas 30.12.13, 07:48
        Ja mam nadzieję , że to chwilowe brak pracy ,studiuje zaocznie , a na opłacenie studiów dostaje stypendium socjalne z uczelni , które pokrywa mi całe czesne .Jest mi naprawdę wstyd , że muszę żebrać u Was . Dziec są dla mnie najważniejsze .

• myfmyf Re: co u nas 31.12.13, 02:40
          Napisz do mnie na priv co najbardziej potzrebne Ci teraz dla synka z ciuszkow . pozdrawiam
          • marzenam32 Re: co u nas 31.12.13, 15:49
            Chciałam napisać na e-maila , ale niestety nie udało mi się , najbardziej potrzebuję spodni i bluzek z długim rękawem (cienkie)do przedszkola.
    • marzenam32 Penelopa40, izabelka20 31.12.13, 16:46
      Dziękuję za słowa otuchy ,u mnie zawsze na pierwszym miejscu są dzieci .A pisząc w poście prośbę o pomoc w studiach , nie miałam na myśli napisanie gotowej pracy na zaliczenie , a jedynie pomoc np. sprawdzenie , podpowiedzenie co jeszcze napisać , a może co wykreślić.Mam z 4 tematów wybrać jeden : aborcja ,klonowanie ,eutanazja,etyka ekologiczna .Wybrałam o aborcji , jestem na etapie gromadzenie materiałów , które pomogą mi w napisaniu .
      A co się tyczy pracy i wykształcenia , kiedy byłam na konkursie na zastępstwo przeszłam pierwszy etap , ale niestety z uwagi że były osoby z wyższym wykształceniem one zostały zatrudnione .A pracy szukam cały czas , 8 stycznia idę a kolejny konkurs na zastępstwo do Urzędu Skarbowego do Bytomiu , można to sprawdzić na stronie urzędu, jest lista osób przystępujących do konkursu .
      Bardzo chętnie jak już coś napiszę poproszę was o radę .
      • isabelka20 Re: Penelopa40, izabelka20 31.12.13, 17:40
        jasne możesz mi coś podesłać, filozofia nigdy nie była moim ulubionym przedmiotem, ale też nie sprawiała mi nigdy problemu.
        Co do studiów zawsze będę uważać, że dopóki są siły i możliwości to trzeba się uczyć i nawet jeśli dziś wydaje nam się, że kolejny papierek nie będzie nam potrzebny to nie wiemy co będzie za jakiś czas.
        • dorotkak Re: Penelopa40, izabelka20 31.12.13, 21:07
          witaj, napisz mi prosze tu lub na priv ile lat ma corka i co potrzebuje z ubran? moze cos znajde.
          • marzenam32 dorotkak 31.12.13, 21:26
            Córka ma już prawie 13 lat bo , 24 stycznia skończy , a najbardziej potrzebujemy spodnie , bluzę lub sweterek .Dziękuję za choć pomocy nam .Pozdrawiam
            • dorotkak Re: dorotkak 01.01.14, 17:56
              kurcze to chyba nie bede mogla pomoc - ze mnie raczej na 13 -latke nic sie ni nada
              • myfmyf Re: dorotkak 03.01.14, 19:21
                Marzena ja przeszukalam co mam, ale nie znalazlam nic na 116/122 dla chlopca , moze ktos inny bedzie mogl sie podzielic ?
                • naturella Re: dorotkak 06.01.14, 07:12
                  Moj syn nosi 128, i kurczę właśnie wczoraj oddałam za małe na niego rzeczy sad nie czytałam tego wątku. Ale, Marzeno, napisz do mnie na priv adres - bede odkładać dla Was rzeczy. Czy zimowa kurtkę masz dla synka? Mam z Tchibo na 116, ale jest duża. Jaki numer buta ma Twój synek?
                  • marzenam32 naturella 06.01.14, 08:46
                    Wiadomość wysłałam , mój synek ma numer buta 29 , a kurtkę chętnie przyjmę ma jeszcze na 110 , ale już ledwie co się w nią mieści .
                    • melancho_lia marzena 07.01.14, 23:23
                      Napisz mi na maila w skrócie co jeszcze Wam potrzeba (ciuchy, zabawki itp), może coś się znajdzie.
                      (sorki nie mam za bardzo czasu teraz przegrzebywać wątków, mail oczywiście gazetowy: melancho_lia@gazeta.pl
                      • marzenam32 melancho_lia 08.01.14, 13:19
                        melancho_lia odpisałam na e-maila
              • dorotkak a jednak:) 15.01.14, 21:41
                przegladnelam szafe i bede miec dla corki jakies 2-3 bluzeczki - jesli jestes chetna napisz prosze do mnie na priv
      • usia432 Re: Penelopa40, izabelka20 06.01.14, 14:51
        Marzenko - chciałabym Ci zrobić małe zakupy w Almie - czy mogłabyś mi podać nr telefonu na prv dla kuriera bo adres mam (jeśli się nie zmienił)
        • marzenam32 usia432 06.01.14, 16:49
          Dziękuję za pomoc , napisałam na e-maila wiadomość .
          • myfmyf Re: usia432 07.01.14, 14:34
            Marzena , mam dla Was dwie pary spodenek dresowych i dwie bluzeczki z dlugim rekawkiem 116/122. Napisz mi prosze adres na priv
    • marzenam32 Serdecznie podziękowania dla Usia432 07.01.14, 21:03
      Dziękuję ślicznie za zakupy ,bardzo ale to bardzo dziękuję .
      Pozdrawiam
    • bj32 Mam takie: 08.01.14, 13:21
      Ugoda alimentacyjna na jedno dziecko
      FA na drugie;
      stypendium socjalne;
      dodatek mieszkaniowy;
      rodzinne;
      z tytułu rodziny zastępczej;
      umorzenie postępowania w sprawie kradzieży.
      • naturella Re: Mam takie: 21.01.14, 09:50
        Wysłałam kurtkę zimową na 116, spodnie i bluzki na 116 (chyba dwie, ale głowy nie dam, bo już jakiś czas temu spakowałam paczkę) i czapkę zimową.
    • marzenam32 serdeczne podziękowania dla e-mam 24.01.14, 18:12
      Serdecznie dziękuję za okazano pomoc e-mamą usia432 , myfmyf , naturella , bardzo dziękuję .

Co u nas , pracę już napisałam , uczę się do kolokwium. Jest ciężko , ale pomału się ułoży i będzie dobrze .
    • marzenam32 podziękowania dla Pani natturella i Pani chyni 30.01.14, 16:58
      Dziękuję za pomoc Panią , naturella za buciki zimowe i 4 pary jesienno-zimowych , ale to bardzo dziękuję .Pani chynia dziękuję za spodnie dla córki i zakupy podstawowych artykułów spożywczych .Pozdrawiam Panie i dziękuję .
    • marzenam32 pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 17:20
      Dostałam pracę - umowa na 36 miesięcy w Urzędzie Skarbowym w Gliwicach , będzie kłopot z dojazdem , ale dla mnie to nie problem , już dojeżdżałam podobnie do Sosnowca .Nie zarobię tam kokosów 800-900 zł , ale mieć te pieniądze a ich niemieć , człowiek w domu tego nie wysiedzi , no i między ludźmi , doświadczenie , bo w domu to już "kota" dostawałam , choć większość czasu uczyłam się egzaminy , a od poniedziałku do pracy , nie wiecie jak się cieszę .
      Ten rok nawet dobrze mi się zaczął , z 5 miejsc gdzie się starałam o pracę w 3 mogłabym pracować , ale wybrałam najkorzystniejszą ofertę zatrudnienia na 3 lata .

Tu są linki gdzie są ogłoszone wyniki przetargu w których brałam udział :

www.isnet.katowice.pl/us/gliwice1/zp/OL1_251_1_2014_w.pdf - tu pracę rozpoczynam od poniedziałku

www.isnet.katowice.pl/us/gliwice2/zp/OL251_0007_ZP_1_14_w.pdf - tej oferty nie wybrałam

www.isnet.katowice.pl/us/zabrze/zp/OL_1_251_1_PN1_14_W.pdf - tej też nie wybrałam , ale zastanawiam się na tym aby po pracy jeszcze tu chodzić , można pracować od 7-22 , przy wprowadzaniu zeznań . Nie wiem czy fizycznie dam rady , ale to jeszcze się zastanawiam .

Mam prośbę związaną z pracą , jak już wcześniej pisałam schudłam trochę ubrania na mnie teraz wiszą , mam jedną bluzkę i sweterek ,może któraś mam podzieliłaby się ubraniami w którym mogłabym pójść do pracy , byłbym bardzo wdzięczna . Mój rozmiar teraz to 42-44 , a nosiłam głownie 46 .
      Musiałam się Wami podzielić dobrymi wiadomościami , teraz tylko sesja do zaliczenia i jeszcze czeka mnie decyzja do podjęcia związana z rodziną zastępczą , brat w marcu kończy 18 lat .Jestem dobrej myśli , że i to się poukłada .
      Pozdrawiam Was .
      • atena12345 Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 17:35
        gratuluję pracy!
        trzymam kciuki.
        Ubrań niestety nie mam
        • myfmyf Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 19:29
          Marzena bardzo sie ciesze i gratuluje pracy smile)
      • zielonakratka Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 19:41
        Bardzo gratuluję!!!
      • chynia Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 20:47
        Powodzenia
      • esr-esr Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 21:06
        a ile masz wzrostu? masz możliwość jakiś przeróbek krawieckich, np za długich nogawek? bo ja mogę mieć trochę 'oficjalnych' ubrań do oddania. nie są to może najnowsze trendy, ale klika rzeczy w miarę klasycznych - spodnie materiałowe, koszule, etc.
        • marzenam32 Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 21:10
          Mój wzrost to 165 cm , mam możliwość przeróbki koleżanka ma maszynę i chętnie mi skróci.
          • esr-esr Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 21:26
            ok, pytam bo ja mam 180 smile jutro przeszukam kartony i dam znać.
            • esr-esr marzena 02.02.14, 22:43
              wyszukałam 1 spódnicę, 1 parę spodni, 2 koszule, 1 sweter i 1 tunikę dzianinową, które powinny być dobre na Twój rozmiar, ewentualnie dać się łatwo skrócić. niestety okazało się, że mój mąż zrobił "porządki" w garderobie i nic więcej nie mogę znaleźć smile
              dorzucę jeszcze apaszkę i grube rajstopy (opakowanie jest otwarte ale nie były noszone bo są na mnie za krótkie). napisz mi proszę adres na maila, co prawda jutro wyjeżdżam na tydzień, ale paczkę puszczę z trasy.

przy okazji mam pytanie czy potrzebujesz jakieś przybory na uczelnię? zeszyty, długopisy?
      • pitahaya1 Re: pragnę się z wami podzielić 30.01.14, 22:34
        Z ubraniami nie pomogę, ale trzymam kciuki za tę pracę lub chociażby za zdobycie doświadczenia, bo z tym będzie Ci łatwiej szukać czegoś późniejsmile
        I listonosza przypilnujwink Wiesz, dlaczegosmile
        • penelopa40 Re: pragnę się z wami podzielić 31.01.14, 11:38
          wspaniałe wieści!
          ciuszków w rozmiarze 42-44 niestety nie mam, rozdałam... ale poszukam i może znajoma jedna czy druga będzie coś miała...
          a córka ma jaki rozmiar?
          trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie penelopa
          • marzenam32 penelopa40 i inne e-mamy 31.01.14, 12:36
            Dziękuję wszystkie e-mamy , dziękuję za wsparcie i miłe słowa .

Penelopa40 - córka nosi rozm. S i czasem nawet XS ubrać , wzrost 164 cm .
            • szach1212 Re: ubrania 31.01.14, 14:38
              witaj! Mam kostium marynarka + spodnie ciepły na teraz na 42 mogę podesłać może się przyda używałam tylko kilka miesięcy w ciąży więc stan oki. Jeśli jesteś zainteresowana napisz na priv i napisz czego Wam jeszcze potrzeba. Pozdrawiam smile
    • beatkaa0 Re: Dobre informację , proszę o rady i wsparcie 03.02.14, 21:59
      Witam.

Chętnie podaruję ciuchy w których juz nie chodzę. Proszę podać jakie rozmiary nosi Pani/córka ew rozmiary butów.

pozdrawiam.
      • marzenam32 beatkaa0 03.02.14, 22:09
        Chciałam wysłać na e-maila gazetowy , ale wraca wiadomość proszę podać e-maila.Dziękuję za chęć pomocy , córka nosi rozm. S , a czasem ubierze XS , a numer buta 38 , a wzrost ma 164 cm .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka