marzenam32
16.06.13, 19:23
Witam Was Kochane e-mamy , pragnę się z wami podzielić dobrymi informacjami , które mnie i moją rodzinę spotkało w ostatnim czasie oraz poprosić o rady , jak również o pomoc w formie zakupów , wstyd mi Was prosić .Już opisuję co u nas .Moja sytuacja była opisywana już wątkach na pomocnych e-mamach , ale w skrócie opiszę .Jestem samotną mamą z dwójką dzieci wieku 6 lat syn i 12 lat córka , opiekuję się również bratem jako rodzina zastępcza , który ma 17 lat .Po wielu perypetiach z mieszkaniem , bo w ciągu 7 latach jakie mieszkam na Śląsku przeprowadzałam się 6 razy , ale mam nadzieję że ostatni , mam już umowę najmu na stałe .Mam kłopot z znalezieniem stałej pracy , choć mam dobrą wiadomość zostałam zatrudniona na umowę zlecenie na okres 7 miesięcy w Urzędzie Skarbowym w Sosnowcu .Bardzo się cieszę że mam pracę , pomimo tego że na dojazd do pracy muszę poświęcić 1 godzinę jazdy autobusami , ale dla mnie to nie problem wstać o 5 rano i dojechać .Pracę rozpoczęłam o 3 czerwca .Jest również szansa , na dłuższe zatrudnienie , ale tego nie chce zapeszać . W wcześniejszych wątkach opisywałam , że mam kłopot z łóżkami do spania po ostatniej przeprowadzce uległo zniszczeniu łóżko piętrowe dzieci i tu też mam dobrą wiadomość udało mi się zorganizować nowe spanie dla brata , fotel 1 -os. rozkładany jak również odkupiłam od znajomej , która wyraziła zgodę na spłacanie tego łóżko na raty , bo na jednorazową wpłatę 150 zł nie było mnie stać .Pewnie , nie które z was czytając moje poprzednie wątki wiedzą , że mam jeden duży pokój , którego starałam się podzielić , aby stworzyć dzieciom swoje kąciki do nauki .I tu również mam dobrą wiadomość udało mi się zdobyć , bo dostałam za darmo super meblościankę , którą podzieliłam pokój na dwa mniejsze , jedynie opłaciłam transport .W tym momencie prosiłabym was o radę , meblościankę postawiłam na środku pokoju , z jednej strony prezentuje się super , ale z drugiej już nie . Proszę o rady , czym byście 3 metry szarej dykty okleiły i co by było najtańsze , już myślałam , aby dzieci okleiły plakatami , ale z racji że nie kupujemy tego typu czasopisma , po prostu nie mamy aż tylu . Jakby któreś z Waszych dzieci miała takie plakaty i było chętne podzielić się z Nami to przygarniemy . Proszę również o inne propozycję rozwiązania .
Pragnę również się was poradzić w sprawie mojego wykształcenia , w chwili obecnej mam średnie ekonomiczne .Czy nie uważacie , że mając 35 lat nie jestem za stara na studiowanie , chciałbym rozpocząć studia zaoczne o kierunku administracja na Wyższej Szkole Ekonomii i Administracji w Bytomiu .Jest to moje takie małe marzenie , aby zdobyć lepsze wykształcenie , aby również zdobyć w późniejszym czasie lepszą pracę . Jestem świadoma , że za studia trzeba płacić , ale można też postarać się o stypendium socjalne jak również będzie mi trudno pogodzić naukę z pracą i obowiązkami w domu oraz że po tak długiej przerwie w nauce , będzie trudno .Teraz już mam problemy z pogodzeniem obowiązków , ale dzieci a szczególnie moja 12 letnia córka mi pomaga .Z czego jestem dumna , jak również z jej świadectwa będzie mieć z czerwonym paskiem , starała się przez cały rok .
Prośbę , która bym miała do was Kochane e-mamy to pomoc w zakupie żywności dla mnie i dla moich dzieci tych podstawowych produktów jak cukier , mąkę , ryż , mleko itp. Po opłaceniu czynszu i rachunków typu prąd , gaz , internet , biletu miesięcznego dla mnie i córki na autobus + raty zadłużenia za mieszkanie poprzednie w którym mieszkałam spłaciłam już 600 zł wpłacam po 50 zł na m-c , teraz będę pisała prośbę na kolejną spłatę pozostałej kwoty 1675,27 zł , kwota ta została odroczona na rok czasu wraz z odsetkami .
Aby nie zadłużać się i robić kolejnych długów zawsze na pierwszym miejscu stawiam opłaty za mieszkanie + wszystkie rachunki i umówione raty , w poprzednim miesiącu wpłaciłam ostatnią ratę za prąd z poprzedniego mieszkania .Po opłaceniu wszystkiego za resztę kupuję zakupy żywnościowe .Gdy jeszcze nie miałam pracy brałam każdą pracę dorywczą jaką znalazłam typu sprzątanie , pilnowanie , roznoszenie ulotek z tych prac miałam pieniążki od razu po wykonaniu pracy , co pozwalało mi na utrzymanie się do kolejnej wypłaty świadczeń na dzieci . Z uwagi że teraz mam pracę , za którą otrzymam wynagrodzenie po przepracowanym całym miesiącu , z stąd moja prośba do was Kochane e-mamy , ponieważ po 8 godzinach pracy i dwóch godzinach straconych na dojazdy , nie jestem wstanie fizycznie pójść do pracy sprzątając , a pracę tą miałam w godzinach rannych , ale w tym czasie jestem w innej pracy .Pomóżcie mi przetrwać ten jeden miesiąc , później dam radę bo do otrzymywanych pieniążków na dzieci dojdzie wypłata , która po odliczeniu biletu miesięcznego będzie wynosić około 800 zł , nie dużo ale zawsze coś , jestem tego zdania , na pewno nam pomoże . Czerwiec to ostatni miesiąc kiedy mam dodatek mieszkaniowym , staram się o nowym , jestem w trakcie kompletowania dokumentów .
Dokumenty typu rodzinne , alimenty i dodatek mieszkaniowy wysyłałam już wcześniej do Pani moderator Bj32 , jeśli będzie trzeba wyślę dokument potwierdzający , że podjęłam od 3 czerwca pracę .
Staram się łatać dziury , ale niestety nie udaje mi się , ale nie podaję się .
Mam pomoc z Banku Żywności , ale następny odbiór mam się zgłosić w sierpniu .W marcu przed świętami dostałam pomoc w postaci chemii i żywności z Fundacji z Chorzowa "Człowiek dla Człowieka" , z pomocy mogą korzystać osoby ze woj. śląskiego zarejestrowane w Urzędzie Pracy i korzystające z opieki , ja już niestety nie mogę , ale może są osoby ze śląska , które mogą skorzystać , chętnie odpowiem na pytania , jakie dokumenty są potrzebne aby otrzymać pomoc .
Bardzo proszę Was o pomoc .Na pewno się odwdzięczę dzieląc się ubraniami po swoich dzieciach z innymi potrzebującymi osobami .