Dodaj do ulubionych

Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności.

28.11.13, 17:47
Witam,proszę o pomoc w napisaniu odwołania od orzeczenia o niepełnosprawności.Moja córka od urodzenia ma częściową głuchotę,dyslalię audiogenną.Córka ma orzeczenie o kształceniu specjalnym.Jest rehabilitowana od urodzenia,jeździmy na terapię logopedyczną,integrację sensoryczną,muzykoterapię.Oprócz tego ma zajęcia z surdopedagogiem.
Dziś odebrałam orzeczenie ,liczyłam na przyznanie punktów 7 i 8.Niestety nie przyznano córce punktu 7 sad
Oczywiście szczegóły prześlę na pocztę.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • atom211 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 28.11.13, 18:08
      Chętnie pomogę ... chyba że Bj mnie wygryzie big_grin
      • mazia14 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 29.11.13, 09:55
        Witam,bardzo dziękuję za odzew.Proszę o informację co i gdzie mam przesłać smile
      • beatasom Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 05.12.13, 21:46
        Mam taki sam problem jak poprzedniczka .Chodzi o orzeczenie o niepełnosprawność syna 6lat i 9 m-c(obustronny niedosłuch w jednym uchu implant ok 40dB a w drugim aparat słyszy tylko dźwięki. Odrzucono mi odwołanie od pkt.7.a punkt 6 i 8 pozytywnie.
        Jeżdżę z nim na rehabilitację 2 razy w tygodniu. Na komisji dowiedzieli się że bardzo dużo umie i prawie płynnie czyta jednak przedłożone im dokumenty mówią,że potrzebuje jeszcze rehabilitacji. Mały ma problem z wymową i z słyszeniem paru głosek i głośniejszym otoczeniem. Jak pójdę do pracy to już nie będę miała czasu do niego. Jak uważacie mam szansę na zmienienie tego punktu 7 gdy pójdę z tym dalej odwoływać się oraz jak ich przekonać do zmiany.
        Jeśli ktoś może to pomóżcie proszę
        • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 06.12.13, 12:52
          Podeślij skan orzeczenia i opis stanu: zachowań i tak dalej - syna na bj32@gazeta.pl
          • beatasom Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 06.12.13, 15:19
            dziękuję za zainteresowanie bo sama nie wiem co robić.
            mam problem z umieszczeniem dokumentów i czy jak wyślę z poczty wp.pl na bj32 to dojdzie do ciebie
            • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 06.12.13, 15:21
              Dodaj jako załącznik najlepiej, a opis jako treść maila. Dojdzie smile
            • beatasom Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 07.02.14, 22:42
              Byłam w Katowicach odwołać się i niestety uznano, że moje dziecko jest sprawne ruchowo i to mu wystarczy pewnie bo zaznaczyli,że potrzebuje rehabilitacji w domu oraz dojazdów na rehabilitację a mimo wszystko nie przyznano mi punktu 7.
          • milenaa-1988 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 15.09.14, 16:00
            Hej mam pytanie czy jeszczepiszesz te odwolania????
            • milenaa-1988 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 15.09.14, 16:01
              milenaa-1988 napisał(a):

> Hej czy ktos pomoglby mi napisac odwolanie od orzeczenia do sadu????
        • emi0401 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 09.01.15, 15:59
          potrzebuje napisac odwolanie do sadu mam syna 2 letniego z padaczka
          • bj32 <a href="http://blanka-rudy.xn.pl/" target="_blank" rel="nofollow" 09.01.15, 16:07
            Byłoby dużo łatwiej, gdybyście pisały bezpośrednio do mnie - nie musiałabym za każdym razem odpisywać big_grin W tytule postu masz link - skorzystaj z niego. W sygnaturce też jest...
            • ewelina_m1983 Re: <a href="<a href="http://blanka-rudy.xn.pl/" target="_blan 22.07.15, 12:45
              witam! chciałabym zapytać czy jeszcze piszesz odwołania od orzeczenia? moja córcia jest po prażeniu mózgowym. byliśmy na komisji to oczywiście punkt 8 jest że wymaga ale 7 już nie.Chce napisać odwołanie ale za bardzo nie wiem jak się do niego zabrać
              • bj32 Re: <a href="<a href="<a href="http://blanka-rudy." target 22.07.15, 13:45
                Piszę. Link w sygnaturce, zakładka "Wymagana dokumentacja".
            • grazynairena1 Re: <a href="<a href="http://blanka-rudy.xn.pl/"" targ 23.09.16, 05:08
              Jakoś mi nic się nie otwiera.... Za parę dni upływa mi termin odwołania do sądu. mój adres to grazynairena1@wp.pl . Bardzo zależy mi na czasie. Mam znajomą, która ma 2 dzieci genetycznie bardzo schorowanych. Jej termin też szybko upływa. Niestety nie ma internetu. Ale myślę ,że jakoś poradzimy.
      • malaw-ek77 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 18.03.16, 19:39
        Witam
        Chciałabym prosić o pomoc mojemu synkowi zabrali tez pkt 7.Macie może odwołanie od prawnika z synapsis bo w tym momencie nie maja porad prawnych.Z góry dziekuję.
        malaw-ek@tlen.pl
    • atom211 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 30.11.13, 12:18
      atom211@wp.pl
      • mazia14 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 05.12.13, 22:47
        atom211 bardzo dziękuję Ci za pomoc w napisaniu odwołania.Dzisiaj zawiozłam i pan w okienku powiedział że do 2 tygodni przyjdzie do mnie informacja.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • aneta2676 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 11.12.13, 15:32
          mazia14 napisała:

> atom211 bardzo dziękuję Ci za pomoc w napisaniu odwołania.Dzisiaj zawiozłam i p
          > an w okienku powiedział że do 2 tygodni przyjdzie do mnie informacja.
          > Pozdrawiam serdecznie.
          Witam
          Jestem w podobnej sytuacji syn do 27.11.2013 miał orzeczenie o niepełnosprawności symbol 04-0, a 28.11.2013 nie otrzymał stopnia niepełnosprawności szanowna komisja uleczyła mi syna tyle że tylko na papierze. Chcę robić odwołanie dlatego proszę o wskazówki jak skutecznie napisać odwołanie.
          • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 11.12.13, 16:01
            Napisz ze szczegółami i skanem orzeczenia do Atom albo do mnie na maila.
            • gajdzius88 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 13.01.14, 11:12
              Witam,
              mam również problem z napisaniem odwołania od orzeczenia o niepełnosprawności, w dzieciństwie zachorowałam na nowotwór kości, przeszłam 6 operacji + radioterapię. Zawsze otrzymywałam orzeczenie o umiarkowanym stopniu, natomiast po ostatniej komisji mnie ozdrowiono i stwierdzono lekki stopień uncertain niestety muszę się odwoływać , bo tylko na podstawie orzeczenia(ii grupa) mam prace, a umowa kończy mi się w tym roku. Dodatkowo nie mam możliwości na wykonanie niektórych badan ponieważ jestem w ciąży w 19 tyg.Mój stan zdrowia od kilku lat sie nie zmienia, nie jest ani lepiej, ani gorzej.

Proszę o poradę jak mam napisać takie odwołanie.
              • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.01.14, 07:14
                Przyślij mi skan orzeczenia i opisz swoimi słowami Twój stan zdrowia - napiszę Ci to.
                • gajdzius88 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 18.01.14, 10:57
                  bj32 napisała:

> Przyślij mi skan orzeczenia i opisz swoimi słowami Twój stan zdrowia - napiszę
                  > Ci to.

Przesłalam jakiś czas temu na twojego e-maila, czy moge liczyc w dalszym ciagu na pomoc?
        • mazia14 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.01.14, 23:22
          Eh...a my dalej czekamy.Dostałam już informację
          że sprawa została przekazana do wojewódzkiego...i cisza.
          Zastanawiam się czy mi nadpłacą zasiłek pielęgnacyjny od listopada ,bo zanim dostanę wezwanie na ponowną komisję,zanim znów otrzymam decyzję to pewno koniec lutego będzie sad
          Pomóż mi usłyszeć i zrozumieć świat
          • mamakubusiaaaa Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.01.14, 16:05
            Witam. Mam problem i mam nadzieję że mi pomożecie tyle że zostało mi bardzo mało czasu na odwołanie sad Mój 8 letni syn od 2009 r choruje na padaczkę mieliśmy orzeczenie, które ważne było do 2013 r. Teraz nie dostaliśmy go wcale! Od 2012 r jest bez leków ponieważ napady ustąpiły i neurolog zdecydowała że odstąpimy od ich podawania. EEG wyszło prawidłowe. Problem pojawił się od sierpnia 2013 r ponieważ napady powróciły nie są one częste bo miał ich 4 do tego czasu ale coś się jednak dzieje... Pani dr ponownie nas wysłała na EEG znowu wyszło prawidłowe ( grudzień 2013 ). Termin do neurologa mamy dopiero na maj a prywatnie nie było możliwości się dostać w 2 tyg, bo tyle czasy mamy na odwołanie. Zdecydowałam, że pójdę prywatnie do innego neurologa, który przepisał Kubie leki które brał wcześniej, niestety nie są one już refundowane i musiałabym na nie wydawać 210zł miesięcznie... Dla mnie to olbrzymia kwota ponieważ szukam pracy, przez 8 lat byłam na świadczeniu pielęgnacyjnym na syna i nie jest mi teraz łatwo czegoś znaleźć. Nie stać mnie na te leki dlatego tak bardzo ważne jest żeby nam dali orzeczenie i mogłabym część kwoty z zasiłku pielęgnacyjnego pokryć na leczenie syna. Czy ktoś mi pomoże???? Termin na odwołanie mija za 2 dni ( we wtorek 28 stycznia ).
            • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.01.14, 18:51
              To się szybko obudziłaś. Miałaś 14 dni, a zostały dwa...
              Dobra, podeślij mi orzeczenie i opis problemów syna, jutro Ci to napiszę. Tylko opisz dokładnie, jak wyglądają napady, jak często, jakie ma jeszcze zaburzenia czy problemy - im dramatyczniej, tym lepiej. Jak mi to przyślesz dzisiaj albo rano, to koło południa powinnaś dostać z powrotem gotowe.
              • annne Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 25.03.14, 19:54
                Witam,proszę o pomoc , 18 marca miałam komisje córki ubiegałam się o świadczenie pielęgnacyjne lekarz na komisji ustaliła nowy termin na który mam zebrać dokumenty z wyszczególnieniem dni od 1 stycznia jak często córka miała rechabilitacje i na miesiąc do przodu z zaplanowanymi wizytami Moja córka urodziła się chora z niedrożnością jelit przeszła 6 operacji ,od urodzenia byłam na świadczeniu pielęgnacyjnym ,córka ma 6 lat gastrologicznie teraz ma niedowagę leczymy dostaje 2 razy dziennie nutridrink , i leki Helicid bóle brzucha ma , ma postawianą diagnozę ADHD wymaga rehabilitacji , logopeda , psycholog , pedagog , integracja , terapia taktylna ,terapia psychomotoryczna , zajęcia mamy w różnych ośrodkach ale średnio nawet 4 razy w tygodniu jak myślicie czy mi przyzna córka wymaga ćwiczeń w domu i na terapii , nie wiem czy odwoływać się jak nie dostanę świadczenia pielęgnacyjnego do pracy nie mogę iść ktoś musi wozić małą na rehabilitację

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
                • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 25.03.14, 20:08
                  Przyślij mi skan orzeczenia i szczegółowy opis na maila bj32@gazeta.pl
                  • annne Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.03.14, 09:32
                    Tylko że orzeczenia jeszcze nie mam ma zejść się jeszcze raz komisja w piątek zaniosę papiery z rozpisaną rehabilitacją jak często mamy ,mam rozpisaną trzy miesiące wstecz od stycznia i z planowanymi wizytami na kwiecień jest tego sporo w piątek dowiem się kiedy kolejna komisja u nas
                    • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.03.14, 14:00
                      Czegoś nie rozumiem. Znaczy tych praktyk. Bo do tej pory *zawsze* spotykałam się z procedurą: komisja -> w ciągu tygodnia do dwóch orzeczenie -> odwołanie.
                      Bez orzeczenie to od czego Ty się chcesz odwoływać?
                      • annne Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.03.14, 17:21
                        na razie nie odwołuję się bo jeszcze raz u mnie w powiatowej będzie komisja bo lekarka ustaliła nowy termin na który mam donieść zaświadczenie z rozpisanymi dniami rehabilitacji szczegółowo trzy miesiące do przodu i na kwiecień zaplanowane . A pytałam czy mam szanse dostać świadczenie i czy wrazie jak nie dostanę to jest sens odwoływać się do wojewódzkiej
                        • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.03.14, 17:27
                          Ale prosisz o powróżenie. Nie jesteśmy przecież w stanie przewidzieć, co orzeknie komisja, a zatem i czy dostaniesz świadczenie. Bez punktów 7 i 8 nie dostaniesz. Jeśli na orzeczeniu będzie brakowało któregoś z tych punktów, to wtedy si możesz odwołać i w napisaniu odwołania jestem w stanie Ci pomóc. Odwoływać się jest sens jak najbardziej, bo nic nie tracisz, a możesz zyskać i tyle. A czy szanse masz, to wie tylko komisja. Skoro chcą dodatkowe papiery, to pewnie masz.
                          • annne Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.03.14, 18:20
                            ok dzięki za wiadomość jak będę po komisji to napisze czy dostałam
                            • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 26.03.14, 18:21
                              Super. I jak trzeba będzie - pisz na maila - pomogę smile
                          • snikers1986 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 15.10.16, 17:49
                            potrzebuje odwolania do punktu 7 dziecko ZOSIA MA 6 LAT WYKRYTO U NIEJ NIEDOWIDZENIE ZNACZNEGO STOPNIA OKA PRAWEGO.

NADWZROCZNOŚĆ OBU OCZU I ASYGMATYZM OBU OCZU,UPOŚLEDZENIE WIDZENIA JEDNEGO OKA
                    • asiuncia1982 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.10.14, 21:54
                      witam coreczka od urodzenia jest rehabilitowana z powodu niedotlenienia okoloporodowego, ma wzmozone napiecie miesniowe , dodam,ze obecnie coreczka ma 5 miesiecy i otrzymalismy wlasnie 3 dni temu orzeczenie niepelnosprawnosci rozpoznanie 10-N lecz punkt 7 - nie wymaga a 8 -wymaga. Chce sie odwolac do tego 7 punktu . czy moze mi ktos pomoc?
                  • aniap183 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 23.04.14, 18:14
                    prosze napisać czy doszło mam problem z wysłaniem
                    • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 23.04.14, 18:17
                      Jak dojdzie, to Ci odpiszę na maila. Póki co nic nie mam.
    • mazia14 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 06.02.14, 12:06
      Dzisiaj dostałam pisemko z wojewódzkiego i tak jak przeczuwałam... wojewódzki zespół utrzymuje w mocy zaskarżone orzeczenie sad
      Mam 30 dni na odwołanie do sądu,ale czy to coś da?
      Odwoływał się ktoś z Was ?Z jakim wynikiem ?
      Pozdrawiam smile
      • aleksa51 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 08.02.14, 07:06
        Odwoływał się. Pisałam odwołanie koleżance. Jej syn ma padaczkę. Pisałam tu o tym. Nie dostał w sądzie ale tylko z winy rodziców. Nie dbali o to by wpisy o częstości napadów były w kartach chorobowych. Dodatkowo tata na wizycie u neurologa niefortunnie mówił, że napady są rzadko co nawet nie było prawdą bo napady były kilka razy w tygodniu ale po tym jak młody miał kilka dziennie to tata odczuwał, że kilka w tygodniu to mało. A na padaczkę można dostać orzeczenie jeśli napady są często.
        Radzę się odwoływać i skrupulatnie zbierać całą dokumentację (nie wiem czy wszystkie papiery pani na komisji przedstawiła). Zaświadczenia od rehabilitantów, terapełtów, ksera kart od WSZYSTKICH lekarzy, nawet jeśli pani sądzi, że są nieistotne. Komisja nie wierzy na słowo tylko wierzy w to co piszą lekarze.
        W sądzie wyznaczają biegłego lekarza i tak właściwie to on decyduje, kluczowa dla sądu jest jego opinia. Kwestia na kogo się trafi i czy się go do swoich racji przekona.
      • aneta2676 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 09.02.14, 12:42
        Witam ja z synem we wtorek jedziemy do wojewódzkiego też przeczuwam, że to nic nie dasad w myśl pisma, które dostałam od rzecznika osób niepełnosprawnych mogę wywnioskować, że syn jest za zdrowy na orzeczenie o stopniu niepełnosprawnościsad tylko że przed ukończeniem 16tego r.ż. miał orzeczenie o niepełnosprawności w dzień po jego 16tych urodzinach lekarz orzecznik uzdrowił syna na papierze... ale postanowiłam, że będę uparta i jak wojewódzki nic nie zmieni to będę odwoływać się do sądu, liczą się statystyki, oszczędności a w tym wszystkim nie ma człowieka, mogę dużo zrozumieć ale dzieci niepełnosprawne w mniejszym czy większym stopniu i tak mają pod górkę a nasze państwo robi im jeszcze dodatkowo tor przeszkód czasami nie do pokonania, ja będę odwoływać się jak otrzymam negatywne orzeczenie.
    • galactica Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.03.14, 12:25
      czy ktoś odwoływał się od orzeczenia dla dziecka chorego na astmę??
      Bardzo proszęo pomoc.
      • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.03.14, 13:32
        Pisałam kilka odwołań. Przyślij mi skan orzeczenia i opis trudności związanych z chorobą - napiszę Ci odwołanie.
        • galactica Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 21.03.14, 09:37
          BJ własnie wysłałam Ci maila.
          Dziękuję bardzo za chęc pomocy.
          • ella_nl Re: Beatasom... 21.03.14, 19:25
            Mogę do Ciebie napisać na priv?
            • galactica Re: Beatasom... 23.03.14, 21:06
              do mnie? możesz smile
              • bj32 Re: Beatasom... 23.03.14, 21:12
                Chyba, że do mnie. Też nie ma zakazu big_grin
                • ella_nl Re: Beatasom... 23.03.14, 21:43
                  Kobity - ja w tytule napisałam że proszę Beatasom big_grin
                  • bj32 Re: Beatasom... 23.03.14, 21:45
                    Ale podpięłaś się pod nas... A kto zwraca uwagę na tytuły? suspicious
                    • ella_nl Re: Beatasom... 23.03.14, 22:05
                      A to przepraszamwink
            • beatasom Re: Beatasom... 26.03.14, 19:08
              ok już jestem dostępna
              • ella_nl Re: Beatasom... 26.03.14, 20:22
                beatasom napisał(a):

> ok już jestem dostępna
                Wysłałam na pocztę ale chyba masz nieaktywnąsad
                • beatasom Re: Beatasom... 27.03.14, 08:26
                  mój mail: beatasomerlik@wp.pl
        • sdmonikasd Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 23.05.14, 11:33
          witam potrzebuje pomocy w napisaniu odwołania do Wojewódzkiego Zespołu do Spraw Orzeczeń, mam córkę chorą na astmę oskrzelową ma 3 latka, w wieku 2 lat miała przyznane orzeczenie w tej chwili nie, decyzję odebrałam dzisiaj, pozdrawiam
          • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 23.05.14, 11:37
            forum.gazeta.pl/forum/w,615,148286403,150663136,Jesli_potrzebujesz_odwolanie_to_.html
    • bj32 Panie i Panowie. 29.03.14, 22:58
      Jeśli chcecie, żebym napisała odwołanie, to muszę wiedzie, od czego, zatem logiczne, że potrzebuję skanu orzeczenia.
      Ale jeżeli nie ufacie mi do tego stopnia, że aż musicie zamazywać dane, to albo w ogóle zamazujcie wszystko, łącznie z sygnaturą i czerwoną pieczęcią... a najlepiej całe orzeczenie, albo wcale mnie nie proście o pomoc, bo mnie krew zalewa, jak widzę coś tak głupiego. Co niby - sądzicie - zrobię z danymi na przykład dwu- czy sześciolatka? Sprzedam AVONowi w celach promocyjnych?
      Uprzejmie informuję, że jutro piszę ostatnie odwołanie na orzeczenie przysłane mi w takiej formie. Jeśli ktoś nie potrafi docenić mojej dobrej woli - niech sobie radzi sam. Ja serio nie muszę poświęcać czasu dla ludzi, którzy mnie traktują jak potencjalnego przestępcę. Szukajcie sobie innego frajera, bo zaufanie działa w dwie strony, albo wcale.
      • nici79 Re: Panie i Panowie. 01.04.14, 20:56
        witam,
        chcialabym sie zwrocic z prosba o pomoc w odwolaniu do pkt. 7 nie stetety nie przyznano.
        A od poczatku.. W 2011 mielismy pierwsza komisje syna, mial wtedy 2,5 latka, -
        • bj32 Re: Panie i Panowie. 01.04.14, 21:06
          Przyślij mi skan orzeczenia - z widocznymi danymi, nie pokażę ich nikomu - i opis leczenia, rehabilitacji, problemów, spis leków, wizyty w poradniach itd. - na mail bj32@gazeta.pl - napiszę Ci to.
          • nici79 Re: Panie i Panowie. 02.04.14, 10:04
            Super, lece porobic skany, wieczorem powinnam juz miec komplet, mysle aby dzis bedac w poradni psychologocznej gdzie maly ma SI poprosic o ponowne orzeczenie tym razem z brakujacym zdaniem, iz wymaga pomocy osob innych.
            Poprosze jeszcze o wystawienie tam gdzie rechabilituje w osrodku dziennym o arkusz informacyjny z jaki wystawiaja na potrzeby roznorakie..
            • bj32 Re: Panie i Panowie. 02.04.14, 10:43
              Słusznie smile
              • nici79 Re: Panie i Panowie. 02.04.14, 17:32
                Wyslalam,
                mam nadzieje ze dotrze szybko bo troche scanow wpakowalam-)
                • bj32 Re: Panie i Panowie. 02.04.14, 17:35
                  Dotarło. Napiszę Ci to dzisiaj smile
                  • patlub Re: Panie i Panowie. 08.04.14, 22:51
                    Cześć, czy mógłbym otrzymać od was pomoc w napisaniu odwołania? Czytałem wcześniejsze posty i rozumiem, że tu mógłbym od Was otrzymać pomoc. Mam 20 lat i nie słyszę od urodzenia na lewe ucho. Wcześniej nie miałem stopnia, bo nie był mi potrzebny tak jak teraz. Ciężko o prace w mieście, a za coś trzeba siebie rozwijać. smile Na orzeczeniu wszędzie jest napisane nie dotyczy, że moja wada nie kwalifikuje się pod leczenie. Stwierdzili, że mając drugie ucho sprawne mogę pracować bez oporu i sprawnie wszędzie i toć tu się Panowie mylili. Lekarz jednak zaproponował mi napisanie odwołania, że to w większości przypadków jest rozpatrywane pozytywnie, tylko ja nie wiem, jak mam napisać takie odwołanie. sad Bardzo proszę o pomoc!
                    • bj32 Re: Panie i Panowie. 08.04.14, 23:05
                      Nie miałeś wcale orzeczenia do tej pory? Ale wyniki badań masz?
                      Napisz do mnie na priv, to Ci napiszę.

Koleżanka, która jeszcze czeka - doczeka się jutro. Wybacz.
                      • patlub Re: Panie i Panowie. 10.04.14, 20:06
                        Nie, nie miałem do tej pory orzeczenia. Wszystkie dokumenty mam i już są wysłane.
                        • bj32 Re: Panie i Panowie. 11.04.14, 08:18
                          OK, dostałam, teraz już będziemy kontaktować się na mail.
      • anu-lqa Re: Panie i Panowie. 11.05.17, 09:48
        witam , czy mogę prosić o pomoc w odwołanie się od orzeczenia
        • mala7474 Re: Panie i Panowie. 17.06.18, 11:59
          Witam , czy mogę prosić o pomoc w odwołanie się od orzeczenia dziecko ma 9 lat chodzi do szkoły specjalnej ma symbole w orzeczeniu 01-U ,02-P ,06-E nie nie chcą przyznać mi punktu 7 .Błagam o pomoc bo nie wiem jak sama mam napisać odwołanie .
    • bj32 Odwołanie do sądu. 22.04.14, 18:40
      Ludzie złoci!
      Ja wiem, że WZONy teraz robią różne śmieszne rzeczy i w znacznym stopniu wynika to z cyrku, który był ostatnio w sejmie, ale nie panikujcie!
      Odwołanie do sądu nie wymaga zatrudnienia adwokata czy starania się o takowego z urzędu i nie ma "procesu" jak w jakichś głupich serialach typu "Sędzia Anna Wanna Wiesiołkowska" czy jak jej tam. Nie ma aktu oskarżenia i nikt nikogo do więzienia nie zamyka, świadków nie wzywa i histerii na sali rozpraw nie czyni! Nikogo w kajdanach i pasiaku nie zabiorą na lot 174 big_grin
      To jest zwykły szczebel administracji i po prostu składa się odwołanie od decyzji, a nie pisze bredni o "pozwanych" i "powodach". Nie ma co blednąć, ale też i lecieć do prokuratury czy żądać pana mecenasa.

Jak się serial zaczyna, to przełączajcie TV na National Geografic, co? Prrrrooooszę...
      • mooniiaa Re: Odwołanie do sądu. 22.04.14, 23:06
        Witam,
        mam również problem z napisaniem odwołania od orzeczenia o niepełnosprawności, w dzieciństwie wykryto u mnie wady nerek w wieku 7 lat miałam operowany refluks prawej nerki, a w wieku 9 wyciętą lewą, na której od urodzenia były torbiele. Mój stan zdrowia od dłuższego czasu nie ulega zmianie, nie jest lepiej, gorzej też nie. Zawsze miałam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z jednym symbolem na nerki, po komisji, która odbyła się w styczniu tego roku przyznano mi stopień lekki z dodatkowym symbolem na plecy, decyzja ta wydała mi się "krzywdząca", więc złożyłam odwołanie do wojewódzkiego zespołu ds niepełnosprawności, po komisji dostałam decyzje, że niepełnosprawność w ogóle mi się nie należy ponieważ jestem zdolna do samodzielnej egzystencji w społeczeństwie. Chce odwołać się do sądu.
        Bardzo proszę o pomoc!
        • bj32 Re: Odwołanie do sądu. 22.04.14, 23:10
          Napisz do mnie na mail, przyślij skany orzeczeń - obu - i odwołania i opisz mi dokładnie sytuację.
          Napiszę Ci to.
          • aniap183 pytanie o odwołanie 23.04.14, 15:41
            Witam mam pytanie córka ma dwa latka i dostała orzeczenie o stopniu niepełnosprawności na stałe ma inhalacje pulmicort albo nebud i berodual nie jest samodzielna w punkcie 7 ma zaznaczone ze nie wymaga stałej opieki a w punkcie 8 wymaga .Zastanawiam się czy się odwołać od decyzji by mieć świadczenie,czasami jest wszystko dobrze a jak dostaje atak to kiedy ide z nią na dyżur lekarski to przewaażnie dostaje skierowanie do szpitala bo jak twierdzą boją się lekarze podawać leków bo jest mała i niewiadomo czy jej coś nie zaszkodzi.Raz pojechaliśmy do szpitala po trzech dniach była wyleczona a w szpitalu złapała rotawirusa dlatego staram się unikać szpitala .Czy jest szansa na świadczenie pielęgnacyjne ?Prosze o odpowiedź
            • bj32 Re: pytanie o odwołanie 23.04.14, 16:24
              Odwołać. Przysłać mi skan orzeczenia i dokładny opis sytuacji - napiszę.
              • aniap183 Re: pytanie o odwołanie 23.04.14, 17:48
                poprosze o meila
                • bj32 bj32@gazeta.pl n/t 23.04.14, 17:53

• aniap183 Re: bj32@gazeta.pl n/t 23.04.14, 18:20
                    bj32@gazeta.pl n/t
                    to jest poprawny meil?
                    • bj32 Re: bj32@gazeta.pl 23.04.14, 18:23
                      Bez n/t. "n/t" to informacja w nagłówku, że w poście nie ma tekstu...
                      • aniap183 Re: bj32@gazeta.pl 23.04.14, 18:26
                        udało sie
      • jolaw6 Re: Odwołanie do sądu. 10.07.14, 14:02
        bij32,prosze o pomoc w odwołaniu do sądu.Mogę wysłac na maila orzeczenie ,stan chorobowy mojego dziecka?
        • bj32 Re: Odwołanie do sądu. 10.07.14, 14:06
          Bić nie będę wink Nawet 32 wink

Przyślij to, co napisałam wyżej. I krótki opis jak choroba/niepełnosprawność utrudnia Wam codzienność.
          Dokumenty medyczne niekoniecznie, bo się nie znam na wynikach i epikryzach...
      • anu-lqa Re: Odwołanie do sądu. 11.05.17, 09:48
        witam czy moge prosic o pomoc w napisaniu odwołania?
    • bj32 Jeśli potrzebujesz odwołanie, to: 23.04.14, 19:50
      Przyślij na mail bj32@gazeta.pl :
      1. Skan/czytelne zdjęcie orzeczenia o niepełnosprawności.
      2. Nie zamazuj danych na orzeczeniu - nie sprzedam ich do AVONu, a będzie mi łatwiej pisać [szczególnie, jeśli jednocześnie zasyłasz dokumentację medyczna, w której owych danych nie zamazujesz, bo wtedy to jest całkiem śmieszne].
      3. Następujące informacje:
      - nazwę choroby [nie widzę powodów, dla których miałabym się domyślać z opisu czy leków, co zacz];
      - opis trudności z niej wynikających;
      - krotko historię leczenia;
      - aktualne leczenie: rehabilitacja, wycieczki do szpitala, leki.
      4. Odbieraj maila, bo nieraz mam istotne pytania dodatkowe i jeśli nie uzyskam na nie odpowiedzi, to nie napiszę odwołania.
      5. Nie pytaj co trzy godziny, czy już napisałam - na odwołanie są dwa tygodnie od momentu otrzymania, wiec jeśli się spieszysz - napisz o tym wcześniej.

Oświadczam:
      Nie będę pisać odwołań na orzeczenia z zamazanymi danymi. Nie przemawia do mnie argument, że "nie wiadomo, kto siedzi po drugiej stronie". Ja tez nie wiem, czy nie obiecałaś odpłatnej pomocy sąsiadce i nie zarabiasz na mojej dobrej woli, prawda?
      Nie będę pisać odwołań na podstawie postów. Nie mam powodu szukać ekstra informacji w wątku. To Tobie zależy i to Ty masz mi udzielić niezbędnych informacji.
      Nie będę pisać odwołań na podstawie dokumentacji medycznej z ostatnich miesięcy czy lat. Niby dlaczego mam się przekopywać przez epikryzy, wyniki badań laboratoryjnych i kwity z PPP? Generalnie ta dokumentacja jest mi kompletnie zbędna - wystarczy krótki opis.
      Opis nie musi być tak krotki, żeby był niezrozumiały. Dwa zdania to może być zbyt mało. Niemniej staraj się, żeby nie był kilometrowy i poetycki. Wieloakapitowe opisy dziecka wpatrującego się w talerz z zupą przez godzinę zalatują Żeromskim, a jego nie lubię i w ogóle to wprowadza chaos. Opisy zabaw z pieskiem, jak również relacje rodzinne z teściami nie są mi do niczego potrzebne. Chcesz się wygadać? OK, ale zaznacz, że chcesz się wygadać, a informacje dotyczące zagadnienia zamieść oddzielnie.
      Pisz czytelnie i zrozumiale. I już pal diabli ortografię, ale treść - treść jest dla mnie istotna! Ja potrzebuję informacji, nie poezji!

I to na razie wszystko. Jak coś jeszcze sobie przypomnę - dodam.
      • bj32 Re: Jeśli potrzebujesz odwołanie, to: 25.04.14, 18:24
        Oraz nie róbcie sobie ze mnie jaj. Ja czytam te dokumenty uważnie i nie istnieje pieczątka nagłówkowa dowolnej instytucji z tekstem "Wojewódzki Zespół Orzekający w Województwie Kujawsko-Pomorskim" albo coś w tym rodzaju.
        Jeśli ktoś życzy sobie się pośmiać - niech sobie włączy "Alternatywy 4" zamiast marnować mój czas.
        • mooniiaa Re: Jeśli potrzebujesz odwołanie, to: 27.04.14, 12:10
          Przesłałam skany i krótki opis, mam nadzieje, że wszystko doszło, proszę o potwierdzenie czy dotarło wink pozdrawiam
          • bj32 Re: Jeśli potrzebujesz odwołanie, to: 27.04.14, 12:26
            Doszło i napiszę, prawdopodobnie dzisiaj.
            • fiora81 Re: Jeśli potrzebujesz odwołanie, to: 04.05.14, 16:27
              Witam
              Moj syn lat 9,5 ma stwierdzoną niskoroslosc, otrzymuje juz 2 lata hormon wzrostu zlozylam wniosek do Miejskiego Zespółu o orzeczenie o niepelnosprawnosci. Odebralam orzeczenie i moj syn nie zostal uznany za osobe niepelnosprawna. Moge sie odwolac, ale niewiem jak napisac odwolanie. Pomoze ktoras?
              • bj32 Ja pomogę 04.05.14, 21:52
                forum.gazeta.pl/forum/w,615,148286403,150663136,Jesli_potrzebujesz_odwolanie_to_.html
                • magdalena2511 odwołanie od orzeczenia o niepełno 06.05.14, 22:40
                  bj32 wysłałam ci meila z prośba o napisanie odwołania od decyzjii o niepelnosprawnosc, mam nadzieje ze dojdzie i porobilam fotki wszystkich dokumentow, jakby jeszcze cos miala napisac i ci podac to napisz, z gory dzieki smile
                  • bj32 Re: odwołanie od orzeczenia o niepełno 06.05.14, 22:51
                    Wyżej masz listę informacji, które są mi potrzebne. Jak dojdzie i coś jeszcze będę potrzebowała - napiszę. Jak nie dojdzie do jutra to będzie problem...
      • bleee38383839 Re: Jeśli potrzebujesz odwołanie, to: 10.06.14, 12:32
        Witam serdecznie potrzebuje pomocy w napisaniu odwolania decyzji o niepelnosprawnosci syna pisalam meila i cisza niemoge sie skontaktowac z ta pania co obiecala mi pomoc w napisaniu moze ktos pomoc nam skontaktowac sie z nia. Pozdrawiam Beata
      • bj32 Nie będę tolerować: 17.06.14, 12:58
        Żądań napisania natychmiast, wyzwisk, obelżywych sugestii co do mojej profesji, podważania moich umiejętności i oskarżeń o handel czy czyjakolwiek agresję; szczególnie zas agresję osób, które chcą mojej pomocy.udostępnianie danych.

Nie mam interesu w pisaniu odwołań, robię to, bo chcę, ale nie widzę powodów, dla których miałabym znosić
        • bj32 Errata: 17.06.14, 13:02
          Handel danymi, rzecz jasna.
        • agness.n2000 Re: Nie będę tolerować: 07.09.14, 19:30
          Witam serdecznie jestem nowa na forum i nie chcę zanudzać ale mam poważny problem, którym chciałabym się z Wami podzieli i prosić o pomoc.
          Od 2 lat choruję na SM aktualnie jestem na Betaferonie, dodam że pracuję w jednym zakładzie pracy od 16 lat i nie pamiętam bym przed chorobą była na L4.
          W RM wyszło że mam 9 zmian w głowie i dużą zmianę w rdzeniu odcinek piersiowy ok 1,5cm, dodam że miałam 2 razy robione badanie EMG i wyszło bardzo źle.
          Na dodatek odcinek lędźwiowy kręgosłupa woła o pomstę do nieba, 2 dyski wysunięte, masę zmian zwyrodnieniowych. Czasem nie mam siły wstać do pracy bo tak fatalnie się czuję, postanowiłam, że będę pracować jak najdłużej ile dam radę, ale złożyłam wniosek do Powiatowego Zespołu Do Spraw Orzekania O Niepełnosprawności i ku mojemu zdziwieniu otrzymałam stopień LEKKI orzeczono o obniżonej zdolności do wykonywania pracy i jedynie przyznano mi konieczność zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne.
          Reasumując jak mi dadzą środki ortopedyczne to będę zdrowa, nie ukrywam że chciałam się rehabilitować korzystać z większej ilości dni wolnych bo wiadomo jak jest z ta chorobą.
          Nie wspomnę że nogi mam słabe a tu dupa nawet karty parkingowej, żenada.
          Zwlekałam długo z napisaniem odwołania, ponieważ nie wiedziałam jak napisać a zostało mi 2 dni.
          Proszę jeżeli wiecie jak napisać odwołanie to pomóżcie ja już jestem bezsilna.
          Kurczę traktują człowieka jak zło konieczne, przecież u licha nikt nie prosi o chorobę, nigdy zdrowy nie zrozumie chorego sad
          Jeszcze raz proszę o pomoc
          Pozdrawiam
          Agnieszka
          • bj32 Re: Nie będę tolerować: 07.09.14, 19:42
            To:
            i krotki opis codziennych problemów wynikających z chorób wyślij mi na maila podanego w linku. Napiszę.
            • rozsadek5 Re: Nie będę tolerować: 15.09.14, 22:27
              Witam
              Odwołałam się od stopnia niepełnosprawności do sądu, dwie opinie biegłego nie kwalifikują mnie do stopnia umiarkowanego bo jestem zdolna do pracy i nie wymagam pomocy osób trzecich
              Miałam niedosłuch od dzieciństwa, funkcjonowałam bez aparatu słuchowego, dopiero od paru lat miałam na jedno ucho. W ubiegłym roku w wyniku krótkotrwałej utraty świadomości uderzyłam się w potylice głowy o twarde podłoże w wyniku , którego bardzo pogorszył mi się słuch. Ucho aparatownie jakoś jeszcze funkcjonuje ale drugie ma brak informacji przepływu czyli aparat nie spełnia żadnej funkcji.
              Jestem już po operacji wszczepienia implantu ślimakowego na efekty trzeba bardzo długo czekać wymaga to rehabilitacji. Nie mogę zrozumieć dlaczego nie przyznano mi umiarkowanego stopnia niepełnosprawności w wyniku pogorszenia słuchu , bez aparatu w ogóle nic nie słyszę wcześniej mogłam porozumieć się bez aparatu. Inni mają na stałe stopień niepełnosprawności, dlaczego lekarze orzecznicy dyskryminują innych.
              Nie wiem czy jest sens odwoływać się do sądu II instancji, mam czas do środy by złożyć wniosek o odpis wyroku z uzasadnieniem. Czy sąd II instancji powołuje nowych biegłych?
              Badanie trwa krótko, wygląda na to, że przed badaniem wiedzą jaką opinie wydają liczą się statystyki.
              Sąd mając " tony dokumentacji" jakby mógł sam wydały by inny stopień niepełnosprawności, powiedział że mam prawo się odwołać albo spróbować za rok oni opierają się na opinii biegłych bo nie są specjalistami w danej dziedzinie medycznej.Pierwszą opnie biegłego mam wydaną przed operacją wszczepienia implantu ślimakowego , drugą po operacji.
              Proszę powiedz czy warto się odwołać, jeśli tak to liczę na Twoja pomoc.
              • bj32 Re: Nie będę tolerować: 15.09.14, 23:22
                Moim zdaniem warto.
                Nie mam pojęcia, jakich biegłych sąd powoła, ale masz możliwość zgłoszenia, że na "tych" się nie zgadzasz. W I instancji tez taką miałaś.
                Nie miałam jeszcze tak "zaawansowanej" sprawy.
                Jest poniedziałek, 23.00 z groszami. Zostało troszkę ponad dobę. Jeśli przyślesz mi wszystkie niezbędne informacje do jutra do południa - zdążę Ci to napisać. Ale decyzja należy do Ciebie.
                • rozsadek5 Re: Nie będę tolerować: 16.09.14, 09:12
                  Do jutra mam czas na złożenie wniosku o odpis wyroku z uzasadnianiem i z tym sobie poradzę. Tylko zastanawiam się czy jest sens bo orzecznicy muszą wykazać statystyki a sąd nie ma nic do "gadania" odczytuje tylko opinie i wydaje wyrok.
                  Jak otrzymam odpis mam chyba 14 dni by się odwołać do sądu II instancji.
                  Na podstawie uzasadnienia można dopiero pisać odwołanie.
                  Złożenie wniosku o odpis wyroku z uzasadnieniem chyba mnie nie zobowiązuje do tego, że muszę koniecznie się odwołać?
                  Pozdrawiam
        • rosiczka161 Re: Nie będę tolerować: 28.07.15, 19:44
          ja również prosiłabym o pomoc, jak napisać odwołanie do sądu
          • bj32 Re: Nie będę tolerować: 28.07.15, 20:12
            W sygnaturce jest link do strony. Zakładka "Wymagana dokumentacja".
            • rosiczka161 Re: Nie będę tolerować: 28.07.15, 20:55
              bj32 napisała:

> W sygnaturce jest link do strony. Zakładka "Wymagana dokumentacja".

gdzie? nie mogę znaleźć
              • bj32 Re: Nie będę tolerować: 28.07.15, 21:02
                blanka-rudy.xn.pl/
    • 900ania Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 02.11.14, 22:41
      witam.Nazywam się Ania miałam taki sam problem jak ty tyle ze mój syn ma niedosłuch odbiorczy i też na komisji nie przyznali mi 7 i 8 punktu napisałam odwołanie i udało mi się i chce ci pomóc napisać odwołanie. więc jak chcesz mogę ci wysłać moje odwołanie i napiszesz tyle ze pozmieniasz sobie z moich danych na swoje.przęśli mi swoja pocztę na która mogę ci to wysłać. moja poczta to annasujeckawilczek1988@wp.pl lub pozdrawiam.
      • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 02.11.14, 22:44
        Ale zauważyłaś, że wątek jest sprzed roku?
        • magda8576 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.12.14, 20:02
          Witam,
          mam prośbę- czy mógłby mi ktoś pomóc z napisaniem odwołania od orzeczenia o niepełnosprawności? Złożyłam wniosek o "dopisanie" symbolu na orzeczneniu ze względu na pogorszenie stanu zrowia. Mam orzeczony symbol 10-N na stałe z uwagi ma guza mózgu i przebyte operacje. Po ostatniej mam dużo problemów natury "ruchowo- ortopedycznej", dlatego zwróciłam się o symbok 05-R. Komisja odbyła się pobieżnie- dostałam odmowę. Chciałabym się odwołać.
          Problemem jednak jest czas. Szukałam wczesniej jakiejś pomocy, jednak dopiero teraz trafiłam na to forum. Termin złożenia odwołania mija 16.12.2014

Proszę o pomocsmile
          • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 14.12.14, 20:46
            W sygnaturce masz link. W zakładce "Wymagana dokumentacja" informacje, czego potrzebuję. Jeśli mi to przyślesz - jutro Ci napiszę.
          • zibi_1941 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 05.07.15, 11:38
            odwołanie od opinii zespołu do spraw orzekania o niepołnosprawności
            • bj32 Co? n/t 05.07.15, 12:04

• tryska90 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 02.03.15, 17:33
      Witam, szukam pomocy i wskazówek jak wygląda i jak długo może trwać sprawa odwołania od orzeczenie w sądzie?? 28.07.2014 roku po nie udanym odwołaniu w Wojewódzkim zeposle ds. orzekania odwołałam się do Sądu. Zostało powołanych 5ciu biegłych, dermatolog który wydał pozytywną opinie i wnioskuję o przyznanie nam świadczenie do końca sierpnia 2016r, dziś byłam z synem u biegłego gastroenterologa, od niego dowiedziałam się że w między czasie na podstawie akt opinie wydał pediatra ( z wypowiedzi gastrologa wynikało że opinia lekarza pediatry jest przychylna a sam gastrolog ją poprze i się do niej dołaczy) na sam koniec dodał że jeśli wojewódzki zespól się nie odwoła to sprawa powinna być wygrana. Zostało nam jeszcze dwóch biegłych otolaryngolog oraz pulmonolog. Jestem już bardzo zmęczona całą tą sytuacją, wszytskie dotychczasowe świadczenia zostały wstrzymane do czasu rozwiązania się sprawy. Cały czas żyje nadzieją że sprawa zakończy się pozytywnie, ale czas od jakiego się ciągnie strasznie mnie dobija. stad moje pytanie jak długo u was toczyła sie sprawa ? ilu miałyście powołanych biegłych ? czy u któreś z was był przypadek odwołania się wojewódzkiego zespoły czy oni raczej mają to gdzieś?? no i z jakim skutkiem zakończyły się wasze sprawy?? smile

• bj32 Z moich obserwacji, 02.03.15, 19:50
        a są dość rozległe: sprawa przed sądem odbywa się zazwyczaj w ciągu 8 - 12 miesięcy od odwołania - szczególnie, jeśli jest wielu biegłych. I zazwyczaj orzeczenie jest korzystne dla petenta. Raptem dwa razy na kilkadziesiąt odwołań spotkałam się z decyzją utrzymującą w mocy decyzję WZON. I w obu przypadkach przyczyny były uzasadnione: jedna przepisami, druga faktycznym stanem zdrowia.
        • tryska90 Re: Z moich obserwacji, 06.05.15, 17:36
          Witam, sprawa dalej się toczy, mamy opinie gastroenterologa który stwierdził iż z powodów gastrologicznych nie można zaliczyć dziecka do osób niepełnosprawnych jednak zaznaczył że jest to wąski element w całokształcie oceny stanu zdrowia dziecka i należy go rozpatrywać razem z opinią dermatologa. Ponadto wzon odpisał na opinie biegłego dermatologa powołując się na rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej z dnia 1.02.2002 iż wg kryteriów zawartych w rozporządzeniu dziecko nie spełnia kryteriów aby zaliczyć je do grona osób niepełnosprawnych ( co mnie bardzo dziwi gdyż przy pierwszym orzeczeniu dziecko spełniało kryteria a teraz gdy wg pediatry stan zdrowia małego się pogorszył od ostatniej komisji to już tych kryteriów nie spełnia). Chciałam się dowiedzieć czy u kogoś tez się zdarzyło że wozn odwołał się od opinii biegłego i jak sprawa dalej się potoczyła?? 20,05 mamy kolejnego biegłego ale coraz częściej mam wrażenie że te odwołanie będzie mnie kosztować więcej nerwów niż to warte sad
          • bj32 Re: Z moich obserwacji, 06.05.15, 18:20
            Nie spotkałam się. Ale musiałabym to zobaczyć, żeby wiedzieć, na ile zasadne, bo że mataczą to wiem.
            • 1johny2 Re: Z moich obserwacji, 16.06.15, 13:51
              Witam, pierwszy raz tu zajrzałem i widzę , że mój problem jest klasyczny. Punkt 7 nie dotyczy. Mój 12 letni syn wcześniej miał zdiagnozowany autyzm, teraz 12-c.Pytanie bj32 czy nadal można prosić Cię o pomoc w napisaniu odwołania?
              • bj32 Re: Z moich obserwacji, 16.06.15, 14:09
                Zawsze smile
                W sygnaturce jest link. W zakładce "Wymagana dokumentacja" - lista potrzebnych mi informacji. Przyślij i napiszę.
                • mirela136 Re: Z moich obserwacji, 18.06.15, 11:33
                  Witam smile JA z podobnym problemem jak wymienione wyżej,mam 5 letnie dziecko z astmą stwierdzona 3 lata temu,na pierwszej komisji bylam w zeszłym roku w styczniu,dostałam oba zasiłki,w styczniu tego rokukomisja powiatowa przyznała Mi tylko zasiłek 154zł,odwołałam sie do komisji wojewódzkiej i Oni stwierdzili ze corka jest na tyle samodzielna że potrzebna Jej jestem tylko do odmierzania leków i chodzenia po specjalistach....Przed komisja corcia lezała w szpitalu bo tak sie dusiła że tym razem nie udało sie uniknąć pobytu tam,poprzedni rok 8 miesiecy w ciagu roku była na antybiotyku,dodatkowo corcia ma problemy z nożkami,bolą ja,miała gorączki nie wiadomego pochodzenia,byłam z nią u specjalisty który podejrzewa u Niej reumatyzm ale dalsze leczenie wymagane jest u specjalistów którzy typowo zajmuja się reumatyzmem dzieciecym,najbliżej znajduje sie w Sopocie ale nie stać Mnie na dalsze leczenie,a jak tu isc do pracy jak dziecko wiecej chore jak zdrowe i tak czytając te wpisy zastanawiam sie czy jest może sens odwołania sie do sadu,jesli posiada Pani jakies doświadczenie w tych odwołaniach to moze PAni Mi doradzi czy warto czy jednak dzieci z astma nie maja szans...
                  • bj32 Re: Z moich obserwacji, 19.06.15, 11:46
                    Szanse są mizerne, bo de facto astma rzadko jest sama wskazaniem do orzeczenia. Chyba, ze dziecko często choruje, a małą odporność, jest hospitalizowane.
                    W zależności od tego biegli sądowi orzekną lub nie. Odwołanie nic nie kosztuje.

Sama jestem przeciwna dawaniu świadczenia na astygmatyzm, niedosłuch 50 dB, astmę, AZS, skoliozę i tak dalej, więc jeśli uznam, że parcie na świadczenie wynika z "bo wcześniej orzeczenie było", a nie z "bo dziecko wymaga" - mogę perfidnie odmówić. Co zresztą robię rzadko smile
                    • mirela136 Re: Z moich obserwacji, 19.06.15, 14:02
                      Ok rozumiem,dziekuje bardzo smile
          • 84milka Re: Z moich obserwacji, 17.03.17, 17:39
            witaj. jak zakończyła się twoja sprawa?
        • mamam37 Re: Z moich obserwacji, 02.09.15, 14:20
          WITAM JA JESTEM PO DWÓCH KOMISJACH WOJEWÓDZKA NIE ZMIENIŁA ORZECZENIA I TAKIM SPOSOBEM NIE MAMY PUNKT 7 WŁAŚNIE ODWOŁUJE SIE DO SĄDU BADANIE BIEGŁEGO MAMY NA 11 BARDZO SIĘ BOJE SYN MA 5 LAT I AUTYZM DZIECIECY,KTOS NAPISAŁ ZE SAD PRZEWAZNIE DZIAŁA NA KORZYŚĆ PETENTA ,JAK TO JEST ,PANI PRAWNIK Z SYNAPSIS POWIEDZIAŁA ZE 95 PROCENT RODZICÓW WYGRYWA ,ALE POTYM CO CZYTAM NA FORACH TO NIE JEST TAK ŁATWO.NAPISZCIE PROSZE JAK TO JEST
          • bj32 Re: Z moich obserwacji, 02.09.15, 14:41
            Póki co potwierdzam wersję pani z Synapsis: 95% spraw jest wygranych. A w przegranych zazwyczaj sama bym przyznała to samo, co biegli - "nie wymaga".

Kiedy otrzymasz opinię biegłych - masz 7 dni na ewentualny sprzeciw. Jeśli opinia nie jest korzystna - napisz go! Jeśli nie napiszesz i sąd na podstawie opinii nadal nie przyzna Ci punktu - wyrażony sprzeciw otwiera drogę do apelacji. Brak sprzeciwu - skutecznie ją zamyka.
          • rozsadek5 Re: Z moich obserwacji, 07.09.15, 16:42
            Sąd nie działa na korzyść petenta, choćby nawet chciał.
            Sąd opiera się tylko i wyłącznie na opinii biegłego.
            • bj32 Re: Z moich obserwacji, 07.09.15, 16:53
              "Sąd nie działa na korzyść petenta, choćby nawet chciał."
              Wysoki Sąd opiera się nie tylko na prawie, ale i na doświadczeniu własnym. I kiedy petent na przykład pisze sprzeciw do opinii (i na czynności) biegłego - sąd może wyznaczyć innego biegłego bądź tego biegłego pouczyć.
              Oczywiście, że opiera się na opinii biegłych, bo jest sądem, a nie lekarzem. Ale w trakcie postępowania ma narzędzia, żeby zadziałać na korzyść, o ile, kierując się wiedzą i doświadczeniem, uzna to za słuszne.
              Wiem, co masz na myśli, ale ujęcie tego w słowa jest błędne.
              • rozsadek5 Re: Z moich obserwacji, 15.09.15, 22:12
                Nie wiem co jest błędem ...., prawda jest taka jak napisałam, sąd nie działa na korzyść petenta bo nie ma takiej mocy prawnej (nie jest lekarzem).
                Sąd wydaje tylko wyrok na podstawie opinii biegłego i przychyla się do wyznaczenia nowego biegłego jeśli petent o to wnioskuje i to wszystko co sąd może zrobić.
                • bj32 Re: Z moich obserwacji, 15.09.15, 22:30
                  A wiesz, jak działają biegli? Bo ja mam niewątpliwą przyjemność śledzić ich poczynania na bieżąco. Sądów zresztą też. I takie "sąd nie ma mocy" nie do końca jest prawdą. Sąd ma prawo pouczyć biegłego na podstawie sprzeciwu, a nie wyłącznie klepnąć decyzję czy zmienić biegłego. W dodatku jeśli jest więcej niż jeden biegły - a zazwyczaj jest - ich opinie mogą być sprzeczne i wówczas decyduje sąd. I jeszcze nie spotkałam się z decyzją "no to wymaga opieki tak trochę", albo "jest na wpół niepełnosprawny" big_grin
                  Serio. Nie piszę tego ze złośliwości, tylko z doświadczenia.
                  • rozsadek5 Re: Z moich obserwacji, 22.09.15, 16:07
                    Masz racje, jeden biegły powiedział do mnie tak: dzieci się przewracają i nic im nie jest....
                    nawiązał do tego, że ja po utracie przytomności upadając uderzyłam się w tył głowy, skutek - duże pogorszenie słuchu.
                    Ale widocznie się nie zna, miał przed sobą wszystkie wyniki TK, MR, wypisy z kliniki itp.
                    a tam miedzy innymi opis poszerzony wodociąg przedsionka czyli niewskazane dźwiganie, latanie samolotami, wszelkie urazy piłka, ręką itp bo powodują uszkodzenie słuchu poprzez ciśnienie, które jest większe.
                    Drugi w innym mieście przyznał mi rację, że nagły niedosłuch czuciowo nerwowy wymaga natychmiastowej wielokierunkowej hospitalizacji.
                    Po zdarzeniu oprócz 2razy na SOR byłam również na konsultacji w szpitalu ale lekarz na moją słowa, że nie słyszę odpowiedział przecież pani ze mną rozmawia a powinien natychmiast mnie skierować do przyjęcia.
                    Po paru dniach byłam ponowni, inny lekarz stwierdził, że liczą się trzy pierwsze doby..
                    Nikt m nie przyznał umiarkowanego pomimo pogorszenia.
                    To jest loteria .
                    • bj32 Re: Z moich obserwacji, 22.09.15, 20:50
                      Ano niestety.
                      Właśnie udało "mi" się doprowadzić do zmiany biegłej, która uporczywie nie zauważała astmy u dziecka orzeczonego na astmę, a sprzeciw skwitowała optymistycznym "ja mogę rozmawiać o mnie z kimś, kto ma równe mojemu lub wyższe wykształcenie, a nie z rodzicem". Grzecznie wyjaśniłam, że owszem, o sobie może rozmawiać z doktorem psychiatrii lub psychologii, ale w orzecznictwie obowiązuje ją w tej kwestii kpa, a nie brak wiedzy na temat wykształcenia rodzica. Sąd się przychylił big_grin

Ale jednak większość nadal zachowuje się przyzwoicie.
    • ewelina_m1983 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 22.07.15, 12:56
      czy ktoś mi pomoże w napisaniu odwołania od orzeczenia dla dziecka po porażeniu mózgowym?niedawno dostałam decyzję, w której przyznano mi punkt 8 ,ale punktu 7 już nie.bardzo proszę o pomoc
      • wiolaaa2908 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 12.08.15, 15:00
        Witam.
        Czy ktoś pomoże mi napisać odwolanie do sądu pracy?
        Mój 15 miesieczny syn ma kraniosynestoza czołową, jest 1.5 msc po operacji trepanacji czaszki i formowaniu kości oczodołów , ma implanty w głowie i oczywiście komisja uznała, że moje dziecko nie wymaga stałej opieki ( nieszczęsny 7 punkt.) Mały ma w główce luki, tak aby mózg miał szansę prawidłowo rosnąć, luki te zrosnal się za ok. 2-3 lata, więc do tego czasu musi unikać wszelkich urazów głowy, bo każde uderzenie może skończyć się tragicznie... podczas operacji okazało się, że Mały ma zespół wrodzonych wad genetycznych. W tym momencie jesteśmy zapisani na badania w Poznaniu ( ponad 500 km od Nas) , tam jest specjalistyczna klinika genetyczna, ktora pomoze Nam okreslic co moze Nas jeszcze czekac, do tego ma wysokie podniebienie co będzie utrudniać mu mowę - uczęszcza na terapię do neurologopedy.
        W tym momencie jesteśmy pod opieką 5 poradni specjalistycznych : neurolog, neurochirurg, okulista, neurologopeda i poradnia genetyczna. To, że syn rozwija się na ten moment prawidłowo jest dzięki stałej kontroli lekarzy, terapi i naszym codziennym ćwiczenia.
        Jestem samotna matką, nie jestem w stanie podjąć pracy, bo żaden żłobek nie weźmie odpowiedzialności za moje chore dziecko...
        Jestem totalnie załamana i nie wiem co mam zrobić.
        Błagam o pomoc.
        • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 12.08.15, 15:19
          Ktoś może.
          Zakładka "Wymagana dokumentacja" tuindifferent
          blanka-rudy.xn.pl/
          Zastosuj i ktoś napisze smile
          • wiolaaa2908 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 12.08.15, 15:31
            Dziękuję bardzowink zajmę się tym jak tylko mój mały mężczyzna będzie spacwink
        • lena19912 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 25.08.15, 15:24
          Witam mam ten sam problem tylko moje dziecko ma wrodzona przepukline przeponowa chyba najlepszym rozwiązaniem jest udac sie do notariusza zeby napisal dobrze odwolanie
          • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 25.08.15, 18:09
            Po pierwsze odpowiadasz kobiecie, która miała problem prawie 2 lata temu.
            Po drugie notariusz ma takie samo pojęcie o pisaniu odwołań, jak urzędnik skarbówki o przepisach ZUS.
            Po trzecie ja piszę odwołania i mi nie trzeba płacić.
            • p7891aulina Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 07.06.16, 00:17
              Bj pomożesz
              • bj32 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 07.06.16, 01:47
                Tak. Gdzieś w sygnaturce jest link do mojej strony. Skorzystaj i napisz na priv.
        • lena19912 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 25.08.15, 15:31
          moze Pani ktos doradzil cos innego to prosze jak cos napisac moze i ja bym z tego skozystala smile Moj synek ma 16miesiecy ma wrodzona przepukline przeponowa tez zabrali mu z pod punktu nr 7 a jego trzeba pilnowac ma łate na przeponie do żłobka tez go nie przyjmą bo trzeba pilnowac go zeby krzywdy se nie zrobil Najbardziej niebezpieczny jest nawrót gdy lata puści lub będzie za mała i niedroznosc jelit . Nawrot może być nagły i niespodziewwany, trudny do rozpoznania dla zwykłej opiekunki. Bo kto jak nie matka zna swoje dziecko najlepiej smile . Doskonale Panią rozumiem ... . Prosze odezwac sie do mnie na maila magdalena1991-12@o2.pl smile Pozdrawiam
    • iwoskabs Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 10.04.18, 17:10
      Ja też proszę o pomoc w napisaniu odwołania. Pomoże ktoś?
      • xyz30 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 09.11.18, 16:31
        O tym co napisać polecam tekst.
        orzeczenieoniepelnosprawnosci.pl/odwolanie-do-sadu-od-orzeczenia-o-niepelnosprawnosci-co-napisac/
    • gosiaglin88 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 10.12.18, 16:42
      Witaj BJ32. Pisze do Ciebie abyś poradził, pomógł. Moja prawie 3 letnia córka choruje na padaczkę toniczno-kloniczną od 2,5 roku nie miała napadów. bierze leki ale ostatnie eeg wychodzą źle. Ma przyznane kolejne orzeczenie (poprzednie bylo na 2 lata)na rok ,teraz bez punktu 7 przyznany punkt 8. odwoływałam się do wojewódzkiego ale od nich też odmowa. Córka chodzi na terapie pedagogiczną,logop.,psychol.,ruchową. gdyż została zakwalifikowana do programu '' wyrównać szanse''. Z opini jaka została wydana przez Poradnie Psychologiczno- Pedagogiczną córka ma opóżniony rozwój psychoruchowy i społecznyoraz niesamoistny opóźniony rozwój mowy. Czy mam jakiekolwiek szanse na uzyskanie punktu 7? Proszę o pomoc, byłabym niezmiernie wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
    • paunik87 Re: Odwołanie od orzeczenia o niepełnosprawności. 17.11.24, 23:37
      witam. czy jeszcze pani pomaga w napisaniu odwolania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka