Dodaj do ulubionych

Zasady korzystania z pomocy !!!

09.10.14, 13:58
Adres do wysłania dokumentów: pomocne_dokumenty@gazeta.pl

Jeśli oczekujesz pomocy przeczytaj i opisz swoją sytuację:
1. Zastanów się i napisz czego oczekujesz? Od kiedy trwa twoja trudna sytuacja, co ją spowodowało?
2. Skąd jesteś? Podaj województwo/region
3. Sytuacja zawodowa i rodzinna :
a) Jakie masz wykształcenie? Masz pracę? Jeśli nie to czy i jakiej pracy szukasz? Masz zasiłek macierzyński? Rentę? Zasiłek dla bezrobotnych?
b) Partner/małżonek, jaką ma sytuację zawodową? Pracuje? Szuka pracy? Jakie ma możliwości zmiany pracy na lepiej płatną?
c) Jeśli jesteś samotną matką, czy masz alimenty? Od ojca dziecka/dzieci? Z Funduszu Alimentacyjnego?
d) Czy szukacie prac dorywczych i udaje się wam/tobie dorobić?
e) Czy szukaliście pracy w innym rejonie kraju, innym mieście, za granicą? Czy jedno z was byłoby gotowe wyjechać do pracy za granicę?
f) Co mogłabyś robić innego? Na jaki inny zawód przekwalifikować się?
g) Czy możesz liczyć i na jaką pomoc ze strony rodziny bliskiej i dalszej? Znajomych? Sąsiadów?
h) Co jeszcze robiłaś/robisz aby wyjść z trudnej sytuacji?
4. Czy korzystasz z pomocy MOPS? Jeśli tak, od kiedy? Jakie są formy pomocy MOPS? Jeśli nie, dlaczego? Czy pomóc ci w tej kwestii?
5. Czy korzystasz z pomocy Caritas? Innych instytucji pomocowych? Innego forum? Stowarzyszenia?
6. Czy potrzebujesz pomocy psychologicznej, prawnej, w kontaktach z administracją?
7. Budżet rodziny: Jakie są twoje dochody? Z jakich źródeł ? jaką kwotą łącznie dysponujesz miesięcznie? Jakie są stałe wydatki (czynsz, opłaty, dojazdy, przedszkole, itp.) ?
8. Gdzie mieszkasz? Własne, wynajem, u rodziny? Czy masz dodatek mieszkaniowy? Czy oczekujesz w kolejce na mieszkanie socjalne, komunalne? Jeśli tak ile lat?
9. Ile i w jakim wieku masz dzieci?
a) Czego potrzebujesz dla dzieci? Podaj dokładne rozmiary ubrań i butów (rozmiar, wzrost i pomiary w cm). Podaj czego jeszcze potrzebują dzieci (książki, pomoce do nauki, zabawki, wózek…wink.
b) Czy dzieci chodzą do przedszkola, szkoły? Czy mają dożywianie? Stypendia? Inną pomoc ?
c) Jeśli dziecko/dzieci posiadają orzeczenie o niepełnosprawności/zasiłki/świadczenia napisz jakie?
10. Możesz zostać poproszona o odpowiedzi na inne, dodatkowe pytania jeśli ułatwi to pomoc.
==============================

Dobre rady:
Opisuj swoją sytuację zwięźle, krótko i na temat, konkretnie co, jak i dlaczego, czego oczekujesz
Unikaj sformułowań „dzieci są dla mnie najważniejsze”, „nie proszę o pieniądze tylko o…..” – dzieci są najważniejsze dla nas wszystkich, a każda pomoc jest formą pomocy pieniężnej, bo wysłanie paczki kosztuje a wysyłane przedmioty mają też wartość…
Zastanów się co piszesz, i czy nie zostaniesz opacznie zrozumiana, pisz na temat i do rzeczy aby wątek nie miał 1000 wpisów bo zrobi się nieczytelny; słowo pisane pozostaje …
Nie zakładaj więcej niż jeden nick, nie okłamuj i nie oszukuj, prawda zawsze kiedyś wyjdzie na jaw… Jeśli korzystałaś/eś wcześniej z pomocy na tym forum, podaj popzedni nick (jeśli się zmienił) i linki do wątków.
Nie akceptujemy próśb o pieniądze, tych oczywistych i tych zawoalowanych (Co ja teraz zrobię? Gaz mi odetną, bo rachunek wynosi…wink.
FORUM nie jest instytucją, stowarzyszeniem ani fundacją, pomoc płynie od osób fizycznych, z prywatnych kieszeni, z potrzeby serca, często od tych, którzy sami nie mają za wiele.
Nie akceptujemy odsyłania na priv w celu wyjaśnień, pisania próśb na priva, kierujemy się zasadami szczerości i transparentności.
WAŻNE: Jeśli prośby o pomoc i wsparcie przenoszą się na priv, zamykamy wątek na FORUM, nie mamy bowiem żadnej kontroli nad ilością i zakresem pomocy.

Dokumenty potwierdzające sytuację:
Prześlij do osoby sprawdzającej na adres:
pomocne_dokumenty@gazeta.pl
Decyzje o:
- zasiłku rodzinnym;
- zasiłkach okresowych, celowych i innych z MOPS;
- dofinansowaniu do obiadów;
- dodatku mieszkaniowym;
- dofinansowaniu do zakupu opału, leków itp.
- stypendiach szkolnych;
- zaświadczenie z Urzędu Pracy (bezrobotni)
Przy niepełnosprawności, o:
- zasiłku, ew. świadczeniu pielęgnacyjnym;
- rehabilitacyjnym;
Przy samotnym ojcostwie/macierzyństwie, o:
- alimentach;
- dokumenty z FA [dodatek dla samotnych rodziców, alimenty wypłacane przez FA, jeśli nie są płacone przez ojca/matkę].
Inne:
- możesz zostać poproszona o dosłanie innych dodatkowych dokumentów.

Ważne:
Nie podawaj publicznie danych personalnych typu nazwisko, e-mail, numer telefonu ….
Nie wysyłaj kopii dowodu osobistego, aktów urodzenia oraz rachunków, faktur i paragonów. Dokumenty są do wyłącznego wglądu osoby sprawdzającej, nie są ujawniane nikomu.

Po otrzymaniu pomocy: należy potwierdzić otrzymaną pomoc (np. w dniu 4.10. dostałam paczkę od „afera2000” i wózek od „utopia5”wink… oraz u osoby prowadzącej tabelę wysyłek – (tu wpiszemy tę osobę…wink
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 11.10.14, 12:58
      Witam.
      Kilkakrotnie brałam udział w akcjach jako pomagająca i mam pytanie do punktu 6 "Czy potrzebujesz pomocy psychologicznej, prawnej, w kontaktach z administracją?". Czy mam rozumieć, że Pomocne mają na podorędziu psychologów i prawników? Bo wszak może się pojawić odpowiedź "Potrzebuję psychologa i prawnika, ponieważ padłam ofiara zbiorowego gwałtu, urodziłam trojaczki i nie mam ani mieszkania ani pracy"... Jaka wówczas ma być reakcja? A jeśli nie ma możliwości służyć pomocą prawno - psychologiczną czemu ma służyć ten punkt? Czekam na odpowiedź. Dziękuję.
      • atena12345 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 11.10.14, 13:44
        ja myślę, że taką osobę po prostu kieruje się, gdzie taką pomoc może uzyskać
      • pitahaya1 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 11.10.14, 19:26
        Wiele osób wbrew pozorom nie wie, że taką pomoc można uzyskać i gdzie można uzyskać. Nie wiedzą też, że taka pomoc jest darmowa. O takie pokierowanie chodzi, nie o darmową internetową psychoterapię.
    • aneczka1237 potrzebna pomoc 10.12.14, 21:59
      - witam mam na imie malgorzata , pochoze z woj malopolskiego pow tarnowski ,
      - mam wyksztalcenie zawodowe , maz ma techniczne , ja dotychczasz pracowalam przy osobach starszych , a maz niepracuje obecni enigdzie teraz oboje jestesmy na bezrobociu bez prawa do zasilku , mam zasilek rodzinny na 2 dzieci na synow 6 letniego i 17 letn syn ma stypendium szkolne
      0 teraz niekorzystamy z pomocy mopsu poniewaz nam niepomoga jestesmy od ponad roku bez ich pomocy poniewaz sprzedal maz pole i powiedzialy ze dochod nam przekroczyl a pole poszlo na dlugi ktore maz mial w krusie i teraz niemamy pomocy od mopsu .
      - mamy corke chora na schizofremie ma tyylko rente 450 zl i zasilek pielegnacyjny na nia 153 zl niejest tego duzo ale dobre i to dla niej .
      -ze strony rodziny niemam co liczyc mam tylko mame czyli babcia dla tych dzieci niepomoga nam bo sama malo co ma , ciezko tez jest samotnej starszej osobie leki kosztuja oplatyy itd
      - nasze dochody sa niskie mamy tylko to rodzinne(450 zl ) . rente corki plus pielegnacyjne (450 +153 ) , corka pracuje dorywczo w sklepie ma czasme jkaie s600 zl ,
    • pitahaya1 Adresy e-mail dla przypomnienia: 18.12.14, 10:56
      Adres do wysłania dokumentów: pomocne_dokumenty@gazeta.pl

Tu wysyłamy wyłącznie dokumenty. Odpowiedzi na pytania wrzucamy do wątku na forum.
      Ew. adres, numer telefonu podajemy wyłącznie na priv osobie, która zadeklarowała nam pomoc i chce wysłać paczkę.

Adres do wysłania informacji o zawartości paczek: tabelki@gazeta.pl

Tu wysyłamy wszelkie "otrzymałam paczkę z rajstopkami i pieluchami".

• emilia747 Re: Adresy e-mail dla przypomnienia: 18.12.14, 12:32
        Witam
        Chciałam się dowiedzieć jak mozna na forum napisać do osoby na priw bo nie wiem i tak na przyszłosc sie pytam.
        • pitahaya1 Re: Adresy e-mail dla przypomnienia: 18.12.14, 13:18
          Na forum nie da się napisać na priv. Albo forum, albo priv.
          Na priv piszesz na maila (np. jeśli do mnie): pitahaya1@gazeta.pl.
          Czyli nick osoby@gazeta.pl
          Na forum piszesz o sobie i odpowiadasz na ew. pytania.
          Na priv możesz podać nr telefonu, adres do wysyłki.
          Potem na tabelki@gazeta.pl wyślij informację, jakie rzeczy dostałaś, żeby kolejna osoba nie wysyłała n-tej kurtki czy butów.
          • emilia747 Re: Adresy e-mail dla przypomnienia: 18.12.14, 14:55
            Dziękuję,
    • scher Dane osobowe 27.12.14, 18:29
      Mam pytanie (abstrahując od wielkiego uznania dla tego, co robicie):

Kto jest administratorem tak zebranych danych osobowych? Jakim instytucjom lub innym podmiotom dane są udostępniane? Czy zbiór danych jest zarejestrowany w GIODO? Pod jakim numerem księgi?
      • missmiriam1 Re: Dane osobowe 29.12.14, 22:09
        scher napisał:

> Mam pytanie (abstrahując od wielkiego uznania dla tego, co robicie):
        >
        > Kto jest administratorem tak zebranych danych osobowych? Jakim instytucjom lub
        > innym podmiotom dane są udostępniane? Czy zbiór danych jest zarejestrowany w GI
        > ODO? Pod jakim numerem księgi?
        >

No cóż, od udawanego poklepania po pleckach do kopania w tyłek blisko jak widać. Scher, aż tak Cię męczy to, że ktoś komuś pomaga, a ktoś inny pomoc dostaje? Odstraszyć chcesz czy tylko wystraszyć? Bo w troskę obywatelską jakoś trudno mi uwierzyć.
      • mamatin Re: Dane osobowe 03.01.15, 00:02
        ale tu nikt nie prowadzi zbioru danych osobowych, nikomu nie udostępnia, pomyłka jakaś.
    • emilia747 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 15.11.15, 16:40
      witam chciala bym sie dowiedziec czy jak juz odpowiadalam na pytania z regulaminu i sie. teraz niektóre zeczy pozmienialy. to musze na calisc odpisywac ?
    • samotna_mama_88 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 25.11.15, 11:33
      Witam. nie moge wyslac wiaqdomosci potwierdzajacej moja sytuacje. Oto jaki zwrotny mail mi przychodzi

Dostawa do następnego odbiorcy nie udało stałe:

pomocne_dokumenty@gazeta.pl

Szczegóły techniczne trwałej awarii:
      Google próbował dostarczyć wiadomość, ale została ona odrzucona przez serwer dla domeny odbiorca gazeta.pl przez mx.poczta.gazeta.pl [213.180.142.193].

Błąd, że inny serwer zwrócił było:
      550 5.1.1 <pomocne_dokumenty@gazeta.pl>: Odbiorca odrzucone: Użytkownik nieznany
    • zona_mi UWAGA - zmiana adresu: 27.11.15, 14:03
      Ponieważ konto pomocne_dokumenty już jest nieaktualne, dokumenty do weryfikacji proszę przesyłać na adres:

penelopa40@gazeta.pl

Penelopa będzie służyć swym czasem i pomocą w miarę możliwości i potrzeb.
    • martusis1234567890 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 16.12.15, 11:01
      Witam proszę o pomoc ponieważ wychowuje sama 3 córki jedna jest po operacji serca druga ma porazenie mozgowe i zanik miesni nog trzecia jest zdrowa maha lat 5,11,14 jest mi bardzo ciężko od 2 lat rechabilituje córkę jest po operacji nóg musiałam zrezygnować z pracy i dostaje 1200 zł gdzie są opłaty raty i cały miesiąc musimy za coś żyć brak mi sił czasem proszę o pomoc z szlachetnej pączki by moje dzieci choć miały skromne prezenty .zachodniopomorskie
      • penelopa40 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 17.12.15, 10:50
        w tym miejscu wiszą zasady korzystania z pomocy, jeśli chcesz uzyskać pomoc zapoznaj się z regulaminem forum i zasadami udzielenia ewentualnego wsparcia, i odpowiedz na pytania - ale załóż swój własny wątek!!!, jak każdy kto prosi tu o pomoc! a dokumenty wyślij na penelopa40@gazeta.pl celem uwiarygodnienia sytuacji.
        piszesz, że dostajesz 1200zł za rezygnację z pracy, a inne świadczenia? a alimenty na 3 dzieci? są pod opieką fundacji? innych instytucji?
        my tu nie jesteśmy żadną instytucją tylko prywatnymi osobami dzielącymi się tym co mamy...
    • pazdziochowa29 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 25.02.16, 20:52
      dobrze zrobie zdjecia dokumentow i wysle na meila tak?
      • zona_mi Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 25.02.16, 22:21
        Tak.
        • pazdziochowa29 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 25.02.16, 22:58
          wyslalam na penelopa40
          • zona_mi Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 26.02.16, 09:26
            OK.
    • 1viola445 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 05.03.16, 10:56
      Mam na imie violetta jestem z gryfowa slaskiego to wojewodztwo dolnoslaskie powiat lwówecki .jestem wdowa maz zmarl we wrzesniu 2014 .obecnie nie mam nowego mezczyzny .utrzymuje sie ze swiadczen rodzinnych ,zasilku na rzecz samotnego maciezynstwa ,swiadczenia opiekunczego na starszego syna 153 plus dodatek ( od pazdziernika walcze o zasilek opiekunczy wlasnie odwolalam sie do sadu ).oraz alimentow na mlodszego syna
    • 1viola445 Re: Zasady korzystania z pomocy !!! 05.03.16, 11:39
      Mam na imie violka.mieszkam na dolnym slasku powiat lwowecki gmina gryfow slaski.nie mam rodziny ktora by mi pomogla .jedna pani robi mi paczki przed swietami .udalo mi sie dostac mieszkanie w gminie67 m2 ( w starym donu tesciowa odlaczyla mi licznik ) do tej pory mieszkalam na wsi mialam ogrod z ktorego w sezonie sprzedawalam wazywa drob i sprzedawalam jajka mieso oraz kozy z ktorych pozyskiwalam mleko na wlasne potrzeby . Jestem w trakcie przeprowadzki ( w nastepna sobote) i remontu nowego mieszkania.utrzymuje sie z zasilkow rodzinnych swiadczenia z tylulu samotnego macierzynstwa zasilku dla syna niepelnosprawnego 253 zl ( od pazdziernika walcze o swiadczenie opiekuncze wlasnie odwolalam sie do sadu) syn wymaga opieki i alimentow na mlodszego syna 450 zl( wygralam wlasnie sprawe o podwyzke) .zlozylam wnioski o zasilek okresowy oraz mieszkaniowy .otrzymalam pomoc w formie obiadow dla calej rodziny na razie.zlozylam rownierz podanie do przedszkola dla mlodszego syna reszta dzieci sie uczy w szkolach i przedszkolu. Gdyby sad nie przyznal mi tego ze syn wymaga opieki zamierzam pojsc do pracy jestem kucharzem po stazu .nie kozystam z pomocy caritasu innego forum ani instytucji ( poza tym ogloszeniem na lento nieszczesnym). Dzieci maja wysokosc jaka podalam rozmiar butow syn 32 corka 28 druga 24 a synek 20 .dzieci sa szczuplutkie i drobne .a i zus nieprzyznal starszym dzieciom prawa do renty po ojcu mimo odwolania nie otrzymaly jej.w tej chwili siedze na kartonach bo juz ma praktycznie wszystko gotowe do przeprowadzki.mieszkanie jest tylko zrobione tak zebym mogla tam zamieszkac (1 pokuj kuchnia i lazienka ) pokoi lacznie jest 3 na 2 pietrach ( na gorze 2 a na dole 1 i kuchnia z lazienka i toaleta).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka