Dodaj do ulubionych

Prosze o poradę

15.01.15, 13:20
Muszę pomóc przyjaciólce, która dwa dni temu straciła męża. Jest w kompletnej rozsypce i czuję, ze muszę jej pomóc, przynajmniej dostarczając pewnych informacji.
Chodzi mi o renty rodzinne itp (nawet nie wiem, jak to sie nazywa).
Otóż.
Mąż pracował, placil skladki itp. Mąż pracował od 1990 roku z przerwą kilkumiesięczną. Mial za sobą studia wyzsze.
Ona - w maju zeszlego roku straciła pracę. Jest zarejestrowana w UP, obecnie bez prawa do zasiłku (ostatni w grudniu).Z jej pracą, troche trudna spraw - bo wiek (48 lat) nie ulatwia. I ma bardzo specyficzny zawód. W lipcu ub roku miala rozmowy na temat zatrudnienia - wszystko było prawie gotowe - ale odwolano dyrektora. Do tej pory dyrektora (kwestia ministra) nie powolano - a tylko on moze ją zatrudnic. Tak,ze nie jest tak, ze miga sie od pracy.
Na stanie mają małoletnie dziecko.
I tu pytanie - czy przysługuje jej i jej dziecku jakas renta? Czy jest coś takiego jak renta rodzinna?
Mąz mial dziecko z poprzedniego związku, na które regularnie placił alimenty.

O co ewentualnie mam pytac w ZUSie?
Bo chyba mi mogę udzielic jakiejs informacji?

Troche zagubiona jestem w tym wszytkim, ale musze jej pomóc.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 15.01.15, 13:40
      chodzi mi głownie o nazwę swiadczenia. Bo szukam i szukam, ale znajduję tylko rente rodzinną. Mąz przyjaciólki nie był ani emerytrm, ani w wieku przedemerytanym (49 lat)
      • justyna198515 Re: Prosze o poradę 15.01.15, 14:30
        To jest renta rodzinna. Jesli w ciągu ostatnich 10 lat miał przepracowane 5 lat- należą się dzieciom (nawet temu na ktore placil) renta rodzinna. Dzieciom do czasu kiedy się uczą- jej dopiero jeśli w czasie 3 lat od smierci męża skończy lat 50.- wtedy nabędzie prawo czyli w zasadzie za 2 lata- niech tego nie przegapi. trzeba udac się do ZUS-u pobrac druki, tam ją pokierują. Renta dzielona jest solidarnie na 2 dzieci.
        • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 15.01.15, 14:35
          dzieki, bo ciągle czytałam o zmarłym emerycie,albo w wieku przedemerytany,..
          ale mi jakos cięzko te informacje zusowskie sie czyta.
          Czyli ta reta nalezy sie tez zonie - wychowuje małoletniego, choc nie ma skonczonych 50 lat?
          Czyli renta bedzie sie dzieliła na 3?
          A jak obliczyc wysokosc renty? No bo jak emeryt - to wiadomo - tam sa podane stawki procentowe. Ale jak pracował?

• kwacorek1983 Re: Prosze o poradę 15.01.15, 19:54
          Justyna,a dlaczego zonie sie nie nalezy renta? Moj Maz zmarl rok temu,osierocil dwojke dzieci (aktualnie 2 i 4latka) .I dostalysmy rente rodzinna,ja rowniez .A do piecdziesiatki troche mi jeszcze brakuje-bagatela 20 lat.Wiec mysle,ze tamtej pani tez sie nalezy.Ale najlepiej isc do ZUS-u i poprosici oi wniosek na rente rodzinna i przy okazji spytac.Oprocz tego ,nie wiem jaka jest sytuacja materialna,ale z MOPS-u przysluguje na kazde dziecko 170 zl z tytulu samotnego wychowywania dziecka(ale chyba max na 3 dzieci).Pozdrawiam.
          • kuiad Re: Prosze o poradę 15.01.15, 20:13
            Moja teściowa pobiera rente rodzinną. Tata umarł gdy mój mąż mia 15 lat a teraz ma 36 smile Jego siostra ma teraz 20. Więc byla malutka. Ja ostatnio widzlam ze ona ma po 900 cos na osobę czyli prawie 3 tysiace tej renty rodzinnej.
            Gdy mój mąż skonczyl 18 lat to renta zostala podzielona na 3 i on dostawal 1/3. po skonczeniu szkoly jego czesc wróćila do mamy.
            Jesli cos potrzeba wiecej sie dowiedziec to jade w sobote do tesciowej i moge sie podpytac.
            Acha a moja kolezanka w szkole dostawala rente rodzinna i byla to smieszna kwota 150 zl czy cos takiego. Nie wiem od czego nalezy wysokosc.
            • kwacorek1983 Re: Prosze o poradę 15.01.15, 21:07
              O wysokości renty rodzinnej decyduje wysokość emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, która przysługiwałaby osobie zmarłej. W efekcie renta rodzinna wynosi:

dla jednej osoby uprawnionej - 85 proc. świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu,

dla dwóch osób uprawnionych - 90 proc. świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu,

dla trzech i więcej osób uprawnionych - 95 proc. świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu.

W przypadku, gdy wszystkim uprawnionym członkom rodziny przysługuje jedna łączna renta rodzinna, jest ona dzielona w równych częściach między uprawnionych.

My np na nas trzy mamy niecale 1200netto.
              • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 16.01.15, 07:28
                Dziękuje za porady.
                Czyli musze dotrzec do papierów z zusu, o przyszłej szacowanej emeryturze? Stad będzie sie mozna zorientowac co i jak?
                Doczytałam, ze należy sie odprawa pśmiertna z pracy.Plus OFE z subkonta zus.Czy jezeli ktoś zdecydowal sie (po ostatniej reformieA) przejsc do zusu - to czy w OFE jeszcze jakas częśc pieniędzu została? Czy wszytko przyeszło do zus?
                Polisy ubezpieczeniowe...

Muszę to zacząć ruszac od poniedziałku. Na razie zajmujemy sie pogrzebem.
                Przyjaciólka zajmuje sie dzieckiem (w szpitalu) - ja obiecałam zalatwiac papierologię. Prynajmniej tak jej moge pomóc.
                W zwiazku z tym, wszelkie rady mile widziane.
                Czy zasiłek pogrzebowy tez przysługuje? Czy tylko emerytom?
    • monka75 Re: Prosze o poradę 16.01.15, 08:57
      Witaj.
      Corka w ubieglym roku biegala za renta rodzinna po zmarlym ojcu jej synka.
      W ZUSie trzeba zabrac druki, teraz nie pamietam ich nazw. Bedzie potrzebny akt zgonu, i zaswiadczenie z pracy, bez tego nic nie zalatwicie. Renta przysluguje wszystkim uczacym sie dzieciom, w tym i pelnoletnim, rowniez zonie.
      Renta bedzie przyslugiwac od momentu zlozenia wniosku w ZUSie. Zalatwianie tego wszystkiego potrwa z 5 tyg, ale wyplaca zaleglosci. Wysokosc swiadczenia ustala ZUS i jest ono dzielone na kazdego upowaznionego.
      Zaklad pracy, jesli na umowie byl wpis, moze wyplacic 3 miesieczne posmiertne pobory. Jesli zmarly posiadal dodatkowe ubezpieczenie w pracy, z tego tytulu rowniez nalezy sie odszkodowanie. W przypadku mojek corki, nie byla w zwiazku malzenskiem, dziecko otrzyma te pieniadze w momencie uzyskania pelnoletnosci.
      Z II filaru tez przysluguje zwrot. Jednak otrzymanie tych pieniedzy to proces dlugi, dla cierpliwych a kwotu smieszne.
      Zasilek pogrzebowy wyplaca ZUS osobie zajmujacej sie pogrzebem .
      Zasilek z tytulu samotnego wychowania dziecka nie przysluguje dziecku ktore ma rente po zmarlym rodzicu.
      • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 16.01.15, 09:07
        Dzięki.
        O zasiłku już wiem - załtwi to zakład pogrzebowy.
        Drugi filar - to niby smieszne pieniądze, ale jak ktoś jest w nim dpoczatku reformy - to juz jakas konkretna kwota jest.
        Na szczescie przyjaciółka papiery ma w idealnym porzadku (pedantka) -dała mi teczki gdzie wszystko jest.
        Ja tylko bede musiala dostarczac jej papiery do podpisu.

Swoją drogą ta sytuacja uswiadomiła mi, ze wart jest miec wszystko uporzadkowane...sad
        • monka75 Re: Prosze o poradę 16.01.15, 09:14
          Tak mi sie jeszcze przypomnialo... Spadek...
          Jesli zmarly posiadal dobrodziejstwa, lub kredyty i inne zobowiazania, wszystko przechodzi na zone i dzieci. Maja pol roku na odrzucenie w sadzie takiego spadku.
          • penelopa40 Re: Prosze o poradę 16.01.15, 09:32
            i najlepiej przeprowadzić postępowanie spadkowe, przydatna sprawa, przy własności mieszkania i innych sprawach urzędowych.... nie wymaga wiele, ja pamiętam że po śmierci ojca mam takie postępowanie przeprowadziła, zjawiłam się w sądzie, powiedziałam, ze spadek przyjmuję i koniec sprawy...
            • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 16.01.15, 10:14
              teraz tez notarialnie mozna to załatwic. koszt bodajże 50 zł.(plus wypisy, osobno platne)
          • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 16.01.15, 09:32
            dziekuje. Tu akurat wszystko uporzadkowane. Ostatni przeprowadzali sprawe spadkową po matce męza i przy okazji sami uporzadkowali swoje sprawy.

z całą ostrością obie uświadamiam, ze sama też muszę uporzadkowac swoje sprawy.....
      • kwacorek1983 Re: Prosze o poradę 16.01.15, 09:54
        Monka,nieprawda!!!!!ze nie nalezy sie zasilek z tytulu samotnego wqychowywania dzieci jesli mam na nie rente. renta jest naszym glownym dochodem oprocz tego mam z MOPS 340 zl na obydwie corki z tytulu samotnego wychowywania.....
        Co do OFE to slyszalalm,ze 50% przechodzi na konto zony ( o ile sa dzieci) a 50% gotowka do reki. Moj maz zmarl w zeszlym roku i nie ruszylam jeszcze tematu OFE.Ale teraz dostalam pismow z OFE (adresowane na Meza),o wysokosc Jego kwoty.I okazalo sie ,ze w lutym czesc pieniedzy przeszla do ZUS.Zdenerwowalam sie ,ze jak ZUS moze przyjac kase za zmarlego,zadzwolnilam do OFE.powiedzieli mio,ze spokojnie,to taka procedura.jak juz OFE ze mna sie rozliczy to wtedy mam uderzyc do ZUS o wyplate tych srodkow....
        • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 16.01.15, 10:07
          to ja wyjasnie... OFE. (bo tu juz sie zorientowałam)
          w wyniku reformy z 2013 roku w zeszlym roku (luty 2014) czesc - 51,5 skladek z ofe przeszla na indywidualne subkonto w zus.
          (to tak prosto rzecz ujmując - bo te jednostki zostały umorzone - były to obligacje panstwowe - natomiast w zus powwstał realny zapis ksiegowy)
          Subkono w zus jest dziedziczone. Z tym, ze czesc przechodzi na subkonto żony, a czesc wyplacana w gotówce
          Pozostalo jeszcze 49,5 srodkow w OFE - tez dziedziczone.
          Jezeli maz wskazal uposazonego - dostaje on 100 procent srodkow. Chyba, ze bylo inne wskazanie procentowe. Jezeli wskazany uposazony nie byl malzonkiem - malzonek ma prawo do srodków 50 procent wynikających ze wspolnoty małżenskiej za czas trwania małżenstwa.
          wiecej tu :
          rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Dziedziczenie_srodkow_zgromadzonych_w_OFE_na_rachunku_zmarlego_czlonka_funduszu_emerytalnego__20908

Co do zasiłku z tytułu samotnego wychowania - to kryterium jest dochód?
          Na razie - przyjaciólka moze wystąpic, jak podejmie pracę - zrezygnowac?
        • monka75 Re: Prosze o poradę 16.01.15, 10:12
          Kwacorku, corka otrzymala odmowe na pismie. Swiadczrnia pobierala do czasu az przyznano rente rodzinna ( 2 miesiace ). Moze wplyw ma na to wysokosc renty, niewiem. Dziecko ma przyznane ponad 900zl. Z mopsu otrzymuje tylko zasilek rodzinny. Poprosze corke by sprawdzila w papierach czym sie sugerowali.
          • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 16.01.15, 10:18
            no to jednak od kryterium dochodwoego zależym (wlasnie doczytałam)
            U Kwacorka mają na trzy ok 1200 zł...
            ..
            1. Zasiłek dla samotnej matki przysługuje w sytuacji, kiedy dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 539 zł w przypadku zdrowego dziecka lub 623 zł w przypadku dziecka niepełnosprawnego. Kryterium to zmieni się 1 listopada 2014 roku i wówczas kwoty te mają wynosić 574 zł i 664 zł.

Jeszcze raz Wam dziekuję.
            Dużo łatwiej jest mi szukac informacji .
    • kochamruskieileniwe Re: Prosze o poradę 19.01.15, 09:23
      Bardzo dziękuję za wszelkie porady. Pomogły mi bardzo. Przez weekend "ogarnęłam" temat.
      Teraz zaczynamy działać. Juz wiem co i jak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka