Dodaj do ulubionych

Samotna mama ... pomoc

11.04.15, 20:26
Witam
Jaką pomoc może otrzymać samotna mama ?
wpisując ojciec dziecka NN.
o co mogę się starać ? oprócz becikowego + dodatkowy tysiąc
Mam 19 nie ucze się ani nie pracuje
na pomoc od rodziców nie mogę liczyć , jedynie rodzina ale też nie chcę być na ich utrzymaniu
z dzieckiem ...
O co mogę się starać w takiej sytuacji ?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 21:25
      o alimenty od ojca przede wszystkim a nie naciągać państwo.
    • sylwia8999 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 21:32
      W pierwszej kolejności alimenty od ojca dziecka. Jedli nie chce dziecka uznać - sprawa o uznanie ojcostwa + alimenty. Jezeli facet konfliktowy to od razu ustalenie miejsca pobytu. Jesli nie chce placic - fundusz alimentacyjny. Gdy mimo tego bedzie Ci brak kasy, wtedy pytaj gdzie jeszcze mozesz uzyskać pomoc.
      • ona_sama_ona Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 21:54
        Ojciec dziecka nigdzie nie pracuje ... ma gdzieś to co się z nami dzieje
        • arwena_11 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:00
          Są jeszcze jego rodzice i twoi, zobowiązani do alimentacji. Ciebie rodzice muszą utrzymywać do 26r życia, więc spokojnie wystąp na alimenty na siebie. Do rodziców tatusia po alimenty na dziecko. To są osoby zobowiązane wam pomóc a nie podatnicy.
          • prochottka1 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:06
            do 26 roku zycia - jesli sie uczy a autorka sie nie uczy wiec od rodzicöw
            alimenty sie nie naleza
            • arwena_11 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:14
              może zawalczyć o alimenty, jako że sama nie może się utrzymać. Musi tylko wykazać, ze nie jest to z jej winy.
              • aankaa Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:24
                nie jest to z jej winy

no, wiatropylna panna, jak nic
        • prochottka1 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:04
          ale kiedys chyba ma zamiar podjac jakas prace
          bo pewnie nie jest wiele starszy od Ciebie

jesli nie prcuje dosaniesz pieniadze z funduszu
          mozesz tez wystapic o alimenty od dziadköw dziecka
    • aankaa Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:26
      wpisując ojciec dziecka NN

nie wiesz z kim w ciążę zaszłaś ?

Mam 19 nie ucze się ani nie pracuje

a z czego żyłaś do tej pory ?
      • ona_sama_ona Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:32
        Chce mnie pani w tym momencie oczerniać czy jak bo nie wiem ?
        Nieznany bo nie chce mieć z nim do czynienia
        Uczyłam się ale rzuciłam szkołe ... proste
        Do szkoły dojeżdżałam ponad godz drogi a to było uciążliwe jak dla k.w ciąży
        w zatłoczonym autobusie ...
        • prochottka1 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 22:38
          Nieznany bo nie chce mieć z nim do czynienia

co nie zmienia faktu ze ojciec jak i matka maja obowiazek alimentacyjny wobec dziecka
          a nie od razu panstwo i podatnicy
          oraz posstawa co moge dostac jako samotna matka
          troche odpowiedzialnosci za siebie jestes dorosła
          • jolunia01 Re: Samotna mama ... pomoc 12.04.15, 19:46
            prochottka1 napisała:

> troche odpowiedzialnosci za siebie jestes dorosła

Ona nie jest dorosła, tylko pełnoletnia. To - niestety - różnica.
        • tosiaczek06 Re: Samotna mama ... pomoc 11.04.15, 23:21
          ona_sama_ona napisał(a):
          > Do szkoły dojeżdżałam ponad godz drogi a to było uciążliwe jak dla k.w ciąży
          > w zatłoczonym autobusie ...

czy lekarz zabronił Ci jeździć do szkoły?
          Dziewczyno, czas dorosnąć. Jesteś w ciąży, sama, bez pomocy rodziny. Samotne macierzyństwo to nie bajka. Musisz pozwać ojca o alimenty, a to czy chcesz mieć z nim coś wspólnego czy nie, nie ma nić do rzeczy. Alimenty są dla dziecka, nie dla Ciebie. Zacznij od tego.
        • maximaja Re: Samotna mama ... pomoc 12.04.15, 00:40
          Ja urodziłam dziecko mając 19 lat i jakoś potrafiłam sie ogarnąć wink, tez jestem samotna matka i od państwa kasy nie ciągnę uncertain. Szkoły średniej nie mogłam skończyć bo ciąża mnie wykanczala, po roku czasu podeszłam do matury. Pózniej poszłam na dwa kierunki studiów i je ukonczylam. Ojciec mojego dziecka miał zaledwie 23 lata jak urodziłam młoda. Na rodzine nie mogłam liczyć . Także droga autorko, podjelas decyzje o ciąży i dziecku i to Ty jesteś za nie odpowiedzialna . Musicie sie ogarnąć smile
    • pani.jezowa Re: Samotna mama ... pomoc 12.04.15, 00:34
      Nie wpisuj ojca NN.
      Po pierwsze jest zobowiązany do alimentów na dziecko.
      Nawet jak teraz nie pracuje będzie Ci płacić fundusz, to raz, a dwa, że dziecko będziesz utrzymywać ponad 20 lat, sytuacja ojca zmieni się na pewno, będzie miał możliwość płacić.

Poza tym dziecko może mieć o to kiedyś do Ciebie żal, dla dzieci bardzo ważna jest tożsamość, wiedza kto był ojcem, nawet, gdy ojca nie znały, zachowaj to dla niego.

Czemu rzuciłaś szkołę? Dawno? Nie da się już wrócić i zdać matury? (bo skoro masz 19 lat to rozumiem, że maturalna klasa).
      Zawsze to zakończony jakiś etap edukacji i łatwiej potem o pracę i ewentualne dalsze kształcenie.

Myśl w kategoriach "jak sobie radzić" a nie "skąd można dostać pieniądze", bo ta druga postawa opłaca się tylko pozornie, potem się bardzo mści.

Mieszkasz z rodzicami?
      Nie pomogą w utrzymaniu Ciebie i dziecka?
      Co z rodzicami ojca dziecka?
      • penelopa40 Re: Samotna mama ... pomoc 13.04.15, 10:26
        w tak opisanej sytuacji ... rozważ oddanie dziecka do adopcji, odcięcie się od dotychczasowego środowiska i rozpoczęcie życia od nowa... praca, dokończenie szkoły, studia, założenie rodziny...
        poszukaj porady psychologa, doradcy zawodowego...
        • mawitka Re: Samotna mama ... pomoc 13.04.15, 11:25
          Miałam napisać dokładnie to co Penelopa. Rozważ oddanie dziecka do adopcji: to chyba najlepsze co możesz dla niej / niego zrobić teraz.
        • aankaa Re: Samotna mama ... pomoc 13.04.15, 17:41
          akurat studia to jej potrzebne jak rybie parasol
          lepiej żeby skończyła szkołę, która da jej konkretny fach (o ile ma zamiar pracować a nie urodzić za chwilę kolejne dziecko z NN...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka