Dodaj do ulubionych

bardzo proszę

14.10.05, 20:07
...moja 6-letnia córeczka już 2 dzień chora, kaszlała tak przerażliwie i
jeszcze gorączka,a kupiłam jej leki i nie pomogły na kaszel, że poszłyśmy do
lekarza.
I dostała od razu zastrzyk od kaszlu, i stos leków.
Ma brać gealcid, gasprid,
Wykupiłam anty.-Samamed forte , salbutamol, diphergam, ale to nie starczy na
całe leczenie.
Ma zapalenie gardła , krtani i zapalenie oskrzeli.
Jeśli macie coś przeciwzapalnego, coś na gardło, a może leki na alergię, albo
diphergam, będę wdzięczna.
Jednak ona nie powinna jeść nic o smaku pom. , truskawki , cytryny.
Będę wdzięczna za resztki, które może komuś zostały
Pozdrawiam Was
Trzymajcie się
Obserwuj wątek
    • mischell Re: bardzo proszę 14.10.05, 22:01
      Pusi ja mam Diphergan w syropie i zapewne o to Ci chodzi
      www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=708
      Mam tez syrop Eurespal tez jest na zapelenie krtani.
      Podaj adres a wyślę.Oba syropy sa z długim terminem ważności, prawie całe
      butelki.
      mischell@o2.pl
    • mircea jakie leki na alergię potrzebujesz? 15.10.05, 01:42
      pusi06 napisała:
      > Jeśli macie coś przeciwzapalnego, coś na gardło, a może leki na alergię, albo
      > diphergam, będę wdzięczna.

Jakie leki na alergię wchodzą w grę, to może coś podeślę? Napisz na priva jakie
      leki mała bierze na stałe - zobaczę, co da sie zrobić.
      Pozdrawiam.
    • annall Re: bardzo proszę 15.10.05, 08:51
      napisałam na priv
      ania
    • l.e.a Re: bardzo proszę 15.10.05, 08:56
      Witam Cię

Mam tylko pytanie - dlaczego prosisz o Diphergan, skoro go wykupiłaś ? Przecież
      nie jesteś w stanie wykorzystać całej butelki. Diphergan można sttosować tylko
      5 dni, potem MUSI być przerwa gdyż lek ten obciążą serduszko ! Jest to bardzo
      mocny lek i nie wolno go długo stosować.

Moze Cię lekarz zapomniał o tym poinformować ale przeczytaj ulotkę, nie
      faszeruj dziecka wszystkimi lekami na raz. Poza tym z Dipherganem NIE WOLNO
      stosować jednocześnie wiele innych leków !

Pozdrawiam Cię serdecznie i zyczę Twemu dziecku zdrówka
      lea
    • pusi06 Re: bardzo proszę 15.10.05, 10:09
      ...witam i dziękuję, że odpisałyście
      Diphergan...ja już 2 razy go używałam i zawsze poszło prawie 2 butelki.
      Mała jest nadal z okropnym kaszlem-duszącym, a wczoraj dostała zastrzyk na kaszel.
      Leki na alergię....używa różnych na zmianę....clemastil, zyrtec i jeszcze
      jakiegoś, nie pamiętam już nazwy.
      Dziękuję Wam za chęć pomocy, bo ja na razie nie mam pieniążków, z MOPS-u będą
      dopiero po 25, a w tym mies. dostałam tylko 150 zł alim. i jeszcze nie zdążyłam
      zapłacić za zerówkę, a już wydałam na większą połowę leki.
      Dziękuję za pomoc.
      • escribir Re: bardzo proszę 15.10.05, 11:50
        Ja mam 3 butelki po 20 ml Zyrtec'u w kroplach - stężenie 10 mg/1 ml. Jeśli taki
        właśnie jest ci potrzebny to odpisz. Mogę ci dać te 3 butelki.
        Pozdrawiam
      • elizas2 Re: bardzo proszę 15.10.05, 12:50
        Joasiu, moje dzieci też są teraz poprzeziębiane, ale jakies leki napewno sie
        znajdą dla ciebie smile
      • aqua696 Re: bardzo proszę 15.10.05, 13:25
        Pusiu dlaczego placisz za zerowke?? to jest obowiazek szkolny, nawet jak jest w
        przedszkolu musi byc za darmo-jesli niema w okolicy w szkole, a przedszkole do
        4-5 godzin sa za darmo-nieplac.
        Lekarz przypisuje chyba jednak troche bezmyslnie leki-diphergan moze byc
        stosowany doraznie.., a lek na alergie powinien zostac jeden ale dobrze dobrany
        a nie na chybil trafil co jest pod reka-ustal z lekarzem ktory dziecko dobrze
        znosi i dziala.
        Na kaszel polecilabym inhalacje nawet nad miska z goraca woda i olejkami, syrop
        z cebuli, natarcie klatki piersiowej na noc maselkiem i czosnkiem, lub czyms
        rozgrzewajacym.
    • pusi06 Re: bardzo proszę 15.10.05, 13:35
      ...na alergię co lekarz, to karze brać inne leki, i raz taki raz inny lepszy.
      Ja już sama nie wiem który, ale faktycznie zyrtec był najlepszy, ale dla mnie za
      drogi.
      Zwłaszcza, ze obie powinny brać.
      Ja daję córeczce sól do inchalacji i jeszcze szałwię, oraz szałwią plucze jamę
      ustną.
      Mam też siemię lniane i mam zrobić jej okłady na klatkę piersiową,m bo tak mi
      poleciła obca pani, wypróbuję i to
      • escribir Re: bardzo proszę 15.10.05, 13:42
        No to jak z tym zyrtekiem? Masz go podawać dzieciom? Własnie taki , jaki mam?
    • pusi06 Re: bardzo proszę 15.10.05, 13:41
      ...niestety wszyscy za te 4 godzinki przedszkola płacą, a w szkołach u nas nie ma.
      • aqua696 Re: bardzo proszę 15.10.05, 13:51
        placenie za te godziny kiedy niema zerowki jest bezprawne-popros o podstawe
        prawna kotra nakazuje ci placic -zalatw to pilnie niedaj sie wykoszystac.....
        niepac za pazdziernik i wogole niech sie upomna i napisza dlaczego, .....
        • szani38 Re: bardzo proszę 15.10.05, 14:34
          aqua... niestety, to się tylko nazywa bezpłatnie, ale miesięczny koszt średnio
          40 zł jest sad U nas to : ołaty za śniadanie + składka m-czna 6 zł (z tego rózne
          teatrzyki, wycieczki do kina, ręczniczki papierowe, mydełka, husteczki hig.
          itp.) + 5 zł za rytmike (niby nie obowiązkowe, ale każde dziecko z grupy
          chodzi) i jeszcze 20 zl angielski (ale to tylko kilkoro dzieci z grupy). U nas
          rodzice chcieli sami dawać sniadanka (zeby nie płacić) niestety nie dało rady,
          trzeba płacić. U mnie często było, że córka chorowała i czasem nawet 2-3
          tygodnie w m-cu nie była w zerówce i niby za śniadania za te dni odliczali, to
          i tak wychodziło średnio 16 zł (+ opłata 5 zl i za rytmike). Pytałam dlaczego,
          okazało się, że 12 zł, to jakaś opłata stała i nawet jakby dziecko nie było
          cały m-c, to te 12 zł trzeba zapłacić.
          Nie wiem skąd takie opłaty stałe i czy zgodne z przepisami, ale płacić trzeba .
          Pozdrawiam
          Ania
          • aqua696 Re: bardzo proszę 17.10.05, 16:00
            peoponuje naisz do przedszkole-jesli w okolicy niema zerowki w szkole o
            podstawe prawna pobierania olat-gmina bierze ciezer zapewnienia wychowania
            edukacyjneg na poziomie zero
            rytmika angielski do dodatki na ktore rowniez w szkolach moge-niemusza
            decydowac sie rodzice
            sniadanie niema prawa przxwedszkole wymagac jesli niema w okolicy zerowki
    • pusi06 Re: bardzo proszę 15.10.05, 13:43
      tak, ale mnie nie stać na taki, bo jest droższy
    • pusi06 Re: bardzo proszę 15.10.05, 16:22
      ...u nas 40 zł, to opłata stała bez śniadania, bo mają przynieść swoja, ale mają
      herbatkę.Ręczniki mają z domu.
      Jest jeszcze angielski-32 za miesiąc, a jak dziecko kilka razy nie będzie to i
      tak trzeba zapłACIĆ, A musiałoby go niebyć choć 6 razy.
      Jest też rytmika 4 zł za godzinę 2 razy w tyg. - moja koniecznie musi chodzić ze
      wzdlędu na wady postawy.
      Jednak mam zaplacić za cały miesiąc - 40 zł jeżeli będzie choć kilka razy.
      I w listopadzie chyba jej nie puszczę.W tym miesiącu już nie będzie jej napewno
      ponad tydzień.
      U nas za wyjścia do teatru, czy kina płaci się osobno.
      • alex05012000 Re: pilne! 17.10.05, 09:13
        Joasiu, mam prawie całą butlę dipherganu, wysłać??? tylko adresu nie mam w
        pracy, a nie wiem czy dobrze pamiętam... - maria
        • escribir Re: pilne! 17.10.05, 09:25
          Mario, napisałam na priv.
          • dondon Re: pilne! 17.10.05, 13:45
            a ja sie upre-oczywiscie ze sie placi ale sa fundusze na takie osoby jak
            Pusia.Pusiu musisz walczyc o to , zebys miala zerowke bez oplat.
      • aqua696 Re: bardzo proszę 17.10.05, 15:56
        angielski jest dobrowolny-wiem dziecko powinno ale napisz do Mopsu nech
        przejmie oplaty, rytmika to samo,dodatkowo popros skierowanie na gimnastyke
        korekcyjna od pediatry..., rytmika tak nie pomoze przy wadzie postawy jak
        korekcyjna
        MOps, czy urzad gminy-choc bardzije on musi rozwiazac darmowy dostep do
        edukacji w klasach zero-to ich za przeproszeniem za.... obowiazek
        jak by sie ktos czul gdyby nagle musial placic za kalse 1 bo niema w okolicy???
        nikt by nie zaplacic tylko zrobil raban

[pozdrawiam
    • pusi06 Re: bardzo proszę 17.10.05, 14:21
      dziękuję Wam...zwłaszcza, że młodsza , wczoraj już miała okropny kaszel, a od
      nocy jest z gorączką, idzie jej pow. 39.
      Czyli już 2 chore.
      Dziękuję wam serdecznie za pomoc.
      Dziękuję bardzo z całego serca
      • alex05012000 Re: bardzo proszę 18.10.05, 15:52
        Joasiu, daj znać jak przyjdzie paczka, powinna być jutro-tak mówiła pani na
        poczcie... zdrowia! - alex i escribir
        • escribir Re: bardzo proszę 18.10.05, 18:52
          Akcja "Paczka" zakończona pomyślnie wink)
          • mischell Re: bardzo proszę 18.10.05, 18:58
            Pusi wczoraj wyslalam paczke priorytetem a w niej dwa syropy.Jutro paczka
            powinna byc bo zostala wyslana po 15. Daj znac jak dojdzie.
            Duzo zdrowia !

karolina
            • alex05012000 Re: czy ktoś ma jakieś wieści??? 20.10.05, 13:54
              jak dziewczynki? paczki doszły??? cisza głucha.... pozdrawiam alex
              • mischell Re: czy ktoś ma jakieś wieści??? 20.10.05, 14:24
                Ja dostałam informacje ze moja paczuszka doszła.
                Młodsza-Roksana dostała biegunkę i goraczke powyzej 38, jutro miały iśc do
                lekarza jesli nie przejdzie.
                Z Dominika lepiej.
              • escribir Re: czy ktoś ma jakieś wieści??? 20.10.05, 14:27
                Mario, nasza podobno też doszła.
    • pusi06 Re: bardzo proszę 20.10.05, 17:29
      ...dziękuje z całego serca, dostałam 2 paczki, Marysiu, Ci także odpisałam, ale
      jak widac jakoś moja poczta szwankuje
      Dominika już tylko kaszle, a Roksanka...włAśnie wróciłyśmy od lekarza, nie czuje
      się lepiej, bo nadal gorączkuje nawet pow. 39 i ma okropny kaszel, ma nadal
      zapalny stan gardła i oskrzela, chora bvidulka i doktor powiedziała, że chyba
      ten ant. co ma nie działa i wypisała inny i jeszcze leki.Ma brać Zinat 250
      ,Salbutamol, Diphergan,i Nystatynę, bo ma kłopoty z pupą, bo ją b. swędzi, i
      bułeczka, więc to możliwe, że grzybica.

Dziewczyny, jesteście kochane.
      Dziękuję Wam za pomoc
      jestem Wam b. wdzięczna.
      Pozdrawiam Was serdecznie
      • alex05012000 Re: Joasiu! 21.10.05, 09:26
        żadna poczta nie doszła na priva, na żaden z 2 adresów, mam chyba nystatynę!!!
        mogłabym wysłac ewentualnie, taki proszek do rozpuszczenia i pędzlowania....
        napisz na forum - maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka