18.02.07, 21:06
witam proszę o rade tatuś mojej córki przestał płacić alimenty co mam robić
do komornika iść jak to jest coś tam się wypełnia jakie dokumenty mam zabrać
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: alimenty 18.02.07, 21:25
      zajrzyj na forum samodzielna mama. tam dziewczyny mają doświadczenie w takich
      sprawach i na pewno ci pomogą.
      • aurinko Re: alimenty 18.02.07, 21:44
        Czy na wyroku orzekającym o alimentach masz klauzulę wykonalności a ojciec dziecka pracuje? Jeśli tak, to możesz ominąć komornika, składając w zakładzie pracy ojca dziecka kopię z wnioskiem o przekazywanie alimentów na Twoje konto.
    • zwiatrem Re: alimenty 18.02.07, 21:43
      cześć
      jeśli komornik płatnika znajduje się w Twoim mieście (czyli,że płatnik nie
      mieszka w innym) poszukaj rewiru komorniczego na ten teren na którym on mieszka,
      po czym weź ze sobą wyrok sądu, kóry zawiera klazulę wykonalności (czerwona
      wielka pieczęć najczęsciej na odwrocie karty wyroku) - bez klazuli wykonalności
      komornik nie zrobi nić.

Jeżeli takiej klazuli nie posiadasz proś jak najszybciej sąd o jej wystawienie -
      czyli odpis wyroku z podkreśleniem, że z klauzlą wykonalności celem
      przedłożennie komornikowi. Bez tego do komornika nie idziesz.

Nastepnie jak juz będziesz u komornika z tą klauzulą, musisz podać znane Ci
      miejsce pracy, zamieszkania płatnika.
      Jeśli moge poradzić ze szczerego serca, po doświadczeniach wielu koleżanek i
      moich własnych, nie miej żadnych oporów przed ujawnieniem adres pracy nawet na
      czarno ani tez adresu obecnego zamieszkiwania.
      Komornik i tak sobie sprawdzi, przynajmniej powinien.

To wszystko co wiem i co pomogło mi zdobyc w swoim czasie aliemnty dla moich
      dzieci i co mogę poradzić Tobie.
      Gdybyś miała kłopoty w sporządzeniu pisma, daj znać, pomogę w miarę możliwości.
      Proszę wypisz tez dokładnie za jaki czas zalega , i czy płaicił wczesniej pełne
      kwoty, to tez jest pieniądz Twojego dziecka/dzieci.
      Jeśli część płacił a część dawał w naturze powinnas to uwzględnić (lub przemilczeć).

Do komornika sądowego możesz udac się z już wcześniej sporządzonym i
      wydrukowanym pismem.

Będzie dobrze -na pewno.
      • kotek128 Re: alimenty 18.02.07, 21:46
        ok dziękuję za pomoc
    • mira59 Re: alimenty 18.02.07, 23:07
      No i prócz wyroku zasądzającego alimenty zostawiasz u niego ksero aktu
      urodzenia dziecka,na które masz zasądzone alimenty (oryginal musisz mu pokazać).
      Jeśli chcesz ominąć komornika możesz iść z wyrokiem do pracodawcy ojca dziecka
      i pracodawca musi wypłacić Ci alimenty np.przelewając na konto.
    • mira59 Re: alimenty 18.02.07, 23:11
      Możesz sama w domu napisać podanie o wszczęcie przez komornika egzekucji.Poza
      tym policz ile jest zadłużenia,bo to też musi się znaleźć u komornika (tam
      dostaniesz gotowy druk dot.zaległości).
      Jeżeli ojciec Twojej córki nie pracuje od razu weź złóż u komornika wniosek o
      zaliczkę alimentacyjną (do pobrania w wydziale świadczeń rodzinnych).Będziesz
      miała mniej latania.
    • zwiatrem jeden dodatek: 19.02.07, 11:00
      zakład pracy może nie pobierać alimentów wstecz lub z niepełnej kwoty płaconej
      również wstecz - i tak czeka CIe rozmowa z komornikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka