kotek128 18.02.07, 21:06 witam proszę o rade tatuś mojej córki przestał płacić alimenty co mam robić do komornika iść jak to jest coś tam się wypełnia jakie dokumenty mam zabrać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena_11 Re: alimenty 18.02.07, 21:25 zajrzyj na forum samodzielna mama. tam dziewczyny mają doświadczenie w takich sprawach i na pewno ci pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: alimenty 18.02.07, 21:44 Czy na wyroku orzekającym o alimentach masz klauzulę wykonalności a ojciec dziecka pracuje? Jeśli tak, to możesz ominąć komornika, składając w zakładzie pracy ojca dziecka kopię z wnioskiem o przekazywanie alimentów na Twoje konto. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem Re: alimenty 18.02.07, 21:43 cześć jeśli komornik płatnika znajduje się w Twoim mieście (czyli,że płatnik nie mieszka w innym) poszukaj rewiru komorniczego na ten teren na którym on mieszka, po czym weź ze sobą wyrok sądu, kóry zawiera klazulę wykonalności (czerwona wielka pieczęć najczęsciej na odwrocie karty wyroku) - bez klazuli wykonalności komornik nie zrobi nić. Jeżeli takiej klazuli nie posiadasz proś jak najszybciej sąd o jej wystawienie - czyli odpis wyroku z podkreśleniem, że z klauzlą wykonalności celem przedłożennie komornikowi. Bez tego do komornika nie idziesz. Nastepnie jak juz będziesz u komornika z tą klauzulą, musisz podać znane Ci miejsce pracy, zamieszkania płatnika. Jeśli moge poradzić ze szczerego serca, po doświadczeniach wielu koleżanek i moich własnych, nie miej żadnych oporów przed ujawnieniem adres pracy nawet na czarno ani tez adresu obecnego zamieszkiwania. Komornik i tak sobie sprawdzi, przynajmniej powinien. To wszystko co wiem i co pomogło mi zdobyc w swoim czasie aliemnty dla moich dzieci i co mogę poradzić Tobie. Gdybyś miała kłopoty w sporządzeniu pisma, daj znać, pomogę w miarę możliwości. Proszę wypisz tez dokładnie za jaki czas zalega , i czy płaicił wczesniej pełne kwoty, to tez jest pieniądz Twojego dziecka/dzieci. Jeśli część płacił a część dawał w naturze powinnas to uwzględnić (lub przemilczeć). Do komornika sądowego możesz udac się z już wcześniej sporządzonym i wydrukowanym pismem. Będzie dobrze -na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mira59 Re: alimenty 18.02.07, 23:07 No i prócz wyroku zasądzającego alimenty zostawiasz u niego ksero aktu urodzenia dziecka,na które masz zasądzone alimenty (oryginal musisz mu pokazać). Jeśli chcesz ominąć komornika możesz iść z wyrokiem do pracodawcy ojca dziecka i pracodawca musi wypłacić Ci alimenty np.przelewając na konto. Odpowiedz Link Zgłoś
mira59 Re: alimenty 18.02.07, 23:11 Możesz sama w domu napisać podanie o wszczęcie przez komornika egzekucji.Poza tym policz ile jest zadłużenia,bo to też musi się znaleźć u komornika (tam dostaniesz gotowy druk dot.zaległości). Jeżeli ojciec Twojej córki nie pracuje od razu weź złóż u komornika wniosek o zaliczkę alimentacyjną (do pobrania w wydziale świadczeń rodzinnych).Będziesz miała mniej latania. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem jeden dodatek: 19.02.07, 11:00 zakład pracy może nie pobierać alimentów wstecz lub z niepełnej kwoty płaconej również wstecz - i tak czeka CIe rozmowa z komornikiem. Odpowiedz Link Zgłoś