karolina812 20.07.06, 17:35 jak mam załatwić becikowe jak juz urodze? i czy miasto Gdynia daje jakies dodatkowe, bo jedno to od państwa 1000 zl to wiem że jest ale słyszalam że niektóre bogatsze gminy daja takie dodatkowe becikowe, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aldona_t1 Re: becikowe -GDYNIA 20.07.06, 21:30 Wydział Spraw Społecznych Urzędu Miasta Gdyni rozpoczął 9 lutego przyjmowanie wniosków o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka, czyli tzw. "becikowe". 1000 złotych przysługuje rodzicom dzieci urodzonych 9 listopada 2005 roku i po tej dacie. Osoby starające się o zapomogę powinny złożyć: - kopię aktu urodzenia dziecka (oraz oryginał do wglądu) - odręczny wniosek o zapomogę - oświadczenie, ze żaden z rodziców nie pobrał zapomogi w innym miejscu, - jeżeli pieniądze mają być przelane na konto, niezbędny jest numer rachunku bankowego. Wnioski przyjmuje Wydział Spraw Społecznych Urzędu Miasta ("łącznik" obok Sali Obsługi Mieszkańców UM Gdyni, na parterze), tel. 058 668- 85- 56 Na stronie internetowej UM jest wniosek do pobrania. Z tego, co wiem, Gdynia dodatkowych pieniędzy nie daje- chyba, że dla najuboższych, ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: becikowe -GDYNIA 21.07.06, 07:52 Do tego potrzebne jest teżpotwierdzenie miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: becikowe -GDYNIA 21.07.06, 09:27 Drugie "becikowe" to dodatek z tytułu urodzenia dziecka, dodawany do zasiłku rodzinnego, można sie o nie ubiegać w rok od urodzenia dziecka - jesli wiec pobierasz zasiłek rodzinny np. w mopsie to zaznaczasz ten dodatek na wniosku. Słyszałam, że coś się teraz pozmieniało w zasiłkach rodzinnych, ale jeszcze nie wiem dokładnie, więc nie moge napisać ze 100% pewnością, najlepiej będzie gdy dowiesz się sama. Na złożenie wniosku o zapomogę z tytułu urodzenia dziecka, to pierwsze becikowe, masz trzy miesiące od dnia urodzenia dziecka.Jeśli złożysz wniosek do 10 dnia miesiąca, to pieniądze otrzymasz do 30 dnia tego miesiąca, natomist jeśli zrobisz to po 10, pieniądze otrzymasz do 30 dnia nastepnego miesiąca. To chyba tyle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś