Gość: Agnieszka IP: *.chello.pl 13.01.04, 21:52 31 stycznia lecimy do Egiptu na objazdówkę +wypoczynek w Hurghadzie. Czy ktoś z internautów chciałby się podzielić wrażeniami? Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: deo Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 13.01.04, 22:03 Przeczytaj sobie poniżej wątek Triada 7+7 gośc zakochana tam masz jedną odpowiedz na twoje pytanie a jak cofniesz sie wstecz to tych odpowiedzi jest multum !!!! deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d-2 Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 13.01.04, 22:06 Korekta Egipt 7 + 7 gośc zakochana 2 d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 14.01.04, 17:21 Zgadza się ale w odpowiedzi na pytanie zakochanej nie ma nic więcej ponadto co znajduje się w katalogu biura i informacje, które można uzyskać na miejscu w biurze. Chodzi mi o subiektywne relacje uczestników na temat tej formy wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deip Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 15.01.04, 11:02 Subiektywne wrażenia z 7 +7 Triady zależą głównie - od Ciebie samej / z kim jedziesz do Egiptu / - od przypadku / na jakie towarzystwo natrafisz / - od polskiego pilota / jak potrafi opowiadac o zabytkach / W trakcie zwiedzania dużo sie jedzie autokarem stąd warto mieć obok siebie zaprzyjaźnione ramię na którym można oprzec głowę - życie towarzyskie o ile nie bedzie sie zmeczonym może kwitnac dopiero wieczorem po przyjeździe do hotelu ale tu trzeba sobie samemu znaleźc towarzystwo . jak bedzie nieodpowiednie to tylko pójść spać lub jeszcze można na basen. Dużo zależy od tego czy oglądane zabytki o 4000 letniej historii to cos dla Ciebie fascynujacego czy tylko zbiór kamieni w kształcie kolumn lub stożków jak piramidy . Podczas pobytu w Kairze wyjatkowa atrakcja jest samodzielne zwiedzenie Kairu tak jak to zrobiła grupa mlodych ludzi / 6-8 osob- nie radzę samotnie /taksówka - najtaniej . Spotkalismy sie w Meczecie Alabastrowym , do którego to starsi dotarli autokarem w ramach wycieczki fakultatywnej a oni- młodziez przyjechali sami . Natomiast w samej Hurghadzie jest tyle klubów , dyskotek , że wszystko zależy od Ciebie jak sobie czas zoorganizujesz i z kim . Nie ma juz wieczorkow zapoznawczych jak za dawnych czasów a rezydent nic tu Ci nie pomoze . Życzę szczęścia w znalezieniu interesującego towarzystwa i zadowolenia z pobytu w Egipcie !!!! Na marginesie z Arabami nie radzę się specjalnie zadawac bo takie związki mimo pojedynczych przykładów pozytywnych kończa sie raczej źle . To niektóre Polki ćwiczyły już za PRL i z reguły wracały rozczarowane takim małzeństwem po krótkim pobycie z kraju małżonka !!!!! Ale z gustami nie dyskutuje się !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Triada 7+7 IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 11:05 Wszystkie opinie sa subiektywne :-) Ale wracajac do tematu.. Mi bardzo ta forma odpowiada. Mozna odpoczac, ale rowniez zwiedzic prawie caly Egipt. Uwazam, ze jest tu tyle wspanialych zabytkow, iz jedna wycieczka fakultatywna z Hurghady do Kairu lub do Luksoru nie wystarczy, aby poznac ten wspanialy kraj. Ponadto jezdzac z Hurghady na wycieczki fakultatywne traci sie duzo czasu (przejazdy autokarem w ta i z powrotem), a w dodatku widzi sie duzo mniej niz podczas wycieczki typu 7+7. Mi na przyklad zupelnie wystarczyl tygodniowy wypoczynek. Jesli chcesz podziwiac starozytny Egipt, a nie tylko lezen na plazy, plywac i nurkowac to goraco polecam ta wlasnie forme wypcozynku. Ale jesli meczy Cie zwiedzanie i nie pasjonujesz sie historia tego kraju, to lepiej jedz na wycieczke wypoczynkowa i wyskocz tylko do Kairu, zeby zobaczyc Piramidy. Bo nie wyobrazam sobie, zeby byc w Egipcie i ich nie zobaczyc. Jedyny mankament mojej podrozy byl taki, ze najpierw mielismy wypoczynek, a dopiero potem objazd. Troche meczace, ale i tak warto !!! Pozdrawiam i zycze udanego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 16.01.04, 11:06 Bardzo dziękuję za cenne informacje, swoimi chętnie podzielę się po powrocie.Wnioskuję, że miłośnicy zwiedzania +wypoczynku byli zadowoleni z tego w jaki sposób Triada zorganizowała tę formę wycieczki. Pozdrawiam uczestników forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piero Re: Triada 7+7 IP: *.netia.piekary.net 16.01.04, 13:36 Formuła niezła, chociaż ja radziłbym więcej czasu (a więc nie "w biegu") zwiedzać, koniecznie z rejsem po Nilu, Hurghada - poza rafą - niezbyt ciekawa. Ciekawe jak się sprawi "Triada", ja mam co do niej mieszane uczucia (co prawda byłem z nią w innej części świata, nie w Egipcie), kilku znajomych, którzy byli na różnych wycieczkach, podobnie - na przyszłość z Triady nie skorzystam na pewno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 20.01.04, 06:09 Mam nadzieję Agniecha że relację zdasz z pobytu.Zainteresowałś mnie tą ofertą myślałem że są tylko takie stacjonarne.Czy możesz podać jaki jest program i w jakiej cenie jest taki wyjazd.No i najważniejsze czy najpierw jest objazd a następnie leżakowanie czy na odwrót.Gorąco pozdrawiam i życzę wielu wrażeń.Ja jestem na etapie zbierania informacji .Pa Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 20.01.04, 16:04 Proszę Cię bardzo oto oferta Triady: 1 dzień:Zbiórka na lotnisku 1dzień Zbiórka na lotnisku przy stanowisku odpraw TRIADA B.P.Wylot samo- lotu czarterowego do Hurghady. Przylot do Hurhgady.Powitanie. Przejazd autokarem do Asuanu. Obiadokolacja i nocleg. autokarem do Kairu.Obiadokolacja i nocleg. 2 dzień Śniadanie.Zwiedzanie Wielkiej Tamy Asuańskiej,niedokończonego obelisku.Obiadokolacja i nocleg. 3 dzień Śniadanie.Przejazd do Luxoru.Po drodze fakultatywne zwiedzanie Światyni w Edfu i w Kom Ombo. Przyjazd do hotelu.Obiadokolacja i nocleg. 4 dzień Śniadanie.Zwiedzanie Luxoru, Świątyni Karnak,Doliny Królów, Świątyni Hatchepsut oraz Kolosów Memnona.Obiadokolacja i nocleg. 5 dzień Śniadanie wcześnie rano. Transfer Luxor/Quena.Zwiedzanie Świątyni w Abydos.Przejazd do Minii.Obiadokolacja i nocleg. 6 dzień Śniadanie.Zwiedzanie grobowców w Beni Hassan i miasta Słońca -Tell El Amarna.Przejazd autokarem do Kairu.Obiadokolacja i nocleg. 7 dzień Śniadanie.Zwiedzanie Kairu: Piramid egipskich,Sfinksa i Muzeum Egipskiego.Obiadokolacja i nocleg. 8 dzień Śniadanie.Przejazd do Hurghady na wypoczynek. 9-14 dzień Pobyt w Hurghadzie.Możliwość korzystania z wycieczek fakultatyw- nych,płatnych u rezydenta.Każdego dnia śniadania i obiadokolacje w formie bufetu. 15 dzień Śniadanie.Wykwaterowanie z hotelu.Transfer na międzynarodo- we lotnisko w Hurghadzie.Wylot samolotu czarterowego do Polski. Przylot do Polski. Co do kolejności zwiedzanie czy wypoczynek niestety do samego wyjazdu nie będzie wiadomo jak będzie to realizowane. Z tego co się interesowałam ciekawą ofertę tego typu ma również biuro eximtours.Moja wycieczka wraz z opłatami lotniskowymi kosztowala na osobę ok. 2250 PLN.(hotel ***) do tego trzeba jeszcze doliczyc 18 PLN za wizę egipską/os. + ok.110 PLN bilety wstępu/os. Po powrocie oczywiście pochwalę się na forum. Życzę Ci powodzenia w poszukiwaniu satysfakcjonującej oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 20.01.04, 22:41 Hej Agnieszko !!! Zdaje sie że jedziesz 31.01.04 dlatego małe sprostowanie- za wstępy płacisz ok 160 $ / dolarów !!!! - a nie pln czyli złotowek /wliczajac w to 35 $ za wycieczke do Abu- Simbell reszta to oprócz 95 $ inne wycieczki fakultatywne w czasie objazdu po ok 12 $ za kazdą . W Kairze warto zobaczyc tzw - Kair noca - pierwszego dnia i Meczet Alabastrowy - drugiego dnia. Można rownież zobaczyc bazar w Kairze ale BAZAR to na pewno trzeba zobaczyć w ASSUANIE !!!Warto kupić maski nubijskie 0k 80 funtow egipskich i więcej ceny do targów !! W Kairze w muzeum egipskim pamietaj , że aparat / ale nie wolno robic zdjęć z lampą błyskowa /kosztuje 10 funtow a kamera aż 100 funtów . W Muzeum konieczny film z 400 din bo nie wyjdą zdjęcia z sali Tutanhemona wszędzie indziej wystarczy 100-200 Din . Wstep do sali Mumii - KONIECZNIE ZOBACZYĆ kosztuje 40 funtów egipskich UWAGA - biora tylko swoja walutę - studenci 20 funtow W czasie wycieczki do Tel -Amarna koniecznie trzeba mieć drobne bo dzieci na promie beda sprzedawały koszyczki i inne takie drobiazgi - AŻ przykro czegoś nie kupić !!!! Wycieczki fakultatywne w Hurghadzie po zak0ńczeniu objazdu kupować nie u rezydenta TRIADY ale u Arabów - o połowe taniej !!!! Ewentualnie konieczna Międzynarodowa Legitymacja Studencka - ok 40 % zniżek I na koniec choć wszyscy forumowicze to wybitni znawcy latania samolotami to Ja jednak pozwolę sobie przypomnieć Tobie , żeby wszystkie ostre przedmioty żyletki , nożyki pilniczki itd zapakowac do bagażu głównego lecącego w lukach samolotu a nie do bagażu podręcznego !!!!!! Przed wejsciem do hali odlotow jest kosz i tam wyrzuca sie wszystkie ostre przedmioty które ewntualnie chciałabys przewieżć w bagażu podręcznym . PAMIĘTAJ !!!! I na zupełny konieć koniecznie weź z sobą butelkę koniaku a może lepiej dwie z POLSKI Kieliszeczek czegoś mocnego chroni przed zemstą faraona !!! I DUŻO UŚMIECHU !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 21.01.04, 16:35 Witaj, Jasne pomyliłam się to zwykła literówka, miałam oczywiście na myśli 110$. (tyle powiedziano mi w Triadze, że będą kosztowały bilety wstępu +wiza od osoby). Ty piszesz o 160 $, czy masz na myśli kasę na dodatkowe zakupy o których piszesz? Generalnie wielkie dzięki za ciekawe informacje, o takie własnie detale przede wszystkim mi chodziło chociaz wzbogaciłam swoją wiedzę wertując od kilku dni to forum. Pozdrawiam wszystkim podrożników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 21.01.04, 23:22 Tak Agnieszko . Te 110 $ to tylko 95$ za tzw wstępy ,ktore na początku objazdu wpłacasz polskiemu pilotowi wycieczki i oczywiście wiza egipska 15 $ którą sama kupujesz na lotnisku . Ale to oczywiście wersja super minimalna - każde jej rozszerzenie dodatkowo płatne tak jak pisałem wcześniej takie np Abu Simbel- koniecznie warto zobaczyć to juz dodatkowo 35 $ a reszta wycieczek dodatkowych to srednio każda po 12 $ Dlatego też realny koszt to ok 160 $ a nie tak jak podaja w biurze 110 $ chyba że w czasie kiedy inni jadą na wycieczkę fakultatywną będziesz siedziała w hotelu Tu ciekawostka same bilety wstępu do zwiedzanych obiektów kosztuja góra 50 $ więc byli tacy co chcieli płacić sami ale na to im piloci nie pozwalali argumentując że dochodzą do tego koszty konwojów itp. Wywiązywała się wtedy karczemna awantura i pojedynczy osobnicy o czym zreszta piszą na forum nie dali się zastraszyć wyrzuceniem z autokaru i wygrywali - płacąc samemu za wstępy. Jednak 99 % płaci bez szemrania te 95 $.. Pozdrawiam deo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 22.01.04, 00:00 To znaczy że co niektórzy nie płacili tych 95$ ,jak to się ma do tych co płacili tę forsę.Jak to wyglądało ktoś mówi że trzeba płacić bo tak jest w umowie ,a naglę uczestnicy wycieczki odmawiają zaplaty argumentując że wejścia więcej nie kosztują niż np.50$.Co robi pilot?Musi wtedy nastąpić chora sytuacja,a kto płaci za konwoje i inne duperele?Możesz tę wątek rozwinąć ,jak tak dalej pójdzie to prawdopodobnie Triada będzie tu w Polsce pobierać te 95$ z obawy że pewnego dnia cały autobus może se zbuntować.A ty Deo jak postąpiłeś? Ijeszcze jedno jak to się ma z wyjazdami (pozostałe wycieczki fakultatywne) ponieważ piszesz że jak inni jadą to jeśli nie pojedziesz to będziesz siedział w hotelu.Nie rozumię jednej żeczy ,piszesz już po całych wojażach już w Hurgadzie mam rozumieć? ,a nie w czasie objazdówki.Mam nadzieję że w czasie objazdówki wszystkie wejścia są już w cenie tych 95$.Trudno przecież w czasie objazdówki wykupywać wycieczki jeśli z tego co widzę plan jest dość napięty .Chyba nie chcesz mi powiedzieć że Triada żeruję że na objazdówce trzeba jeszcze wykupywać wycieczki fakultatywne.To byłby szczyt zdzierstwa.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 22.01.04, 00:22 Drogi Samie . ja akurat płaciłem co mi kazali tj te 95 $ ale rzeczywiście koszty wstępów do zwiedzanych obiektów to góra 50 $ a chyba raczej ok 40 $ !? A reszta idzie na co ? / chyba na konwoje i egipskiego przewodnika , ktory obowiazkowo musi jechac z grupą i na co jeszcze ?? Nie wiem !! Jak poczytasz wątki z forum z lata to tam są wypowiedzi tych którzy negowali te 95 $ i byli tacy , którym sie udało po awanturach nie płacic i jakoś dojechali, Ilu ich bylo nie wiem cytuje tylko wypowiedzi z forum !! Co do dodatkowych kosztow oprócz tych 95 $ to wygląda to tak . Przyjeżdzamy wieczorem do Asuanu i pilot mówi : o godzinie 4.00 wycieczka do Abu Simbell - pobudka o 3.00 PŁATNA 35 $ od osoby o godzinie 10 wycieczka na wyspę ze światynia X / nie pamietam bo nie byłem / płatna 12 $ a o godz,13 jeszcze jedna wycieczka płatna też ok 12 $ . Ci którzy nie jadą na TE Wycieczki zwane FAKULTATYWNYMI maja czas wolny do 16 .00 Wtedy to zbieramy sie wszyscy i akurat w Asuanie idziemy popływać feluką - ten punkt mieści sie własnie w tych 95 $. Tak samo w Kairze zwiedzamy z urzędu muzeum w Kairze a potem albo czas wolny albo dodatkowo płatne wycieczki fakultatywne tj Kair nocą - warto zobaczyć dalej Meczet Albastrowy czy np Bazar Kairski oczywiście dodatkowo płatny - chcesz to jedziesz nie chcesz to robisz co chcesz . Tak to z grubsza wyglada a przynajmniej tak to było w lecie 2003 r !! pozdrawiam chyba juz teraz macie jasność !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 22.01.04, 03:13 Z tego wynika że jesteś skazany na to co oni oferują i raczej nic nie możesz już zaradzić ani negocjować.Powiedz mi jak to się ma wiedząc ile wynoszą wycieczki fakultatywne z biur organizujących wucieczki z Hurghada a z tym co musisz wydać a więc 95$ plus koszta pozostałych wycieczek trudno jest to policzyć? Ty napisałeś że te 95$ + 65$ (na wycieczki fakultatywne po drodze całego wojażowania) czy to jest wystarczająca suma na całość tych wycieczek .Sama wycieczka do Abu Simbel 35$ ,pozostaje jeszcze 30$ na resztę czy to wystarczy?jest jescze 6 dni .Czy codziennnie oczywiście jak ktoś chce trzeba wykupywać wycieczki czy może jest jakiś dzień że nie trzeba tego robić ponieważ jest tak napięty dzień.Jak Ci się wydaję czy ta forsa którą wydałeś 160 $ na wycieczki wzdłuż całej trasy Asuan,Luksor,Kair ,jak to się ma gdybyś wykupił 2 tygodnie pobytu i chciałbyś zobaczyć te same rzeczy i robić sobie wycieczki z ich miejscowych biur ,to czy wydałbyś więcej ,mniej więcej byś zobaczył a może.... .Jak uważasz? rozchodzi mi się o relacj cenowe i wrażenia po takim spędzaniu wakacji .Czy byłeś zadowolony z obsługi .przewodnika ,rezydenta itp rzeczy.Czy nie naszła Cię chwila że o wiele spokojniej by było gdyby wykupić wczasy pobytowe i co drogi dzień wykupić wycieczkę z miejscowego biura uderzć w inne miejsce egiptu. A tak na marginesie to najpierw zwedzałeś a następnie odpoczynek czy na odwrót? i czy byłęś w Hurghandzie czy w innej miejscowości ?i w jakim hotelu was zakwaterowali na te 7 dni.Pozdrawiam. P.S. Przepraszam że tyle pytań zadaję ale będzie jeśli się zdecydiję moja pierwsza z żoną taka wycieczka.Wszystkie nasze wojaże sami wybieraliśmy trasy ,miejsca ,noclegi ,kraje.Muszę przyznać że zwiedziliśmy już spory kawałek świata.Również nad taką opcją się zastanawiamy żeby samemu się tam wybrać.Dlatego ciekawi mnie organizacja takich wypraw z biur podróży ,ponieważ nigdy w nich nie uczestniczyliśmy i jest nam to obce.Z tego co czytam to sporo żółci jest wylewanych na tym forum ,czy to na biuro ,rezydenta,czy hotel a jadąc na wakacje chce się uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.Przecież chodzi o dobrą zabawę ,wepoczynek i poznawanie historii.Jeszcze raz pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 22.01.04, 11:43 Drogi Samie, Jak wiesz moja wiedza jest jeszcze wyłącznie teoretyczna ale podam Ci ceny z katalogu dotyczących własnie tych wycieczek dodatkowych. Jest podane, że orientacyjne cena biletów wstępu, konwoju, ochrony, przeprawy łodziami i przejazdu minibusami wynosi ok. 92 $.Ceny nie zawierają opłaty za przewodnika. Podczas programu możliwość wykupienia wycieczek fakultatywnych: Abu Simbel 35$, wioska nubijska 15$, świątynia Izydy na File 15$, Kair nocą 15 $. Z mężem zastanawiamy się jeszcze czy zdecydować się na te wycieczki, dla mnie jest to kosztowna impreza a i tak zobaczymy duzo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 24.01.04, 12:31 Drogi Samie ! Wycieczki Fakultatywne nie sa codziennie bo zważ , że jedziesz cały czas autokarem przez cały Egipt / niemal od granicy z Sudanem - Abbu - Simbell aż po Kair i jeszcze 450 km z powrotem do Hurghady/ Wycieczki tyczą tylko pobytu w Asuanie i Kairze . Ponieważ będąć w jakimś kraju lubie go zwiedzić a nie tylko siedzieć w hotelu stąd wybrałem opcje 7 + 7 i ta opcja Triady całkowicie spełniła moje oczekiwania i z czystym sumieniem mogę ja polecić- ale dlatego piszę do ewentualnych przyszłych wycieczkowiczów o realnych kosztach przy założeniu że bedąć w Egipcie chce się zobaczyć jak najwiecej i nie wracać jeszcze raz . W końcu jest tyle pieknych miejsc na Ziemi ,że po co jeździć dwa razy w to samo miejsce a z drugiej strony po co pluć sobie w brodę że poskąpiło sie 35 $ i nie zobaczyło czegos naprawde interesującego / Abu- Simbell - jak widzisz fanatycznie uważam to za standart choc innych może rozczarować / Oczywiscie przy moim odchyleniu turystycznym daleko mi ..... ho ho .. do pasji pc_maniaka ,beduinki czy innych zwiedzajacych Egipt samodzielnie . Podczas pobytu ja akurat bylem w Hurghadzie w Hotelu ROMA w centrum 4 gwiazdki i bylem zadowolony . Jak rowniez ja akurat najpierw mialem tydzień pobytu a potem objazd i pierwotnie bylem z tego niezadowolony ale później nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i w trakcie pobytu bylem juz zaaklimatyzowany i czułem sie jak stary egiptolog. O opcjach z wycieczkami fakultatywnymi z egipskich biur podrózy trzeba sobie poczytać forum -wycieczki fakultatywne- caly post pc maniaka o Egipcie i oferte Sonii z cenami itd . Ja na ten temat nic nie napisze bo nie korzystalem a osobiście mi to nie odpowiada - jechać do Luksoru na 2 dni wracac potem znowu do Kairu na dzien lub dwa i powrót . Wole jednym ciągiem na pewno sie wiecej zobaczy. Tu mozna by dyskutowac nad opcjąz rejsem po Nilu ale czy ja wiem Wszystko jest kwestia gustu A piszac SUBIEKTYWNIE jak chce Agnieszka - autorka postu to subiektywnie polecam w ciemno 7 +7 Triady !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 20.01.04, 19:21 Wszystko brzmi pieknie ,zazdroszcze Ci i życzę udanych wakacji.Pozdrawiam i oczękuję na sprawozdanie z przyjazdu.Pa Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 21.01.04, 01:44 Ztego co zdążyłem zauważyć to koszta orientacyjne przez Triadę to około 92$ ,za wszystko :wstępy przeprawę ochronę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 21.01.04, 01:46 Czy już wiesz aga ,w jakim hotelu będzie spać Hurgandzie po całym wojażowaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Triada 7+7 IP: *.saint / 195.117.38.* 21.01.04, 05:05 Mam jeszcze pytanie czy wiesz napewno że najpierw zwiedzanie a następnie plażowanie?jak czytałem wiele wątków na ten temat z ubiegłego roku to zależało jakim się jechało turnusem ,podobno idzie to jakoś nawet obliczyć jak pisało wiele osób.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poracownik Re: Triada 7+7 IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 11:45 Czesc, nie można tego obliczyć. To zależy od ilosci chętnych, bo piloci nie są w stanie obsłuzyc tylko określoną liczbę klientów, tak samo od hoteli (ograniczona pojemność) nikt nigdy nie powie ci na 100% co bedzie pierwsze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 21.01.04, 16:37 Dokładnie tak. Niestety 2-3 dni przed wylotem będę znać kolejnośc i hotel w Hurghadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Triada 7+7 IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 14:06 Bylam z Triada 7+7 jesienia. W mojej ocenie program bardzo udany, wysoko oceniam prace przewodnika podczas objazdu - zycze Ci zebys trafila na Roberta Kaczmarka- przechodzil sam siebie ,zeby kazdy uczestnik objazdu byl zadowolony. Polecam Ci serdecznie fakultatywne Abu Simbel, bedziecie zmeczeni ,ale warto. W Asuanie piekny bazar- dobre ceny , nizsze duzo niz w Kairze czy Hurghadzie. Kair wybralam pierwszego wieczoru z Triada / Kair by night -chyba 12 $/ ale prawdziwa przygada byl wyjazd drugiego dnia na wlasna reke , taksowka, niezapomniane przezycie. Co do kosztow wstepow , u nas nikt sie nie goraczkowal ani nie klocil z przewodikiem dzieki temu byla bardzo mila atmosfera , a to wazne przy tej ilosci czasu ktora spedzacie razem. Zazdroszcze Ci tego wyjazdu , chetnie pojechalabym jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Triada 7+7 26.01.04, 14:59 Jesień 2003, opcja 7+7. Żadnych problemów, żadnych spięć, piloci ok (choć z poznanej trójki najmłodsza Ania wydawała się juz trochę znudzona..a), rezydentów widziałam tylko na powitanie i pożegnanie. Co do hotelu - miałam opcję 3*, Triada nie dawała gwarancji, w którym wylądujemy, mieliśmy dowiedzieć się o tym dopiero na lotnisku oraz dopiero na lotnisku dowiadywalismy się czy wpierw mamy tydzień wypoczynku czy zwiedzania (udało się nam wpierw zwiedzać). Przede mną wiekszość ludzi mieszkała w Ambasadorze lub Wavesie, gdy ja byłam z Wavesa podobno już zrezygnowano. Byłam w "Zahabija" - opis na forum pc_maniaca o hotelach. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 26.01.04, 15:18 Bardzo Ci dziękuję za info. (szczególnie o kolejności i hotelach) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Triada 7+7 26.01.04, 16:17 To może ja dorzucę swój grosik do tej dyskusji. Piszesz Agnieszko, że dzieki tej wycieczce zobaczysz prawie cały Egipt. Nic bardziej mylącego. Weźmy np. Luksor, standardowo turystów prowadzi się do Kolosów Memnona, Św. Hatszepsut i Doliny Królów na zach. Brzegu, a na Wschodnim do Św. w Karnaku. A gdzie Madinat Habu (Św. Ramzesa III), Ramesseum, Św. Seti I, Dolina Królowych, Grobowce Dostojników, Miasteczko Budowniczych Grobowców, Św. Luksorska, Muzeum Luksorskie, Muzeum Mumifikacji, o Św. Meremptacha nie wspominam, bo nie warta zachodu. W Asuanie zobaczysz żenujący zabytek w postaci Niedokończonego Obelisku i może (jak dopłacisz) File. Nie zobaczysz zaś na pewno wspaniałego i najpiękniejszego Muzeum Nubijskiego, Muzeum Asuańskiego, Rejs feluką wokół Elefantyny, Św. Mandulisa Na wyspie Kalabshe. Po drodze z Luksoru do Asuanu nie zatrzymacie się w Esnie by zobaczyć tamtejszą Świątynię. Ja zwiedziłem prawie wszystkie te miejsca na własną rękę i powiem Ci, że koszt takiego przedsięwzięcia wyniósł mnie duuużo poniżej 200$ na osobę. Nie musialem być poganiany jak baran w stadzie z jednego zabytku do drugiego. Nie umordowałem się, w Św. Luksorskiej siedzieliśmy sobie np. 4 godziny czekając na zach. słońca i iluminację obiektu. Nie mówię, że zwiedzanie w grupie jest złe, uważam jednak, że nie możesz o czymś takim napisać, że zobaczysz dzięki niej prawie cały Egipt, bo to BZDURA. Sam rok wcześniej byłem na Rejsie Po Nilu, a dopiero teraz mogę powiedzieć, ze dzięki wycieczce na własną rękę poznałem prawdziwe oblicze Egiptu, a i tak nie ośmieliłbym się napisać, że poznałem prawie cały Egipt. Uważam więc, że pierwsza wyprawa powinna być w formie zorganizowanej, by choć trochę oswoić się z tamtejszą kulturą, warunkami, zasadami. Następną jednak polecam zorganizować we własnym zakresie. Chętnie służę radami, informacjami, pomocą. PC_M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 26.01.04, 17:26 Witam, Stwierdzenia "prawie cały Egipt" użyła Aga, równiez biorąca udział w dyskusji a nie ja. Jestem z wykształcenia historykiem i nigdy nie ośmieliłabym się użyć podobnego okreslenia mając niejaką wiedzę na temat historii Egiptu. Poza tym przed wyjazdem nie biorę sie za podsumowania. Liczę raczej na porady, których niektórzy mi nie poskompili. Na marginesie wczoraj z dużym zainteresowaniem przeczytałam Twoje wspomnienia z rejsu po Nilu. Chętnie po powrocie dołożyłabym swoją "cegiełkę" do Twojej strony zamieszczając swoją relację wraz z fotografiami. Na pewno zgadzam się z tym, że pierwszy wyjazd do Egiptu powinien mieć formę zorganizowaną, nie wykluczam jednak powrotu już na własną rękę. Pozdrawiam (jeszcze z Polski) Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Triada 7+7 26.01.04, 17:50 Przepraszam za pomyłkę osoby. Skłądam ją na karb przeziębienia jakie zawładnęło mną po powrocie z tego (jaby nie było) ciepłego kraju. Oczywiście bardzo chętnie zamieszczę Twoje wspomnienia po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada 7+7 IP: *.smrw.lodz.pl 27.01.04, 20:09 Drogi pc_maniaku słusznie zapewnie piszesz , że całego Egiptu to pewno nie poznasz choc kto to wie ?/ przy twojej pasji / Na pewno nie pozna go pozostała rzesza turystow 98 % , ktorzy wybieraja sie tam z biurami podróży . jednak wśrod tej rzeszy jest pewno wielu takich ,ktorzy bedąc RAZ w Egipcie chcieliby wiedzieć co należy zobaczyc by można było stwierdzic że ma się jakie takie pojecie o zabytkach Egiptu i krótko mowiąc zaliczyc Egipt . Stad ważne są informacje o nazwałbym to " standarcie turystycznym Egiptu " co nalezy zobaczyć obowiązkowo a czego nie .W zwiazku z tym wybrac takie biuro ktore mozliwie najwiecej oferuje . Tu pojawia sie pytanie czy zwiedzac samemu czy za posrednictwem biura podróży Co do Egiptu to myślę ,że jednak 98 % to wyjazdy grupowe - są na pewno mniej męczące - klimatyzowany autokar ,klimatyzowany hotel z basenem - naprawde trudno się zmeczyć mimo ogromnego upału / odnoszę sie tu do lata lipiec sierpień /,---------- --------- Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Egipskie PKS'y nie są męczące! 28.01.04, 04:06 Deo Nie mogę się zgodzić z Tobą, że wyjazd egipskim PKS'em na własną rękę jest bardziej męczący niż autokarem. Po pierwsze są to autobusy w całkiem niezłym stanie i niczym nie odbiegają od tych wynajmowanych przez BP (to jeśli chodzi o firmę Upper Egypt). Bilety posiadają numerowane miejsca, więc tłoku żadnego nie ma. Kiedy jechaliśmy z Hurghady do Luksoru to kierowca tak drastycznie przestrzegał przepisów ruchu drogowego, że aż miało się tego dość, bo kiedy był zakaz wyprzedzania lub ograniczenie prędkości, to wlókł się jak w Czechach. No, a cena - 22 LE z Hurghady do Luksoru, 10 LE z Luksoru do Asuanu, to już całkiem przystępna kwota :o), którą można wydać na inne przyjemności, jak np. bilety do zabytków, przeciętnie po 12 LE. Jedyne co trzeba mieć, to jakiś przewodnik, który pomoże zrozumieć historię danego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Egipskie PKS'y nie są męczące! 28.01.04, 04:09 Zapomniałem napisać, że wszystkie PKS'y, którymi jechaliśmy po Egipcie również były klimatyzowane. Za to nie były tak bardzo zdezelowane jak te, które fundowaly nam rok temu BP (np. potłuczona szyba przednia, czy urwane podłokietniki, o nie dzialającej toalecie nie wspomnę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 26.01.04, 19:09 Marzy mi się Aleksandria. Byłeś może? Czy tam jest możliwa wyprawa jedynie na własną rękę, czy też są organizowane jakieś wycieczki z Hurghady? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Triada 7+7 26.01.04, 21:18 Z tego co wiem, jakieś BP robi wycieczkę do Aleksandrii, ale trafiłem na taką ofertę całkiem przypadkowo i nie zapadła mi w pamięci. Żona podpowiada, że mogła to być oferta Sigma Travel. Nasz kolejny wyjazd do Egiptu ma właśnie w planach Port Said, Aleksandrię, Kair, El Alamain i Oazy. Sądzę, że spokojnie po powrocie możesz przemyśleć pomysł podróżowania w Egipcie na własną rękę. Warunkiem jest jednak władanie na poziomie podstawowym j. angielskim, w ostateczności niemieckim lub francuskim. Rosyjski jednak przydaje się wyłącznie w kurortach nad Morzem Czerwonym. Ceny środków transportu i hoteli są naprawdę bardzo przystępne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jakiś przewodnik (masz wyszczególnione te najpopularniejsze na moim serwisie), czasem warto wydrukować sobie mapę danego miasta (również zamieściłem) i hajda. Sądzę, że 150$ na osobę na zwiedzenie południowego Egiptu nie jest zawrotną kwotą, niestety na dzień dzisiejszy nie mogę powiedzieć ile moze kosztować wyprawa po części północnej. Ale może jakiś inny forumowicz zaliczył taką wyprawę i co nieco podpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 26.01.04, 17:57 Triadia to tragedia. Nie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 IP: *.chello.pl 26.01.04, 19:05 A jakaś merytoryka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merc Re: Triada 7+7 IP: 212.160.106.* 27.01.04, 10:17 Przecież to konkurent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Triada 7+7 IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 15.05.04, 20:01 Agnieszko! Ja też wybieram się z triadą na objazdówke po egipcie. Wylatuję 19.06.2004 Czy możesz podzielić się ze mną swoimi uwagami na temat tego wyjazdu? z góry dziękuje. mój nr gg to 5080049 Odpowiedz Link Zgłoś