Dodaj do ulubionych

delfinarium

09.02.10, 18:51
witam , mam pytanko, ile razy w ciagu dnia odbywają się pokazy w delfinarium,
od której godziny się zaczynają, jak dlugo trwa pokaz,i może jeszcze ktos wie
jak dlugo jedzie sie z hotelu royal albatros moderna do delfinarium, dziekuję
i pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • maoko Re: delfinarium 09.02.10, 19:03
      > witam , mam pytanko, ile razy w ciagu dnia odbywają się pokazy w delfinarium,
      1 dziennie, prócz niedziel
      > od której godziny się zaczynają
      o 15:00
      • maoko Re: delfinarium 09.02.10, 19:05
        zapomniałam dodać - pokaz trwa około 45 minut
        • homik.0 Re: delfinarium 10.02.10, 07:55
          dziękuje pięknie za odpowiedz , pozdrawiam
          • pocztowka_z_egiptu Re: delfinarium 10.02.10, 08:06
            A ja mam pytanie - czy na pokazy delfinków mozna zabrac aparat i
            samemu robic zdjecia czy jest to zakazane? A jak jest z plywaniem z
            delfinami i robieniem zdjec? Czy mozna samemu - osobie bliskiej -
            czy zdjecia robia tylko Egipcjanie? Ile kosztuje takie zdjecie i w
            jakim jest formacie - chodzi mi o to czy da sie je wlozyc do albumu
            czy jest większe? Acha i ile takich zdjec robia, czy tylko 1 czy
            kilka i mozna sobie ktores wybrac?
            Z gory dziekuje za odpowiedzi i Pozdrawiam :)
            • bogna71 Re: delfinarium 10.02.10, 11:01
              Na pokaz można zabrać i aparat i kamerę, nie ma problemu. (Tzn tak
              przynajmniej było w 2008).
              Co do pływania, to osoba siedząca na widowni może robić zdjęcia
              osobom, które pływaja z delfinami (nie można podchodzić z aparatem w
              pobliże pływających, z aparatem możesz siedzieć tylko na widowni), z
              tym, że jak się jest w basenie z delfinami, to jest to w innym
              końcu, niż widownia i jest się przeważnie odwróconym tyłem do
              widowni. Jak masz dobry aparat i cierpliwość, to na pewno dasz radę
              zrobić wiele fajnych zdjęć, ale i tak najfajniejsze ujecia robią
              Egipcjanie, którzy są zaraz przy delfinach i pływających. Robią
              fotki typu: delfin całuje cię w policzek, albo pozuje z tobą, albo
              tańczy, albo płyniesz trzymając się płetwy zwierzaka. Zdjęcia są w
              dużym formacie, chyba 18 na 23 (mie wiem, czy dobrze podałam
              rozmiar, ale jest to na pewno większe od formatu pocztówkowego, coś
              takiego jak połowa kartki A4. Oni robie wiele zdjęć, a po pływaniu
              wychodzisz do poczekalni i tam już mają komputer i wybierasz sobie
              jakie chcesz zdjęcie, a oni na miejscu drukują. Ceny są kosmiczne,
              nie pamietam juz, czy 10, czy kilkanaście $$ za jedną fotkę, ale
              ludzie kupują.
              • pocztowka_z_egiptu Re: delfinarium 10.02.10, 11:45
                Wielkie dzieki za wyczerpującą odpowiedz. W Sharm bede juz 23 lutego
                i tu mam wielki dylemat: isc czy nie isc do delfinarium?! Pływanie z
                delfinami to jedno z moich marzen ale tyle sie ostatnio naczytalam
                negatywnych info o samym delfinarium, o bezprawnym przejeciu go
                przez Egipcjan, o złym traktowaniu zwierzat ze zaczynam watpic czy
                na pewno chce tam isc. Nie chce widziec jak te zwierzeta sa meczone
                i przetrzymywane w zlych warunkach, czy tam naprawde jest tak zle?
                Czy moge spokojnie isc i bez bólu serca popatrzec na te piekne
                zwierzeta?
                • homik.0 Re: delfinarium 10.02.10, 13:15
                  a mnie ciekawi czy cena warta jest poplywania 15 minut z delfinami, moja wnusia
                  marzy o tym ale ja nie wiem ,prosze o radę bo to jednak duzo pieniążków jak by
                  nie patrzeć ale jezeli przeżycia warte są swojej ceny , napiszcie co o tym
                  myslicie , dziękuję
                  • bogna71 Re: delfinarium 10.02.10, 14:44
                    Pływałam z delfinami 2 razy - po pół godziny. Za pierwszym razem
                    było to cudowne przeżycie, miałam łzy w oczach ze wzruszenia
                    (serio;) - te stworzenia są cudowne!:) Wszyscy (mąż i synek) byliśmy
                    pod wielkim wrażeniem obcowania z delfinami, możliwości, żeby je
                    pogłaskać, poklepać, zajrzeć w oczy, dać się ochlapać wodą, no słów
                    nie miałam, żeby to opisać. Wtedy jeszcze delfinarium było w
                    polskich rękach. Widać było, że treserzy/opiekunowie zwierząt mają z
                    nimi bardzo dobry kontakt, nie miało się wrażenia, że zwierzęta są
                    tam "za karę". Zresztą one urodziły się w niewoli, innego życia nie
                    znają.
                    Za niespełna rok (2008) pojechaliśmy do Sharm ponownie, tym razem z
                    moimi rodzicami, i oni, po obejrzeniu naszych zdjęć, chcieli również
                    spotkac się z delfinami twarzą w twarz. Synek zresztą też. Tak się
                    złożyło jednak, że Ojca dopadł faraon i pojechałam pływać za niego.
                    No i wrażenie jednak gorsze - woda jakaś niezbyt czysta, nie kazano
                    nam sie wykąpać przed wejściem do basenu (poprzednio musieliśmy
                    wziąć prysznic), delfinki oczywiście przyjazne i chętne do zabawy,
                    ale opiekunowie byli inni, widać było np. podczas pokazu, że nie
                    bardzo się ze zwierzakami dogadują... Powiem tak - cena, jakiej
                    rządają za pływanie (pewnie sporo ponad 100$) jest dla mnie jak
                    najbardziej tego warta - takiego przeżycia nie da się z niczym
                    porównać, ale ja już na pewno nie pojawię się w delfinarium. Cała ta
                    otoczka z bezprawnym przejęciem od polaków mnie zniesmaczyła. Mam
                    nadzieję, że delfiny czują sie dobrze, nie chorują i są szczęśliwe,
                    a nowi opiekunowie jakoś nauczyli się poprawnie nimi opiekować.
                    To Wasza sprawa, czy tam pójdziecie. Jak jednak się zdecydujecie, to
                    pewnie nie będziecie żałować, bo możliwośc kontaktu z delfinami to
                    naprawdę sama radość, inną bajką są warunki, w jakich
                    przebywają....:///
                    • bogna71 Re: delfinarium 10.02.10, 14:49
                      Acha, jako pamiątkę mamy cudne zdjęcia i film z pływania -
                      Egipcjanie też kręca i można kupić:)
                      • homik.0 Re: delfinarium 11.02.10, 17:30
                        dziekuję za odpowiedz , troszkę smutne to co piszesz, pojedziemy zobaczymy i czy
                        się zdecydujemy na plywanie z delfinami okaze sie na miejscu, pozdrawiam pa
                        • bogna71 Re: delfinarium 11.02.10, 20:07
                          Kilka fotek z delfinami robionych przez kolegę siedzącego na widowni:)

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/936266,2,13,IMG-2719-8-1.html
                          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/936267,2,14,IMG-2720-7-1.html
                          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/936265,2,12,IMG-2711-9-1.html
                          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/936263,2,10,IMG-2675-2-1.html
                          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/936279,2,7,IMG-2727-4-1.html
                          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/936278,2,6,IMG-2754-3-1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka