Dodaj do ulubionych

Fakultety Hurghada

23.03.10, 18:11
Witam! Szukam namiarów na biuro zorientowane na polskiego turystę w
Hurghadzie, czegoś w rodzaju Abaa Sharm. Czy istnieją takie biura czy też
jesteśmy skazani na rezydentów? Czytałem o Osheen Tours ale nie znalazłem
żadnych o ich opinii. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • meganczeszejko Re: Fakultety Hurghada 23.03.10, 19:12
      hurgada.pl/wycieczki.html
      • deimos2009 Re: Fakultety Hurghada 23.03.10, 20:32
        No i właśnie tu rodzi się mały problem! Ze strony do której link raczyłeś podać
        wynika że NIKT poza rezydentami nie ma prawa sprzedawać wycieczek poza Hurghadę
        a ze strony Osheen Tours wynika że sprzedają do Kairu, Luksoru i Asuanu. Pytanie
        wobec tego dalej aktualne.
        • szczupit Re: Fakultety Hurghada 23.03.10, 20:53
          A jakiej konkretnie wycieczki szukasz?
          • deimos2009 Re: Fakultety Hurghada 23.03.10, 21:00
            Na pewno Karnak, po za tym pustynia (quadami mamy XXI wiek), no i to co bywalcy
            polecają.
            • szczupit Re: Fakultety Hurghada 24.03.10, 09:34
              Ja jadę za tydzień i wybrałem www.hurghada.enterpol.pl na podstawie
              polecenia znajomych i opinii.
              Mam nadzieję, że będzie ok.
              Ceny dobre i kontakt tez.
              Ja wybrałem:
              - KAIR (biuro Ahmed Tour (stara nazwa Firebird))
              - WYCIECZKA NA PLAŻĘ SHARM El NAGA
              - NURKOWANIE W SPRZĘCIE
              - EXTRA MEGA SAFARI

• wojtek37k Re: Fakultety Hurghada 24.03.10, 10:59
              Tak jak ktoś napisał wyżej , w Hurghadzie lokalne biura nie mają
              licencji na organizowanie fakultetów dalekich , taka sytuacja była w
              2009 roku i wcześniej , nie sądzę aby się coś zmieniło w tej
              kwestii . Organizowanie wycieczek do Kairu i Luksoru przez
              lokalesów , to jest teraz partyzantka - z przejazdami autobusami
              rejsowymi , bądź omijaniem punktów kontrolnych na rogatkach , po
              bezdrożach pustyni samochodami terenowymi ze zgaszonym światłami
              Czy warte jest to zaoszczedzenia kilku/kilkunastu $ , to już twoja
              sprawa . Natomiast wszystkie wycieczki odbywające się w strefie
              turystycznej Hurghady , tzn. quady , jeep safari , łodzie podwodne ,
              ze szklanym dnem , wszelkie resjy na wyspy , snurkowanie itd. jak
              najbardziej można z lokalesami .
              • kasia_p45 Re: Fakultety Sharm el Sheik 24.03.10, 11:15
                Wojtek? A jak to wyglada w Sharm? Jakie biuro polecasz? Czy lepiej z
                rezydentem? Najbardziej interesuje mnie Petra i Kair (samolotem),
                oraz Góra Mojżesza i jakiś Kanion... (dobrze żeby był polski
                przewodnik)
                • wojtek37k Re: Fakultety Sharm el Sheik 24.03.10, 11:43
                  Kasia w Sharmie miejscowe biura mają licencję na tego typu wyjazdy
                  więc problemu , nie można wybierać między rezydentem a biurem
                  lokalnym , tutaj raczej Miriam będzie lepsza w doradzaniu , ja jak
                  latam do Sharm , to tylko nurkuję :-)
                  • kasia_p45 Re: Fakultety Sharm el Sheik 24.03.10, 12:10
                    AA to zmienia postac rzeczy. Mam nadzieje, ze Miriam doradzi ktore
                    biuro najlepsze i z licencją oczywiście :))
                    • miriam_73 Re: Fakultety Sharm el Sheik 27.05.10, 11:24
                      Ja jak dotąd jeździłam z Aaba Sharm, Luna Rosa oraz Cataract (Aaaba - obsługa
                      polska, w Lunie teraz nie wiem, Cataract jest anglojęzyczny). Bez uwag i zastrzeżeń.
                • fenikss3 Re: Fakultety Sharm el Sheik 28.03.10, 22:18
                  kasia_p45 napisała:

> Wojtek? A jak to wyglada w Sharm? Jakie biuro polecasz? Czy lepiej
                  z
                  > rezydentem? Najbardziej interesuje mnie Petra i Kair (samolotem),
                  > oraz Góra Mojżesza i jakiś Kanion... (dobrze żeby był polski
                  > przewodnik)
                  Kasiu my bylismy z lokalnym biurem w Jerozolimie w Kanionie na
                  safari wszytko ok
              • myszka37-38 Re: Fakultety Hurghada 24.03.10, 11:21
                Popieram w 100% Wojtka,gdyż właśnie 19 marca wróciłam z Hurghady i tak jest jak
                pisze Wojtek....wszystkie lokalne biura mają zakaz(brak licencji) na wycieczki
                typu Kair, Luksor.W tej sytuacji pozostaje tylko Rezydent bądż leżeniem nad
                basenem ;)
              • szczupit Re: Fakultety Hurghada 24.03.10, 11:43
                Zgadza się. Wycieczka np. do Kairu z biurem lokalnym polega na jazdę autokarem
                rejsowym i potem przesiadkę do autobusu z Polakami.
                Z tym, że oszczędność jest kilkudziesięciu, a nie kliku $.
                Podróżował ktoś w ten sposób na przesiadkę i mógłby się wypowiedzieć?
                • magdam110 Re: Fakultety Hurghada 26.03.10, 07:12
                  Szczupit ja się wybieram ale dopiero w sierpniu. Więc jak wrócę to
                  opowiem.
                  • szczupit Re: Fakultety Hurghada 26.03.10, 12:06
                    Ja jadę w pojutrze także w sierpniu pozostaną mi już tylko wspomnienia. :)
                    • magdam110 Re: Fakultety Hurghada 26.03.10, 14:33
                      To jakbyś zaryzykował to napisz jak i z kim było.
                      • szczupit Re: Fakultety Hurghada 06.04.10, 14:12
                        No więc zaryzykowałem i sadze, ze warto.
                        Płaciliśmy po 60$ zamiast 90 i taki sam program z polskojęzycznym przewodnikiem.
                        Wszystkie fakultety były super, a cena najniższa jaką znalazłem.
                        Do tego super sympatyczny kontakt.
                        Polecam, bo naprawdę warto:
                        www.hurghada.enterpol.pl/index.html
                        W razie dodatkowych pytań służę pomocą.
                        • magdam110 Re: Fakultety Hurghada 06.04.10, 14:20
                          Ale czy oni organizują wyjazdy do Kairu i Luxoru?
                • jani-nao2 Re: Fakultety Hurghada 14.05.10, 12:03
                  Witam! ja byłam w czerwcu 2008 roku na wycieczce w Kairze i Luksorze z lokalnego
                  biura Level Travel mieszczącego sie w Hurghadzie,w dzielnicy Dahar,obok hotelu
                  Empire.Jechaliśmy do Kairu wygodnym,klimatyzowanym autobusem,z podnóżkami.Był
                  polskojęzyczny przewodnik.Na rogatkach-kierowca wręczał chyba bakszysz
                  żołnierzom.Do Luksoru jechaliśmy nowym,klimatyzowanym busem, fakt w pewnym
                  momencie skrócił sobie drogę przez pustynię,żeby zaoszczędzic chyba na
                  bakszyszu.Z powrotem z Egiptu włączyliśmy sie do konwoju.Nie żałuję.sporo
                  zaoszczędziłam na 4 osobach.Obok jest drugie biuro Discovery,które tez
                  organizowało te wycieczki.
    • deimos2009 Re: Fakultety Hurghada 25.03.10, 21:52
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, szczególnie Wojtkowi i Myszce. Pozdrowienia
      dla wszystkich i miłego wypoczynku
      • fenikss3 Re: Fakultety Hurghada 28.03.10, 22:15
        witam
        zgadzam sie z Wojtkiem
        .nie warto ryzykowac dla paru dolarow lepiej jechac z naszym biurem
        do Kairu czy Luksoru
        na wycieczki typu giftun sahari lodz szklana mozna spokojnie
        pojechac z lokalnym biurem.
        • kot_klakier Re: Fakultety Hurghada 05.04.10, 23:00
          witam,
          orientuje sie ktos jakie sa aktualne ceny wycieczek fakultatywnych (Kair, Luksor) od rezydentow. (najlepiej Exim)
          I chcialabym sie podpytac czy roznice w cenach wycieczek lokalnych (nurkowanie, safari) miedzy "hurghadowymi" biurami a rezydentem sa bardzo duze?
          Rodzice jada pierwszy raz w maju, chcialabym wiec miec jakies ogolne cenowe rozeznanie
          bede zobowiazana za pomoc
          pozdr
          • marilla43 Re: Fakultety Hurghada 05.04.10, 23:13
            Exim - Kair 90$ Luksor 95$.
            • kot_klakier Re: Fakultety Hurghada 05.04.10, 23:20
              a orientujesz sie moze w cenie wycieczek: nurkowanie glebinowe, snurkowanie, giftun i jeep safari
              • marilla43 Re: Fakultety Hurghada 05.04.10, 23:25
                Tu masz ceny z Eximu :

www.eximtours.pl/index.php?pid=1109 , a z lokalnego biura masz podane wyżej
                • marilla43 Re: Fakultety Hurghada 05.04.10, 23:39
                  A tu masz jeszcze ceny wycieczek z biura: Hurghada.pl
                  WYCIECZKI MORSKIE:
                  Łodzią na rafy - 18 USD
                  Nurkowanie głębinowe - 40 USD (9-12 lat - 30 USD)
                  Wyspa Giftun - 25 USD
                  Wyspa Utopia - 35 USD
                  Rezerwat Sharm el Naga - 30 USD
                  El Gouna - 30 USD
                  Wędkowanie - 30 USD
                  Łódź "Orca" ze szklanym dnem - 35 USD

PUSTYNIA ARABSKA:
                  Jeep Safari - 17 USD
                  Quad safari - 35 USD (1 os), 55 USD (dwuosobowy)
                  Mega Safari - 45 USD
                  • saint_123456 Re: Fakultety Hurghada 25.05.10, 22:05
                    Jeśli chodzi o safari w Hurghadzie z czystym sumieniem polecam wycieczkę ze
                    strony www.falcosafari.pl Polski przewodnik, wszystko w jak najlepszym porządku,
                    a na koniec wycieczki naprawdę smaczny posiłek (lepszy niż w hotelu).
                    • saint_123456 Re: Fakultety Hurghada 25.05.10, 22:15
                      Oczywiście adres strony to www.falcosafari.com ;)
                      • xagona Re: Fakultety Hurghada 26.05.10, 00:21
                        No a co mam zrobić jeżeli moje biuro, z którym jadę nie ma wycieczki tam, gdzie
                        chcę pojechać (Aleksandria)? I w ogóle to jest jakieś dziwne, że lokalne biura
                        nie mogą robić wycieczek dalekich...bo przecież polskie biura podróży podnajmują
                        lokalesów...więc co za różnica?
                        • szalonaburza Re: Fakultety Hurghada 26.05.10, 20:18
                          Kilka dni temu polska grupa przeżyła horror jadąc z lokalnym biurem do Luksoru.
                          Autokar został przejęty wraz z kierowcą przez policję, a turyści pozostawieni
                          sami sobie na środku pustyni. Jedna kobieta była w ciąży.
                          Musieli dzwonić i prosić o pomoc rezydenta. Cena za wycieczkę była 5 USD niższa
                          niż w biurze. W rezultacie musieli zapłacić każdy z nich 10 razy tyle za
                          wynajęcie autokaru z biura.
                        • szalonaburza Re: Fakultety Hurghada 26.05.10, 20:24
                          "lokalesy" - touroperatorzy i "lokalesy" uliczni nie mają ze sobą nic wspólnego. Pierwsi należą do organizacji turystycznych - dostają pozwolenia i mogą indywidualnie organizować imprezy itp. bo sprowadzają turystów z Europy, drudzy mają tylko "biuro" i licencji nie dostają. Mogą współpracować z firmami tj. centra nurkowe, firmy przewozowe na safari, z niezależną Sharm el Naga itp. Nie dostają jednak papierka na wyjazdy spoza terenu Hurghady.
                          Duże firmy dopłacają często do pobytu turystów w HRG licząc na zyski z fakultetów.
                          • kkarolciaa1989 Re: Fakultety Hurghada 27.05.10, 11:20
                            hehe no to TURYŚci przesadzili:)5 $ ? to na same oko NIE!:)
                            czasami nie warto kupować od ulicznych biur, albo jeżdzić ale z pewniejszymi:) Tam gdzie po przeszukaniu internetu znajdziesz dobre opinie:) Ogólnie biura teraz nie mają pozwolenia i niby jeżdzi sie rejsowym busem gdzie jeżdzą tez egipcjanie itd, później się przesiada juz do właściwego z polskojęzycznym przewodnikiem, zwiedza jak programy rezydentów i wraca juz tez tym samym:) tak mi wczoraj Pani z hurghady tłumaczyła :)
                            ja ogólnie i moi znajomi jeżdza z biura redsea.biz.pl:)
                            wejdzcie sobie na te strone, co prawda nie mają mega tez taniej ale napewno taniej niz rezydenci i myśle ze pewnie :)
                            w lipcu się wybieram i ponownie wybiorę to biuro:)
                            niech się dzieje co chce:)
                            pozdrawiam:)
            • beaho Re: Fakultety Hurghada 04.06.10, 21:05
              Czy byłaś na wycieczkach w Luksorze i Kairze, czy teoretycznie odpowiadasz?
              Chodzi mi o organizacje wycieczek z Eximu, bo zamierzam z nich skorzystać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka