Dodaj do ulubionych

Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka

20.05.10, 23:21
Kochani poradźcie Marsa czy powtarzać Sharm (PALMYRA, FARANA).
Byliśmy 4x w Sharm 1xEl Gouna, 1X HG i korci nas teraz bardzo Marsa
Wybieramy się w 2 rodzinki z dziećmi czyli raczej pobyt ale fajnie by było
gdyby można było gdzieś 2-3 razy pójść, pojechać coś zobaczyć jakiś spacer
kafejka co by się nie zanudzić w hotelu, bo typowe wycieczki z dziećmi w tym
okresie to odpadają.
Chcieli byśmy fajne baseny dla dzieci dobry All dla nas no i fajna rafka co by
można na maksa snurkować no i cena tak do 2500 (termin 2poł czerwca)

Poradzcie co wybrać bo już mi się wszystko myli od przeglądania ofert i opinii
na holidaycheck i innych tego typu Czytam te opinie i forum już z 5dni i mam
dosyć.
Pozdr i dziękuje
Obserwuj wątek
    • koalabis Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 21.05.10, 10:03
      Polecam Fayrouza, spełni z zapasem wszystkie oczekiwania. Dodatkowo można przejść się spacerkiem do Port Ghalib, a z innych hoteli to jużraczej kiepsko :(. Naprawdę ładna rafa. Brayka wydaje się się bardziej zagospodarowana z większą ilością zieleni, ale w Fayrouzie jest naprawdę wszystko co potrzebne do dobrego wypoczynku.
      • ap1803 Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 21.05.10, 12:30
        We wrześniu byłam w Marsa, jest BOSKO!!!! ale poza hotel to nie ma za bardzo
        gdzie tam wyjść, wszędzie pustynia ;))) Byłam w Sharm i jeśli miałabym
        porównywać to zdecydowanie bardziej podoba mi się w Marsa Alam, z tym że ja
        poleciałam tam tylko w jednym celu... na nurki ;))) Natomiast jeśli o hotelu
        mowa to najpiękniejszą plaże mają Sol Y Mar (gdzie byłam i polecam!!!) oraz
        Brayka, za dwa tygodnie lecę do Resta Grand i zobaczymy jak będzie ;)))) już nie
        mogę usiedzieć na miejscu :D
        • kaka73 Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 21.05.10, 13:17
          bYŁAM W MARCU W bRAYCE. cÓŻ BYLIŚMY BEZ DZIECI - mogę polecić pyszne
          żarcie, ładna rafa, plaża - choć myślę, że w sezonie może być problem z
          lezakami, fajne codzienne animacje dla dzieci. Poza tym to nie ma tam
          co robić - zadupie totalne, ale na tydzień da się wytrzymać.
          Wybraliśmy się traxi do najbliższego miasteczka, ale tam syf, brud jak
          to w Egipcie.
        • basty41 Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 21.05.10, 14:23
          Plaża w Sol Y Mar Abu Dabbab? Faktem jest, w całości (hotelowa i publiczna)jest
          ona duża.Faktem jest, jest szeroka zatoka z piaszczystym zejściem do morza. To
          fakty. ALE!Byłem w zeszłym roku koniec marca początek kwietnia, kiedy nie było
          dużo ludzi, i wtedy bardzo mi się podobało. W tym roku byłem w Hotelu Fantazia
          od 10.04-24.04. Jednego dnia pojechałem "na żółwie" do zatoki Abu Dabbab, przy
          której właśnie jest hotel Sol Y Mar. Aż oniemiałem! Tłok jak na marszałkowskiej
          w godzinach szczytu. Plaża hotelowa pełna a i na publicznej ludzi od chol...ry.
          Przy północnej rafie, przy zejściu do morza - KOLEJKI!!!!!! Jeśli kogoś nie
          zrażają takie sceny - to nie ma sprawy, można się zachwycać. Co prawda jeśli
          ktos wybiera się z dziećmi to wejście do morza w Abu Dabbab jest idealne, ale
          poza tym?
          Plaża w hotelu Fantazia jest bardzo dużo a przy tym nie ma dużo ludzi (hotel
          tylko 180 pokoi)i nikt nie "szwęda" się z zewnątrz.
          To oczywiście moje subiektywne odczucia.
          • miriam_73 Tłok w Abu Dabbab wynika z.... 23.05.10, 14:38
            czegoś, o czym Wam w żadnym biurze nie powiedzą. Otóż, wczesną wiosną w Marsa
            były silne sztormy i sporo pomostów hotelowych (wiem na 100% o Cataract oraz
            Resta - Scorpio potwierdził to też mailowo 2 dni temu przed wylotem z recepcją
            hotelową)zostało uszkodzonych. Ponieważ tempo naprawy jest egipskie, a goście
            byliby z lekka wkurzeni gdyby się okazało, że z plaży i pływania w morzu nici,
            to hotele wożą turystów do Abu Dabbab. Wybierajac hotel w Marsa dobrze się
            zorientujcie jak wygląda sytuacja w danym hotelu (nie dotyczy to hoteli w
            zatokach, czyli Samaya i Coraya, Sol y Mar AD, Brayka). Mnie jeszcze do wylotu
            zostało 6 dni :)
            • kadrom Do Miriam 23.05.10, 19:23
              Miriam
              Prośba do Ciebie o kilka informacji w kwestii nurkowania w Marsa.
              13.06 wybieram sie na nurki do Juniora. Jak w praktyce to wygląda ?
              Na stronie jest cennik dotyczący nurkowań z brzegu. W jaki sposób
              nurkowałaś ? Czy to jest do wyboru ? Zodiak, łódka ?
              Napisz coś tutaj, ewentualnie mogę napisać na priv. Odbierasz
              gazetowego ?

Pozdrawiam
              Marcin
              • miriam_73 Re: Do Miriam 23.05.10, 20:41
                Odbieram :)

Z zodiaka w grę wchodzi Elphinstone, jak będzie kilka osób chętnych to
                zorganizują, wtedy wypływa się z bazy przy hotelu Elphinstone. Raz w tygodniu
                jest łódka i płyną na Samadai, wtedy skaczesz z łodzi na kotwicy, na Samadai na
                ogół nie ma prądów, na Elphi wręcz przeciwnie i bywają wrednie silne, do tego
                trafiają się rekiny (ale rafa jest super).
                Na codzień ekipa jedzie nad którąś z zatok wzdłuż wybrzeża (Assalay, Mourin, Abu
                Dabur, Egla, itd.), czasem, jeśli jest dużo intrów oraz grupy nurków
                zaawansowanych dzielą się i intra jadą do którejś z łagodnych zatok (min raz w
                tygodniu jest Abu Dabbab) z częścią ekipy, a reszta na bardziej wymagające
                miejsce (ja strasznie lubię Abu Dabur, fajne wejście, piękna rafa). Junior już
                będzie na miejscu, jak przylecisz. Do zodiaka/ Elphi jest jakaś nieduża dopłata,
                Samadai jest oddzielnie płatne, bo łódź plus koszty wstępu.
                Aha, pamiętaj, że nitrox jest gratis, tylko trzeba poprzedniego dnia zgłosić
                "zapotrzebowanie".
                Zwykle jest tak, ze albo danego dnia ci mówią, o której godzinie zabiorą cię z
                hotelu w dniu następnym, albo wysyłają sms-a. Codziennie przyjeżdża busik i
                odbiera oraz następnie odwozi do hotelu.
                Jak coś to pytaj, jestem pod mailem i czytam pocztę :) ew. jestem też pod GG nr
                6991206. Jestem od line i zamierzam siedziec przy kompie dzisiaj dosyć długo :)
      • mmhammer Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 21.05.10, 23:49
        Czyli FAYROUZ fajniejszy od Baryki na pobyt stacjonarny z dziećmi
        Co do Brayki to fajnie że w zatoce bo chyba lepsze war do pływania no i większy
        hotel
        Napiszcie coś więcej o tym FAYROUZ bo na forum jest tylko jeden temat o nim
        • koalabis Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 22.05.10, 08:31
          Trochę informacji o Fayrouzie:
          www.ppecyna.user.icpnet.pl/fayrouz/
          • raunau_cowboy Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 26.05.10, 00:37
            Oto moja opinia:
            Byłem w Brayce (listopad 2008) oraz ostatnio w Fayrouzie (marzec 2010).
            Zdecydowanie polecam ten pierwszy gdyż:
            1. hotel leży w zatoce (nie wieje i można snurkowac/nurokować nawet przy dużym wietrze)
            2. piaszczysta plaża przy łagodnym wejściu do morza - maluchy też będą mogły się pochlapać
            3. Jak na pustynię zatoka brayka pięknie zazieleniona - ogrody naprawdę na wysokim poziomie (nawet w Arabelli w HRG oraz Hiltonie Dahab gdzie też niedawno byłem pod tym względem mniej ciekawie)
            4. Pomimo wielu pokoi obiekt robi kameralne wrażenie (co prawda ostatnio się rozbudował o południową część, ale mam nadzieję że nadal ciężko o opinię molocha)
            5. Super kuchnia - jak na warunki egipskie mocno urozmaicona. Podczas każdego wieczora obok zestawów dań wewnątrz restauracji, także grille wystawiane na zewnątrz lokalu - super naleśniki, ryby i inne specjały

itd...

Nie wiem jaką kategorię obecnie posiada Brayka (w 2008 były to 4 lub 4,5 *), ale subiektywnie oceniam ją jako miejsce bardziej atrakcyjne od Fayrouza, pomimo że ewidentnie wyposażenie pokoi w Brayce należałoby odświeżyć

A Fayrouz? Cóż - typowy hotel europejskiej sieci hotelowej. na 5* formalnie zasługuje - generalnie obsługa poprawna, jakość pobytu po prostu ok, ciezko sie do czegos przyczepic poza tym ze:

- czujesz się na plaży jak na pustyni - zero zieleni,
            - nad Tobą przelatujące nisko samoloty (ok 5km do lotniska MA),
            - bliskość nowoczesnej mariny Port Ghalib tylko pozornie atrakcyjna, bo w porcie pusto i nic się nie dzieje (byłem w marcu godzine wieczorem i po 15 min miałem dość)
            - plaża koszmarna - brak bezpośredniego zejścia do wody - pozostanie 200metrowy pomost, z którego po drabinkach schodzisz do wody
            - jedyny bar na plaży na jednym z jej końców. Jeśli o 7 nie zaklepiesz sobie miejsca blizej wejscia to pozniej z 2 strony plazy (kilkaset metrow) biegasz po napoje

Generalnie zaluje, gdyz ostatnio chcialem ponownie odwiedzic Brayke, ale w konkretnym terminie nie bylo juz miejsc - dlatego zdecydowalismy sie na Fayrouza.

pzdr

• koalabis Re: Który hotel wybrać w MARSA Fayrouz Brayka 26.05.10, 07:40
              > A Fayrouz? Cóż - typowy hotel europejskiej sieci hotelowej. na 5* formalnie zas
              > ługuje - generalnie obsługa poprawna, jakość pobytu po prostu ok, ciezko sie do
              > czegos przyczepic poza tym ze:
              >
              > - czujesz się na plaży jak na pustyni - zero zieleni,
              > - nad Tobą przelatujące nisko samoloty (ok 5km do lotniska MA),
              > - bliskość nowoczesnej mariny Port Ghalib tylko pozornie atrakcyjna, bo w porci
              > e pusto i nic się nie dzieje (byłem w marcu godzine wieczorem i po 15 min miałe
              > m dość)
              > - plaża koszmarna - brak bezpośredniego zejścia do wody - pozostanie 200metrowy
              > pomost, z którego po drabinkach schodzisz do wody
              > - jedyny bar na plaży na jednym z jej końców. Jeśli o 7 nie zaklepiesz sobie mi
              > ejsca blizej wejscia to pozniej z 2 strony plazy (kilkaset metrow) biegasz po napoje

Plaża hotelowa rzeczywiście nie jest jakaś super, ale dzieciaki mogą bawić się przy brzegu bez jakiegoś większego ryzyka. Myślę, że generalnie dla dzieci dużo większą atrakcją jest basen hotelowy. Po zejściu z długiego pomostu mamy możliwość zobaczyć naprawdę niezłą rafę.
              Samoloty kompletnie nam nie przeszkadzały. A Port Ghalib to rzeczywiście nie jest Naama Bay, ale można się tam w łatwy sposób dostać z hotelu i to jest jakaś atrakcja, tym bardziej, że można tam dojść brzegiem morza.
              Co do leżaków na plaży, to w styczniu zawsze były jakieś wolne, a odległość do baru wcale nam nie przeszkadzła.
              Roślinek i palm mało w hotelu,to niestety minus, ale reszta bez żadnych zastrzeżeń. NAprawdę przyzwoity hotelik, chociaż pewnie są i lepsze- zależy kto i czego oczekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka