Dodaj do ulubionych

dolina królów

27.08.10, 09:31
Witam mam pytanie do osób które w ostatnich dniach były w Dolinie, jakie grobowce są aktualnie otwarte. jadę we wrześniu i chciałbym przygotować sobie listę tych najfajniejszych do zwiedzenia.I tak przy okazji jakie biuro polecacie do Lotu Balonem w Luxorze, chodzi o takie które leci naprawdę o wschodzie słońca , pięc lat temu leciałem niby z renomowanym biurem Hod-Hod Soliman i zamiast o wschodzie słońca lecieliśmy ok. godz. 8 gdy słoneczko było już wysoko. Dziękuję za ewentualną pomoc.
Obserwuj wątek
    • gladi3 Re: dolina królów 27.08.10, 09:52
      jak jedziesz z wycieczka zorganizowana to pamietam ze byly tylko 3 do
      zwiedania,nie pamietam ktore ale nie jest to tak ze sama lazisz gdzie chcesz,rok
      temu nawet zdjec nie mozna robic w samej dolinie,tutenhamon byl osobno platny ok
      100le.
      • olianaa Re: dolina królów 27.08.10, 09:56
        Dokładnie. W cenie biletu masz trzy wejścia, pan przed grobowcem Ci ten bilet skrzętnie przedziurkuje. A Tutenchamon dodatkowo płatny, ale pusty oczywiście, wszystko zobaczysz w Kairze. I bez szans na wniesienie kamery czy aparatu - bezwzględny zakaz robienia zdjęć.
        • mala-kala-ewa Re: dolina królów 27.08.10, 10:17
          Dzięki ale o tym wszystkim wiem , będę czwarty raz w Dolinie chciałem tylko
          wiedzieć , które z tych najpiękniejszych grobowców są aktualnie dostępne, A
          chodzę sobie i tak bez pilota bo te ich wszystkie wiadomości to akurat znam , i
          to może nawet lepiej, bez przechwałki pozdrawiam.
          • iwonp Re: dolina królów 28.08.10, 22:50
            Na bilet można wejśc do 3 grobów mysmy nie za bardzo sluchali
            pilota i jak weszlismy do 4 grobu to facet robił problem nie za
            bardzo rozumielismy co mówił i o co chodzi narobił szumu ale
            dalismy mu wtedy 1 dolara bo cos strasznie krzyczal , jak
            wyjdziecie juz koleją na góre to tam gdzie jest ta poczekalnia to
            fajny grobowiec jest zaraz pierwszy na lewo bo sa tam kolorowe
            wzorki na scianach i tez po lewej stronie na samym koncu taki z
            sarkofagiem
            Co do zdjęc to mówili żeby nie brac aparatów - mysmy wzieli do
            plecaka bo przeciez nie zostawimy w autobusie i juz na miejscu pare
            zdjeć zrobilismy bo jak znajomym pokazac że dolinie królów bylismy
            ale trzeba uważać z tym robieniem zdjeć faktycznie bo nikt nie robi
            • aninianin Re: dolina królów 15.09.10, 18:37
              Szkoda że cie nie zamknęli, osobiście slyszałem o gościu, który za taki numer mało nie wylądował w wiezieniu. Jak myslisz po co jest ten zakaz? Bo lampa blyskowa szkodzi oryginalnym farbom. A taka nie dosc ze probuje oszukac na cenie biletow, to jeszcze musi zrobic zdjecie , bo co innego wklei na nasza klase? Ale czytajac Twoje posty w innych watkach , to nie tylko rece opadaja...
              • pcx Re: dolina królów 16.09.10, 18:43
                Kolego, ja to bym był za tym, żeby pozwolili robić zdjęcia pod następującymi warunkami:
                1. fotografowanie BEZ LAMPY - cena 15 USD,
                2. filmowanie BEZ LAMPY - cena 30 USD,
                3, jeśli komuś "wypali" lampa - za każdy błysk 10 USD
                Da się zrobić?
                Myślę, że przy odrobinie rozsądnego podejścia, wszystko jest możliwe...
                Turyści wolą zapłacić i zrobić fotę, niż oglądać zakazy...
                :-)

aninianin napisał:

>Jak myslisz po co jest ten zakaz? Bo lampa blyskowa szkodzi oryginalnym farbom.
                • posrane_babiszony A ile zaplacisz farbie by powstrzymala 16.09.10, 19:01
                  sie od blakniecia, geniuszu?
                  • pcx Re: A ile zaplacisz farbie by powstrzymala 16.09.10, 21:47
                    czytaj ze zrozumieniem....
                    • irhana Re: A ile zaplacisz farbie by powstrzymala 17.09.10, 11:03
                      Moim zdaniem to on przeczytał ze zrozumieniem... to raczej Ty powinieneś zrozumieć, że co z tego, e dzisiaj zarobia naet kilka czy kilkanaście tysiecy za flesze skoro za kilka lat nikt już nawet tego nie zobaczy (nie mówiąc o robieniu zdjęć) ...

Swoja drogą mozna sobie kupic płytę ze zdjeciami z doliny któlów, trzeba tylko chcieć wydać te kilka dolarów ;)
                • moritko Re: dolina królów 16.09.10, 23:26
                  hmm w sumie to jestem laikiem w sprawach egiptowa
                  ale naprawdę nie mam pojęcia jak to miało by być egzekwowane
                  kiedy przez byle grobowiec przewala się taka masa ludzi :)
              • iwonp Wiedza co nie których jest przerażająca 17.09.10, 17:31
                Taki grobowiec ma co najmniej 1000 lat i nic mu nie zaszkodziło i nagle lampa z mojego aparatu ma mu zaszkodzić - nie bądź śmieszny :)- zakaz jest po to zeby kupowac albumy z doliny krolow
                • brrrrelok Re: Wiedza co nie których jest przerażająca 17.09.10, 17:57
                  śmieszna (po raz kolejny) jesteś Ty pisząc takie bzdury
                • caprio22 Re: Wiedza co nie których jest przerażająca 18.09.10, 19:35
                  I po co ty do tego Egiptu jeździsz, jeśli NICZEGO się nie nauczyłaś? I po co wydajesz kasę na zwiedzanie? Czy nie wystarczy ci basenik, leżaczek i drinki w all???
                  Aha, już wiem , bo ci wredni turyści zajmują leżaczki od samego rana i mąż musi robić z nimi porządek! Biedny misiu!!!
                • aninianin Re: Wiedza co nie których jest przerażająca 18.09.10, 22:18
                  Jesteś inteligentna inaczej więc dla Ciebie w skrócie.
                  To nie są oryginalne grobowce tylko po rewitalizacji konserwatorskiej. Starano jak najlepiej odtworzyć, to co przetrwało, a to co się zachowało z oryginalnych malowideł zakonserwowano. Jest jednak jeden szkopuł. To ma koło 3,000 lat ( nie tysiąc, bo załamany zapytałem mojego 9-latka, co było 1000 lat temu, jak twierdzisz, on mówi, że średniowiecze, a te groby nie są jednak średniowieczne :D ), farby te są wyjątkowo czułe na ekspozycje światła. Blakną w nim do zera, bo używano naturalnych barwników. Przetrwały bo była ciemność. Twoja lampa błyskowa je po prostu niszczy. Jesteś barbarzyńcą i powinni cie zamknąć.
                  • iwonp Ręce opadają 19.09.10, 15:50
                    Co Ty za glupoty piszesz grobowce są oryginalne bo je odkryli - nikt ich na tym pustkowaniu nie kopal zeby pokazac jak było - bo idac tym rytmem to mozna by te grobowce wykopac w europie i powiedziec ze tak było - a co do sredniowiecza to wiesz kiedy byla bitwa pod grunwaldem ?- i to wtedy było średniowieczne a grobowce byly wczesniej i tak jak napisalam maja z 1000 lat jak nie wiecej a przeciez faraon nie był jeden wiec troche pokolen uplynelo za nim tyle grobow zapelnili / Co do lampy zaswiadczam ze nic nie wyblakło do zera i dalej malowidla były - wiec cos nie za bardzo ta twoja informacja sie sprawdza
                    • quinnmallory Re: Ręce opadają 19.09.10, 16:04
                      Nogi też się uginają, jak się czyta Twoje przemyślenia, droga iwonp.
                      A myślałem, że mistrzem bełkotu na tym forum jest wp2007. Myliłem się.
                      Zrób coś dla siebie i innych i zmilcz już. Tak naprawdę będzie lepiej dla wszystkich.
                      Pozdrawiam
                      QM

iwonp napisała:

> Co Ty za glupoty piszesz grobowce są oryginalne bo je odkryli - nikt ich na ty
                      > m pustkowaniu nie kopal zeby pokazac jak było - bo idac tym rytmem to mozna by
                      > te grobowce wykopac w europie i powiedziec ze tak było - a co do sredniowiecza
                      > to wiesz kiedy byla bitwa pod grunwaldem ?- i to wtedy było średniowieczne a
                      > grobowce byly wczesniej i tak jak napisalam maja z 1000 lat jak nie wiecej a p
                      > rzeciez faraon nie był jeden wiec troche pokolen uplynelo za nim tyle grobow za
                      > pelnili / Co do lampy zaswiadczam ze nic nie wyblakło do zera i dalej malowidla
                      > były - wiec cos nie za bardzo ta twoja informacja sie sprawdza
                    • aninianin Re: Ręce opadają 19.09.10, 21:54
                      Ratunku... Powiedz ,że sobie kpisz, że to co piszesz jest tylko prowokacją... Nikt nie może być aż tak głupi...
                      Grobowce budowano dla władców od XVIII do XX dynastii. I-szy zbudowano dla Thumtmosa I 512 roku p.n.e, ostatni w 1069 p.n.e . Co daje minimum 2500-2000 lat...
                      Typowy grobowiec miał cztery pasaże ze schodami lub pochylonymi rampami,poczekalnie, salę kolumnowa i wreszcie komnatę grobowa.
                      Wszystkie są zrekonstruowane przez archeologów z zachowaniem jak największej liczby oryginalnych elementów i malowideł. Te które przetrwały zostały zakonserwowane.
                      Jeden błysk lampy farby nie zniszczy , ale kilka tysięcy już tak...
                      Co do reszty twojej znajomości historii z litości pominę milczeniem.
                      Jedno wiem na pewno: Twój mąż nie wybrał Cię ze względu na inteligencje , więc musisz mieć inne walory :P Ale za 10 lat jak je stracisz zostawi cie na pewno.

• irhana Re: Ręce opadają 20.09.10, 07:44
                      iwonp napisała:

> Co Ty za glupoty piszesz grobowce są oryginalne bo je odkryli - nikt ich na ty
                      > m pustkowaniu nie kopal zeby pokazac jak było - bo idac tym rytmem to mozna by
                      > te grobowce wykopac w europie i powiedziec ze tak było - a co do sredniowiecza
                      > to wiesz kiedy byla bitwa pod grunwaldem ?- i to wtedy było średniowieczne a
                      > grobowce byly wczesniej i tak jak napisalam maja z 1000 lat jak nie wiecej a p
                      > rzeciez faraon nie był jeden wiec troche pokolen uplynelo za nim tyle grobow za
                      > pelnili / Co do lampy zaswiadczam ze nic nie wyblakło do zera i dalej malowidla
                      > były - wiec cos nie za bardzo ta twoja informacja sie sprawdza

Iwonko a Ty wiesz ile trwało średniowiecze ?:) Zakładam, że nie więc podpowiem .... Średniowiecze trwało od końca IV do początków XV wieku (ok 390- 1500) więc i Chrzest Polski i Bitwa pod Grunwaldem były w Średniowieczzu ;), a idąc dalej Twoim tokiem "nie myslenia" to gdyby grobowce miały 1000 lat to też pochodziły by ze Średniowiecza i powstawały mniej więcej wtedy co Polska przyjmowała chrzest ;).
                      Proponuje żebyś najpierw uzupełniła braki z historii Polski i Świata, a dopiero później zabrała się za mądrzenie na ten temat- w przeciwnym wypadku poprostu zamilcz proszę ...
                      • irhana Re: Ręce opadają 20.09.10, 07:49
                        Swoją droga nie tylko Iwonka taka mądra Egipt zwiedza ... ja w zeszłym roku zwiedzając Klasztor Św. Katarzyny na Synaju usłyszałam od jednego ze współtowarzyszy wycieczki tak: zobacz jakie to stare, jak budowali ten klasztor to u nas była Bitwa pod Grunwaldem ... Ja mu mówie, ze ona była 1000 lat później, na co on stwierdził, że mam go nie poprawiać bo on potrafi liczyć i dobrze powiedział .... ;)
                        • janan2 Re: Ręce opadają 20.09.10, 13:23
                          irhana!!!.Bez urazy!.Ale nie wymądrzaj się.Wiemy co do kogo przypisane,w Twoim przypadku to poniżej linii mianownika.Klawiatury szkodaTemu nickowi akurat nie przysługuje takie zachowanie.Temat może i pover.Ale autorka!!!???? O jeny!!!

To PROWOKACJA!Nie można być tak bezdennie głupi.Przynajmniej sobie tego nie wyobrażam.Nawet pierwsze audio tele czy jakieś tańce z kukłami,KSZTALCA,jednak.Gdzie takie coś się uchowało.Nawet nie rozbiera stref klimatycznych.O histirii szkoda gadać.Nie sięga pierwszego oddziału psychiatryka.Więc spokojnie.Kończcie temat,Nie ma komu odpowiadać.MNIEJ NIZ ZERO!!!
                          • irhana Re: Ręce opadają 20.09.10, 13:44
                            Racja ... poniosło mnie, ale już się przymykam :)
            • caprio22 Re: dolina królów 15.09.10, 19:50
              iwonp napisała:

> Na bilet można wejśc do 3 grobów mysmy nie za bardzo sluchali
              > pilota i jak weszlismy do 4 grobu to facet robił problem nie za
              > bardzo rozumielismy co mówił i o co chodzi narobił szumu ale
              > dalismy mu wtedy 1 dolara bo cos strasznie krzyczal , jak
              > wyjdziecie juz koleją na góre to tam gdzie jest ta poczekalnia to
              > fajny grobowiec jest zaraz pierwszy na lewo bo sa tam kolorowe
              > wzorki na scianach i tez po lewej stronie na samym koncu taki z
              > sarkofagiem
              > Co do zdjęc to mówili żeby nie brac aparatów - mysmy wzieli do
              > plecaka bo przeciez nie zostawimy w autobusie i juz na miejscu pare
              > zdjeć zrobilismy bo jak znajomym pokazac że dolinie królów bylismy
              > ale trzeba uważać z tym robieniem zdjeć faktycznie bo nikt nie robi

"Wzorki na ścianach???" - to masz chyba na serwetce pod kryształem w gościnnym pokoju!!! Faktycznie, ręce i nogi opadają, jak się czyta Twoje wpisy... A może to jakaś prowokacja, bo wierzyć mi się nie chce, ze ktoś może być TAKI!!!
              • brrrrelok Re: dolina królów 15.09.10, 23:32
                Iwonka taka już jest u innych doszukuje się "dziwnych" jej zdaniem zachowań sama natomiast gdzie by nie napisała to wychodzi na kmiota z wystającą słomą z butów, który nie chce się dostosować do panujących nakazów, zakazów, zwyczajów
                • wojtek37k Re: dolina królów 19.09.10, 12:38
                  Nic nie pisze ...... , co zrobił mąż troglodyta , gdy strażnik zaczął krzyczeć ?????
                  Zabił , czy pozwolił żyć ?????
        • accept_this Re: dolina królów 27.08.10, 10:25
          Dokładnie wszystko się zgadza jak napisali poprzednicy, ja dodałbym tylko do tego taki mały może, ale jednak szczegół, wycieczki organizowane na miejscu w Egipcie , a na taką jak sądze się udajesz, mają i w Luxorze bardzo napięty harmonogram, więc nawet gdyby była mozliwość zwiedzenia wiekszej ilości grobowców, braknie Ci czasu którego było w zależności od wycieczki od 20 do 50min, więc jak na doline to sporo sporo za mało. O aparacie zapomnij,kilku starało się telefonami coś pstryknąć, zamęt zrobił się przez to ostry;) choć napewno komuś tam coś udało się uwiecznić na pamiatke. Nie zapomnij o sporej ilości wody... ;)
          Pzdr. Udanej wycieczki.
          • accept_this Re: dolina królów 27.08.10, 10:30
            a no to się wychiliłem z radami, nie napisałaś że już tam byłaś. Aktualne grobowce które można zwiedzać zawsze jeśli dobrze pamietam z moich pobytów tam były uaktualniane tam w tej tabelce w holu przez który się wchodzi, lub w laptopach tam ustawionych, może jednak coś się zmieniło ja byłem ostatni raz we wrzesniu zeszłego roku. Może strona jakaś inetrnetowa by się znalazła?
            • accept_this Re: dolina królów 27.08.10, 10:46
              Może w tym temacie coś znajdziesz, był już poruszany, jest tam ciekawy link na
              strone o Dolinie Królów. Może tam znajdziesz jakieś aktualne informacje???
              forum.gazeta.pl/forum/w,622,94972845,,Dolina_Krolow_polecane_grobowce.html?v=2
              • mala-kala-ewa Re: dolina królów 27.08.10, 11:16
                Dzięki za pomoc ,byłem już na tym linku, chodzi mi o najnowsze wieści co jest
                dostępne a co nie. Ale jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie.
                • lampa73 Re: dolina królów 28.08.10, 19:26
                  Byłam w Dolinie Królów w zeszłym tygodniu, z tego co mówił przewodnik,
                  codziennie są otwarte inne grobowce, mnie udało się obejrzeć Ramzesa I,
                  III i IX. Pozdrawiam
    • miriam_73 Re: dolina królów 15.09.10, 20:56
      Co do lotu balonem to moge polecić Magic Horizon (www.magichorizon.com/)
      Natomiast co do Doliny Królów, spróbuję wyciągnąć coś od moich "zgredków", wyekspediowałam ich do Luksoru 2 tyg. temu, może coś pamiętają, co jest definitywnie pozamykane.

PS. Przez takich @$#%#@#$! jak jeden z przedpiszców, kariera aparatu fotograficznego kończy się obecnie na bramie. Jak w muzeum w ogóle nie można wnosić do Doliny aparatów.
      • mala-kala-ewa Re: dolina królów do miriam_73 16.09.10, 08:28
        Dzięki ale ten link nie bardzo chce się otworzyć,gdybyś mogła jeszcze coś przesłać to proszę jeszcze dziś , jutro godz. 9 już będę szybował do " naszego Egiptowa". Pozdrawiam.
        • pc_maniac Re: dolina królów do miriam_73 16.09.10, 08:41
          mala-kala-ewa napisał:

> Dzięki ale ten link nie bardzo chce się otworzyć

Wklej link do wyszukiwarki, ale zanim klikniesz na uruchomienie, usuń ostatni jego znak (nawias), wtedy się otworzy.
          • mala-kala-ewa Re: dolina królów do miriam_73 16.09.10, 09:38
            Dzięki wszystko O.K
    • trevally Re: dolina królów 16.09.10, 14:22
      Na lot balonem polecam :

www.horusballoon.com/
      tu jest nieco recenzji :

www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g294205-d1646457-Reviews-Horus_Airship_Balloon-Luxor_Nile_River_Valley.html
      a tu fotki z naszego lotu :

galerie.super-sylwetka.pl/egipt2010/BalonLuxor/indeks.html
      podczas gdy większość balonów zaraz po starcie zdryfowała nad Nil, naszemu pilotowi udało się utrzymać kurs na świątynię Hatszepsut, kolosy Memnona i świątynię Ramzesa II, tudzież po drodze pobawić się w zahaczanie koszem o szczyty palm :-) Pilot był naprawdę świetny, szczerze polecam.
    • pcx Dolina królów - czy, aby warto...? 16.09.10, 18:37
      Dolina królów, jako zjawisko przyrodnicze jest warta zobaczenia...
      Jeśli ktoś byłby tam całkowicie indywidualnie to z pewnością warto by się wspiąć na którąś górkę i strzelić kilka fotek...
      Jeśli zaś mowa o grobowcach, to jest to jakaś PORAŻKA: pięknie wymalowana dziura w ziemi i tyle...
      Tak wiem, narzekam, ale w innym kraju niż Egipt, w mijesce usuniętych i przeniesonych do muzeum w Kairze przedmiotów, znalazły by się chociaż kopie, żeby ci, którzy przyjechali mogli poatrzeć na cokolwiek innego niż głęboka jama w ziemi...
      Dodatkowo OSTRZEGAM przez jakimikolwiek próbami fotografowania, czy filmowania wewnątrz grobowców - mogą zabrać sprzęt lub bedą chcieli wlepić wysok mandat, albo będą żadać wysokiej łapówki... (Egipt, Panie, Egipt!!!)
      Dodatkową atrakcją będzie informowanie turystów na każdym kroku, że to, czy tamto zostało UKRADZIONE przez złych Francuzów lub Anglików...
      Taki to egipski folklor....
      • grundol1 Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 16.09.10, 19:05
        > Dodatkową atrakcją będzie informowanie turystów na każdym kroku, że to, czy tam
        > to zostało UKRADZIONE przez złych Francuzów lub Anglików...

Bo to akurat prawda.
        • pcx Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 16.09.10, 21:57
          prawda, prawdą, ale słuchanie tego co drugie zdanie jest nudne...
          poza tym wspolcześni Egipcjanie nie mają nić wspólnego z Egiptem starożytnym i zupełnie nie rozumiem dlaczego ta napływowa kultura islamu rości sobie wyłączne prawo do dysponowania czymś, do stworzenia czego nie przyłożyła ręki...
          ot, co!
        • californian1 Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 17.09.10, 01:45
          Do grundol

Troche prawdy w tym rozkradaniu to i jest ale po pierwsze dzialo sie to za zgoga owczesnego paszy Egiptu a po drugie powinni takze informowac skad sie wzial material na polowe Kairu. Poszla cala piramida i kilka swiatyn. Nie wierzysz - poczytaj - proces trwal od IX do XIX w.
        • caprio22 Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 18.09.10, 19:37
          O czym się przekonasz, zwiedzając British Museum albo Muzeum Pergamonu...
      • krzdud Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 16.09.10, 23:06
        pcx napisał:

> Dodatkowo OSTRZEGAM przez jakimikolwiek próbami fotografowania, czy filmowania
        > wewnątrz grobowców - mogą zabrać sprzęt lub bedą chcieli wlepić wysok mandat, a
        > lbo będą żadać wysokiej łapówki... (Egipt, Panie, Egipt!!!)
        Mnie przy wejściu do grobowca został odebrany aparat przez obsługę. Ja nie zrobiłem żadnego zdjęcia w grobowcu, za to człowiek, który powinien pilnować zakazu, walił fotki szybciej niż Japończycy. Mam teraz zdjęcia z grobowców Tothmesa III i Siptah`a
        • moritko Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 16.09.10, 23:30
          krzdud napisał:

> pcx napisał:
          >
          > > Dodatkowo OSTRZEGAM przez jakimikolwiek próbami fotografowania, czy filmo
          > wania
          > > wewnątrz grobowców - mogą zabrać sprzęt lub bedą chcieli wlepić wysok man
          > dat, a
          > > lbo będą żadać wysokiej łapówki... (Egipt, Panie, Egipt!!!)
          > Mnie przy wejściu do grobowca został odebrany aparat przez obsługę. Ja nie zrob
          > iłem żadnego zdjęcia w grobowcu, za to człowiek, który powinien pilnować zakazu
          > , walił fotki szybciej niż Japończycy. Mam teraz zdjęcia z grobowców Tothmesa I
          > II i Siptah`a

no to ja mam pytanie ile $ kosztował zwrot aparatu , czy byli tak bardzo uczynni ???
          • krzdud Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 17.09.10, 07:29
            Nie miałem wyjścia, mogłem nie zapłacić i mieć problemy, trudno by było wytłumaczyć skąd się wzięły zdjęcia z grobowców. Dałem po 5$ za grobowiec, ale było warto te grobowce są jednymi z ładniejszymi zachowanymi malowidłami.
      • iwonp Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 17.09.10, 17:42
        Doline królów trzeba zaliczyć bo jest znana i może powiedzieć że tam byłeś - ale tak juz zostało napisane nic ciekawego tam nie ma , piszą dolina ale nie kojarz z naszymi pieknymi dolinami bo nic zielonego tam niema piaskowo i skały, a w grobowcach duszno lepiej juz zobaczyc muzeum w Kairze bo tam jest to co wyjeli chyba z tych grobowców - ponadto ciężko zrobić zdjecia tak że nawet nie może za pokazać że byłeś w tych grobowcach znajomym - bo zdjęcia trzeba robić z ukrycia najgorzej w środku bo lampa jednak błyska a nie możesz sie do fotek za bardzo przykładać bo zobaczą że to ty robisz
        • caprio22 Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 18.09.10, 19:42
          iwonp napisała:

> Doline królów trzeba zaliczyć bo jest znana i może powiedzieć że tam byłeś - al
          > e tak juz zostało napisane nic ciekawego tam nie ma

To po co się bidulo narażałaś na taki stres i wysiłek!!! Przede wszystkim intelektualny. Przecież to się może w główce pomieszać od tych ramzesów czy innych totmesów! Leżaczek, basenik, drineczki z parasoką - tego ci trzeba!
          • lelex Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 19.09.10, 01:06
            Przecież Ci napisała, że "trzeba zaliczyć bo jest znana i może powiedzieć że tam byłeś".
            A co do leżaczka nad basenikiem, to chyba czytałaś, że PROBLEM był z tym, bo w południe wszystkie były zajęte, a ilez można usuwać cudze ręczniki i składać je w kosteczkę?! To też meczące przecież. Więc dla odmiany zlała bidulka do flaszki soki ze stołówki , załadowała kanapki do czapki, i wyruszyła do "doliny kroli", żeby odreagować te stresy znad basenu.
            • kkk Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 19.09.10, 09:10
              Dolina królów --trzeba 'zaliczyć odfajkować'.. - jezzzu ręce opadają na takich ludzi :/ Zobaczy to to, skwituje ze 'nic takiego' ze se fotek nie popykało a potem powie ze w tym Egipcie to niiiiic nie ma! ahahha
              Szkoda takiego kraju n a takich'turystów' ;0
              • janan2 Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 19.09.10, 09:56
                Do czego to doszło.Pewno po gertychowej maturze lub magister za pół roku.Swiata nie poprawi i nie wyszkoli takich "turystów".Takich jednak nie powinni wypuszczać z tego ZOO.Lepiej wozić tam kartofle,lub za bramy hotelu nie wypuszczać, tudzież na łańcuszku przy barku lub basenie.Zeby się tylko nie urwał,bo wstydu narobi.Tam każdy kamień krzyczy historią tysiącleci i kolebką cywilizacji.A tu masz!!!To nie tylko ręce opadają.Ale tak to jest jak się myśli(jeśli w ogóle) tym na czym się siedzi.Trzeba jednak było by cofnąć dla takich czs o jakieś 1000 lat kiedy u nas szumiały knieje.Za Mieszka I to był nasz najlepszy hit eksportowy w tamte rejony.Prosto z drzewa lub szałasu do pałacu.Ale szok!
        • aninianin Re: Dolina królów - czy, aby warto...? 19.09.10, 10:21
          Iwonp, błagam, nie pisz nic więcej...
          Dolina królów nigdy nie była zielona. Wybrano ta pustynną dolinę, żeby ukryć groby faraonów przed rabusiami. Niestety nie udało się, więc wszystkie, które odkryto poza jednym były PUSTE. Tak moja droga, niczego nie wywieziono, bo zachowały się tylko same komnaty grobowe z malowidłami. Często zakonserwowane w pustynnym piasku. Tak jest tam ciemno i duszno, bo to.... grobowiec. Kuto je w litej skale, i większy rozmiar nie był potrzebny do celów pochówku.
          To co oglądałaś to zabytki klasy zerowej, jedne z najstarszych ludzkich budowli , jakie można zwiedzać. Jeśli nie potrafisz tego ocenić zostań w hotelu i nie rób Polakom obciachu.
          Ja myślę ,że to jakaś prowokacja, bo przecież nikt nie może być tak głupi jak TY!!
          • iwonp Przeciez pisze ze było duszno 20.09.10, 22:56
            Czytajcie ze zrozumieniem przeciez napisalam że dolina nie jest zielona bo faktycznie ktos kto tam nie był moze pomyslec że jest to piekna zielona dolina z palmami sadami i wogole pelna sielanka no bo przeciez "dolina króli" ale niestety mineło trochę lat i teraz to tylko piach i skały , o tym że jest duszno też napisałam
            • brrrrelok Re: Przeciez pisze ze było duszno 21.09.10, 00:30
              ZAMILKNIJ !!!!!!!!!! nie ośmieszaj się więcej, zrozum co się do ciebie pisze !!!
            • aninianin Re: Przeciez pisze ze było duszno 22.09.10, 08:51
              Ratunku, znowu!!!
              Kobieto, a gdzie w definicji słowa dolina masz zieleń, palmy, sady? PO co zieleń jest potrzebna do budowy grobowców? Pomyśl ( ale jak ci ta jedna komórka nerwowa co ja od męża dostałaś niedawno padnie nie biorę odpowiedzialności): gdybyś miała zbudować grób , w którym umieścisz kosztowności i będziesz chciała uchronić je przed rabusiami jakie miejsce na pochówek wybierzesz? Dzikie, pustynne, trudno dostępne? No właśnie....
              Co ty palisz, podaj dilera, bo towar musi być przedniej klasy, tylko rób proszę przerwy...
    • lato31 Re: dolina królów 04.11.10, 12:00
      Ponieważ nikt nie odpowiedział na proste pytanie, natomiast większość poczuła się dotknieta i "zmuszona" do dyskusji z inteligentną inaczej miłośniczką "wzorków" w grobowcach( naprawdę macie ochotę i czas na dyskusję na pozimie wód gruntowych?) , proszę o Twoję odpowiedż już na podstwie własnych doświadczeń.Wyjeżdżam 19 i temat jest dla mnie gorący.Pozdrawiam
      • lato31 Re: dolina królów 05.11.10, 19:56
        Nikt nic nie wie?Zadnych świeżych informacji?Co nowego w Dolinie Królów?Chciałam w domu przygotować się co chcę i moge zobaczyć ,zeby na miejscu nie tracić czasu.
        • niiktos Re: dolina królów 05.11.10, 20:37
          Masz i sie szykuj:
          www.thebanmappingproject.com/
        • aninianin Re: dolina królów 11.11.10, 01:39
          lato: ale bedziesz zwiedzac na wlasna reke? Bo jak z wycieczka fakultaywna, to nie masz sie na co przygotowywac: tam wtedy jest tak malo czasu, ze zdazysz i tak zobaczyc tylko te 3 grobowce co wszyscy.
          • kkk Re: dolina królów 11.11.10, 09:45
            Mało czasu? hehe, może zależy z jakm biurem zwiedzasz. My mogliśmy zwiedzić wszystko jesli chcieliśmy, oczysiwscie dopłaca się wtedy, kupuje kolejny bilet na koljene 3 grobowce itd W sumie soędziliśmy tam sporo czasu, dość by podziwiać na spokojnie. Nie uogólniaj więc proszę
          • lato31 Re: dolina królów 11.11.10, 20:05
            6 lat temu już widziałam te "3 grobowce co wszyscy" teraz po prostu chcę zobaczyć inne a polecane przez bywałych znawców tematu.A "mapping" bardzo przydatny również polecam.Przy jego pomocy wybrałam Tausert, Meremptah i co myślicie o Horemhebie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka