Dodaj do ulubionych

Marsa el Alam - snoorkeling

03.09.10, 19:25
Chce w pazdzierniku pierwszy raz pojechac do Marsa el Alam. Prosze bardzo o info jaki najlepszy
hotel dla fanow snoorkelingu? Dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • trevally Re: Marsa el Alam - snoorkeling 03.09.10, 20:25
      Brayka i Sol Y Mar Abu Dabbab

Oba świetne - w Brayce łatwiej bo zatoka mniejsza (plus blisko druga zatoka poza hotelem, niemal
      całkiem dzika), w Sol Y Marze za to większe fale, ale i żółwie gwarantowane.
      • ferinox Re: Marsa el Alam - snoorkeling 03.09.10, 20:47
        trevally dzieki; jesli moge poprosic, ktory Ty polecasz? Ja z plywaniem spoko w kazdych warunkach
        i przy kazdej fali wiec spokojne falki nie musza byc tu zaporowym kryterium:)
        • trevally Re: Marsa el Alam - snoorkeling 03.09.10, 21:18
          Byłem w obu, polecam oba - nie jestem w stanie powiedzieć gdzie bardziej Ci się spodoba. Mnie się
          rewelacyjnie snurkowało w obu.

Jedno kryterium tylko jest pewne - jeśli chcesz oglądać żółwie, to Sol Y Mar. W Brayce o żółwia
          trudno, ale też jednego znalazłem na południowej rafie rok temu, nie był za wielki:
          galerie.super-sylwetka.pl/redsea2009/pages/P018.html
          W Sol Y Marze natomiast bez wysiłku możesz codziennie spotkać 4-5 żółwi, w tym bardzo duże:
          galerie.super-sylwetka.pl/redsea2008/pages/002.htm
          • ferinox Re: Marsa el Alam - snoorkeling 03.09.10, 21:38
            hmm; jestem pod wrazeniem tych zdjec! Uff; tez mam sporo zrobionych w Sharm na przestrzeni
            kilku lat ale takich pieknych sztuk tam sie raczej nie uswiadczy. Foty rewelacja; graty:) W tej
            sytuacji zwyciezaja zolwiki i rezerwuje Sol Y Mar. Serdeczne dzieki za podpowiedz; sadze, ze Marsa
            jak dotad Sharm bedzie teraz mnie przyciagalo co najmniej raz w roku.
    • chudyolek Re: Marsa el Alam - snoorkeling 03.09.10, 22:13
      Witaj, polecam Ci ten wątek
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,108509524,108509524,porownanie_Brayka_Bay_i_Sol_y_Mar_Abu_Dabbab.html
      sama byłam w sol y mar w kwietniu 2009. Rafa fenomenalna, żółwie, rekinki
      gitarowe i mnóstwo innych cudeniek, tylko ten tłum w zatoce męczący. Skoro wiatr
      i fale Ci nie straszne....a wieje tam, że hej. Dla mnie - Marsa to
      najpiękniejsza z raf w egiptowie, a możliwość codziennego pływania z żółwiami -
      bezcenna.
      • ferinox Re: Marsa el Alam - snoorkeling 03.09.10, 22:24
        chudyolek dzieki za potwierdzenie ale troche mnie wystraszasz. Prosze powiedz mi, ze mimo, iz
        wieje jak diabli - to czarnej lub czerwonej flagi nie wystawiaja:( W czerwcu w Sharm w czasie
        dwutygodniowego pobytu przez 8 dni nie wpuszczali nas do morza - to byla kompletna porazka.
        Mam nadzieje, ze w pazdzierniku mnie to nie spotka????? please????
        • chudyolek Re: Marsa el Alam - snoorkeling 04.09.10, 11:18
          Musisz podpytać Scorpio, Waleta i Miriam o październik. W czasie naszego
          dwutygodniowego pobytu w kwietniu nie wiało przez 2 dni. Przez 12 była czerwona
          lub czarna flaga. Jednakże odpuściłam sobie snoorki tylko raz, jak wiesz, hotel
          położony nad zatoczką, a zatem, gdy makabrycznie wieje idziesz na lewo, a gdy
          wieje słabiej - na prawo.
          • ferinox Re: Marsa el Alam - snoorkeling 04.09.10, 11:30
            acha, czyli jest alternatywa; super. Tzn., ze nie grozi utkniecie przy basenie i beznadziejne czekanie
            az przestanie wiac nad morzem. O to chodzilo; bardzo wazna informacja. Dzieki
        • miriam_73 Re: Marsa el Alam - snoorkeling 09.09.10, 06:52
          W Abu Dabbabie może z 2 czy 3 dni jak dotąd widziałam czerwoną flagę, z czego raz w grudniu, a i tak, jak dla mnie snurkowanie było przyjemnością. Jeśli żółwie, to jak najbardziej Solymar, jest ich tam całe stado, poza tym może po ścisłym sezonie krówka zajrzy (ponoć bywa, acz nieregularnie):
          outdoors.webshots.com/album/578365369HdoWrx
          W Sharmie to nawet wczoraj i przedwczoraj wiało jak diabli i wiele hoteli miało czerwone lub czarne flagi. Na odmianę w Dahab gdzie zwykle łeb urywa mieliśmy w ub. tygodniu morze jak stół.... Ot, reguły ;-)
          Reasumując, Solymar jest bardzo OK, nie spodziewaj się złotych klamek, trochę uśmiechu dla staffu i będziesz zadowolony.
          • miriam_73 Re: Marsa el Alam - snoorkeling 09.09.10, 06:53
            PS. Sama lecę teraz w końcu października, ale tym razem do Brayki, bo chcę mieć bliżej do bazy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka