Dodaj do ulubionych

Jednak Antinal

30.09.10, 12:09
Ano jednak Antinal na zemstę faranona mimo upływu czasu od ostatniego mojego pobytu w Egipcie okazał sie nadal bezkonkurencyjny . Podrząniłem troche faraona jedząc przepuszne lody w izraelskim kibucu i do tego pijac ichni jogurt i rano faraon dał znac o sobie . Wziąłem nasz Nifuroxazyd ale cos słabo wiec postanowiłem nie czekac tylko zakupić Antinal - i rzeczywiscie po jednej tabletce przeszło
Coś w tym jednak jest że nasz Nifuroxazyd działa słabo a egipski Antinal świetnie .

Tylko uwaga kupujcie go może w aptece gdzieś koło marketu a nie w aptece w kompleksie hotelowym bo gdy pare lat temu w Hurghadzie Antinal kosztował 5 funtów to teraz w aptece w Sharmie już 20 funtów !!!

Jest róznica ale może to tak musi być - Sharm to zupełnie co innego niz Hurghada - kurort to kurort !!

Pamiętajcie ci , którzy jadą na jakieś objazdówki -weźcie sobie Antinal na wszelki przypadek
Obserwuj wątek
    • lelex Re: Jednak Antinal 30.09.10, 12:29
      > Tylko uwaga kupujcie go może w aptece gdzieś koło marketu a nie w aptece w komp
      > leksie hotelowym bo gdy pare lat temu w Hurghadzie Antinal kosztował 5 funtów t
      > o teraz w aptece w Sharmie już 20 funtów !!!

To jeszcze nic: W Tabie chcą od 50 LE wzwyż! Ale komuś rezydentka przywiozła z Sharm za 10 LE. Tak, że zależy od apteki i dzielnicy - radzę szukać w Old Sharm. Ja jestem akurat "fanem" streptioquinu, za który dałem w Sharm 5 LE, a w Tabie chcieli 35-50 LE.
      • deoand Re: Jednak Antinal 30.09.10, 12:47
        Ano róznice cenowe moga byc ogromne - Streptoqiun też ok ale oparty jest on na od wielu lat wycofanym z Posliego lekospisu antybiotyku o nazwie Streptomycin - dawno temu podstawowym antybiotyku w chorobach płuc i przewodu pokarmowego tez ale jakby mniej . Niemniej jednak w Egipcie widać , że działa - nikt tam sie nie zatruje od kilku tabletek
        pzdr

ale te lody izraelskie naprawde były dobre warte tego faraona
        • jerzy96 Re: Jednak Antinal 30.09.10, 20:32
          STREPTOQUIN nie jest strptomycyną.Jest to lek w sład którego wchodzi streptomycyna i stanowi około 1/3 składu leku.Łatwo to sprawdzić na ulotce załaczonej do opakowania.Skuteczność tego leku jest bardzo dobra,co wypróbowałem na sobie i rodzinie.
    • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 30.09.10, 13:09
      A ja Faraona i Antinal przywiozlam ze soba. Tabletki tam sie nie przydaly a Faraon dal teraz znac o sobie.... normalnie umieram:((
      Wlasnie sie zastanawiam czy ten Antinal mi teraz pomoze? Ale chyba tak? W koncu to egipska przypadlosc..
      • deoand Re: Jednak Antinal 30.09.10, 13:26
        No ciekawe - moze warto jednak zacząć od tego Antinalu - niech pogoni egipskie bakterie
      • kkk Re: Jednak Antinal 30.09.10, 13:51
        Po wyjezdzie cie dopadła zemsta?? czyli??
        • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 30.09.10, 13:55
          Nie wiem co masz na mysli ale dopadla mnie dzien po powrocie..
          Wiem, ze zmiana flory bakteryjnej... ale co jeszcze? Nie obzeralam sie jesli o to ci chodzi..
          • dzioucha_z_lasu Re: Jednak Antinal 30.09.10, 16:21
            Też tak miałam. Antinal pomaga, nasz polski Endex też - z resztą to jest to samo pod inną nazwą.
        • cieplanata Re: Jednak Antinal 01.10.10, 15:06
          Mnie dwa lata temu też dopadła dopiero w samolocie gdy wracałam, całe dwa tygodnie uważałam, a ostatniego dnia czekając na samolot który miał być w nocy, poszliśmy na wieczór arabski, jedliśmy różne pyszności, mężowi, którego zawsze wcześniej dopadła zemsta nic nie trafiło, a ja prawie umierająca doleciałam do domu, nie miałam jucz lekarstw z Egiptu, dostałam kroplówkę w Polsce
    • iberia.pl Re: Jednak Antinal ? 30.09.10, 15:06
      a lyzka na to niemozliwe, doprawdy jestem pod wrazeniem twojego odkrycia ameryki:D
    • gemalla Re: Jednak Antinal 30.09.10, 17:36
      Polski Nifuroxazyd w dawce 100 to faktycznie nie to samo co Antinal,ale dawka N.200 to już to samo przecież.
      • szywil Re: Jednak Antinal 01.10.10, 13:54
        No niby skład ten sam, ale działanie zdecydowanie inne, sprawdziłem na własnej... skórze powiedzmy. We wrześniu byłem w Sharmie i juz drugiego dnia pobytu załapałem "faraona". Od znajomych dostałem Nifuroxazyd 200 i przez dwa dni brałem go po każdym posiłku. I co? I g... że się tak wyrażę :) Dopiero po wzięciu Antinalu objawy przeszły... Sprawdzałem skład - faktycznie identyczny, jednak różnica jest.
        Ps. Antinal w aptece w Naama Bay 20 funciaków.

Pozdrawiam
        • wojtek37k Re: Jednak Antinal 01.10.10, 15:49
          Antinal sprzedawany jest oczywiście za rózne ceny , ale cena wydrukowana na opakowaniu to dalej 5 le - trudne jednak do wyegzekwowania przez turystę

iberia - witaj , co u Ciebie ??? dawno nie czytałem Twojego "ciętego" pisania :-) ,
          ale pewnie to tak , że Deoand wrócił , a Ty jego fanka wraz z nim

• nchyb Re: Jednak Antinal 03.10.10, 09:03
      > Coś w tym jednak jest że nasz Nifuroxazyd działa słabo a egipski Antinal świetn
      > ie .

kwestia dawki.
      stosunek 1 do 2. W nifuroksazydie 100mg, w antinalu 200 mg.

Identyczny z antinalem skład i dawkę ma dostępny w Polsce bez recepty Endiex. Także 200mg.
      W Egipcie sprawdzał się identycznie co i Antinal...
      • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 03.10.10, 10:50
        A ja miałam polski Nifuroksazyd-200mg (bez recepty) taki sam skład i takie samo działanie:)
        • cieplanata Re: Jednak Antinal 03.10.10, 10:58
          ja też miałam, ale pomógł mężowi jak umarłemu kadzidło, musieliśmy poleciec do egipcjańskiej apteki ;-)
          • deoand Re: Jednak Antinal 03.10.10, 13:20
            No kontakty z Iberią to rzeczywiście niebezpieczna rzecz juz lepszy ten Faraon a z Antinalem to niby wszyscy co twierdzą , że 2x 100 = 200 albo 200 równa sie 200 maja racje ale jak przyjdzie co do czego to polskie 200 jakies słabawe a egipskie działa ok co widać z wielu wypowiedzi w tym wątku .
            Chcecie to wierzcie - chcecie to nie - ja tam podrzucam wraz z innymi dobrą radę / aktualną / - może się komuś przyda jak rozdrażni faraona choćby tymi izraelskimi lodami albo przeogromem wszelkiej maści sałatek czy innych łakoci serwowanych w ogromnych ilościach w egipskich hotelach od czterech gwiazdek wzwyż .
            • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 03.10.10, 16:10
              A mi te polskie w Egipcie pomogły.. za to w domu kurowałam się Antinalem i tez pomogło :)) Póki co faraon poszedł w odstawke :))
    • irhana Re: Jednak Antinal 03.10.10, 19:43
      Może to i nie na temat, ale niby czemu nie mozna sobie polecieć z Sharm do Kairu czy Luksoru? Ja sobie tak leciałam do Kairu 2x i raz pojechałam sobie autobusem (własnie z Sharm), odległośc podobna co z Hurgady, ceny lotów i wycieczki autokarowej też więc o co chodzi?
      Nie zrozumiem, co niektórzy nienormalnego widzą w wycieczce z Sharm do Kairu, ale za całkiem normalne uznają zwiedzanie innych krajów będąc w Egipcie ;)
      • janan2 Re: Jednak Antinal 03.10.10, 20:11
        Pewno że tak.Tylko akurat wychodzi ,że cena to raczej nie ta,jeśli idzie o lot.Z lokalnym i samolot.A odległości raktycznie te same HRG i SSH.Tylko ten program jakiś "chudy".

Poza tym wracając do tematu.Wszyscy podniecają się tą zemstą,a raczej chemią i lekami.A wystarczy umiar i trochę poczytać.To dyżurny temat.Podstawa nie popijać zimnym,drinki,lody potrawy o wyrażnym zapachu dnia poprzedniego(skisy)owoce i wiele innych co instynkt podpowiada.Nie obżerać się ciachami(wszystkie jednego smaku) czy fasolą.Oszczędnie z jedzeniem tak z rozsądku.A jak już się jakaś "cola"trafi jak u deo z lodami, to przy takim podejzeniu 50g może pomoże.Zresztą na to chyba nie ma zasady.Jednym to samo nie szkodzi i mogą "trawić" jak struś kamienie a innym wszystko szkodzi.To indywidualne cechy.A który lek lepszy,czy silniejszy,no to już drugorzędne znaczenie,też indywidualne.Raz trzeba to przeżyć,potem jak niektórzy podpowiadają powinno być już dobrze.
        • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 03.10.10, 22:40
          Czy jedziesz do Kairu autokarem czy lecisz samolotem program zwiedzania jest taki sam... tylko różnica w cenie.. i w zmęczeniu:))
          • gemalla Re: Jednak Antinal 04.10.10, 09:13
            Jaki jest koszt wycieczki samolotem? i ile musiałaś dopłacić skoro nie było innych chętnych?
            • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 04.10.10, 16:22
              Na dwie osoby wyszło 510$ + 70$ dopłaty
          • janan2 Re: Jednak Antinal 04.10.10, 16:50
            >taki sam...tylko różnica w cenie..i zmęczeniu:))

Jak kto chce,to tak ma.Sprawa indywidualna i upodobań.Trochę mnie zmylił ten program.Faktycznie na fakultecie jednodniowym,to tak samo samolotem jak i autobusem.Chudzina program,tyle że wygoda bo nie trzeba się telepać autobusem.Nieco rozszerzony dwudniowy, jest tego znacznie więcej w zwiedzaniu.Nie miałem"szczęścia" być ani na jednym ani na drugim.Byliśmy indywidualnie,aż cztery dni.Ale to dwa lata temu.Wszystko na spokojnie bez gonitwy.
            • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 04.10.10, 16:55
              To czekam na relacje z tego 4-dniowego... Moze sobie kiedys tez zorganizuje?
              • janan2 Re: Jednak Antinal 04.10.10, 17:06
                Wystarczy pokopać w archiwum.Rwane trochę te relacje,ale są.
                • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 04.10.10, 21:44
                  No i ja mam sie przekopywac przez archiwa?? Nie mozesz mi w kilku zdaniach opisac jak to bylo? Bardziej interesuje mnie strona techniczna.. No i po krotce co zwiedziliscie.. Mozesz na maila pisac:))
                  • janan2 Re: Jednak Antinal 05.10.10, 14:17
                    Ale tu o antinalu przeca!Więc jakoś same tyły.Trzeba by powtarzać to co było.Wątków nowych nazakładać,Nie lubię pisać relacji,no bo zaraz komuś się nie spodoba,a lepiej uczyć się na cudzych błędach(choćby Twoich)niż narażać na przepychanki i szczypanie.Przerabiałaś to już kilka razy.Fajnie było!?.Nie wszyscy jak widać mogą,atak pewny.Więc?.Same przeszkody.Czasu też sporo upłynęło,pewno wiele się zmieniło.Pokręcę co i będzie wesoło że hej!
          • iberia.pl Re: Jednak Antinal 05.10.10, 19:13
            kasia_p45 napisała:

> Czy jedziesz do Kairu autokarem czy lecisz samolotem program zwiedzania jest ta
            > ki sam... tylko różnica w cenie.. i w zmęczeniu:))

Wow, kolejne wielkopomne odkrycie KasiP :D, czy zawsze wszedzie piszesz takie TRUIZMY?
            • cieplanata Re: Jednak Antinal 05.10.10, 19:46
              a wy zamiast pisać na temat wątku to sobie dowalacie, zupełnie niepotrzebnie bo ani wam nic to nie da ani ludziom takim jak ja, którzy chcą coś mądrego przeczytać o Egipcie
              • kasia_p45 Re: Jednak Antinal 05.10.10, 20:58
                No przepraszam bardzo.. ja nikomu nie dowalam.
                Ale nasunął mi sie jeszcze jeden fajny TRUIZM - ta pani jakos nigdy niczego fajnego o Egipcie nie napisala... Przynajmniej nie rzucilo mi sie w oczy .. Tylko lata po forach i zaczepia ludzi.
                Widac czegos jej brakuje... ??
              • iberia.pl Re: Jednak Antinal 05.10.10, 22:09
                cieplanata napisała:

> a wy zamiast pisać na temat wątku to sobie dowalacie, zupełnie niepotrzebnie bo
                > ani wam nic to nie da ani ludziom takim jak ja, którzy chcą coś mądrego przecz
                > ytać o Egipcie

A nad czytm deliberowac w kwestii Antinalu??
                To tak jakby zalozyc watek, ze paracetamol jest skuteczny na bol glowy:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka