Dodaj do ulubionych

Hotel z europejskim jedzeniem !!!!

24.10.10, 14:53
Byliśmy cztery razy w Egipcie w hotelach o różnym standardzie i chcielibysmy tam polecieć jeszcze latem 2011 ale......no właśnie.
Nie mogę juz patrzeć na ichnie jedzenie uogólniając....ryż z wołowiną albo kurczakiem, niesmaczne makarony, pseudonaleśniki i omlety i słooodkie jak ulepek ciasta.
Ostatni pobyt był najgorszy bo już po dwóch dniach nie mogłam patrzec na "beef" i "chicken"
Szukam hotelu z europejskim jedzeniem. Są takowe w Egipcie???
Obserwuj wątek
    • doiwony12 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 15:07
      Nauczona doswiadczeniem zabieram ze soba troszke naszego jedzonka i tyle.Nie ma co sie stresowac pozniej ze jedzenie do kitu .Tobie tez to radze
      • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 15:18
        Nie lecę tam żeby tylko jeść ale naprawdę ostanio przy all z restauracji wychodziłam głodna. Jedzenia może być mniejszy wybór ale o europejskim smaku na tym mi zależy.
        • szaga33 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 15:25
          Trudno, żeby egipscy kucharze gotowali po europejsku. Trudno szukać wieprzowiny w kraju muzułmańskim.
        • doiwony12 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 15:42
          Alez ja tez nie lece zeby tylko jesc .Tyle tylko ze jak mam sie dwa tygodnie meczyc to wole miec ze soba cos naszego .Zwsze mozna sobie zrobic kanapke z szynka czy inna wedlina a nie myslec co zjem jak bede juz w domu.Pierwszy raz jak bylam w Egipcie po paru dniach zalowalam ze wywalilam kanapki ktore wzielam na droge.Drugim razem mialam ze soba male co nie co i bylo ok
          • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 15:55
            Nie chcę sie juz męczyć (a szczególnie moje córy) i dlatego szukam hotelu z kucharzem z Europy. Najbardziej chodzi mi o smak i sposób przyrządzania potraw. Rozumiem też że wieprzowiny tam nie ma :(:(. Był ktoś w takim właśnie?
            • irhana Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 16:10
              To może zamiast się meczyć leć na wakacje do jakiegos europejskiego kurortu ;) lub zamiast meczyc sie w hotelu wynajmij prywatny apartament i sama gotuj obiadki na swój smak ;)
          • julcia_bleble Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 16:10
            Bez przesady. Rozumiem, ze kazdy ma swoje smaki i smaczki, ale czy naprawde nie dasz rady z tym ichniejszym jedzeniem? To tylko tydzien, albo 2 tygodnie.. mysle ze spokojnie mozna sie przemeczyc. Wychodzi na to ze ja jestem jakims jamochłonem pochłaniającym wszystko, no i moze jestem;) ale przeciez nie chce mi sie wierzyc zeby w hotelach jedzenie CI calkowicie nie podchodzilo.. Przynajmniej tam gdzie ja bylam, jedzenie bylo do wyboru do koloru, makarony, kebaby, jakies potrawki i mnostwo innych.Zgadzam sie, ze ichniejsze jedzenie tam to w zasadzie podstawa, ale z 2 strony spokojnie mozna bylo znalezc cos dla siebie. Jedzenie bylo nie do przejedzenia..i jak dla mnie moglabym sie nim zywic non stop;) ale ja to nie mam problemow tego typu jedzeniowych
            • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 16:21
              Jedzenia jest full nie przeczę ale chodzi o smak.
              Irhana dzięki za radę ale nie jestem jak się Tobie wydaje sfochowaną lalą co nic jej nie pasuje.
              Szukam hotelu w Egipcie gdzie kucharzem jest europejczyk........tak trudno to pojąć?
              Znasz taki? Chętnie skorzystam z Twojej wiedzy.

• irhana Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 17:09
                Nic mi się nie wydaje... akurat jedzenie najmniej odpowiada, tym którzy na co dzień jadają tylko w domu to co sobie sami ugotują i nie ma to nic wspólnego z byciem sfochowana lalą ... Ja akurat jestem w ciagłym biegu i jadam w róznych miejscach i powiem Ci, że np. jak jestem w niemczech to jadam we włoskich restauracjach bo mięsa w wykonaniu niemców mi nie smakuja (a to tez europejska kuchnia).

Zbiorowe zywienie ma to do siebie, ze jest dla wszystkich czyli dla nikogo i wbrew pozorom nie jest az tak istotne skad jest kucharz - bo musi dogodzic róznym narodom: Polakom, Włochom, Niemcom, Rosjanom itd. a wszyscy mamy jednak rózne gusty , finał tego taki, ze gotuje się mdłe i wydawałoby się pozbawione smaku potrawy ...

Oczywiście życzę szczęścia w szukaniu hotelu, w którym kucharzem bedzie europejczyk a najlepiej Polak :) ja niestety takiego nie znam.
                • dana_n Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 17:28
                  Przeczytałam wszystkie wypowiedzi w tym wątku i dla mnie jest jasne czego Ty szukasz.Jedzenie w hotelach w Egipcie /przynajmniej w 5 hotelach, w których byłam/jest przygotowywane bardziej na europejski sposób,niż na egipski.Sos z wołowiny smakuje jak sos z wołowiny w wielu restauracjach w Polsce,a pieczony kurczak,tak jak pieczony kurczak w wielu krajach.Jedzenie w hotelach nie ma nic wspólnego z typową egipską kuchnią,Egipcjanie jadają inne potrawy, inaczej przyprawione,miałam okazję ich próbować w egipskich domach moich znajomych.To,że znajdziesz europejskiego kucharza w Egipcie wcale nie znaczy,że w końcu będziesz zadowolona.Ty nie szukasz europejskiego kucharza...Ty szukasz kucharza,który Ci ugotuje wszystko tak ,jak Ty lubisz.....No to wszystkiego najlepszego życzę....
                • julcia_bleble Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 17:29
                  mdłe i pozbawione smaku potrawy ?? kurcze dziewczyny, coraz to bardziej sie utwierdzam w przekonaniu ze ze mnie to "jamochlon" w 100%. Naprawde nie wiem co Wam w tym jedzeniu nie pasuje. Bylo za mdle? dla mnie wszystko bylo super przyprawione - na ostro, czyli tak jak lubie.Nie wydaje mi sie aby byly mega rozbierznosci dot.jedzenia, kuchni jesli chodzi o rozne hotele.Zgadzam sie, w zywieniu zbiorowych chodzi o to aby kazdemu cos spasowalo. Bedac na miejscu, nie zauwazylam aby specjalnie komus z moich znajomych jedzenie nie przypadlo do gustu. Naprawde, kazdy mogl znalezc tam cos dla siebie. NO oczywiscie, ze poledwic, czy bigosu tam nie dostaniecie..ale to chyba normalne ze czegos takiego nawet nie powinno sie tam oczekiwac;) byly udka, kielbaski, krokieciki, pizza..no praktycznie wszystko, wiec ja nie wiem jakie rarytasy chcialybyscie miec. Z drugiej strony wiadomo ze nawet pomidorowa ugotowana przez nas same nie bedzie juz tak smakowac jak zrobi ja nasza mama, czy babciaa..kazda kuchnia jest inna
                  • irhana Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 17:59
                    julcia_bleble napisała:
                    > mdłe i pozbawione smaku potrawy ?? kurcze dziewczyny, coraz to bardziej sie utw
                    > ierdzam w przekonaniu ze ze mnie to "jamochlon" w 100%. Naprawde nie wiem co Wa
                    > m w tym jedzeniu nie pasuje. Bylo za mdle?

Mnie do tego nie mieszaj :P może troche nieporecznie napisałam, ale chodziło o to, ze jak ktos jada tylko domowe obiadki na swój smak to to co serwuja restauracje hotelowe może sie takie wydawać :)

Jak jestem w Egipcie to też się zajadam tym co mi tam podają i tak samo jak Ty ja też myśle, ze jedzonko jest super :P a jeszcze lepsze jest egipskie jedzonko i ciesze się, ze już za tydzień będę się nim zajadała :D
                    • julcia_bleble Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 18:17
                      irhana..zazdroszcze Ci !! fajny termin wyjazdu wybralas- kiedy u nas jest juz tak jesiennie;) Zgadzam sie z tym, ze jak ktos jada swoje domowe obiadki to tamtejsze ichniejsze jedzenie- chocby nie wiem jakie bylo super ekstra (nawet w hotelu Hilton , Sheraton itp) i tak mu raczej nie zasmakuje. Niestety, ale jak sie wyjezdza gdzies..czy to Egipt, czy Wlochy, czy polski Baltyk i ma sie jedzenie zapewnione to trzeba sie na to nastawic i nie wybrzydzac.Ja jestem z tych osob "wszystkozernych", wiec podejrzewam ze i w Chinach nie wybrzydzalabym (chociaz psa to bym nie zjadla!). To prawie tak jak z dziecmi, ktore jada na kolonie. Jedzenie jest najczesciej robione "pod nie", a i tak nie jedza i marudza. Rozumiem..jedni lubia slone , inni ostrzejsze ale rowniez jak i poprzedniczki, szczerze watpie zebys znalazla w Egipcie kucharza europejskiego- tzn znalezc znajdziesz, ale watpie aby on sprostal Twoim wymaganiom. Moze lepiej brac tylko HB i sie nie meczyc??? ;> moze to jakos rozwiaze Twoj problem..a jeszcze lepiej to moze wybrac sie do krajow europejskich, albo przebolec jakos to jedzenie jesli tak bardzo chcesz do Egiptu..hmm??
                      • doral2 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 19:17
                        sądząc po ilości jedzenia, jaka turyści nakładają sobie na talerze w restauracjach hotelowych, można przypuszczać, że jedzenie to jest dobre i smaczne.
                        gdyby we wszystkich miejscach dokąd się podróżuje podawano te same potrawy, o tym samym smaku, cóż by je odróżniało od rodzimego kraju?
                        w końcu po to się podróżuje, by poznać inne smaki.
                        nie przyszło by mi do głowy zabierać ze sobą na wakacje jedzenia z domu.
                        kanapki na drogę owszem, ale wałówki do zjedzenia na miejscu raczej nie.
                • amat1 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 17:40
                  Zdecydowanie najsmaczniejsze jedzenie wśród wielu odwiedzonych hoteli w Egipcie, spotkaliśmy w Movenpick i Sheraton w El Gouna. W takiej kolejności. Smak to jednak subiektywne odczucie a na dodatek byliśmy tam już kilka lat temu. Mogło się sporo zmienić. Zupełnie dobrze dają jeść w hotelach w Marsa Alam. Mimo że byłem w kilku, nie umiem wytypować faworyta. Ten region do niedawna był mekką dla włochów i pewnie dlatego jest trochę lepiej.
                  • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 20:19
                    Na cztery hotele które odwiedziłam w Egipcie (a właściwie pięć bo ostatnio tydzien temu Aqua Blu + Albatros Garden w Hurghadzie) w każdym było identyczne jedzenie. Miało ten sam specyficzny smak i zapach. Mięso przeważnie niedosmażone i niedogotowane warzywa. Surówki to mix tego czego nie zjedzono na śniadanie , na kolacje sałatki z resztek obiadowych. Owoców niby duzo ale drugi trzeci sort. Ciasta dwa kęsy i zasłodzona na maksa.
                    Za pierwszym pobytem zajadałam sie ryżem który tam wyjatkowo mi smakował ale teraz ....dwa dni i nie mogłam na niego patrzeć, to samo z kurczakiem-mamałygą.
                    Słyszałam że w Sharm w hotelu Faraana jest lepiej. Nie wiem ile w tym prawdy.
                    Z resztą nie o to chodzi .....miałam zludzenie że gdzieś w Egiptowie jest lepsza (inna) kuchnia. Dwa tygodnie na tym wikcie są dla mnie niewyobrażalne
                    • amused.to.death Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 20:30
                      A nie możesz jeść od czasu do czasu zjeść w restauracji poza hotelem? Jeśli to w hotelu nie smakuje....
                      A podobne pewnie dlatego, że jak to w hotelu jest 'zeuropeizowane' - tak, żeby było w miarę neutralne i dla każdego coś.

Ja w Egipcie byłam raz - miałam hotel, a żywiłam się w restauracjach (różnych) - jedzeniem byłam zachwycona.
                      Potrafię zrozumieć, że komuś coś nie smakuje, bo często też mi coś nie smakuje, ale... może trzeba spróbować innego kraju?
                      :)
                      • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 20:37
                        Egipt jest idealny dla nas na wczasy z wyjątkiem wyżywienia. Widocznie czas zrobić przerwę i polecieć w inne rejony. Widać nie ma w Egiptowie hotelu z lepsiejszym jedzonkiem.
                        • dzioucha_z_lasu Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 10:29
                          Kurcze, to ja chyba jakaś dziwna jestem i moi znajomi też - bo jedzenie nam bardzo smakowało.... Jak ktoś jest zamknięty na nowe wrażenia i nie wyobraża sobie, że można jeść coś poza przysłowiowym schabowym z kapustą, to mu nigdy nic innego nie będzie smakować. Poznawanie innego kraju to też poznawanie jego smaków. Chociaż w sumie sama mam w rodzinie takich kotleciarzy, którzy jak pojechali do Tunezji, to dwa tygodnie spędzili nad basenem, nawet na plażę się nie pofatygowali i narzekali, że w sumie nuda i kiepścizna...
                    • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 20:44
                      A ja myślę, że jedzenie w hotelach byłoby fajniejsze wtedy, gdyby właśnie nie starano się gotować po europejsku i in. tylko serwowano lokalną kuchnię.
                      W Radissonie w Sharmie kuchnia wygląda tak:
                      - kurczak pieczony - wg mnie okej
                      - wołowina - zależy (raczej twarda)
                      - pizza
                      - lasagne
                      - musaka
                      - makaron w sosie pomidorowym
                      - pasta station (kucharz na bieżąco przyrządza makaron ze składnikami, które wybierzesz i to jest dobre rozwiązanie jak gotowce Ci nie smakują)
                      - ryby - bardzo dobre (mimo, że nie przepadam, to zawsze mi smakowały)
                      - frytki
                      - hamburgery
                      - coś tam z grilla - też różnie smakowo, czasem trafiło się coś lepszego, a czasem było mniej smaczne
                      - sushi! - a raczej pseudo maki, krojone w cienkie plasterki, wypełnione dużą ilością ryżu z mikroskopijną kropką ryby (chyba ryby, bo nie próbowałam :))
                      - zupy - krem z kalafiora, warzywna, rosół, pomidorowa, minestrone (przynajmniej z nazwy)... smakowała mi tylko cebulowa, ale była tylko raz
                      - śniadania - codziennie to samo, jajka na miękko, jajka na twardo, jajecznica, parówki, jakieś sery, jogurty, różne rodzaje płatków, mleko, dużo słodkich wypieków (dobrych)
                      itp, itd ...
                      Nijak nie kojarzą mi się powyższe potrawy z egipską kuchnią, raczej z kuchnią hotelową, bo podobne potrawy jadłam też w Turcji i Grecji w hotelach, bo tam też nie gotują po swojemu.

• porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 20:49
                        A! Niech Cię nie zmyli przytoczony jadłospis. Wymienione potrawy nie smakowały tak jak się spodziewasz i milion razy wolałabym dostać do jedzenia coś lokalnego niż np lasagne :).
                        • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 20:59
                          Może masz rację że starając się gotować po naszemu wychodzi im coś co nie jest zjadliwe na dłuższą metę.
                          Za drugim razem zabrałam dzieciaki i na szczęście wziełam troche jedzenie z kraju. Młodasza (8 lat) jadła tylko pierwszego dnia , dalej samo wejście do restauracji wywoływało u niej torsje i odruch wymiotny. Przeżyła na płatkach i zupkach z kraju i ryżu,suchych bułkach z bananami. Nie wiem co byłoby gdyby był to pobyt 2 tygodniowy.
                          Fajne są wakacje w Egipcie ....ale to jedzenie.....
                          • dana_n Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 22:01
                            "....ale nie jestem jak się Tobie wydaje sfochowaną lalą co nic jej nie pasuje. "

...no własnie jesteś...i na tym polega Twój problem.Wychowałaś dzieci na "francuskie pieski" a teraz się dziwisz.Chcesz kogoś przekonać,że egipskie jajko na twardo,jajecznica,czy kanapka z pomidorem jest nie do zjedzenia?A w naleśnikach co niby jest innego?Bez przesady...jajko woda i mąka...trochę soli...i już...
                            • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 22:32
                              Dana, nie przesadzaj. Nie wiem czy byłaś w Egipcie, a jeśli tak to na jaki hotel trafiłaś, ale faktem jest, że nawet potrawy wymienione przez Ciebie potrafią znacznie różnić się od naszych. Nawet głupie jajko na twardo. Nie oznacza to, że nie da się ich zjeść, bo generalnie jak człowiek głodny, to może zjeść wszystko ;-), ale dlaczego odmawiasz dziewczynie zrobienia "wywiadu", który hotel zaoferuje jej to czego szuka jakby nie patrzeć za niemałą cenę. W dodatku od razu atakujesz i próbujesz obrazić... bez sensu. Mam wrażenie, że niektórzy ludzie tutaj piszą komentarze tylko po to, żeby zaznaczyć swoją obecność, bo co Twój wnosi do tego wątku? Na pewno nie odpowiedź na zadane przez autorkę pytanie.
                              • dana_n Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 22:59
                                Jeżeli nie wiesz,czy byłam w Egipcie, to znaczy,że nieuważnie czytasz to ,co napisałam i mylnie odbierasz moje intencje.Nie jest moim celem obrażanie tutaj kogokolwiek i żadne słowo z moich wypowiedzi nie powinno być tak traktowane.Sama należę do osób,które nie lubią jeść wielu rzeczy....ile razy zaczynam mówić czego nie lubię...słyszę: "powiedz,co lubisz,będzie krócej".Ale taka osoba MUSI się liczyć z tym,że "gdzieśtam" w świecie nikt nie będzie gotował według jej smaku.Autorka wątku najwyraźniej jeszcze tego nie rozumie....a ja tylko odpowiadam na pytanie.W żadnym hotelu na świecie nie prowadzi się domowej kuchni autorki wątku .... a jeżeli chce mieć gwarancję takiej,to musi sama gotować.To nie jest kwestia kucharza z Europy.Zdarzyło mi się jeść w egipskim hotelu wołowinę tak wspaniale przyrządzoną,jakiej nie jadłam nigdzie na świecie...i nawet sama nie umiałabym zrobić.A jeżeli mówisz o różnicach...to ok...nigdzie w Polsce nic nie jadasz poza domem?..i co..?dzieci rzygają już w progu u Twoich znajomych...tak na wszelki wypadek,bo może nie będzie im smakowało?To ja mówię..."bez przesady".
                                • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 23:31
                                  Nie wiem jakie masz intencje pisząc do kogoś "właśnie jesteś sfochaną księżniczką" i "wychowałaś dzieci na francuskie pieski"... w każdym razie na dobre nie wyglądają. Ja owszem jadam poza domem i czasem smakuje mi to co zamówię, a czasem nie i w tym drugim przypadku więcej nie idę do tej knajpy. Jeśli komuś nie smakuje jedzenie hotelowe, to przecież może chyba postarać się znaleźć hotel, który pod tym względem spełni jego oczekiwania? No i chyba po to własnie powinno być to forum, żeby można było pytać bez ryzyka, że się zostanie wyśmianym, obrażonym, czy, że ktoś skrytykuje metody wychowawcze... Nie mnie osądzać, czy to, że dziecko ma odruch wymiotny przy wejściu do restauracji... aczkolwiek może tak być jeśli dzień wcześniej zjadło tam coś niesmacznego, po czym źle się czuło i kolejny raz czuje zapach. Dziecko to tylko dziecko i trudno wymagać, żeby podejście do spraw jedzenia miało dorosłe. Trudno się też dziwić matce, że próbuje własnemu dziecku zorganizować wakacje bez tego typu przykrych jakby nie było wspomnień.
                                  • dana_n Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 00:16
                                    Nie mam żadnych zarzutów do Twojego stwierdzenia:

"Ja owszem jadam poza domem i czasem smakuje mi to co zamówię, a czase
                                    > m nie i w tym drugim przypadku więcej nie idę do tej knajpy. "

Normalna rzecz,coś tam zawsze smakuje bardziej,coś mniej.

Ale co do drugiej części wypowiedzi,to już trudno się zgodzić:
                                    "Jeśli komuś nie smakuje jedzenie hotelowe, to przecież może chyba postarać się znaleźć hotel, który pod tym względem spełni jego oczekiwania? "

Jasne...i szuka tych smaków na forum????Według jakich kryteriów?Jak Franek powie,że naleśniki były dobre w jakimś hotelu,to już wystarczy,żeby uwierzyć?...a jak Basia wspomni,że
                                    ciasta w innym były za słodkie,to dzieci będą rzygać już w Polsce jak to usłyszą????
                                    Owszem, forum jest od dyskusji,od doradzania,wyjaśniania,dzielenia się wiedzą....
                                    Więc mówię,że jak ktoś chce jeździć,niech się spodziewa różnic...a jak nie jest w stanie ich zaakceptować,albo sobie z nimi poradzić,niech siedzi w domu.
                                    • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 08:49
                                      "Jasne...i szuka tych smaków na forum????"

No, ale gdzie ma szukać? Przecież nie zrobi najpierw sama objazdu po hotelach, żeby wybrać odpowiedni na wakacje. W pierwszym poście padło konkretne pytanie i nie brzmiało "gdzie jest dobre jedzenie?".
                                      Nie rozumiem rad typu "niech sama gotuje", "niech nie jedzie skoro nie akceptuje różnic" itp. Jedzenie "na mieście" w Egipcie jest trudne, a raczej drogie, bo to "miasto" często leży w sporej odległości od hotelu. Owszem można wybrać hotel nie w opcji all i położony bliżej centrum, ale też raczej trudno jeść tam śniadanie, obiad i kolację. Założycielka wątku szukała hotelu z europejskim jedzeniem przyrządzanym przez europejskiego kucharza i takie jej prawo. Pewnie nie znajdzie (chociaż ja tak wielką znawczynią Egiptu jak niektórzy nie jestem i mogę się mylić), ale po co się oburzać tylko dlatego, że próbuje?
                                  • irhana Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 00:19
                                    Tak jak pisałam .... wynając apartament i gotowac samemu, albo przynajmniej nie brac opcji all i jadać na mieście ...

Każdy ma inny smak i polecanie hotelu, w którym jest "dobre jedzenie" jest bez sensu, bo zawsze będzie tak, ze jednemu smakuje a innemu nie i to nie jest kwestia narodowości kucharza!!! Mozliwe, ze lepiej by smakowało gdyby hotel był tylko dla Polsków i zatrudniał polskich kucharzy, ale o czyms takim nie słyszałam w Egipcie! Jeśli jest gdzies Polska restauracja to dajcie mi znać, jak zatęsknię za naszym jedzonkiem to pójde do niej na obiadek :)
                                    • miriam_73 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 09:39
                                      Irhana, ale na mieście tez będzie bleee, bo przecież na europejskie smaki trudno liczyć... ;-)
                                      • kkk Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 09:49
                                        ---nie jedź do Egiptu jeśli ci nie smakuje
                                        -wybieraj duże dobre 5* sprawdzone (opinie!) hotele, tam jest zawsze miedzynarodowa, europejska kuchnia
                                        Swoją drogą... gdzie jeździłas?? bo ile razy byłam zawsze w Egipcie było tez europejskie jedzenie, a poza tym było ŚWIETNE, pyszneeeee, mało kto je tak w domu ;)
                                        • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 09:58
                                          Jasne...jest pyszne i niech już tak zostanie. Tylko mnie nie smakuje. Dziwne.
                                        • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 13:06
                                          Kkk - wybranie 5* nic nie da. Właśnie z takich wróciłam i z pierwszego lunchu wyszłam głodna, w dodatku zostawiając pełny talerz, czego robić nie lubię. Potem rozważniej podchodziłam do swoich wyborów i nie było źle.
                                          Nie trafiłam jeszcze na hotel gdzie jedzenie byłoby pyyyyszne. Może właśnie dlatego, że jestem otwarta na nowe=obce smaki, a nie na przykładowo "schabowego po egipsku" ;-).
                                      • dzioucha_z_lasu Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 10:36
                                        Można, można - W Naama jest i McDonalds i KFC - zdesperowany człowiek da radę przeżyć na hamburgerach, skoro w hotelu jest be.
                                      • irhana Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 12:36
                                        Niby tak, ale moze jednak posmakuje kuchnia egipska skoro europejska w egipskim wydaniu jest bleee ;)
                                  • brrrrelok Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 00:19
                                    jedziecie na wakacje żeby jeść ????? zostańcie w domu no sorrry kasę na wakacje wydajcie na obiady w Polsce (Warszawa, Kraków, Katowice, itp) będzie taniej
                                    • irhana Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 00:30
                                      Chyba jednak taniej nie będzie :D no chyba żeby się zadowolic byle czym :D

• dzioucha_z_lasu Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 10:33
                                Fakt, różnią się - nigdzie nie jadłam tak pysznych naleśników i omletów, jak właśnie w Egipcie. Ale skoro piszesz, że stołowałaś się w Radissonie - to bardzo możliwe, że jedzenie było średnie. Ta sieć tak ma - czy to w Polsce, czy za granicą. Z racji różnych szkoleń korzystam często z Radissona - i obojętnie gdzie jest hotel - jedzenie jest zwyczajnie mdłe, niedoprawione i bez polotu.
                                • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 13:10
                                  Sotłowałam się też w Mamlouku w Hurghadzie - jedzenie było bardzo podobne, choć wg mnie ciut lepsze.
                          • wogos Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 22:16
                            Byłem w zeszłym roku w Hurghadzie w Albatros Palace.Są tam cztery restauracje-chińska, śródziemnomorska,włoska i arabska, a więc dania do wyboru i można znaleźć coś pasującego,codziennie zmiana menu,naprawdę trudno się znudzić.
                            A,tak nawiasem mówiąc super hotel.
    • jerzy96 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 24.10.10, 22:42
      Problem poruszony przez blueazur jest bardzo ciekawy.Ja po piątym pobycie w kraju muzułmańskim też zastanawiałem się nad tym czy nie warto byłoby taki hotel powołać do życia,ale obawiam się,że jest to niewykonalne.Kto miałby to zrobić? Arabowie napewno nie ze względów religijnych.Europejczyk napotkałby na problem zaopatrzenia,skąd wziąć wieprzowinę i odpowiedniej jakości wołowinę.Podzielam opinię tych,którzy twierdzą,że potrawy serwowane w hotelach sa monotonne.Pozornie jest duży wybór,ale po kilku dniach okazuje się,że wszystko obraca się wokół nieszczesnego "chicken" i to w postaci raczej u nas nie serwowanej.Ostatnio próbowałem w Hurghadzie odpocząć od kurczaków i poszedłem do restauracji chińskiej,tak przynajmniej głosił napis.Niestety,też był tylko "chicken" i ryby.Tak wiec bariera jest nie do pokonania. Ale ostatecznie jeździmy tam głównie po słońce więc jakoś te niedogodności trzeba przeżyć.
      • blueazur Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 08:21
        Zapytałam na forum o hotel z jedzeniem innym niż standart w Egipcie. Niestety odpowiedzi nie uzyskałam, ale jak zwykle pojawili się moralizatorzy, wujkowie "dobra rada" i obrażajacy moją osobę i dzieci.
        Dzięki za normalne obiektywne wypowiedzi, temat wątku jednak nierealny do wykonania w Egiptowie.
        • deoand Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 10:13
          Odpowiedzi rzeczowe dostałas przecie ... wszędzie jest standart egipski nawet w Sharmie w sieci włoskich hoteli to samo + makarony .
          więc po co 5 raz lecieć do Egiptu - dwa no niech będzie trzy razy i starczy ...

Z drugiej strony wcale nie jestem pewien czy np. greckie jedzenie jest dużo lepsze - może -kwestia gustu nie mówiąc o tureckim .
        • yola1976 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 10:20
          Bardzo mi smakowało jedzenie w Iberotelach. Może poczytaj opinie o hotelach z tej sieci. Nie będę się wypowiadać, na ile było "europejskie", ale smakowała mi większość dań. Do tego zawsze można jeść sporo owoców.
        • tmaniekt Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 10:39
          Hotel NADA w Marsa el Alam www.nadamarsaallam.com/ kucharzem jest Włoch cały hotel to hotel włoski i dla Włochów jedzeni e typowo włoskie mnóstwo makaronów (past) zup itp. Z mięs wołowina jagnięcina i kurczak sporo warzyw w różnych postaciach czwartek jest wieczór Egipski i wtedy są tylko tak nielubiane przez ciebie specjały egipskie i desery też egipskie choć są lody . Niestety tego hotelu raczej niema w ofercie polskich biur podróży.A na dodatek rafa poprostu cód takiej niewidziałem nigdze przy hotelu i jest jeszcze polskie centrum nurkowe www.cn-adriatic.pl/baza-marsa-alam. Może oni pomogą załatwić tam pobyt.

www.marsaalam.com/Al_Nada_Resort.html
        • jerzy96 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 11:20
          Nie przejmuj się! Kłótliwość to wada narodowa nr1 Polaków.W uzupełnieniu cytat z wypowiedzi Stanisława Lema:"Gdyby nie internet nie wiedziałbym,że jest aż tylu idiotów"

• cieplanata Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 12:15
      Byłam 3 lata temu w Hotelu Sea Club Resort w Sharm El Sheikh, mieliśmy codziennie inna kuchnię, czyli i meksykańską i japońską i francuską, jak nam nie pasowało to w tym samym kompleksie był hotel Sea Life i tam jedliśmy dania innej narodowości. Polecam ten kompleks hotelowy (jeżeli chodzi o wyżywienie i rafę oraz plażę), niestety jak dla mnie było daleko do "miasta"
      • ola_dom Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 17:34
        cieplanata napisała:

> Byłam 3 lata temu w Hotelu Sea Club Resort w Sharm El Sheikh,

przez 3 lata wszystko mogło się zmienić. to jest niestety ten problem, że tego typu informacje muszą być świeże (jak dobre jedzenie), bo kucharze się zmieniają i jedzenie w związku z tym też.

ja np. z 6 pobytów w Egipcie najlepiej wspominam jedzenie właśnie w Aqua Blu w Hurghadzie, które blueazur skrytykowała. ale ja byłam w Aqua Blu 3 lata temu. no i fakt, że mnie smakuje arabskie jedzenie - im bardziej arabskie, tym lepiej.
        co nie zmienia faktu, że przez ten czas mogło się tam wiele zmienić i jedzenie już nie jest wcale dobre - czy to arabskie, czy nie.
        chociaż.... była z nami wtedy pewna gwiazda, która chodziła stołować się w Pizzy Hut, bo jej wszystko "śmierdziało". no tak, jak się nie lubi kminu i innych arabskich przypraw, to może nie pasować... ja uwielbiam.
        • 0-kenny Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 21:23
          Ja byłem 2 lata temu w Savita Resort w Sharm i jedzenie było świetne. Może ktoś tak ostatnio był i mógłby potwierdzić, że nic się nie zmieniło.
    • karnacja Kanadyjski hotel z europejskim jedzeniem 25.10.10, 13:55
      blueazur napisała:

"Są takowe w Egipcie???"

Oczywiscie, ze sa. To tylko kwestia kasy i wyjscia poza getto turystyczne.
      www.grandluxuryhotels.com/hotel/four-seasons-hotel-cairo-at-nile-plaza
      Kliknij na restauracje hotelowe i wybierz.
      • ami.ra Re: Kanadyjski hotel z europejskim jedzeniem 25.10.10, 16:46
        Latamy często i w większej grupie i przeważnie juz na 3dzień tesknimy za naszym jedzonkiem.Ostatnio w Tropicanie Sea Beach było dobre amciu.Nawet osmiele się dodać że najlepsze ze wszystkich hoteli w których bylismy.I wcale się nie dziwie autorce że szuka hotelu gdzie jest jedzenie w miare europejskie.Moje dzieciaki jadą tam na frytkach i bułkach z pomidorem oprócz wypadow do kfc :) ba mamy rosołki gorące kubki i kabanosiki...I otwarcie sie do tego przyznaje....
        • blueazur Re: Kanadyjski hotel z europejskim jedzeniem 26.10.10, 08:47
          Nareszcie ktoś kto przyznał otwarcie że nie smakuje mu jedzenie w hotelach w Egiptowie!
          I takich osób jest wiele, a dzieciaki w ogóle nie chcą tam jadać i ciągną na frytkach, naleśnikach i pizzy.
          Nie o to chodzi żeby zawracać kijem Wisłę tylko wybrać dla siebie jak najlepsza opcję. Tak samo jak szukam hotelu czystego z kompleksem fajnych basenów z plażą lub bez i z innymi walorami które mi odpowaiadają, tak samo szukam dobrego albo innego jedzonka.
          Nie chcę tez nadawać niewiadomo jakiej rangi jedzeniu bo nie po to się tam leci ale miło kiedy i ta sfera doznań jest na wysokim poziomie:):)
          Ponieważ dopiero tydzień temu wróciłam z Aqua Blu i jestem jeszcze pod wpływem egipskiego słoneczka, niektórzy "stali bywalcy" forum nie są w stanie wzbudzić we mnie negatywnych emocji.
          Swoją droga w Aqua Blu i Albatros Garden restauracje były dotychczas najlepsze..... i cała reszta też bez zarzutu (no może kiepska plaża)
    • ro_br_rt Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 25.10.10, 16:51
      W Kairze polecam Sheratona i Hiltona
      Pozdrawiam
      • egiptosek Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 17:46

• szaga33 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 19:09
          Z tym hotelowym żarciem poniekąd każdy ma trochę racji, ale z drugiej strony co jecie na codzień/?? codziennie 3 daniowe obiady i codziennie co innego, codziennie inny rodzaj mięsa, przygotowany w odmienny sposób???? wątpię.
          Ja moje wyjazdy do Egiptu przestałam już liczyć, może 17, może 20, od dobrych 10 razy kupuję sam bilet i wynajmuję mieszkanie. Śniadanie jem w biegu na łódkę złożone z jogurtu i bisquita, lunch na łodzi, a kolacja na mieście - i nie jest monotonnie i mdło. W międzyczasie soki z mango, banana i limonki zamiast deseru ;) ewentualnie oum ali, konefę lub zalabię czy basbusę.
          Kocham egipskie jedzenie: uwielbiam falafel z tahiną i hubzem z piekarni, ful dobrze doprawiony, gibnę, do tego sałatkę ze świeżych pomidorów i ogórków. Cóż więcej???? Na obiad koshary, makaroni, riso, lahmę, mashi, samak, szorbę i duuuużo tahiny.
          Kocham Egipt :)
        • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 19:13
          Oj dyskutuje się, dyskutuje :).
          Paróweczki jak sobie przypomnę ich smak, to faktycznie tylko wygląd mają jako taki. Reszta na Twoich fotkach bardzo mi się podoba. Jaki to hotel? W naszym podobnie wyglądały tylko wypieki, słoiki i płatki. Nie no przesadzam, coś może jeszcze wyglądało podobnie. Za to jak sobie przypomnę wygląd lasagne albo mięs, to aż dziwię się, że to jadłam :).
        • wojtek37k Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 19:22
          Dobrze , że to zrobiłeś egiptosku , można powspominać ;)
          Rzeczywiście nad gustami kulinarnymi trudno dyskutować . Nie ma chyba złotego środka który można poradzić , bo kuchnie hotelowe wielu krajów w sumie nie wiele różnią się od siebie .
          Ja akurat nie mam problemu z hotelową "kuchnią egipską" , lubię jednak wyskoczyć na jadzenie do miasta , nie wiem czumu autor zapytania nie bierze tego rozwiązania pod uwagę ,
          na mieście jedzenie jest smaczniejsze (oczywiście mój gust) , a hotelu można nie brać w opcji all inkl
          Jeśli jednak taka opcja nie wchodzi w grę , przestał bym latać do Egiptu . Włochy , Hiszpania Chorwacja to takie małe raje kulinarne , napewno warto spróbować , bo innych atrakcji wakacyjnych też bedzie sporo , ja bym się nie męczył .......
          • porco_rosso Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 19:50
            Raje, ale znów pod warunkiem, że stołuje się na mieście, bo w hotelach podobnie jak w Egipcie, tylko inaczej niedoprawione ;-).
            • wojtek37k Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 20:43
              Zdecydowanie , raczej tak , ale w hotelach w Chorwacji , napiszę szczerze ,
              jest całkiem przyzwoicie , jak na polskie upodobania , oczywiście na mieście
              jest jeszcze lepiej :)
              • pc_maniac Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 26.10.10, 20:57
                FUJ, hotel z europejskim jedzeniem!

Co ja bym dał żeby pojechać do hotelu gdzie nie serwują na siłę tego "europejskiego" jedzenia, ale właśnie kuchnię lokalną.
                Im się wydaje, że robią europejskie jedzenie, a faktycznie gdzie nie byłem (nawet w 5* hotelu w Karnaku) wszędzie jest to jedzenie o smaku mydła. I jedynie wizualnie przypomina to europejskie.
                Wydaje mi się, że oni uważają, ze kuchnia europejska polega na nie używaniu żadnych przypraw (łącznie z solą).

Za to na mieście... Ech, łezka się w oku kręci, jakie to prawdziwe egipskie jedzenie jest smaczne.
                • monica36g Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 28.10.10, 17:07
                  Pc_maniacu, wiem , że znasz Egipt dobrze, ja juz będę teraz 6 raz, ale interesuje mnie jakaś fajna knajpa w Hurghadzie gdzie można dobrze i niedrogo zjeść egipskie jedzenie - w El mina już byłam na owocach morza - coś niesamowitego a zupa el mina z owoców morza niebo w gębie. Napisz jaką knajpkę Ty polecasz. Pozdro
                  • egiptosek Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 28.10.10, 17:20

• wojtek37k Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 28.10.10, 17:45
                      Dobra knajpa z Egipskim jedzeniem to np Falfala w Sakkali , trzeba pójść za hotelem Bella Vista w dół , droga wzdłóż morza w kierunku Village Road , w odległości ok. 1km od w/w hotelu .
        • miriam_73 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 28.10.10, 20:24
          upraszam o nieprzyprawianie o ślinotok :)

BTW. może ktoś coś ze sprawdzonych adresów "jedzeniowych" w Kairze podrzucić??
          • magdalena.e po moim 3 letnim pobycie... 28.10.10, 21:12
            ... w Irlandii i jedzeniu obrzydliwego, irlandzkiego, europejskiego jedzenia - w Egipcie WSZYSTKO będzie mi smakować!!!! już prawie za tydzień!!!!! cant wait!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • dana_n Do miriam_73 09.11.10, 00:55
            miriam_73 napisała:

> upraszam o nieprzyprawianie o ślinotok :)
            >
            > BTW. może ktoś coś ze sprawdzonych adresów "jedzeniowych" w Kairze podrzucić??

Zapytałam moich egipskich znajomych gdzie lubią jadać na co dzień.Oto odpowiedzi:

1.felfela restaurant
            located at down town fouad st at tahrir palace
            2.abo rami restaurant at el sayda zenab
            3.el omda at talaat harb st where you found fool tanea and koshary
            4.there is two restuarant which have alot of branches thier names is jad and the other ia
            neama
            Me:Where are they?
            -there in all region in cairo just you ask where is it all people will tell you

:-)))) To są oryginalne wersje ich wypowiedzi.Nie wiem czy będą Ci pasować te miejsca.Może je znasz ...?A może będzie Ci tam całkiem nie po drodze...
            Życzę powodzenia na kolejnej wycieczce.BTW,nie wiesz przypadkiem jak daleko od Sharm jest "Blue Valley"?
    • cameltravel Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 05.12.10, 18:12
      polecam jakiś hotel w EUROPIE
      w Egipcie masz niestety ichni smak - bez konserwantów, pestycydów i sztucznych nawozów i antybiotyków :(
      FUJ co nie?
      Ewa

a moze spróbuj lepszy hotel ... jakiejś europejskiej sieci. Może coś Izraelskiego ?
      polecam www.alnabila.pl
      i iberotele
    • miss_paradox Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 10.12.10, 20:41
      Hej, nie wiem, czy to jeszcze aktualne, ale europejskie jedzenie ma Hauza Beach Resort. Codziennie grill, nawet wątróbkę z grilla mieli (przepysznie przyprawiona) ryby, mięso. Mają też swoją piekarnię i ciepłe bułeczki. Pyszne ciastka, takie niby 'snickersy' i ciasta.

Pobyt w Hazua był moim 3 wypadem do Egiptu i gdyby nie cena i wielość atrakcji turystycznej, nie pojechałabym tam ze względu na jedzenie z 2 poprzednich hotelów. Ale jestem bardzo pozytwynie rozczarowana, może nawet oczarowana...

Wielbiciele dobrych trunków niestety będą rozczarowani, to muszę przyznać. Ale nie spotkałam się jeszcze aby w wersji 'normalnego' ALL podawali importowany alkohol.
      • cameltravel Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 11.12.10, 11:47
        tej wątróbki jestes na 100% pewna ;) ????

ja nie byłabym :)
        • insignia928 Re: Hotel z europejskim jedzeniem !!!! 13.12.10, 13:14
          Premiere Le Reve,-najlepszy pod każdym względem.szef kuchni: jeden z Francji, drugi z Niemiec .bardzo wysoka jakość i poziom hotelu,jedzenie UAL.
    • camel_3d zostan w domu 15.12.10, 09:50
      skoro zarcie hoteleowe ci nie odpowiada...
      albo jedziesz do jakiegos panstwa i akcptujesz ze ta sa inne przyprawy i dania..albo zostan w domu... burctwo on the way...
    • camel_3d z ktorej czesci europy? 15.12.10, 09:52
      bo moze si eokazac, ze jasnie pani trafi na kuchnie francuska..i dostanie malze.. a moze na jakas inna... i tez bezdie fee... ..
      a moze zaloz hotel i naucz tamtejszych kucharzy robic mielone i golonke...wtedy bezdie przasnie i po swojemu :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka