Dodaj do ulubionych

Egipt inaczej :)

02.11.10, 10:28
Prośba do doświadczonych:
Chciałabym snurkując, zobaczyć świat podwodny (oczywiście RAFA !!)
nie zależy mi na super hotelu (luksusy to ja mam w domu ;)) )
super jedzeniu ( i tak jestem na diecie)
Czy to sie da zorganizować?
Czy np. Taba to tylko hotele?
Uwielbiam to, co oferują wczasy pod namiotem, a ponieważ tu, namiot odpada, to jak
inaczej?
Czy to możliwe?
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: Egipt inaczej :) 02.11.10, 10:45
      Możliwe.Z pewnością może być kłopot z miejscem.Ale Twoje kryteria spełnia SSH i hotel Halomy w Naama Bay.Byłem w czerwcu.Tanio,tylko3*(ale zasługuje)zejście bezpośrednio na plaże 70 schodów,do miasta 120.Piękne widoki.Swietne miejsce na wypady i nie dla koneserów złotych klamek czy barków.Kuchnia taka sobie,ale czysto(póżne obiadokolacje)bez sensacji żołądkowych.Piękna żywa rafa dostępna z półki skalnej ,prawie suchej przy odpływie.W stronę portu u pod wodą przy klifie piękna żywa nie zniszczona.Wszystkoe żyjątka.No przesada delfinów nie ma.Ale coś zamienne zamiast namiotu w kameralnych domkach(trzeba wybrać,umieć) czystych.Nie mam interesu akurat tam napędzać kogokolwiek.Ale jeśli sam bym jechał jeszcze raz,to wrócił bym tam ponownie.Kłopotów z miejscem na plaży(dwie półki skalne) brak,poza kilkoma okresami do południa kiedy dowożą gości z dalszych wypasionych 5* hoteli.Ale ci szybko z zalem znikają.Nie dopuszczają do tłoku,jak to jest na dole.Polecam.Ale może pojawią się inne propozycje.
      • etna16 Re: Egipt inaczej :) 02.11.10, 16:41
        Bardzo dziękuję, a czy mógłbys podac koszty (około) i jak to załatwic.
        Bardzo proszę :)
      • scorpio1956 Do janana2 02.11.10, 20:16

> hotel Halomy w Naama Bay.Byłem w czerwcu.Tanio,tylko3*(ale zasługuje)zejście b
        > ezpośrednio na plaże 70 schodów,do miasta 120

Hi,Hi,Hi
        Janan, piszesz, że jesteś spostrzegawczy.
        Z Halomego w dół do Naama Bay prowadzi 113 schodków, a nie 120, a na plażę 67.
        No chyba, że od 2002 r. dodali.
        Jestem upierdliwie spostrzegawczy i dokładny i pamiętliwy...jak skorpion:).
        Pozdrawiam Ciebie serdecznie!.

fotoforum.gazeta.pl/5,2,scorpio1956.html

community.webshots.com/user/scorpio1956200
        community.webshots.com/user/scorpio1956100
        • janan2 Re: Do janana2 07.11.10, 16:51
          To pierdoły.Zależy kto i jak liczy.I z jednej i drugiej strony jednak można nieco dodać.Mnie tam 10 w te czy we wte nie robi różnicy.Aż tak szczegółowo i pod mikroskopem nie badam. Te 120 to może mi się omsnęło,albo inne oczopląsy przy powrocie,może ten krawężnik po kolano zaliczyłem albo już któreś w hotelu?Nie pamiętam! tak samo jak te Twoje 67 czy moje 72 do plaży.Mam na myśli półkę trzecią pod klifem.Pewno nie doliczone te 6 z przeciwnej strony jak pomost.Tak że prawda zawsze pośrodku.Tez pozdrówka.
          • doral2 Re: Do janana2 08.11.10, 17:12
            bardzo ładna rafa jest przy hotelu Tropicana Grand Oasis w SSH.
            i bardzo mało schodów do zejścia z plaży, króciutki pomost, dosłownie 15 metrów.
            4*, ale..
            basen mały, zatłoczony, leżaków nie brakuje, za to brakuje parasoli. tak samo na plaży.
            jedzenie monotonne, w kółko to samo, w smaku żadna rewelacja, brakuje czystych stołów w restauracji, naczyń, sztućców.
            talerze niedomyte.
            hotel niedosprzątany.
            pokoje ładne, łazienki z wanną, jest klimatyzacja, sejf, lodówka, telewizja.
            niedaleko centrum handlowe.
            krótko mówiąc - żeby nie rafa, to byłby to gó...any hotel.
    • walet Re: Egipt inaczej :) 02.11.10, 14:09
      Skoro wczasy pod namiotem to poszukaj jakiegoś Campu miedzy Nuweibą i Tabą .
      Pamiętam , kilka lat temu bylem w Holiday Taba - hotelik położony na totalnym odludziu ,
      ze 40 km od granicy z Izraelem . 5 minut spacerem na południe od niego znajdowały się właśnie takie campy z prymitywnymi chatkami z trzciny , w środku materac i już . Lazienki/Wc byly tzw centralne , położone w środku kompleksu, jak na naszych polach campingowych .
      Bylem zupełnie poza sezonem wiec ludzi prawie zero , latem jest to podobno miejsce odwiedzane przez młodzież z Izraela .
      Jeden z campów nazywał się Seven Heaven Camp i miał wielce towarzyskiego właściciela .
      Obok była nawet "restauracja", taka w stylu tych chatek ale mówisz ,ze nie jedziesz tam jeść :)
      Kilkaset metrów za campami mieszkali Beduini . Wokół czerwone góry Synaju, po drugiej stronie Akaby tez ładne landszafty , ogólnie pięknie , dziko ale bezpiecznie .
      Rafa tez niczego sobie szczególnie ,ze nic Cie nie ogranicza w eksplorowaniu kilometrów wybrzeża .
      Także chodzić możesz chodzić kilometrami wzdłuż plaż i nic Ci się nie stanie (no weź może kogoś do towarzystwa:)

Cenowo to nie będzie jakiś hit bo musisz samodzielnie kupić przelot do Taby i zapłacić
      jakieś pieniądze za transfer i wynajem "chatki" . Ale unikasz nudnych wnętrz hotelowych .
      na południe od hotelu Holiday Taba

Alternatywa to wyjazd do Marsa Alam ale tam nie ma campow tylko hotele
      i to rzadko 3 gwiazdkowe . Sprawdź Equinox El Naaba , nie najdroższy , na odludziu
      no i blisko do Abu Dabbab jeśli najdzie Cie ochota na obejrzenie lokalnych atrakcji żółwiowych:)
      Equinox El Naaba

Powodzenia
      • etna16 Re: Egipt inaczej :) 02.11.10, 16:52
        Na mapie po zbliżeniu widac takie kwadraciki przy plaży, czy to TO ?
        • walet Re: Egipt inaczej :) 02.11.10, 17:35
          Tak, te kwadraciki . Jednak za małe ? :)
          Włącz na Google map opcje Więcej-Zdjęcia to zobaczysz tez parę lokalnych widoczków.

Pozdr.
    • ula_25 Re: Egipt inaczej :) 07.11.10, 13:06
      Polecam Dahab i tamtejsze rafy, moja córa tam właśnie rozpoczęła przygodę z nurkowaniem. A jeśli przyjdzie Ci ochota na nurkowanie, znajdująca się tam polska baza nurkowa umożliwi Ci nurkowania intro. Hotel Penguin Village w centrum miasteczka nad brzegiem morza. Nie pisze o kosztach bo to już trochę czasu minęło i ceny się zmieniają. A dokładniejsze info i fotografie u mnie na blogu. www.przekornie.blogspot.com Zapraszam
      • iwwo2 Re: Egipt inaczej :) 09.11.10, 14:01
        Faktycznie tylko Dahab. Wykupujesz tylko lot do Sharmu - albo czarter last minute, albo easyjet z Londynu. Przejeżdżasz do Dahab, ale nie do nielicznych wakacyjnych hoteli tylko kwaterujesz w niedrogich pensjonatach od lat stanowiących ulubiony cel podróży plecakowiczów. Atmosfera super, snorkelling jeszcze lepszy, a jak Ci się znudzi to łatwo przez Tabę wyskoczysz do na parę dni do Jerozolimy (bezpośrednie autobusy z Ejlatu) albo do Petry przez Akabę.
        • etna16 Re: Egipt inaczej :) 11.11.10, 20:33
          Proszę, napisz jak zarezerwować miejsce w pensjonacie?
          Jakiś namiar, może jakieś dodatkowe informacje.....
          • scorpio1956 Re: Egipt inaczej :) 11.11.10, 22:12
            Np:
            www.planetdivers.pl/
            www.planetdivers.pl/files/1102.pdf
            Pozdrawiam
          • ula_25 Re: Egipt inaczej :) 11.11.10, 23:31
            www.penguindahab.com/
          • iwwo2 Re: Egipt inaczej :) 14.11.10, 23:56
            Tak naprawdę, to chyba nie ma potrzeby rezerwować. W maju bez problemu znalazłem nocleg bez rezerwacji, ale było to 5 lat temu, to może się coś zmieniło. Spałem w pensjonacie Jasmine. www.jasminepension.com/ .
    • etna16 Re: Egipt inaczej :) 22.11.10, 13:24
      Bardzo dziękuję za informacje, ale liczę na to, że ci doświadczeni jeszcze coś dopiszą,
      np. jak sobie poradzić z transportem lotnisko-hostel (pensjonat) ? i tp.
      Wiem , przynudzam, ale ze starszymi paniami tak jest, wolą wiedziec wcześniej :)
      • walet Re: Egipt inaczej :) 22.11.10, 16:38
        Droga Etno,
        może czas już przestać kokietować forumowiczów pytaniami o "inny Egipt" :) ?

Ja w dobrej wierze, sądząc iż odpowiadam rozmiłowanej w podnamiotowych wypadach
        studentce, polecałem Ci campy pomiędzy Nuweibą a Tabą; przyznasz - turystykę kompletnie nie dla Ciebie.
        Inni polecają Ci Dahab, także "bardzo młodzieżowe miejsce" oraz tamtejsze rafy, namawiając
        Cię nawet na nurkowanie lub co najmniej intro - no bo przecież Ty chcesz zobaczyć rafę
        i pytasz w jaki ekwipunek powinnaś się zaopatrzyć jadąc na egipskie snurki wywołując szeroką dyskusję fachowców na temat sprzętu, bezpieczeństwa, fotografii podwodnej itp.
        Już wyobrażamy sobie Ciebie jak pokonujesz dziarsko głębię Blue Hole aby zobaczyć
        urokliwe stadka małych rybek na skraju tamtejszej rafy - a tu nagle się okazuje w kolejnym poście,
        że Ty aktualnie szukasz kamizelki - bo słabo pływasz ...
        Teraz pytasz znów o kwatery prywatne - tylko nie wiesz jak do nich dojechać.
        Tak sobie myślę, że może jednak najlepszą dla Ciebie naszą radą będzie namówienie Cię
        na opcję udania się do miłej pani lokalnym biurze turystycznym i wykupienia wczasów
        w hotelu, w standardowym pakiecie all in ?
        Uwierz, on zawierać będzie wszystko czego Ci potrzeba :)

Pozdrawiam

Ps. Pozwalam sobie na ton lekko poufały bo wierzę , że nie obrazisz się na kolegę ,
        który celebrował swoja 18-tkę tylko kilka lat po Tobie :)
        • egiptosek Re: Egipt inaczej :) 22.11.10, 17:21

• egiptosek Re: Egipt inaczej :) 22.11.10, 18:08

• egiptosek Re: Egipt inaczej :) 22.11.10, 18:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka